Чи можна подати на аліменти заднім числом після розлучення

  1. Що говорить законодавство, положення якого захищають дитину?
  2. Що говориться в СК РФ з даного питання?
  3. У якому порядку відбувається звернення до суду?
  4. Чи можна повторно подати позовну заяву на аліменти заднім числом?
  5. Як визначається сума аліментного обов'язку за минулий час?
  6. Актуальні питання та відповіді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Добре, коли процес розлучення при наявності неповнолітніх дітей завершується обопільною домовленістю, і другий з батьків бере на себе обов'язок виплачувати аліменти на утримання дитини до досягнення дитиною повноліття. Але, на жаль, так відбувається не завжди. Часом жінкам доводиться жорстоко боротися, щоб захистити права свого чада. Тому розглянемо в статті найактуальніші питання, пов'язані з тим, як стягнути аліменти заднім числом.

Що говорить законодавство, положення якого захищають дитину?

Що говорить законодавство, положення якого захищають дитину

У Сімейному кодексі РФ (абревіатура - СК РФ) докладно прописані всі обов'язки батьків, які розлучилися, і обов'язки того з батьків, який покинув сім'ю і повинен платити компенсацію за утримання дитини. Узаконити обов'язок відрахування грошей на утримання чада можна через суд або через підписання батьками обопільного угоди .

Що говориться в СК РФ з даного питання?

  1. Якщо після прийняття судового рішення платником аліментів не платив дитячі виплати, то буде мати сенс подача повторного позову. Але спочатку потрібно звернутися до судових приставів для отримання певної інформації.
  2. Якщо умови оплати аліментів затверджені мирною угодою, а батько не робить виплат, то мати дитини отримує право подати на неплатника до суду вимога про виплату коштів заднім числом. Термін давності підписання договору не має значення.
  3. Якщо платником аліментів дитячих платежів не робив, а дружина їх не вимагала, то після закінчення часу вона має право подати до судової інстанції позов на отримання таких виплат.
  4. Якщо платник ухилявся різними способами і не бажав виплачувати аліментні платежі, уникаючи контакту з колишньою дружиною, то вона отримує право витребувати з безвідповідального батька виплату дитячої допомоги за три останні роки. Стягнення може відбутися при наявності доказів, що мало місце ухилення від зобов'язань.
  5. У разі, якщо був факт добровільної відмови від аліментів з боку одержувача, він може змінити своє рішення і витребувати відновлення виплат через суд.
  6. Якщо позовну заяву на дитячі виплати фіксується після закінчення шлюборозлучного процесу, то час відліку по сплаті дитячих платежів починається з цієї дати.

Чи можна стягнути дитячі аліменти заднім числом?

Нерідко розгортається ситуація, коли після розлучення чоловік, у шлюбі з яким були народжені діти, добровільно обіцяє допомагати колишній дружині в питанні утримання дітей. Однак пізніше обіцянку не виконується, і батько починає всіляко ухилятися від спілкування з матір'ю дитини. При таких обставинах мати право подати позов до суду і вимагати компенсацію за три попередні роки. Але з її боку будуть потрібні докази, що цієї допомоги вона не отримувала. За умови досягнення дитиною повноліття до моменту судового розгляду, заява про стягнення аліментів пишеться особисто дитиною.

У якому порядку відбувається звернення до суду?

Перше позовна заява подається в судовий орган в будь-який час до настання 18-річчя дитини. Час позовної давності - 3 роки. Тобто максимальний термін, за який заявник може отримати дитячу виплату, складає 36 місяців.
Перелік документації, що надається в суд, наступний:

  • Підготовлений позов.
  • Документи, що ідентифікують дитину і її матір, яка є заявником.
  • Документи, що підтверджують, що позивач проживає з дитиною.
  • Довідка, де містяться відомості про доходи позивача та щомісячного прибутку платника.
  • Доказова база, яка підтверджує, що раніше позивач дитячих виплат не отримував. Як докази можуть виступити листи, телефонні розмови, відеозапису, СМС-повідомлення, свідоцтва родичів і знайомих.

При наявності доказів суд найчастіше стає на бік заявника.
Бувають випадки, коли батько передавав гроші на утримання чада прямо в руки матері і набував потрібні речі, але розписок не вимагав. Що робити такому батькові?

Увага! Щоб батькові дитини довести, що він надавав допомогу в утриманні чада, йому будуть потрібні докази. Потрібно своєчасно фіксувати моменти передачі матеріальної допомоги. В іншому випадку виплата аліментів заднім числом стане неминучою.

Чи можна повторно подати позовну заяву на аліменти заднім числом?

Якщо боржник не виконує рішення суду і не забезпечує дитину компенсаціями, то аліментополучателя вправі з'явитися в Службу судових приставів
Якщо боржник не виконує рішення суду і не забезпечує дитину компенсаціями, то аліментополучателя вправі з'явитися в Службу судових приставів. Там йому видадуть довідку з інформацією про борг і доходи боржника.
З низкою документів, описаних нижче, можливе повторне звернення до суду.

Увага! У суді буде розглядатися не питання про призначення виплат (він вже вирішувалося на попередньому судовому розгляді), а питання про стягнення з платником аліментів боргу.

Тобто за судовим рішенням може бути накладено арешт на власність боржника / винесено заборону на виїзд за межі країни. Застосовуватися можуть і інші санкції.
У перелік документів, необхідних для повторного судового розгляду, входять:

  • паспортні дані (паспорт) заявника;
  • позовну заяву;
  • документи, що засвідчують особу дітей;
  • документ, що підтверджує, що діти живуть разом з позивачем;
  • довідка від судових приставів про доходи батька, що проживає далеко від дитини;
  • рішення першого суду про присудження аліментів;
  • документи, що доводять небажання колишнього чоловіка виконувати батьківські обов'язки.

Як визначається сума аліментного обов'язку за минулий час?

Як визначається сума аліментного обов'язку за минулий час

Сума аліментного платежу розраховується за відсотком від прибутку або встановлюється в конкретному грошовому розмірі .
У разі, якщо аліментник мав регулярний заробіток, йому буде потрібно взяти на роботі довідку про доходи, які він мав за минулі 36 місяців. На суді за цими даними буде вирахуваний відсоток (сума боргу), що покладається позивачеві.
Якщо у боржника за минулий час не було регулярного доходу, то суд розрахує суму боргу, орієнтуючись на розмір мінімальної зарплати за регіоном проживання. У розрахунок увійде індексація по попереднім рокам.

Актуальні питання та відповіді

Питання. Жінка після розлучення кілька років не подавала на аліменти, але прийшов час, коли вона зрозуміла, що їй не вистачить коштів на навчання дитини. Крім того, дитина досягла повноліття. Можливою чи буде подача позову на аліменти після закінчення терміну давності?
Відповідь. З юридичної практики відомо, що найчастіше суд стає на сторону дитини і примушує батька надати матеріальну допомогу чаду (навіть якщо мало місце закінчення строку давності).

Питання. Батько дитини не надає матеріальну допомогу чаду, так як відбуває термін покарання у в'язниці. Чи вийде з платником аліментів стягнути борг?
Відповідь. Дана ситуація не звільняє аліментщика від обов'язку надавати матеріальну допомогу своїм дітям. З цієї причини жінка з дітьми може подавати заяву на аліменти як в період ув'язнення її колишнього чоловіка, так і після закінчення цього періоду.

Питання. Платником аліментів вже рік не перераховує дитячу компенсацію. Це сталося з моменту, коли він втратив працездатність. Чи може суд в примусовому порядку змусити батька дитини виплатити аліменти за минулий рік?
Відповідь. Якщо платником аліментів отримав інвалідність 1 або 2 групи, суд прийме сторону непрацездатної особи.

У різних життєвих ситуаціях рішення судового засідання буде індівідуальниv. З урахуванням різних обставин і доказів, Суддя самостійно виносить вердикт, за яким аліменти стягуються з боржника заднім числом або приймається його сторона.
Судова практика рекомендують перед подачею позову отримати професійну консультацію юриста, щоб з урахуванням всіх особливостей справи заявник зміг оцінити свою ситуацію і передбачити результат судового розгляду.

Що говорить законодавство, положення якого захищають дитину?
Що говориться в СК РФ з даного питання?
У якому порядку відбувається звернення до суду?
Чи можна повторно подати позовну заяву на аліменти заднім числом?
Як визначається сума аліментного обов'язку за минулий час?
Що говорить законодавство, положення якого захищають дитину?
Що говориться в СК РФ з даного питання?
Чи можна стягнути дитячі аліменти заднім числом?
У якому порядку відбувається звернення до суду?
Що робити такому батькові?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online