Чи можна подати на аліменти заднім числом за минулий період

  1. Чи можна подати на аліменти заднім числом
  2. Важлива умова стягнення
  3. Рекомендації для позивача (стягувача)
  4. Рекомендації для відповідача (платника)
  5. процедура стягнення
  6. Розрахунок аліментів за минулий термін
  7. нюанси стягнення
  8. підсумок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Припиняючи сімейні відносини, колишнє подружжя, які мають спільних дітей, намагаються зберегти нормальні взаємини і мирно вирішити питання, що стосуються змісту дітей і виплати грошових коштів на них. Але час і життя вносить свої корективи, з якихось своїх причин другий батько перестає передавати гроші на дитину, і перед матір'ю постає питання чи можна подати на аліменти заднім числом.

Такий же питанням може стати і перед сумлінним платником, при зловживанні своїми правами матір'ю дитини. Питання, що виникають у обох сторін при стягненні аліментів за минулий час, будуть розглянуті в цій статті.

Чи можна подати на аліменти заднім числом

Згідно з положеннями, що містяться в ст. 107 Сімейного кодексу РФ, стягувач може отримати належні аліменти тільки з того дня, в який їм заявлено відповідне вимога до суду (у вигляді позову або заяви).

Однак цієї ж статті встановлено виняток, за яким батько, з яким проживає дитина, може стягнути з другого з батьків гроші на утримання їхніх спільних дітей і за минулі періоди, але не більше ніж за три роки, до звернення в суд. Таке стягнення заднім числом підлягає задоволенню судом тільки якщо мати намагалася отримати грошові кошти від батька дитини, брала до цього всіх можливих заходів, а останній ухилявся від обов'язку по передачі коштів на утримання своїх дітей.

Важлива умова стягнення

При заяві позову про стягнення грошових коштів за минулий період позивач повинен не просто послатися на спроби отримати з батька дітей гроші на їх утримання, а довести суду прийняття цих заходів.

Рекомендації для позивача (стягувача)

Перед подачею позову стягувачу можна рекомендувати, для отримання доказів, вжити таких заходів:

  1. Напрямок за адресою колишнього чоловіка листи з викладенням вимоги сплатити гроші згідно з усною домовленістю. Лист направити з повідомленням, а також описом вкладення.
  2. Напрямок повідомлень, по смс, електронною поштою або в соціальних мережах, інших месенджерах з аналогічною вимогою сплати.
  3. Особиста зустріч з колишнім чоловіком в присутності сторонніх осіб, які згодом можуть виступити в суді в якості свідка і підтвердити той факт, що мати намагалася отримати гроші на утримання дитини. Краще не брати своїх родичів і близьких друзів, так як суд може поставитися до їх показаннями критично, пославшись на те, що вони, як близькі люди, зацікавлені допомогти позивачеві. Ідеально свідком залучити сторонню людину (наприклад, сусідку), попередньо заручившись їх згодою виступити при необхідності з показаннями свідків перед судом.
  4. Аудіо-чи відеозапису зустрічей, телефонних розмов, відео-розмов між колишнім подружжям, в яких висуваються вимоги щодо сплати аліментів.
  5. Якщо місцезнаходження батька дитини невідомо, потрібно звернутися в правоохоронні органи із заявою про його розшук, як особи, яка зобов'язана утримувати своїх дітей. Незалежно від того, якою буде результат, на руках у матері буде документ, який підтверджує факт прийняття нею заходів до стягнення грошей.
  6. Якщо раніше матір'ю подавалося в суд заяви про те, щоб отримати судовий наказ, яке судом було задоволено, але згодом батько подав заяву про скасування судового наказу, дані дії також розцінюються, як спроби отримати кошти на утримання дітей. Ці документи необхідно долучати до позову.

При розгляді судом позову, необхідно пред'явити вищевказані докази на підтвердження вжитих заходів по отриманню коштів від колишнього чоловіка.

Рекомендації для відповідача (платника)

Однак можлива і зворотна ситуація, коли батько, згідно з усною домовленістю, справно надсилає колишній дружині кошти на дітей, але та, вважаючи одержувані суми недостатніми або ж просто вирішивши вчинити непорядно, подає позов, заявляючи, що колишній чоловік своїх обов'язків не виконує. Щоб захистити себе від необгрунтованих майбутніх претензій, платнику аліментів можна порадити вживати таких заходів:

  1. При передачі грошей при особистих зустрічах брати з колишньої дружини розписку, в якій вказувати дані обох сторін, суму отримання грошових коштів із зазначенням на призначення платежу «аліменти на утримання дитини (його П.І.Б.) за (місяць, рік)», дата і підпис. Можна підготувати друковані бланки таких розписок, де мати щомісяця проставляти лише суму, період, за який її сплачено, а також дату і підпис.
    Припиняючи сімейні відносини, колишнє подружжя, які мають спільних дітей, намагаються зберегти нормальні взаємини і мирно вирішити питання, що стосуються змісту дітей і виплати грошових коштів на них
  2. При направленні грошей банківським, поштовим переказом, через термінали або платіжні системи, обов'язково вказувати призначення платежу «Аліменти на утримання дитини (його П.І.Б.) за (місяць, рік)», зберігати чеки та квитанції НЕ трьох років.
  3. Якщо батьки домовилися, що в якості аліментів буду купуватися продукти харчування, необхідні речі, проводитися оплата, наприклад, за дитячий сад, навчання, секції та інше, необхідно зберігати всі чеки і квитанції, що підтверджують факт цих витрат. Якщо в платіжних документах не вказано призначення платежу, просити при можливості прописати необхідну інформацію або видати товарний чек.

При необгрунтованому заяві матір'ю дитини вимог про стягнення з батька аліментів за минулі три роки, мотивоване тим, що батько від їх сплати ухиляється, необхідно пред'явити суду вищевказані документи, щоб спростувати необгрунтовані аргументи іншої сторони.

процедура стягнення

Для стягнення коштів на утримання дітей за минулі три роки, необхідно скласти і подати позовну заяву. Такі категорії справ розглядаються мировим суддею. Позов можна подати мировому судді як за адресою проживання позивача, так і відповідача.

У позові необхідно вказати наступне:

  • Світовий суддя, номер і адресу ділянки.
  • П.І.Б. позивача і відповідача, їх адреси. Також можна дізнатися номери телефонів та електронної пошти для більш оперативного інформування сторін про рух справи.
  • Дані дітей, на яких позивач просить стягувати кошти на утримання.
  • Період, що передує даті подачі позову, за який позивач вимагає стягнути аліменти (але не більше трьох років).
  • Опис тих заходів, які вжито для отримання грошових коштів.
  • Розмір аліментів, що підлягають стягненню (процентне відношення до заробітку батька, фіксована сума або змішаний варіант).
  • Посилання на норми права (статті 80, 81, 82, 107 Сімейного кодексу РФ);
  • Вимога стягнення аліментів.

До заяви додаються:

  • Копію свідоцтва про народження дитини / дітей;
  • Копію документів про шлюб або розлучення;
  • Довідка, що підтверджує факт проживання дітей з матір'ю (при проживанні в багатоквартирної будинку видається компанією, що управляє, ТСЖ і ін.) Або виписка з будинкової книги (при проживанні в індивідуальному домоволодінні);
  • Докази, що підтверджують факт того, що вживалися заходи по отриманню з відповідача грошей на утримання дітей;
  • Довіреність, при веденні справи представником;
  • Копія позову та додатків до нього для іншої сторони.

) Або виписка з будинкової книги (при проживанні в індивідуальному домоволодінні);   Докази, що підтверджують факт того, що вживалися заходи по отриманню з відповідача грошей на утримання дітей;   Довіреність, при веденні справи представником;   Копія позову та додатків до нього для іншої сторони

При розгляді даної категорії справ, позивач звільнений від сплати держмита. У разі задоволення позову, держмито буде стягнена з відповідача.

Заяву можна подати в суд особисто, а також надіслати поштою.

Розрахунок аліментів за минулий термін

Стягувачу не треба оплачувати розрахунок точної суми за весь минулий період, який він просить суд стягнути аліменти. Позивач повинен тільки вказати дату, з якої він просить стягувати гроші на дитину, а також вказати форму визначення розміру аліментів (процентне співвідношення до заробітку, фіксована сума щомісяця, змішаний варіант).

Після прийняття судом рішення, в процесі його виконання судовий пристав-виконавець зробить розрахунок конкретної суми аліментів, що підлягає стягненню з дати, визначеної судом, і вживе заходів до її стягнення.

нюанси стягнення

При стягненні необхідно взяти до уваги наступне:

  1. Стягувати гроші на дітей можна не чекаючи розлучення, в будь-який час знаходження в шлюбі.
  2. Подати позов можуть і матері, які не перебували в шлюбі з батьком дитини. Але необхідно, щоб батьківство було офіційно встановлено - шляхом його оформлення в РАГСі при реєстрації дитини або судом. До позову необхідно додати документ, що підтверджує батьківство.
  3. Стягувати кошти має право не тільки мати дитини, а й особа, яка офіційно оформило опіку чи піклування над дитиною. Необхідно докласти до позову документи, що підтверджують зазначені обставини.
  4. Стягнення неможливо, якщо між батьками підписано нотаріально засвідчене угоду про сплату аліментів. При наявності такої угоди, якщо батько відмовляється платити, стягненню підлягатиме заборгованість, що утворилася за платником. Звертатися потрібно буде не до суду, а до приставу.

підсумок

Для стягнення аліментів заднім числом за минулі періоди, необхідно зібрати досить переконливу доказову базу, що дозволяє переконати суд в тому, що стягувач зробив дієвих заходів для отримання грошей з зобов'язаного містити дітей батька.

На практиці це вдається далеко не завжди. Тому допомога юриста (навіть консультація) може сильно вплинути на результат справи.

Настійно рекомендуємо відразу ж при виникненні необхідності отримання грошей на утримання дітей укласти письмову угоду, що визначає розмір і дати сплати аліментів, і засвідчити його нотаріусом. Якщо домовитися не виходить, необхідно, не втрачаючи час, йти в суд для того, щоб отримати судовий наказ.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online