Чому дорівнює строк давності по аліментах на дітей

  1. Строки давності в сімейному праві
  2. Позовна давність щодо стягнення змісту на дітей
  3. Строки давності після досягнення дітей повноліття
  4. Терміни по нарахуванню аліментних платежів
  5. Який термін давності у виконавчого листа
  6. Терміни по стягненню заборгованості
  7. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 5 хвилин

Належне виконання аліментних зобов'язань є запорукою стабільності в сфері сімейних правовідносин. Адже виховання і становлення особистості безпосередньо залежить від виконання батьками їх обов'язків по вихованню та утриманню своїх дітей. Часто в житті трапляється і так, що для забезпечення прав дітей доводиться звертатися до суду. Важливо знати, що для цього законодавством встановлено певний час, протягом якого можна подати позов. Що ж являє собою термін давності по аліментах і що робити, якщо він вже пропущений? Розглянемо ці питання докладніше.
Належне виконання аліментних зобов'язань є запорукою стабільності в сфері сімейних правовідносин

Строки давності в сімейному праві

Згідно з чинним законодавством, можливість звернення до суду з позовною заявою про стягнення змісту на дітей обмежена певними тимчасовими рамками. У цивільному праві це називається терміном позовної давності. У відповідності з формулюванням, передбаченої в статті 195 Цивільного кодексу РФ, під позовною давністю розуміється такий термін, протягом якого особа, права якої порушено, має право захистити свої права і інтереси в органах судової системи. Це стосується не тільки сімейного, але і цивільного права.

Стаття 9 Сімейного кодексу РФ передбачає, що за загальним правилом терміни позовної давності не поширюються на вимоги, пов'язані з сімейними правовідносинами, крім тих випадків, коли інше не передбачено в самому кодексі.

Це може бути як річний період позовної давності, наприклад, про визнання недійсними угод, спрямованих на розпорядження майном чоловіком, так і трирічний відрізок часу, наприклад, за позовами до вимог про поділ майна подружжя.

Якщо говорити простіше, то якщо не скористатися правом подати позов вчасно, то в подальшому такий позов подати вже не вийде. При цьому питання навіть не розглядатиметься, адже якщо час для звернення до суду упущено, суд просто відмовить у позові.

Питання позовної давності регулюються Цивільним та Сімейним кодексами РФ. Крім того, оскільки стягнення змісту на дітей часто відбувається через суд, в судовому процесі потрібно керуватися Цивільним процесуальним кодексом РФ.

На стадії виконання судових рішень слід керуватися нормами Федерального закону вiд 02 жовтня 2007 р № 229 - Ф3 «Про виконавче провадження».

А що стосується виконавчого провадження, слід також брати до уваги лист ФССП від 19 червня 2012 року № 01-16 «Методичні рекомендації щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів».

Позовна давність щодо стягнення змісту на дітей

При розгляді питання, за який період можна подати на аліменти на дитину, слід зазначити, що, згідно з СК РФ, стягнення коштів на утримання можливо і за попередні періоди.

Право на звернення до суду з позовом про стягнення коштів на утримання дітей передбачає, що ви можете просити суд про нарахування виплат аж до досягнення дитиною повноліття.

У той же час при вирішенні питання, за який пройшов термін можна стягнути кошти, перш за все слід виходити з того, до досягнення якого віку існує обов'язок по утриманню дітей.

Якщо згідно із законом діти мають право на отримання коштів на своє утримання, то можна вимагати їх стягнення через суд. Якщо ж такого права вже немає, наприклад, у зв'язку з віком дітей, то стягнути кошти на утримання вже не вийде.

Таким чином, на питання, чи можна стягнути за минулі роки аліментні платежі, відповідь буде: так, можна, але потрібно розуміти, чи є ще у дітей право на них. Крім того, право на стягнення за минулий період обумовлено неможливістю отримання коштів раніше.

Тобто, наприклад, якщо ви робили залежать від вас дії з отримання змісту, але другий з батьків ухилявся від своїх обов'язків, тоді ви маєте право вимагати стягнути кошти і за попередній час.

Цей момент не слід плутати з тим, чи є термін позовної давності для подачі самого позову, що ми розглянемо далі.
Цей момент не слід плутати з тим, чи є термін позовної давності для подачі самого позову, що ми розглянемо далі

Строки давності після досягнення дітей повноліття

Батьки повинні утримувати дітей до досягнення останніми повноліття, однак існують і винятки. Так, наприклад, якщо діти є учнями вищих навчальних закладів, то обов'язки по їх змісту пролонгируются аж до досягнення ними 23 років.

Тому в кожному окремому випадку термін давності по аліментах на дітей після повноліття залежить від того, чи є діти учнями або студентами. Крім того, право на утримання після досягнення повноліття також мають діти, які в установленому порядку визнані непрацездатними.

У деяких випадках право на отримання коштів від одного з батьків має другий батько, який здійснює догляд за дитиною-інвалідом.

Таким чином, в загальному порядку аліментні платежі на дітей після 18 років не виплачуються, крім встановлених законом винятків. Для того щоб глибше розібратися в даному питанні, рекомендуємо детальніше ознайомитися з тим, як нараховуються і стягуються аліменти після 18 років .

Терміни по нарахуванню аліментних платежів

Терміни нарахування виплат можуть встановлюватися сторонами добровільно. Наприклад, в аліментних угоді батьки можуть самостійно визначити, коли, в яких розмірах і яким способом будуть виплачуватися гроші.

Якщо ж стягнення відбувається на підставі судового рішення, то, звичайно, в самому рішенні визначається, за який період стягуються кошти, на який час встановлюються аліментні зобов'язання, а також інші істотні моменти.

Відповідно, у видаваному на підставі судового рішення, судовому наказі також вказується, за який час стягуються платежі і як часто потрібно їх здійснювати.

Який термін давності у виконавчого листа

Згідно з нормами ФЗ вiд 02 жовтня 2007 р № 229 - Ф3 «Про виконавче провадження», загальний термін дії виконавчого листа становить три роки. У той же час, щодо аліментних платежів, обчислення цього часу має свої особливості.

Згідно з чинним законодавством, подати виконавчий лист, тобто пред'явити його до виконання, можна протягом всього періоду існування аліментних зобов'язань (але з урахуванням трирічного періоду давності).

Простіше кажучи, якщо ви отримали виконавчий лист, то навіть якщо ваші син або дочка до того моменту вже досягли повноліття, строк пред'явлення до виконання судового рішення складе ще три роки.

Терміни по стягненню заборгованості

Отримати судове рішення і виконавчий лист ще не означає отримати виплати, адже часто платники всіляко ухиляються від виконання аліментних обов'язків. Тут важливо встановити час, за яке можна вимагати стягнення.

Як у самих аліментників, так і в осіб, на користь яких стягуються кошти, часто виникає питання, за яких умов можливе стягнення заборгованості та за який час можна стягнути борг.

Згідно сімейному законодавству, для отримання змісту необхідне дотримання кількох умов:

  • наявність правової підстави для стягнення (судового рішення або аліментного угоди);
  • наявність підтвердженої родинних стосунків між платником і дитиною;
  • вік дітей не повинен перевищувати 18 років (крім учнів і непрацездатних, для яких цей вік може складати до 23 років);
  • повинен бути дотриманий термін давності по стягненню заборгованості.

Не слід забувати, що важлива і фактична здатність платника до виконання покладених на нього зобов'язань
Не слід забувати, що важлива і фактична здатність платника до виконання покладених на нього зобов'язань. Адже саме по собі рішення суду не допоможе прогодувати або одягнути дитину, якщо у аліментщика просто немає грошей і, відповідно, можливості виплачувати кошти.

У будь-якому випадку при розгляді питання, чи має термін давності борг по аліментах, рекомендуємо особливу увагу приділяти термінів позовної давності, щоб не пропустити саму можливість скористатися правом на стягнення змісту для дітей. Стягнути ж аліменти вийде за минулі три роки на момент звернення з позовом до суду. Для того щоб детальніше розібратися в цих питаннях, ознайомтеся детальніше, як виробляється стягнення аліментів .

висновки

Держава гарантує право дітей на утримання від батьків, адже діти не повинні страждати через що відбуваються в житті дорослих сімейних перипетій. Добре, коли питання утримання дітей вирішуються в добровільному порядку, наприклад, шляхом укладення аліментного угоди, проте, на жаль, так буває далеко не завжди. На жаль, громадянам все частіше доводиться вирішувати такі питання: як стягнути аліменти в суді, за який термін можливо отримати виплати, які терміни позовної давності встановлені для цього.

Часто тягар вирішення цих та інших питань доводиться на дружину аліментщика, але іноді, хоча і значно рідше, буває і навпаки, коли гроші стягують з колишніх дружин.

У будь-якому випадку, чи звертаєтеся ви до суду, або вам самому доводиться бути відповідачем по аліментного спору, важливо знати і дотримуватися встановлених законом терміни.

Термін позовної давності: Відео

Що ж являє собою термін давності по аліментах і що робити, якщо він вже пропущений?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online