Чи можна стягнути аліменти заднім числом

  1. Аліменти за минулий час
  2. Порядок стягнення аліментів
  3. Подача позовної заяви до суду
  4. Які документи докласти до позову?
  5. Які докази представити в суд?
  6. Розрахунок аліментних виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментні відносини - це дуже серйозна і часто хвороблива для всіх сторін участі тема. платити аліментні посібник на неповнолітню дитину зобов'язаний той батько, який не проживає з ним. Причому робити це можна трьома способами:

  1. Добровільно без укладення будь-яких документальних домовленостей.
  2. Підписавши аліментні угоду, в якому вказані суми і умови, що задовольняють вимогам обом батьків і покривають потреби дітей.
  3. отримавши виконавчий лист після винесення судової ухвали.

Перший спосіб не вважається аліментами, тому що не має юридичної та правової основи.

Це просто добровільна допомога своєму чаду, вона може носити регулярний характер, а може бути виражена разово, причому не тільки в матеріальному, але і в натуральному вираженні.

Незважаючи на відсутність правової основи, багато батьків з якоїсь причини не укладають своєчасно офіційних аліментних домовленостей, сподіваючись на порядність другої половини. Але життя не стоїть на місці, матеріальне становище аліментщика і його сімейні інтереси можуть змінюватися, а разом з ними можуть зникнути і добровільні грошові відрахування. Що робити в такому випадку? І, головне, чи можна стягнути аліменти заднім числом з недобросовісного неплатника?

Аліменти за минулий час

Позовна давність аліментних відносин становить три роки.

Саме за цей період теоретично можна повернути невиплачену аліментні посібник. На практиці, однак, все не так просто, як може здатися. Щоб примусити аліментщика виплатити аліментні посібник за останні три роки або менший термін необхідно звернутися в судову інстанцію з даними вимогами.

Суд приймає до розгляду позови з такими вимогами лише при наявності документально обгрунтованих доказів того, що заявник робив різноманітні спроби для стягнення аліментів, але не досяг успіху на цій ниві. Той факт, що аліментополучателя просто було ніколи або лінь звернутися в суд не є вагомою підставою і не дає можливості витребувати раніше несплачені суми. Хоча подати на подальші аліментні стягнення одержувач може в будь-який час до настання повноліття дитини.

Щоб уникнути непотрібної нервування краще відразу ж подавати позовну заяву в суд і не тягнути кілька років, умовляючи платником аліментів добровільно виплачувати обов'язкові суми. Але якщо дружина не хоче псувати відносини з колишнім чоловіком і шукає способи врегулювати конфлікт без залучення судових органів, то їй слід потурбуватися збором документальних доказів. Саме можливість довести в суді наявності вживаються спроб для виплати матеріальної підтримки дитині, дозволяє претендувати на присудження стягнень за минулий період, який не може перевищувати строку в 36 місяців.

Саме можливість довести в суді наявності вживаються спроб для виплати матеріальної підтримки дитині, дозволяє претендувати на присудження стягнень за минулий період, який не може перевищувати строку в 36 місяців

Порядок стягнення аліментів

Якщо підстави для стягнень є, то аліментополучателя звертається в судову інстанцію. такі позовні вимоги містять відразу два пункти:

  1. Прохання про призначення виплат за минулий період.
  2. Вимога призначити аліменти в зазначеному розмірі на подальший часовий відрізок.

Якщо перший пункт не буде задоволений, через недостатність підстав, то другий в будь-якому випадку буде схвалений. Хоча бувають випадки, коли позови подаються вже після того, як дитина досягла повноліття, тоді другий пункт скасовується.

При будь-якому судовому розгляді важливо дотримуватися поетапність виконання дій. Для цього необхідно слідувати зазначеним шляхом:

  1. Підготуватися до пред'явлення позовних вимог. Цей етап ділиться на два проміжних. А саме на вираз цих самих вимог на папері, у вигляді позовної заяви та формування документального пакета, підкріплює заявлені претензії і їх обґрунтованість.
  2. Укомплектований пакет надати за місцем майбутнього розгляду. Тут важливо приділити уваги питань, куди подавати, і за якою адресою.
  3. Дочекатися судового засідання і з'явиться на нього у всеозброєнні. В ході самого процесу буде потрібно озвучити все заявлене і довести правдивість своїх слів.
  4. Отримати рішення судді і діяти за вказаною до постанови приписом.
  5. Подати виконавчий документ за місцем роботи аліментщика або звернутися в службу судових приставів для початку виконавчого провадження.

Чи можна подати на аліменти заднім числом, буде вирішувати тільки суд.

Подача позовної заяви до суду

Позовна заява складається відповідачем в рукописному варіанті або друкується на принтері, цей момент не є істотним і не визначений законодавчо.

Позов складається на аркуші паперу формату А4 і не має обов'язкового бланка . Однак це не означає, що він може бути написаний в довільній формі. Всі його вміст має бути строго структуровано і викладається в певній послідовності.

Позовна заява складається з тих основних частин:

  1. Преамбула, яка містить в собі відомості про те, в який суд направляється документ, якого судді на розгляд його посилають. Тут же вказуються П.І.Б., адреси і телефони сторін учасників - заявника та відповідача. Позивач повинен потурбуватися наданням актуальних даних про аліментник, щоб згодом його можна було швидко розшукати, не затягуючи процес розгляду.
  2. Назва документу. Тут можна обійтися просто і без викрутасів, написавши «Позовна заява про стягнення аліментних платежів за минулий період».
  3. Основна частина. У ній спочатку слід описати, як виникли передумови для аліментних відносин. Чи був зареєстрований шлюб, якщо так то відбувся факт розлучення. Коли були народжені неповнолітні, по відношенню до яких і пред'являються позовні вимоги. Потім слід короткий виклад ситуації, що склалася. Чому аліментні виплати на дітей не було призначено на законних підставах. Докладали чи платежі раніше і якщо так то, в яких розмірах. Коли виплати припинилися. Далі слід вказати, які робилися спроби стягувати аліменти.
  4. Наприкінці більшості наводяться докази того, що позивач не отримував платежі протягом зазначеного періоду.
  5. Завершується заяву вимогами до нарахування платежів за минулий період.

Завершується заяву вимогами до нарахування платежів за минулий період

Позов підкріплюється списком документальних підстав, їх перераховують по порядку. В кінці ставиться підпис і дата подачі заявки до суду.

Зразок позовної заяви про стягнення аліментів за минулий період

Які документи докласти до позову?

Позовні вимоги підкріплюються документами, які містять в собі докази:

  1. Наявності відносин між сторонами.
  2. Наявних родинних зв'язків між неповнолітнім і відповідачем.
  3. Виставлених вимог по стягненням.

Зазначені три пункти мають на увазі під собою серйозний набір документів. У нього можуть входити в тому чи іншому комплекті ось такі складові:

  1. Документ, що засвідчує особу ініціатора розгляду.
  2. Акти про засвідченому факт скоєння одруження в органах РАГСу або розлучення там же. Відсутність шлюбних відносин не тягнуть за собою скасування аліментних зобов'язань по відношенню до неповнолітніх.
  3. Свідоцтва про народження одного або більше дітей. Це можуть бути як біологічно рідні діти, так і усиновлені або удочеріння відповідачем. Важливо щоб в самому свідоцтві була відмітка про те, що батьком є ​​аліментник. Якщо такої позначки немає, мабуть, свідоцтво, яке засвідчує встановлений раніше факт батьківства. Якщо батьківство не встановлено, то спочатку позивачеві потрібно в судовому порядку довести приналежність чоловіка до конкретного неповнолітнього.
  4. Папери-докази відсутності матеріальної допомоги і того, що заявник намагався витребувати його протягом зазначеного періоду. Тут може бути представлена ​​величезна кількість як паперових, так і показань свідків.

Комплектування персонального пакету паперів залежить від конкретно ситуації, що розглядається.

Які докази представити в суд?

Довести спорідненість відповідача та неповнолітнього утриманця неважко, але як довести, що платежі не надходили?

Заявник повинен розуміти, що саме від його дій залежить результат справи. Особливо скрупульозні люди завжди зберігають різні чеки, розписки, банківські виписки. Якщо такі дії не вироблялися, то слід перед подачею позову потурбуватися збором доказів. Можна записувати телефонні розмови, в яких порушуватимуться теми обіцянок аліментщика розрахуватися з одержувачем за минулий період. Чудово, якщо в такій розмові будуть озвучуватися конкретні терміни і суми заборгованості. Приймаються до розгляду листа, розписки, смс-повідомлення, інтернет-листування, відео свідоцтва. Можуть додаватися банківські виписки, по рахунках на які раніше проводилися нарахування. Рекомендується залучати до цього розгляду і свідків, які зможуть підтвердити ту чи іншу інформацію.

Слід розуміти, що докази приймаються не тільки від заявника, а й від відповідача. Аліментник може доводити, що він виробляв виплати і допомагав утриманцю в силу своїх можливостей. Якщо він зможе обґрунтувати свою позицію, то стягнення не буде призначено.

Розрахунок аліментних виплат

Цей розділ повинен бути не гіпотетичним, а реальним, для чого до позову додається обов'язковий розрахунок пропонованої заборгованості. Якщо раніше добровільні виплати могли бути виражені в якому завгодно розмірі, то при судовому розгляді ця сума повинна мати обґрунтування.

Згідно із законом утримувати аліменти можна в процентах або у фіксованій ставці. Заявник не просто повинен вибрати спосіб утримань, а й розрахувати їх розмір. Якщо аліментник працює, то процентна сума боргу буде розраховуватися виходячи з розміру його зарплати за вказаний період. За умови, що аліментник офіційно безробітний або не має стабільних доходів, посібник буде розраховуватися виходячи з можливих для цього величин. Може братися середня зарплата по регіону або величина прожиткового мінімуму для вирахування твердої ставки боргу. При розрахунку застосовуються обов'язкові коефіцієнти, що дозволяють співвіднести суму виплат з вказаним періодом.

Які докази представити в суд?
Що робити в такому випадку?
І, головне, чи можна стягнути аліменти заднім числом з недобросовісного неплатника?
Які докази представити в суд?
Довести спорідненість відповідача та неповнолітнього утриманця неважко, але як довести, що платежі не надходили?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online