Чи потрібно перераховувати аліменти при зміні прожиткового мінімуму за квартал заднім числом

  1. Прожитковий мінімум завжди виставляється заднім числом
  2. Індексація аліментів
  3. Перерахунок аліментів за минулий період
  4. Індексація аліментів у 2017 році: порядок перерахунку
  5. Розрахунок аліментів від прожиткового мінімуму
  6. Чи можна стягнути аліменти заднім числом?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо в період, що підлягає перерахуванню, платником аліментів не працював, або якщо довідки про розмір заробітної плати не представив, перерахунок здійснюється на основі середнього показника заробітної плати по країні. Відомості про розміри середньої заробітної плати регулярно запрошуються відділеннями ССП в Росстат (Федеральному органі державної статистики). Судова практика. Приклади Приклад 1 До суду із заявою про оскарження постанови співробітника ССП про розрахунок аліментів за минулий термін звернувся Волков. У заяві він вказав, що в порушення вимог статті 113 СК РФ, судовий пристав розрахував розмір заборгованості на підставі показника середньої заробітної плати по країні, хоча їм були представлені довідки з місця роботи про заробітну плату, яка трохи нижче среднероссийской.

Прожитковий мінімум завжди виставляється заднім числом

Якщо, дійсно, є підстави для отримання фінансової допомоги в зазначеному розмірі, а платник має можливість перераховувати такі суми, то позов буде задоволено в повному обсязі. Який розмір може встановити суд? Так як в законодавстві не встановлено мінімальні розміри аліментних виплат, то в різних випадках суд може призначити різні суми.

Все залежить від доходу батьків, на якого покладаються зобов'язання по їх сплаті. Остаточне рішення про суму виплат приймає суд, ретельно вивчивши всі обставини справи.

Враховується сімейний стан платника та матеріальний стан одержувача. Якщо аліменти стягуються у твердій грошовій сумі, то за основу при розрахунку беруть прожитковий мінімум, але це зовсім не означає, що у виконавчому листі буде вказано його значення.

Індексація аліментів

Для того, щоб подати на аліменти заднім числом, потрібно написати заяву і вказати, що останнім часом платник ухиляється від допомоги в утриманні дитини, незважаючи на законні вимоги. До позову слід подати копії документів і докази, того, що раніше вживалися заходи щодо стягнення аліментних платежів.

Список необхідних паперів, які потрібно підготувати:

  • паспорт та його копію;
  • свідоцтва про народження всіх дітей;
  • довідка про склад сім'ї з ТСЖ, для підтвердження спільного проживання з дітьми.
  • довідка про власні доходи та про доходи платника, якщо є можливість її отримати;
  • виписку зі свого банківського рахунку.

Попередньо слід опитати родичів і знайомих, можливо, вони стануть свідками на слуханні. Їхні свідчення будуть доказом регулярних відмов платника виплачувати аліменти.

Перерахунок аліментів за минулий період

Детальніше про індексації аліментів або аліментні заборгованості, встановленої у твердій грошовій сумі (з прикладами перерахунку) Ви знайдете в статтях «Як розраховується заборгованість по аліментах» і «Заява на індексацію аліментів (зразок)». У відсотках до заробітку Перерахунок аліментів або аліментні заборгованості може здійснюватися в процентному відношенні до заробітку платником аліментів.


Згідно зі статтею 113 СК РФ, для цього має бути поданий в ССП (або в бухгалтерію організації, яка проводить перерахунок) довідки про розмір заробітної плати за минулий період.Якщо за період, що підлягає перерахуванню, заробітна плата платником аліментів не виросла, хоча рівень МРОТ і середньої заробітної плати по країні зріс, організації за місцем роботи зобов'язані зробити перерахунок заробітку, внаслідок чого підвищиться і розмір стягнень.

Індексація аліментів у 2017 році: порядок перерахунку

Позовна заява складається з урахуванням вимог до його змісту, зазначених в ст. 131 цивільного процесуального кодексу РФ (ЦПК РФ). Крім позову заявник повинен надати суду пакет додаткових документів, серед яких:

  • копія позову;
  • копія свідоцтва про укладення або розірвання шлюбних відносин;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка про склад сім'ї;
  • довідка про наявні доходи у позивача;
  • інформація про доходи відповідача;
  • документи, які є доказами необхідності стягнення матеріальної допомоги в розмірі прожиткового мінімуму (підрахунок витрат на дитину, чеки про оплату покупок, квитанції та інше).

Рішення виноситься судом на засіданні, куди запрошуються всі сторони справи.

Суд розглядає матеріальне та сімейне становище позивача і відповідача.

Розрахунок аліментів від прожиткового мінімуму

Термін давності підписання договору не має значення.

  • Якщо батько не надавав матеріальну допомогу дитині, а дружина аліментів не вимагала, то навіть по закінченню часу, вона має право подати позовну заяву на аліменти.
  • У тому випадку, якщо одержувач добровільно відмовився від отримання аліментів з боку одержувача, він може змінити своє рішення і вимагати виплати через суд.
  • Якщо позовну заяву на аліменти фіксується відразу після розірвання шлюбу, то час відліку по нарахуванню даних платежів починається з цієї дати.
  • Як скласти позов, щоб стягнути аліменти заднім числом Після розірвання шлюбу батько, який здійснює догляд за дитиною, в основному колишня дружина, має право отримувати матеріальну допомогу на забезпечення дитини від колишнього чоловіка.

Чи можна стягнути аліменти заднім числом?

Відповідно до законодавства, проіндексувати можна не тільки аліменти, які сплачуються щомісяця, але і суму заборгованості по виплатах. Оскільки не платити аліменти недобросовісні батьки можуть тривалий час.

Сума боргу за даний період може стати нікчемною. Щоб цього уникнути, розмір боргу по аліментах теж повинен періодично індексуватися відповідно до зростання прожиткового мінімуму на території проживання дитини. Як правило, заборгованість не може утворитися в осіб, які працюють офіційно.

Тому займатися індексацією аліментного обов'язку зобов'язаний судовий пристав-виконавець. Визначення заборгованості проводиться з того дня, коли відбулося стягнення матеріального забезпечення і до дати проведення індексації.

Якщо платник доведе, що у нього були поважні причини, які не дозволяли йому здійснювати виплату аліментів, то перерахунок проводиться тільки за останній три роки. До поважних причин належать:

  • хвороба;
  • невиплата зарплати;
  • відсутність роботи.

Якщо довести наявність хоча б однієї з перерахованих вище причин не вийде, тоді заборгованість розраховується за весь час.
Судова практика Судова практика в справах про аліментних виплат показує, що подібні питання краще вирішувати відразу після розлучення і закріпити свої слова на папері. Якщо один з батьків навмисно ухиляється від аліментних виплат, наприклад, батько ховається і не контактує з колишньою дружиною і дитиною, мати може подати на аліменти вдруге заднім числом.

СК РФ, в угоді не може бути прописана сума менша від тієї, яку б призначив суд. При розгляді справи про стягнення аліментів суд розглядає матеріальне та сімейне становище обох сторін, потреби дитини.

Якщо платником аліментів офіційно працевлаштований, суду надана довідка про його доходи, то, як правило, суд в таких випадках призначає платежі в процентному співвідношенні від доходу. При стягненні коштів у пайовому вираженні від доходу платника, мінімальними будуть вважатися ті виплати, які були отримані з найменшого заробітку.
Згідно із законом роботодавці зобов'язані платити працівникам заробітну плату в розмірі, який не повинен бути менше мінімального розміру оплати праці (МРОТ). МРОТ встановлюється в кожному регіоні по країні. Тоді мінімальна сума виплат буде розраховуватися відповідно до ст. 81 СК РФ, а частки будуть розраховуватися від показника МРОТ.

Судова установа стає на бік матері і обов'язково вживає заходів щодо стягнення аліментів на дитину, навіть коли він досягає повноліття. Головне завдання позивача - надати суду максимальну кількість доказів того, що дитина потребує коштів, які йому не нараховувалися.

Таким чином, стягнути аліменти заднім числом можна, якщо заявник вже звертався до боржника з вимогою про виплату платежів раніше, але недобросовісний батько ухилявся від надання матеріальної допомоги своїй дитині. Усні домовленості між батьками не маю юридичної сили, і з часом всі умови порушуються, що призводить до виникнення заборгованості по аліментах. Тому законодавство передбачає можливість витребувати гроші з боржника за минулий період.

При цьому потрібно враховувати, що другий з батьків може теж займатися збором документів на свою користь. Оформити угоду про сплату аліментів заднім числом можна, воно засвідчується нотаріально.

В даному документі можна тільки вказати дату, з якої ці аліменти сплачуються, і розмір аліментів. Процес розгляду справ про подання заяви на аліменти заднім числом Недостатньо просто заявити, що платник ухилявся від свого обов'язку.

Важливо переконати суд, що відбувалися спроби стягнення платежів в добровільному порядку, але вони не дали ніяких результатів. У тому випадку, коли суд визнає доводи заявника слабкими, то аліменти будуть призначені тільки з дати звернення з позовом.

Для цього батькам знову доведеться відвідати нотаріуса, озвучити новий розмір платежів, який буде прописаний в документі, після чого нотаріус його засвідчить. Якщо допомога надається на підставі судового рішення, то стягувач може подати позов про зміну суми виплат або виступити з вимогою про нарахування аліментів у твердій грошовій сумі.

На судовому засіданні будуть розглянуті всі обставини справи. Головними виступлять, підстави, які вказав заявник для збільшення розміру платежів.

У позовній заяві позивач має повне право вказати в якості бажаних виплат прожитковий мінімум, а суд вже винесе рішення задовольнити в повному обсязі такий позов чи ні. Як подати вимогу про стягнення? Будь-яка вимога про стягнення аліментів, в тому числі і про зміну їх суми, подається в судовий орган у вигляді позовної заяви.

Якщо в період, що підлягає перерахуванню, платником аліментів не працював, або якщо довідки про розмір заробітної плати не представив, перерахунок здійснюється на основі середнього показника заробітної плати по країні

Який розмір може встановити суд?
Чи можна стягнути аліменти заднім числом?
Як подати вимогу про стягнення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online