Чоловік не платить аліменти, пристави діють: що робити, зразок скарги на судового виконавця 2018 року, куди звертатися

  1. Поширені причини несплати
  2. Що робити?
  3. Як зобов'язати рідного батька виплачувати аліменти
  4. Що слід зробити, якщо мирно домовитися неможливо
  5. Якщо судові пристави не діють
  6. Кому слід подати скаргу на пристава?
  7. Підстави звернення до старшого судового пристава
  8. Звернення до суду
  9. Порядок звернення до прокурора
  10. Звернення до роботодавця аліменоплательщіка
  11. Звернення до колекторів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейне законодавство Російської Федерації зобов'язує батьків утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття, а якщо вони навчаються у вищому навчальному закладі - то до завершення терміну навчання. Судова практика свідчить про те, що зазвичай виплачувати аліменти зобов'язують чоловіка, а дитина залишається на вихованні матері.

Зміст статті:

Поширені причини несплати

Поширені причини несплати

З різних причин аліменти колишній чоловік не сплачує. Це може бути:

  • Звичайна помста, якщо дружина ініціювала розлучення. Караючи її фінансово, батько одночасно ображає своїх дітей.
  • Егоїзм. На перший план чоловік ставить себе, забуваючи або повністю ігноруючи батьківські обов'язки. При такому ставленні на отримання аліментів розраховувати не доводиться. Мати змушена забезпечувати дітей самостійно.
  • Банальна відсутність джерела доходів, тому й заплатити він не може. Дана причина в більшості випадків має суб'єктивний характер. Батько потрапив під скорочення, виробнича криза.

В якості інших причин можна назвати важку хворобу боржника, поява нових утриманців, аліментник ховається, не бажає працювати, навмисне відмовляється фінансово утримувати дітей, підтримувати їх матеріально.

Що робити?

Потрібно скласти обгрунтовану заяву для суду. Тоді стягнення аліментних платежів можливо зробити:

  • За судовим наказом. Так найпростіше стягнути аліменти. Рішення приймається за п'ять днів по заочній процедурі. Наказ є виконавчим документом.
  • За виконавчим листом. Для цього необхідно, щоб судовий наказ був скасований.

Зміни законодавства, що діють з 01 червня 2016 р свідчать - стягнення боргів, які не пов'язані з питанням встановлення або оспорювання зареєстрованого батьківства, або залучення до справи інших осіб, оформляються заявою для видачі судового наказу. Подавати позов не потрібно. Це значно спрощує процес отримання виконавчого документа. Справа підсудна мировому судді.

Як зобов'язати рідного батька виплачувати аліменти

Зобов'язати рідне обличчя неповнолітніх платити аліменти можна двома способами:

  1. Укласти письмову угоду між батьками. Вказати розмір фінансових зобов'язань, роки і способи їх виплати. Вплив інфляційних процесів і перерахунок, передачу майна в рахунок погашення аліментів.

Такий документ підлягає нотаріальному посвідченню. Це пряма вимога закону (стаття 100 Сімейного кодексу).

Складений документ повинен відповідати вимогам цивільно-правових угод. Він дає підстави стягувати аліменти після відкриття справи виконавчою службою або переоформити майно у власність дитини, внісши дані в ЕГРН. Єдиного підходу до змісту угоди немає.

  1. Звернутися з позовною заявою для стягнення аліментів. При підготовці позову може знадобитися допомога юриста. Документ повинен бути юридично обґрунтований і аргументований.

Інших способів шукати не варто. Їх просто немає.

Що слід зробити, якщо мирно домовитися неможливо

Якщо той з батьків відмовляється добровільно надати необхідну матеріальну і фінансову допомогу, має заборгованість за своїми зобов'язаннями, слід домагатися мети і змушувати виконати законні обов'язки - виплатити аліменти. Це можна зробити за допомогою таких кроків:

  • Відвідати місце роботи боржника і написати заяву керівнику про стягнення грошей, приклавши угоду на сплату аліментів. Оскільки даний документ відноситься законом до виконавчих, роботодавець зобов'язаний його виконувати.
  • З письмовою заявою звернутися для відкриття провадження. Звернення слід подати судовому приставу за місцем свого проживання. В якості виконавчого документа буде аліментні угоду.

У заяві необхідно вказати останній відомий адресу боржника. Якщо підставою стягнення аліментів є наказ або судове рішення, слід додати оригінали цих документів. Бланк виконавчого листа розроблений юридичним відомством, має єдину форму для всіх судів.

Якщо судові пристави не діють

Якщо судові пристави не діють

Хорошим способом отримання аліментів є скарга на дію пристава-виконавця. Підстави і порядок ведення виконавчого провадження регулює Федеральний закон. Він надає право стягувачу оскаржити незаконні рішення чи бездіяльність з боку пристава. Скарга викладається письмово і має містити:

  • виклад фактичних обставин допущених порушень або бездіяльності;
  • юридичне обгрунтування позиції стягувача;
  • перерахування висунутих вимог.

Лист підписується заявником або його повіреним особою, повноваження якого підтверджені нотаріальним дорученням. Якщо є письмові докази, слід їх докласти. Це прискорить процес прийняття рішення.

Кому слід подати скаргу на пристава?

Законодавець гранично чітко визначив, куди звертатися по аліментах, якщо пристави не діють. Передбачено всього три інстанції, куди може скаржитися стягувач:

  • по підпорядкованості. Скарга подається на ім'я старшого судового пристава;
  • в суд, за місцем територіального знаходження ФССП;
  • прокурору, який здійснює наглядові функції.

Згідно з положенням, передбаченим статтею 123 Закону, що регулює виконавче провадження, стягувачу можна звертатися до вищестоящого по посадових судовому приставу.

Складена скарга подається особисто, безпосередньому начальнику або через канцелярію. Документ підлягає обов'язковій реєстрації в книзі вхідної кореспонденції. Можна надіслати поштовим відправленням. Таким же чином подається скарга суду і наглядає прокурорському працівникові.

З зразком заяви на бездіяльність судових приставів по аліментах зацікавлені особи можуть ознайомитися нижче:

Завантажити бланк скарги

Залежно від конкретних обставин справи, зміст скарги може змінюватися.

Підстави звернення до старшого судового пристава

Здійснюючи дії по виконавчому провадженню, які передбачені законом для стягнення аліментних платежів, судовий пристав:

  • діє в рамках існуючого законодавства;
  • вживає передбачені законом заходи для стягнення заборгованості;
  • здійснює розшукові дії щодо встановлення місця роботи і перебування боржника.

Якщо онпродолжает не діяти, не приймає передбачених заходів - одержувач аліментних коштів має всі законні підстави відповідно реагувати, вимагати своєчасно і в повному обсязі стягувати аліменти.

Скарга на бездіяльність з боку судового пристава адресується його керівнику, яким є старший пристав. Звернення необхідно подати особисто або через представника завідувачу канцелярії, переконавшись, що вона зареєстрована.

Стаття 126 Закону про виконавче провадження відводить на розгляд скарги тільки десять днів. Позитивний або негативний результат прийнятого рішення в триденний термін слід відправити за місцем реєстрації заявника. При незгоді відповідь можна оскаржити в порядку підлеглості або в судовій інстанції.

Звернення до суду

Крім того, як поскаржитися старшому приставу, дієвим способом буде звернення за судовим допомогою. Стаття 441 Цивільно-процесуального кодексу регламентує оскарження постанови судового пристава, інших його дій або проявленого бездіяльності.

Отримавши заяву, суддя в десятиденний період призначає дату його розгляду. Остаточне рішення суд приймає у місячний термін. Після цього, питання, що робити, якщо не платять аліменти, а пристави не діють - буде розглянуто. Клопотання заявника суддя задовольнить, а визнавши скаргу не обґрунтованою - відмовить в позитивному вирішенні. Зразок скарги:

Завантажити заяву оскарження на дій пристава
Завантажити заяву оскарження на дій пристава

Порядок звернення до прокурора

Стягувач, виступаючи стороною провадження у аліментного справі, може постати перед питанням: що робити, коли чоловік не платить аліменти, злісно від них ухиляється. Потрапивши в таке становище, він змушений скаржитися. Однією з інстанцій, куди можна звертатися, є прокуратура. Цей правоохоронний орган покликаний спостерігати за виконанням службовими особами своїх обов'язків. У його повноваження змусити пристава слідувати вимогам закону.

Форма скарги багато в чому збігається з аналогічним зверненням адміністративного порядку старшому приставу. Складаючи документ, слід вказати суть нормативного акту, який закріплює можливість стягувача захистити права і законні інтереси дитини. Прокурор розгляне скаргу. При необхідності він може витребувати матеріали виробництва для ознайомлення. Форма скарги багато в чому збігається з аналогічним зверненням адміністративного порядку старшому приставу

Отримавши підтвердження порушення прав заявника, прокурор направляє подання для їх усунення та притягнення пристава до дисциплінарної відповідальності. Якщо буде встановлено факт злісного ухилення боржником від виплати аліментів, можна домогтися притягнення винної за статтею 157 КК РФ.

Звернення до роботодавця аліменоплательщіка

Одержувач аліментів має права безпосередньо обратітьсяпо місцем роботи боржника. Керівник підприємства, президент компанії або фізична особа-підприємець будуть зобов'язані виконати:

  • письмова угода по аліментних зобов'язань, засвідчене нотаріусом;
  • наказ суду щодо стягнення аліментів;
  • аліментні вимоги, викладені у виконавчому листі.

Заява на утримання аліментів із заробітної плати може подати сам боржник. Маючи виконавчі документи, видані судовим органом, до роботодавця може звертатися:

Стаття 138 Трудового кодексу вводить обмеження на розмір з утримання аліментів з отриманих доходів. Він не повинен перевищувати 70 відсотків заробітку, який би борг не значився.

Звернення до колекторів

В даний час колекторські компанії почали освоювати аліментних ринок зобов'язань. Вибивати борги - основний напрямок їх діяльності. А враховуючи, що заборгованість по сплаті фінансових коштів на утримання дітей щорічно досягає 10 мільярдів рублів, вони беруться і за таку роботу.

Щоб укласти агентський договір з колекторською фірмою і вибити борги з аліментів, необхідно надати копію судового рішення і дані про боржника. Також буде потрібно виплатити одноразово 40 євро для покриття витрат. Район проживання одержувача і плательщіказначенія не має.

Дохід таких фірм вселяє. Колектори зароблять від 25 до 30% від стягненої суми. Їх діяльність повинна відповідати нормам федерального законодавства, що регулює захист прав, законних інтересів фізичних осіб, яку вони здійснюють при поверненні боргів.

Отже, батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей. Факт того, що вони не проживають разом, чи не є підставою до звільнення їх від фінансової допомоги. Сімейний кодекс надає можливість батькам правильно визначити, в якому порядку слід виплачувати аліменти, вказати їх розмір.

Якщо необхідно, дане питання вирішується в наказовому і позовному провадженні. У правовому порядку процедура врегульована повністю. Основним державним органом, які займаються стягненням аліментів, є федеральна служба судових приставів. На прокурорський орган покладено обов'язок контролювати дотримання законодавства при утриманні коштів на утримання дітей.

Що робити?
Кому слід подати скаргу на пристава?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online