Фіксовані аліменти: сума і розмір виплати

  1. нормативне регулювання
  2. Розрахунок розміру аліментів
  3. Куди звернутися?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що таке фіксовані аліменти Що таке фіксовані аліменти? Звернемося до 85-ї статті Сімейного кодексу, з якої випливає, що при відсутності взаємної угоди між колишнім подружжям, розмір аліментів може бути визначений у твердій грошовій сумі, яку платник аліментів зобов'язаний буде виплачувати щомісяця. При цьому суд врахує матеріальне, сімейний стан сторін і інші їхні інтереси. Розглянемо це питання детально, ґрунтуючись на нормах чинного законодавства.

нормативне регулювання

У яких випадках суд може зобов'язати виплачувати аліменти у фіксованій сумі?

  • Батько має нерегулярний заробіток і / або мінливий дохід.
  • Отримує заробіток і / або дохід частково або повністю в натуральній формі або в іноземній валюті.
  • Батько взагалі не має доходу і / або заробітку.
  • У випадках, коли погашення аліментних заборгованості в частковому відношенні до будь-яких доходів, заробітків неможливо, істотно порушує інтереси сторін або важко.

Щоб нарахувати фіксовані аліменти , Сума грошова тверда буде визначена в судовому порядку. При цьому головною підставою для розрахунку розміру аліментних платежів буде необхідність збереження для неповнолітнього колишнього рівня матеріального забезпечення. Також враховується сімейний, матеріальний стан всіх зацікавлених сторін та інші обставини, що заслуговують на увагу.

Якщо дохід / заробіток батька незначний, але при цьому у платника є значна майно, стягнення аліментів можна звернути на це майно. В цьому випадку аліменти будуть нараховуватися в двох видах одночасно:

  • з регулярної частини доходу / заробітку батька, який він одержує в російських рублях, - в частковому відношенні;
  • з нерегулярного і / або мінливого заробітку / доходу, отримуваного в іноземній валюті або в натурі, - в твердій грошовій сумі.

У більшості випадків стягнення аліментів проводиться до досягнення дитиною повнолітнього віку. Однак закон може зобов'язати батька утримувати і повнолітнього дитини в разі його непрацездатності. Порядок сплати і розмір аліментних платежів на повнолітніх непрацездатних дітей також визначається судом у фіксованому розмірі, на підставі сімейного, матеріального становища сторін та інших значимих обставин.

Що таке багатодітна сім'я? Дізнайтеся в іншій статті .

Розрахунок розміру аліментів

Мінімальна фіксована сума аліментів конкретно законодавством не встановлена.

Розмір аліментних платежів, що стягуються з платника в твердій грошовій сумі, розраховується шляхом індексації, яка проводиться пропорційно зростанню значення прожиткового мінімуму для певної соціально-демографічної групи громадян, встановленої в суб'єкті РФ за місцем проживання особи - одержувача фіксованих аліментів.

Якщо у відповідному суб'єктові не встановлена ​​величина прожиткового мінімуму, то за неї приймається значення в цілому по Росії.

Таким чином, сума фіксованих аліментних платежів встановлюється кратній прожитковому мінімуму або у вигляді його частки.

Куди звернутися?

Якщо батькам дитини не вдалося домовитися про фіксовану суму аліментів, вони не укладали взаємної угоди, і наявна суперечка з питання сплати аліментів, потенційний одержувач матеріальної допомоги має право звернутися до суду. Позов подається на ім'я судді за місцем проживання або позивача, або відповідача.

Якщо до звернення до судді між сторонами не проводилося виплат за взаємною згодою, то одержувач аліментів має право звернутися до суду в будь-який час.

присуджуються аліменти з дня подання позовної заяви. При цьому аліментні платежі за минулий період стягуються в межах трьох років, якщо до звернення вже приймалися заходи для отримання матдопомоги на утримання дитини, але платник ухилявся від сплати.

Суд має право постановити стягнути аліменти ще до вступу в юридичну силу відповідного судового рішення.

Якщо з вини платника утворилася заборгованість, він зобов'язаний буде виплатити неустойку - 0,5% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Додатково з ухиляється можуть стягнути інші збитки.

Суд може також повністю або частково звільнити батьків від сплати заборгованості, якщо він не здійснював матеріальної допомоги з поважних причин: наприклад, був тяжко хворий або його сімейне, матеріальне становище не давало можливості погасити борг.

Відповідно до Сімейного законодавства, вже сплачені суми аліментів можуть бути повернуті назад платнику у випадках:

  • скасування судового рішення на підставі подання одержувачем аліментів підроблених документів і / або неправдивих відомостей;
  • коли угода про сплату було визнано недійсним на підставі того, що вона була укладена під впливом насильства, погроз, обману з боку одержувача аліментних платежів;
  • підтвердження факту підробки документального підстави для стягнення матеріальної допомоги: виконавчого листа, угоди, рішення суду.

Про таємниці усиновлення дізнайтеся тут .

Коли припиняється обов'язок батька за змістом дитини (за рішенням суду):

  • в разі досягнення дитиною повноліття;
  • при придбанні неповнолітнім повної дієздатності до 18-річного дня народження;
  • при усиновленні дитини;
  • при припинення потребу і / або відновлення працездатності одержувача змісту;
  • після смерті однієї із зацікавлених сторін.

Фіксований розмір аліментів можуть визначити і самі батьки шляхом укладення взаємної угоди. Однак розмір матеріального утримання не може бути менше того, яке визначив би суд.

Залишилися питання? Телефонуйте і отримаєте відповіді БЕЗКОШТОВНО!

Що таке фіксовані аліменти?
Що таке багатодітна сім'я?
Куди звернутися?
Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online