Чи може батько подати на аліменти на дочку

  1. поняття
  2. Законодавство
  3. Умови для подачі
  4. Хто має право на стягнення
  5. Відео: позов на дитину
  6. Куди нести заяву
  7. Пакет документів
  8. твір виплат
  9. Від чого залежить сума
  10. терміни сплати
  11. окремі випадки
  12. на інваліда
  13. Чи може мати подати на аліменти на дочку з дітьми
  14. на пенсіонерку
  15. Якщо батько сам не платив

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи не для всіх святість сімейних уз непорушна. І часом буває так, що в ті хвилини, коли найближчі потребують допомоги, турботи і змісті, недбайливі родичі роблю вигляд, що не помічають цього, нахабно ігнорують свій священний обов'язок.

Саме тому на рівні федерального законодавства закріплена і охороняється законом взаємна обов'язок батьків і дітей по матеріальним змістом один одного в тих чи інших життєвих ситуаціях.

поняття

Аліменти, як на дітей, так і на батьків - це встановлена ​​на рівні сімейного законодавства обов'язковість надавати матеріальну допомогу батькам, дитині в порядку та за умов передбачених цим же законодавством.

При цьому матеріальна допомога може виражатися:

  • як в щомісячних виплатах на утримання;
  • так і в участі в додаткових витратах.

Цей обов'язок по відношенню до батьків міститься в ст.87-88 СК РФ .

Законодавство

Суспільні відносини, що стосуються питань аліментів, їх призначення та інших врегульовані наступними нормативно-правовими актами:

Питання відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов'язань по сплаті аліментів прописані в КК і Цивільному кодексі України. Кримінальний кодекс застосовується в разі злісного ухилення від виконання своїх аліментних зобов'язань, норми цивільного мають місце в частині пені за прострочення сплати аліментів.

Умови для подачі

Крім того, що батько повинен ставитися до однієї з категорій, прописаних в законі, повинні бути ще й певні умови.

До таких належать:

  • важке матеріальне становище батька;

    Вкрай низький дохід, який не дозволяє забезпечити мінімум благ.

  • надзвичайна подія, що викликає великі фінансові витрати;
  • придбання дорогих мед. препаратів, проходження курсу лікування, дорогої операції і т.д .;
    для інваліда III групи - відсутність з об'єктивних причин роботи відповідно до мед. показаннями і неможливість працевлаштуватися.

Хто має право на стягнення

Правом стягнути аліменти наділені потребують і непрацездатні батьки. Це право закріплено статтею 87 СК РФ .

Непрацездатним визнається в рамках даної статті батько:

  • у якого є встановлена в порядку група інвалідності I або II, в окремих випадках і III.
  • який досяг віку пенсії.

При цьому самого факту інвалідності або пенсійного віку мало, необхідно щоб були умови, прописані в законі, з якими такий пов'язує виникнення права на матеріальну допомогу від дітей.

Відео: позов на дитину

порядок звернення

Не залежно від того, ким виступає платник аліментів по відношенню до аліментополучателя, порядок стягнення передбачає:

  • або досягнення домовленостей між сторонами та укладання аліментного угоди в рамках статей 99-100 СК РФ;
  • або судове врегулювання даного питання.
  1. Наявність аліментного угоди дає можливість примусово стягувати аліменти, шляхом звернення безпосередньо в службу судових приставів за місцем проживання платником аліментів.
  2. Необхідність врегулювання в судовому порядку передбачає інший спосіб.

Куди нести заяву

Батько при наявності підстав подає позовну заяву до районного суду за місцем проживання одного зі своїх нащадків, з якого хоче отримати гроші на своє щомісячне утримання або отримати матдопомогу, в якій він потребує додатково через що пройшов курсу лікування іншої надзвичайної ситуації.

Пакет документів

Документи, що додаються до позову, збираються виходячи з принципів позовного провадження. Доданий пакет документів повинен підтверджувати заявлені вимоги і обґрунтовувати необхідність їх задоволення.

приклад позову дивіться тут.

Зокрема батько повинен додати:

  • документ, що підтверджує інвалідність;
  • документ, що підтверджує досягнення пенсійного віку (паспорт, пенсійне посвідчення тощо);
  • документ, що підтверджує спорідненість з відповідачем;
  • для інваліда III групи докази відсутності можливості працевлаштуватися (виписка з центру зайнятості про наявні вакансії тощо);
  • документ, що підтверджує потребу в щомісячному утриманні (довідку про доходи за кілька місяців, як правило, це отримується пенсія щомісяця, або за віком, або по інвалідності);
  • документ, що підтверджує необхідність доп.матпомощі (квитанції про пройдений лікуванні, висновок лікаря про необхідність дорогої операції та інше);
  • докази відсутності допомоги з боку дітей (показання свідків та інше).

твір виплат

Виплати можуть проводитися добровільно, як по аліментного угоди так і за рішенням суду. В угоді обмовляється, наприклад, дата, до якої щомісяця батькові надається обумовлена сума і повнолітній син все так і робить. Судове рішення такої дати не містить, але ніхто не забороняє сторонам самим прийти в даному питанні до консенсусу.

При судовому врегулюванні, досягнення домовленостей і самостійна сплата аліментів - рідкість.

Як правило, всі здійснюється через службу приставів.

  • пристав заводить виконавче провадження;
  • надсилає виконавчий лист в адміністрацію за місцем роботи відповідача;
  • і там бухгалтерія щомісяця при нарахуванні зарплати виробляє утримання на користь позивача.

Аліментні угоду примусово виповнюється також.

Тільки в суд йти не треба за рішенням. Сама угода направляється в службу приставів із заявою про порушення виконавчого провадження та далі в загальному порядку.

Х Х   отиті зрозуміти, чи потрібно платити аліменти, якщо дитині вже 18 років, але він все ще вчиться отиті зрозуміти, чи потрібно платити аліменти, якщо дитині вже 18 років, але він все ще вчиться? Читайте про це в статті: аліменти після 18 років, якщо дитина навчається.

Про те, чи можна аліменти перераховувати на рахунок дитини до 18 років, написано тут.

Від чого залежить сума

Обчислення величини аліментів на батьків не настільки фіксоване як аліменти на дітей. Суд, при вирішенні питання про присудження аліментів і встановлення їх величини, керується п.3 ст.87 СК РФ і виходить з матеріального становища, як батька, так і сина або нащадків.

Щомісячні виплати на користь батька визначаються у вигляді твердої суми, пропорційної мінімального розміру оплати праці.

Ця сума ділитися між усіма дітьми, навіть якщо батько звернувся з позовними вимогами до одного зі своїх нащадків, не бажаючи стягувати аліменти з інших, суд розділить присуджену суму на кількість дітей, і відповідач буде платити лише свою частку.

Присуджується сума аліментних зобов'язань буде невеликою, оскільки їх присудження має на меті забезпечити мінімальні потреби.

Розрахунок суми участі в доп.расходов здійснюється за іншим принципом і може багаторазово, якщо це дозволяє дохід нащадків, перевищувати розмір аліментів. Все залежить від причин призначення цієї виплати.

терміни сплати

Аліменти за загальним правилом виплачуються щомісяця.

окремі випадки

Аліментні зобов'язання мають і окремі випадки, що виникають на практиці і вимагають юридично грамотного рішення.

В першу чергу такими є випадки стягнення аліментів з дорослої дитини інвалідом з III групою інвалідності, наявність дітей молодше 18 ле т у платників аліментів тощо

на інваліда

Батьки з інвалідністю мають право претендувати на підтримку в матеріальному плані, в тому числі і примусову через суд, від своїх дітей. Головною умовою є їх повна або часткова непрацездатність.

Окрім наявності непрацездатності самі нащадки повинні мати фінансові можливості надавати таку допомогу, адже у дітей можуть бути вже свої діти та інші утриманці при невисокому доході, що виключає можливість допомагати батькам.

Так само є особливості в залежності від групи інвалідності.

  • Інваліди I і II групи беззастережно наділені правом на мат.поддержку.
  • Що стосується III групи, тобто застереження.

Фактично III група інвалідності робоча, тобто вона не виключає можливість працевлаштування. Тільки на увазі істотного зниження працездатності, перелік спеціальностей, на яких може працювати така людина, значно скорочений і не кожна людина з III групою може знайти для себе відповідну переліку вакансію.

Для батьків-інвалідів з III групою має значення наявність роботи, а точніше можливості працевлаштуватися.

Відсутність роботи і можливості працевлаштування відносить таку особу до категорії тих, хто може стягнути з дітей аліменти і доп.мат.помощь.

Чи може мати подати на аліменти на дочку з дітьми

Якщо мати ставиться до однієї з категорій (досягла пенсійного віку або інвалід) і є до того умови (важке матеріальне становище, низька пенсія і т.д.) при відсутності допомоги з боку дочки, то вона може звернутися з відповідним позовом до суду.

Стягнення аліментів з повнолітньої дочки здійснюється відповідно до закону і наявність у відповідачки дітей не є перешкодою до реалізації матір'ю своїх прав на аліменти.

Розмір же аліментів судом визначається в індивідуальному порядку, а наявність дітей і необхідність їх утримання та забезпечення їм певного рівня життя впливатиме на розмір аліментів на користь матері.

на пенсіонерку

Не дивлячись на те що по досягненні особою пенсійного віку, і вже тим більше при наявності трудового стажу, громадянину гарантовано право на пенсію. Але розміри пенсії не завжди можуть забезпечити хоча б мінімальний рівень життя.

Так, якщо отримувана пенсія одного з батьків або обох батьків не перевищує прожиткового мінімуму в регіоні їх проживання для соц. категорії, до якої вони належать, а доходи дітей дозволяють надавати допомогу своїм стареньким батькам, то пенсіонер має право розраховувати і вимагати надання матеріальну підтримку.

Право батьків похилого віку не ставиться вище прав неповнолітніх дітей їх дітей. При наявності маленьких утриманців, суд буде визначати розмір аліментів на користь батьків-пенсіонерів, в першу чергу, орієнтуючись на інтереси підлітків і можливості батьків щодо їх задоволення.

Якщо батько сам не платив

Незважаючи на обов'язок дітей утримувати своїх батьків за певних умов, є винятки з цього правила.

Так, згідно з частини 5 ст.87 СК РФ , Якщо батько сам ухилявся від виконання обов'язків батьків, зокрема від змісту своєї дитини, поки той був неповнолітнім, то судовим рішенням вже доросла дитина буде звільнений від цього обов'язку.

Механізм реалізації такого права дитиною відбувається через суд, в який він повинен подати на позов батька відповідне зустрічну позовну заяву.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online