Максимальний розмір аліментів у 2018 році: у відсотках, утримання, як розрахувати

  1. Де прописані норми
  2. Різночитання в цифрах
  3. Зміна розміру платежу при різних способах нарахування
  4. За судовим рішенням
  5. За договором між батьками
  6. Що впливає на зміну максимальної частки платежу
  7. Максимальні виплати в різних випадках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Грошове утримання виплачується на дітей у разі розлучення батьків і на дорослих непрацездатних членів сім'ї їх працездатними родичами

Грошове утримання виплачується на дітей у разі розлучення батьків і на дорослих непрацездатних членів сім'ї їх працездатними родичами. Розглянемо, яким може бути максимальний розмір аліментів.

Де прописані норми

Перш за все сплату регламентує Сімейний Кодекс Російської Федерації (№223-ФЗ). У кількох статтях детально розписано, як розраховуються і стягуються аліменти за рішенням суду, за згодою сторін, в певній сумі.

Трудовий Кодекс (ст.139) уточнює, що максимальний розмір утримання не може перевищувати 50% заробітної плати працівника. Виняток: якщо у платника борг, можна утримувати до 70% зароблених коштів.

Федеральним законом «Про виконавче провадження» (№229-ФЗ) затверджений максимальний відсоток утримання аліментів з доходів конкретного громадянина.

У Постанові Уряду РФ №841 міститься інформація про доходи, з яких дозволяється і не дозволяється утримувати аліменти.

Відповідні розділи Податкового кодексу РФ містять розрахунки аліментів.

Різночитання в цифрах

Максимальні аліменти - поняття розпливчасте: певна сума в нормативних документах не вказана. Визначається максимальний відсоток по аліментах - частка від доходу зобов'язаного особи.

Сімейний Кодекс затвердив такі цифри: 25% - на одну дитину; 33% - на двох; 50% - на трьох, чотирьох і т.д. дітей. Тут же йдеться про умови збільшення розміру аліментів з урахуванням конкретних обставин.

Закон «Про виконавче провадження» визначає, що з боржника по аліментах можна стягнути 70 відсотків всіх доходів (мова тільки про неповнолітніх дітей). Головне, щоб на власне утримання у платника залишалося не менше 30 відсотків зароблених грошей.

Насправді документи не суперечать один одному - причина в нюансах життєвих історій.

Зміна розміру платежу при різних способах нарахування

Аліменти виплачуються добровільно або стягуються через суд. У рішенні суду або договорі вказується розмір і періодичність платежів.

За судовим рішенням

Суд обирає з двох способів нарахування:

  1. у відсотках від зарплати , І тоді максимальна сума аліментів обмежується процентною ставкою, затвердженою ст. 81 СК РФ;
  2. у фіксованій формі : Суд визначає конкретну суму з урахуванням важливих для сторін факторів.

Наприклад, робота з тривалими перервами, зарплата у валюті і т.д. можуть бути причиною призначення фіксованої суми. Максимальний розмір аліментів у цьому випадку нормативами не встановлено. Беруться до уваги наявний дохід, можливі кредитні виплати, наявність інших утриманців, стан здоров'я боржника, потреби дитини (дітей). Вердикти суду індивідуальні.

Коли аліменти нараховуються в твердій сумі - позивачеві або відповідачу можна з часом подати позов про збільшенні або зменшенні цієї суми через зміну умов.

За договором між батьками

Можливі два варіанти аліментного угоди:

  1. сплата у твердій формі;
  2. у відсотках (частці) від зарплати.

Максимум виплат не нормується, платіж обмежується тільки фінансовими можливостями платника. Однак обумовлена ​​сума не повинна обмежувати одержувача аліментів, не бути нижче встановленої процентної ставки, а також по можливості зберігати дитині звичний рівень життя. Закріплена договором фіксована сума прийнята кратною прожиткового мінімуму. Наприклад, один або п'ять ПМ.

аліментні угоду потребує нотаріального посвідчення, і розмір договірного платежу не повинен викликати підозру нотаріуса. Він простежить, щоб в угоді була врахована індексація виплат, інакше через час їх максимальний розмір впаде до мінімального. Нотаріальне посвідчення договору надає йому юридичну силу. Якщо зобов'язана особа відмовиться платити аліменти на дитину добровільно - в справу вступлять судові пристави.

Що впливає на зміну максимальної частки платежу

За сімейним законодавством максимум коштів, який можна утримати із зарплати - 50 відсотків на трьох і більше дітей За сімейним законодавством максимум коштів, який можна утримати із зарплати - 50 відсотків на трьох і більше дітей. Це загальне правило, але можливі коригування. Якщо суд визнає за необхідне через умови життя позивача збільшити суму (наприклад, на догляд за хворою дитиною), він має право зробити це, але тільки до 70 відсотків доходу відповідача. При цьому правомірним буде призначити підвищену суму платежу тільки за умови, що у платника залишиться хоча б прожитковий мінімум.

Нормативні вказівки, в тому числі розмір стягнення аліментів із заробітної плати, виходять з того, що суду надаються правдиві відомості про доходи, що відбувається не завжди. Відповідачі приховують додаткові доходи, так що позивачам доводиться з'ясовувати справжній стан справ самостійно.

Якщо стягнення направлено на додатковий дохід відповідача (наприклад, банківські рахунки) або останній прострочив платежі по аліментах, обмеження в 70% не застосовується, і може виявитися вище.

Передбачено також зниження максимальної суми платежу, якщо:

  • у платника інші неповнолітні діти або непрацездатні батьки;
  • значно зменшився дохід;
  • платник визнаний інвалідом 1, 2 групи і потребує коштів на лікування;
  • дитина, яка отримує аліменти, має інший дохід (є орендодавцем квартири; володіє акціями; займається підприємництвом);
  • аліменти сплачуються на дітей різних матерів (тоді за двома позовними, кожен по 25% із заробітку, стягується тільки 33%, як передбачено Сімейним кодексом);
  • у відповідача дуже великий дохід, і для задоволення потреб дитини суми, розрахованої із застосуванням затвердженої відсоткової ставки, занадто багато.

Змінити розмір платежу можна, переоформивши аліментні угоду або звернувшись до суду.

Максимальні виплати в різних випадках

Якщо фінансове становище потенційного платника вище середнього, а інших утриманців, крім залишився з другим чоловіком, немає, суд стягне з нього гранично можливу і необхідну позивачем суму Якщо фінансове становище потенційного платника вище середнього, а інших утриманців, крім залишився з другим чоловіком, немає, суд стягне з нього гранично можливу і необхідну позивачем суму.

Виплати бувають не тільки «дитячими». Максимальний розмір утримання на дружину встановлюється рішенням суду або аліментних угодою в процентах від заробітку або точно встановленої суми.

Аналогічно вирішується питання з виплатами на батьків. Максимум визначається як угодою сторін, так і рішенням суду.

Особливий випадок - тимчасово не працюючий відповідач. При нарахуванні аліментів враховується відсутність роботи і, отже, доходів. У зареєстрованого в службі зайнятості громадянина потрібна сума буде утримуватися з допомоги по безробіттю. Якщо не отримує допомоги, а документи на стягнення вже в службі судових приставів, нарахування виплат йде з розрахунку середньої зарплати в країні на даний час плюс неустойка за прострочення.

При появі у платником аліментів дітей в новій родині або непрацездатних близьких родичів, які потребують фінансової підтримки, можна переглянути максимально затверджений раніше розмір виплат, встановивши менший розмір дитині, на якого стягується грошове утримання.

Таким чином, в точних цифрах вказати, який максимальний розмір аліментів можливий, не можна. За загальним правилом максимум - це половина заробітку зобов'язаного особи. При заборгованості, що накопичилася - 70 відсотків, які будуть вираховуватися із зарплати до погашення боргу. Якщо платник добровільно вносить гроші на утримання родичів, верхня межа обмежений тільки його бажанням і можливостями.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online