Чи утримуються аліменти з лікарняного листа

  1. Як нараховується аліментна виплата
  2. Чи нараховуються аліменти з лікарняного
  3. Трохи про сам лікарняному
  4. За якими документами оплачуються аліментні зобов'язання
  5. Окремі випадки обчислення аліментного платежу з листка непрацездатності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейний кодекс (СК) містить жорстку вказівку на обов'язок обох батьків матеріально утримувати нащадків. На жаль, після руйнування сімейства батьки забувають про борг. Доводиться мамі з дитиною наполягати на призначенні аліментних виплат. Але і в разі їх призначення ситуація не повністю прояснюється. Виникає питання, з яких доходів стягуються аліменти на користь дитини .

Наприклад, утримуються аліменти з лікарняного листа? Питання непусте. Адже в разі серйозної недуги платника діти можуть опинитися без необхідної матеріальної підтримки. Розберемо, сплачуються аліменти з лікарняного листа.

Як нараховується аліментна виплата

Для повного розуміння ситуації, розберемо її основні моменти. Аліментні виплати призначаються двома способами:

  • добровільно шляхом складання угоди між батьками і запевнення його у нотаріуса;
  • примусово - в судовому засіданні.

документ, який є підставою для обчислення допомоги на утримання дитини, як правило, описує види доходів батька. В тому числі, в ньому має бути вказівка на утримання аліментів з лікарняного листа.

Передача коштів одержувачу також проводиться двома способами:

  • при наявності угоди добровільно:
    • на банківський рахунок або карту;
    • готівкою (при високому ступені довіри між людьми);
    • поштовим переказом;
  • примусово на підставі рішення суду:
    • бухгалтерією підприємства, де трудиться відповідач, без його згоди;
    • Службою судових приставів в установленому законом порядку.

Конкретна сума, одержувана дитиною, залежить від того, в якому розмірі встановлено відповідні виплати.

Чи нараховуються аліменти з лікарняного

У статті 82 СК вказується, що види доходів для обчислення, покладеного дитині, допомоги визначаються урядовою постановою. До речі, ця обставина дає можливість не перераховувати в угоді або судове рішення все джерела надходжень відповідача, з яких будуть утримуватися аліментні суми.

Увага: перелік надходжень відповідача, з яких стягується аліментна виплата, затверджений урядовою постановою № 841 (18 липня 1996 року).

В даному документі вказується такий вид надходжень, як «допомога по тимчасовій непрацездатності». Таким чином, отримуємо готову відповідь на питання про те, чи беруться аліменти з лікарняного листа. Суми, нараховані за період непрацездатності, обов'язково включаються у взносооблагаемую базу.

Трохи про сам лікарняному

Щоб повністю переконатися в правильності операції по обчисленню частини доходу на користь дитини, необхідно зрозуміти, як оплачується лікарняний лист. Це, звичайно, справа бухгалтера, але іноді мамі з дітьми потрібно трохи розбиратися в таких питаннях:

  1. Чи нараховується заробіток трудівникам на підставі табеля робочого часу.
  2. Періоди тимчасової непрацездатності позначаються в ньому літерою «Б».
  3. Побачивши її, бухгалтер вимагає надання документального підтвердження.

Важливо: аліменти з лікарняного можуть бути обчислені тільки в тому випадку, якщо працівник оформлений офіційно і надав документ в адміністрацію.

  1. Розрахунок заробітку в період тимчасової відсутності, викликаного недугою, вважається на підставі середньомісячного доходу. Ще суми залежать від загального стажу працівника:
    • понад 8,5 років - 100%;
    • з 5,5 до 8,5 - 80%;
    • менше 5,5 років - 60%.
  2. На підставі листка непрацездатності бухгалтер закриває час в табелі, позначене буквою «Б». За цей період не покладені надбавки, премії, а також інше.
  3. Визначивши загальну суму доходу за місяць, фахівці вираховують розмір обов'язкових податків. Він залежить від тарифної ставки та інших нюансів, але нас це не цікавить.
  4. Після вирахування податкового платежу утримується аліментна сума, якщо у бухгалтера є відповідні підстави.

За якими документами оплачуються аліментні зобов'язання

Повернемося до законодавства. Стаття 109 СК зобов'язує роботодавця здійснювати відрахування із заробітку відповідача на користь утриманців. Але для цього в адміністрацію підприємства необхідно подати офіційний документ, який підтверджує:

  • необхідність такої операції;
  • розмір, в якому аліменти будуть братися.

Виходячи із способів призначення обов'язку утримувати утриманців, документами можуть бути:

  • договір, завірений нотаріально;
  • папір з судового органу:
    • Рішення;
    • наказ.

Важливо: аліменти з лікарняного листа стягнуть тільки в тому випадку, якщо в адміністрацію підприємства до недуги трудівника надано документ, за яким він є відповідачем.

Громадянин Петров працює на заводі. Після розлучення він зобов'язаний виділяти аліменти на двох малолітніх, які залишилися з матір'ю. Відповідно до діючих норм розмір виплат встановлений в процентному відношенні до заробітку - 33% (1/3).

В травнем 2017 року Петров захворів. Непрацездатність його тривала сім робочих днів. В яку суму дружині оплатять зміст на дітей?

Загальна формула обчислення допомоги виглядає таким чином:

А = (ПБЛ - ПДФО) х33%, де:

  • А - аліментні відрахування;
  • ПБЛ - розмір лікарняних;
  • ПДФО - податкові відрахування;
  • 33% - відсоток утримання в нашому випадку.

Припустимо, Петров має стаж, що перевищує 8,5 років. За непрацездатності йому нарахували, результати з середньомісячної зарплати, 8546 р.

Підрахуємо аліментні відрахування:

  • (8546 р. - 8546 р. Х 13%) х 33% = 2435,55 р.

Таким чином, з суми по непрацездатності стягуються:

  • податок - 1110,98 р.
  • виплата на користь дітей - 2435,55 р.

На руки Петров отримає - 4999,47 р.

Висновок: методика обчислення аліментних сум з листка непрацездатності нічим не відрізняється від тієї, по якій повинні стягуватися виплати на користь утриманців з інших доходів.

Окремі випадки обчислення аліментного платежу з листка непрацездатності

Не завжди на практиці все, як прописано в методиці. Наприклад, як оплачувати допомогу утриманцям, якщо трудівник пропрацював на підприємстві менше півроку?

Увага: якщо стаж служби людини на виробництві мінімальний, то неможливо визначити його середньомісячне зміст.

У такій ситуації аліментні посібник все одно буде нараховуватися і виплачуватися. Законодавство дуже строго підходить до обов'язків адміністрації. За неперерахування посібників утриманцям може бути накладено покарання.

Для обчислення допомоги по непрацездатності при мінімальному стажі служби на виробництві береться МРОТ, затверджений Урядом РФ на поточний період. Таким чином, в вищенаведену формулу слід поставити 7,5 тис. Р. (Такий показник МРОТ з 01.01.2017).

Якщо відповідач не має постійних заробітків, то суд призначає йому аліменти у твердій сумі . Чи вплине нарахована сума за листком непрацездатності на розмір виплати утриманцям?

У загальному випадку стан платника та його здоров'я ніяк не впливає на рішення суду. Тобто, даний громадянин зобов'язаний повністю погашати заборгованість, незалежно від можливості заробляти гроші. Винятком може бути спеціальне умова, прописане в судовому рішенні або угоді. На практиці таке вносять, якщо платник має хронічний недуга, тобто часто хворіє.

Якщо ж непрацездатність триває більше чотирьох місяців, і відповідач не в змозі виконувати зобов'язання, то необхідно звернутися до судового органу з позовною заявою. У ньому слід обґрунтовано попросити зниження аліментних платежів .

У будь-якій ситуації аліменти з лікарняного листа повинні бути стягнені. Утримуються чи ні при цьому інші суми, наприклад, податки - неважливо. Обчислення сум на користь утриманців здійснюється в установленому (описаному вище) порядку. Причому робити це повинно підприємство, яке нараховує зарплату. При роботі за сумісництвом, цим займається бухгалтерія за основним місцем служби.

На основі статті можемо зробити висновок:

  1. Посібник по непрацездатності входить до переліку доходів, з яких утримуються аліментні платежі, затверджений Урядом РФ.
  2. Порядок обчислення виплат на користь утриманців з лікарняного не відрізняється від звичайного.
  3. У разі якщо працівник працює на підприємстві недовгий час, в розрахунок береться МРОТ.

Наприклад, утримуються аліменти з лікарняного листа?
В яку суму дружині оплатять зміст на дітей?
Наприклад, як оплачувати допомогу утриманцям, якщо трудівник пропрацював на підприємстві менше півроку?
Чи вплине нарахована сума за листком непрацездатності на розмір виплати утриманцям?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online