Колишній чоловік не платить аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В останні роки в нашій країні збільшилася не тільки кількість розлучень , А й колишніх чоловіків, які з тих чи інших причин відмовляються платити аліменти. У зв'язку з цим для багатьох жінок є актуальним питання: "Як змусити колишнього чоловіка платити аліменти?".

Відповідно до Сімейного кодексу батьки зобов'язані виховувати і утримувати своїх дітей до виконання ним 18-річного віку в разі, якщо син чи дочка не надійдуть після закінчення школи на очне відділення ВНЗ чи іншого навчального закладу. За новим законопроектом студенти очних відділень продовжують залишатися на забезпеченні батьків і тому батько зобов'язаний продовжувати матеріально забезпечувати дитину в вигляді аліментів до закінчення дитиною ВНЗ, але не довше, ніж до досягнення 23-річного віку.

Аліменти повинні виплачуватися щомісячно в розмірі, встановленому законом: на одну дитину - 25% від місячного доходу без урахування прибуткового податку, на двох - 33%, на трьох і більше - 50%. Більше 50% від щомісячного доходу аліменти не стягуються, крім випадків, коли у платника є заборгованість по виплатах за минулі місяці.

Найчастіше чоловіки відмовляються виплачувати аліменти тому, що вважають, що таким чином вони будуть містити свою колишню дружину, а допомагати дитині вони не проти. "Я згоден щомісяця переводити гроші на рахунок дитини в банк, але не його мамі", - заявляють вони. Чинити так, звичайно можна, але в цьому випадку колишній чоловік ризикує. Згідно із законом аліменти повинні виплачуватися безпосередньо стягувачу, позначеному за рішенням суду і тому гроші, переказані на рахунок дитини, аліментами вважатися не будуть.

Згідно із законом аліменти повинні виплачуватися безпосередньо стягувачу, позначеному за рішенням суду і тому гроші, переказані на рахунок дитини, аліментами вважатися не будуть

Змусити платити аліменти, домовившись з колишнім чоловіком або загрозою притягнення його до відповідальності, вдається дуже рідко. Найчастіше жінки після розлучення змушені звернутися до мирового суду з позовною заявою про розрахунок суми аліментів та примусі до їх виплаті. Порядок дії в цьому випадку наступний:

1. Звернення до суду. Оформлене за формою позовну заяву на стягнення аліментів з колишнього чоловіка треба віднести до мирового суду за місцем свого проживання. До заяви потрібно додати свідоцтва про народження дітей і довідку з ЖЕКу про склад сім'ї, щоб підтвердити, що діти проживають разом з мамою на одній площі. При цьому не важливо, в якому місті живе колишній чоловік, заяву слід передати до суду за місцем проживання позивача.

2. Отримати виконавчий лист. При розгляді позовної заяви суд враховує сімейний стан, стан здоров'я і матеріальні можливості відповідача і, виходячи з цього, встановлює порядок і розмір нарахування аліментів. Після розгляду позову суд виносить рішення і на його підставі оформляється виконавчий лист, який слід передати в службу судових приставів.

Фахівці цієї служби будуть працювати по примусовому стягненню аліментів в порядку і розмірі, зазначеному в судовому рішенні. Щоб прискорити терміни отримання аліментів, виконавчий лист можна особисто принести в бухгалтерію місця роботи колишнього чоловіка, а якщо він вже на пенсії - до відділення Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

3. Арешт майна. Якщо колишній чоловік не має ніякого доходу і числиться як безробітний, то суд зобов'яже його платити фіксовану суму, яка розраховуються від середньомісячної зарплати по країні, які встановлюються Комітетом з Держстатистики. У разі невиплати цієї суми, судові пристави можуть накласти арешт на його майно, а потім реалізувати його і погасити цією сумою заборгованість в аліменти.

У разі невиплати цієї суми, судові пристави можуть накласти арешт на його майно, а потім реалізувати його і погасити цією сумою заборгованість в аліменти

4. Кримінальне покарання. У разі, коли у колишнього чоловіка немає власного майна та доходу, судові пристави повинні порушити на нього кримінальну справу. У 2016 році були введені зміни в закон про нарахування аліментів, що стосуються адміністративної відповідальності за їх несплату. Згідно з цими змінами за ухилення від сплати аліментів в термін понад 3-х місяців і при наявності заборгованості 10 тисяч рублів і більше передбачається адміністративне покарання у вигляді тимчасового позбавлення права керувати автомобілем, а також відмови на оформлення закордонного паспорта та здачу іспитів на отримання водійських прав.

Втративши можливість керувати автомобілем або виїжджати за кордон, більшість чоловіків починають платити аліменти. Решта заходів на злісного неплатника аліментів менш дієві. У перший раз його змусять працювати примусово або заплатити тільки штраф, а в наступний раз за ухилення від сплати аліментів він може отримати до 2-х років позбавлення волі. У в'язниці колишній чоловік буде не тільки відбувати покарання, але і працювати, а його зарплатою буде погашатися заборгованість в аліменти.

5. Розшук. Якщо судовим приставам не вдалося знайти колишнього чоловіка, доведеться звернутися в поліцію і оголосити його в розшук. Коли неплатника знайдуть, йому доведеться крім аліментів заплатити 7% від боргу, щоб компенсувати витрати держави на його пошуки. Крім того, в цьому випадку колишній чоловік повинен буде виплатити позивачеві пені в розмірі 0,5% від боргу за кожен прострочений день.

6. Знайдіть свідків. Найчастіше колишній чоловік має додатковий дохід, а платить аліменти лише з офіційного заробітку. В цьому випадку треба знайти свідків, які можуть підтвердити факт існування додаткового доходу. Тоді можна звернутися в суд і змусити неплатника здійснювати виплату аліментів не лише з офіційної заробітної плати, а й з усього доходу.

Щоб довести, що реальний дохід колишнього чоловіка набагато більше, ніж той, з якого він нараховує аліменти, також можна подати заяву в ГИБДД і Управління Федеральної реєстраційної служби Росії, щоб отримати довідку якими транспортними засобами і майном він володіє.

- Рекомендуємо відвідати наш розділ з цікавими матеріалами на аналогічні тематики " Психологія відносин "

Автор: Іскандер Мілевський

Рекомендовані для ознайомлення тематичні матеріали:

У зв'язку з цим для багатьох жінок є актуальним питання: "Як змусити колишнього чоловіка платити аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online