Індексація аліментів у твердій грошовій сумі - розрахунок, зразок заяви

  1. Що розуміється під індексацією аліментів?
  2. В яких випадках можлива індексація аліментів?
  3. Хто повинен індексувати розмір аліментів?
  4. Індексація аліментів, що виплачуються по нотаріальному угодою
  5. Приклад індексації аліментів у твердій грошовій сумі
  6. Як проводиться індексація при виплатах за минулий період

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти - кошти, які виплачуються на утримання непрацездатних родичів. Найчастіше, коли говорять про аліменти, мають на увазі виплати окремо живе батька своєї дитини. Виплачуються вони або за угодою сторін, або за постановою суду. Хоча найчастіше аліменти стягуються в розмірі відсотка від заробітної плати, але іноді вони можуть бути призначені і в твердій сумі і, оскільки виплата аліментів зазвичай відбувається протягом довгого терміну, буде необхідна така міра, як періодична індексація розміру виплачуваних аліментів.

Що розуміється під індексацією аліментів?

Але що таке індексація аліментів? Її точного законодавчого визначення немає, але можна сказати, що це спосіб захистити одержувача від надмірного зниження суми щодо спочатку призначеної.

Виконується це за допомогою прив'язки суми аліментів до встановленого на поточний момент прожиткового мінімуму. Таким чином, у міру інфляції рубля і підвищення цін, розмір стягнутих у твердій сумі виплат потроху також зростає.

Якби необхідність індексувати аліменти не була чітко прописана на рівні законодавства, і цього б не робилося, то з часом рівень підтримки, яка б виявлялася їх виплатою, все знижувався б і знижувався, в результаті одержувачу рано чи пізно довелося б подавати в суд позов, щоб переглянути виплати. Чим робити це, звичайно, індексація набагато простіше для самого одержувача, до того ж дозволяє знизити завантаженість судів. Але слід врахувати, що проводиться вона не завжди, а лише в обумовлених випадках.

В яких випадках можлива індексація аліментів?

Як встановлює на цей рахунок законодавство, проводиться індексація аліментів у твердій грошовій сумі. Якщо ж виплачується відсоток від заробітної плати, то мається на увазі, що індексацію заробітної плати, а слідом і аліментів, проводить роботодавець, і додаткових заходів не потрібно.

Підставою ж для її проведення є зміна прожиткового мінімуму, що проходить раз на квартал - і це єдина підстава, яке може використовуватися. Є ще один нюанс - як бути, якщо платник отримує низький дохід, навіть не дотягує до прожиткового мінімуму? Тоді виплата встановлюється в розмірі певної частки від нього - третини, чверті і так далі.

Хто повинен індексувати розмір аліментів?

Сімейний кодекс визначає перелік суб'єктів, відповідальних за проведення індексації, і це:

  • судовий пристав-виконавець;
  • організація або інша особа, яка отримала виконавчий лист.

судовий пристав-виконавець;   організація або інша особа, яка отримала виконавчий лист

Якщо з приставом все зрозуміло, то під організацією або особою тут слід розуміти ту організацію, яка робить платнику аліментів виплати, будь це заробітна плата, пенсія або інші періодичні платежі.

Крім цього, в Сімейному кодексі є цікавий пункт, з якого випливає, що при обсязі щомісяця виплачуються аліментів, рівному 25 000 рублів і менше, одержувач має право самостійно звернутися до юридичній або фізичній особі, на періодичній основі проводить виплати аліментообязанного, і безпосередньо від нього отримати належне.

Порядок проведення індексації організацією такий: після того, як прожитковий мінімум був підвищений на федеральному або регіональному рівні, в бухгалтерії підприємства виконується розрахунок підвищення аліментів пропорційно тому, наскільки підвищився прожитковий мінімум. Після цього видається відповідний наказ. Якщо ж мова йде про судовий пристава, то він самостійно проводить ті ж розрахунки і виносить постанову.

Важливий момент: змінюється розмір виплат, тільки якщо прожитковий мінімум зріс, тобто, якщо він зменшився, перегляду стягується суми відбуватися не повинно.

Для цього платник повинен подати окремий позов.

Трапляється, що підприємство або пристав зволікає, і не проводять індексацію, притому що величина прожиткового мінімуму вже зросла. Якщо у вас склалася саме така ситуація, необхідно скласти заяву про індексацію аліментів і направити його судовому приставу або на підприємство, де працює платник. До статті додається зразок заяви на індексацію аліментів, яким можна скористатися.

Дана заява про індексацію аліментів - тобто додається до статті зразок, розраховане на звернення до судового пристава, проте, і прямує на підприємство оформляється також - змінити потрібно виключно шапку - замість УФССП Росії необхідно буде вказати назву підприємства, ну і ПІБ його керівника, якому заяву і направляється.

Індексація аліментів, що виплачуються по нотаріальному угодою

Якщо суду не було потрібно, і сторони уклали угоду про виплату аліментів, то індексація може проводитися або таким же чином, як і вже описана раніше - це можливо, якщо в угоді про неї нічого не сказано; або ж її порядок може бути визначений угодою.

Але як саме порядок індексації аліментів повинен бути прописаний в угоді? Здається, що тут повинна діяти чітка процедура, і оформляти все потрібно в точній відповідності з нею, але немає - на ділі порядок і формат може бути будь-яким, головне, щоб він влаштовував обидві сторони, що підписують угоду. Скажімо, допустимо вказати, що кожен квартал розмір виплат підвищується на 5% - і тоді він буде підвищуватися саме на це значення, втративши прив'язку до прожиткового мінімуму. Або прописати конкретний розмір підвищення - наприклад, 200 рублів. Необов'язково підвищення повинно проводитися і раз в квартал - також може бути і щомісячної, щорічною.

Необов'язково підвищення повинно проводитися і раз в квартал - також може бути і щомісячної, щорічною

Обмеження тут лише одне - не можна прописувати явно занадто малий розмір індексації, що не враховує інтереси одержувача - якщо в угоді прописано, що вона відбувається в розмірі 0,1%, то навряд чи цей документ буде затверджений державними органами і придбає законну силу.

Приклад індексації аліментів у твердій грошовій сумі

Але як же розрахувати індексацію по аліментах своїми силами, щоб перевірити розрахунки, зроблені на підприємстві або приставом? Зробити це не так уже й складно, потрібно лише знати, на підставі яких даних проводиться розрахунок індексації аліментів у твердій грошовій сумі.

Відштовхуються при індексації від рівня прожиткового мінімуму в суб'єкті проживання платника. Іноді власний мінімум суб'єктом не встановлюється, а значить, як базовий потрібно взяти мінімум федеральний. В цілому з порядком індексації можна ознайомитися в офіційних документах, але простіше буде проілюструвати його на конкретному прикладі, тим більше що самі по собі розрахунки складними не назвати, і казенний мову документів зрозуміти куди важче.

Отже, нам необхідно провести індексацію за перший квартал для платника, що проживає у Володимирській області. Він повинен робити виплати на утримання дітей в 1,2 прожиткових мінімуми, що становить 10 070 рублів для працездатного населення. У четвертому кварталі 2016 року прожитковий мінімум становив 9 885 рублів.

Це означає, що раніше щомісячні виплати становили 9 885 * 1,2 = 11 862 рубля.

У першому кварталі же вони повинні скласти 10 070 * 1,2 = 12 084 рубля.

Добре, якщо підприємство або пристав відразу ж виконав індексацію, але якщо в результаті вона не була виконана, і всі виплати робилися так само, як раніше, при тому, що розмір прожиткового мінімуму вже піднявся, то необхідно буде зробити доплату за попередній квартал, яка складе:

(12 084 - 11 862) * 3 = 672 рубля.

Ми відняли різницю між тією сумою, яка повинна була виплачуватися, і виплачувати фактично, після чого помножили на кількість місяців - і так отримали шукану недоплачену суму, яку необхідно буде додати до наступної виплати. Але тут ми вже трохи торкнулися наступної теми.

Як проводиться індексація при виплатах за минулий період

У законодавстві вказується, що стягнення аліментів за минулий період проводиться найбільше за три останні роки. Але це може бути застосовано лише до осіб, провини яких в невиплати немає. Якщо ж платник свідомо ухиляється від виплат, стягнути з нього необхідно за весь термін.

Заява про індексацію аліментів

Повністю по аналогії працює і індексація аліментів за минулий період: це означає, що для особи, провини якого в невиплаті немає, будуть індексуватися виплати за трирічний термін, а при свідомому ухиленні від сплати - за весь період, за який вони стягуються.

Ще один нерідко задається питання, якого також необхідно торкнутися - про те, чи проводиться індексація заборгованості по аліментах. Так, проводиться. Але перед цим необхідно подати позов про стягнення заборгованості та отримати рішення суду. Так буде визначений її розмір, а також порядок стягнення, і вже після набрання чинності рішенням суду подається іншу заяву - про індексацію тих сум, які суд постановив виплатити.

Що розуміється під індексацією аліментів?
В яких випадках можлива індексація аліментів?
Хто повинен індексувати розмір аліментів?
Що розуміється під індексацією аліментів?
Але що таке індексація аліментів?
В яких випадках можлива індексація аліментів?
Є ще один нюанс - як бути, якщо платник отримує низький дохід, навіть не дотягує до прожиткового мінімуму?
Хто повинен індексувати розмір аліментів?
Але як саме порядок індексації аліментів повинен бути прописаний в угоді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online