Аліменти з непрацюючого в Казахстані: розмір, відповідальність

  1. Аліменти: кому вони покладаються, відповідальність за їх несплату
  2. Розмір аліментів з непрацюючого батька
  3. Всі дороги ведуть до суду: виконавчий порядок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідальність батьків перед своїми не досягли повноліття і дорослими непрацездатними дітьми закріплена в Республіці Казахстан на законодавчому рівні. Причому відсутність заробітку не звільняє їх від сплати аліментів.

Причому відсутність заробітку не звільняє їх від сплати аліментів

Однак на практиці ситуація складається таким чином, коли непрацюючий батько вважає себе вільним від зобов'язань.

Аліменти: кому вони покладаються, відповідальність за їх несплату

Неплатник аліментів може бути притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальності. У 1-му випадку це загрожує штрафом або ізоляцією на 5 діб, у 2-му - позбавленням волі на строк до 3-х років.

Крім того, на нього накладається неустойка, розмір якої безпосередньо залежить від ставки рефінансування Національного банку РК на момент виконання зобов'язання.

Аліментами слід вважати зобов'язання, надані однією стороною (платником) іншій стороні (одержувачу), відповідно до закону.

Основними нормативними документами, що розглядають питання по аліментних зобов'язань, є такі законодавчі акти з доповненнями і змінами: Основними нормативними документами, що розглядають питання по аліментних зобов'язань, є такі законодавчі акти з доповненнями і змінами:

  • Кодекс РК «Про шлюб (шлюб) і сім'ї»;
  • Закон РК «Про виконавче провадження і статус судових виконавців».

В першу чергу в аліменти потребують неповнолітні діти: загальні, усиновлені, що знаходяться під опікою, піклуванням і патронатом. Їх змістом, вихованням і навчанням займаються законні представники (батьки, опікуни, піклувальники, патронатні вихователі).

Далі йдуть дорослі (від 18 років і більше) непрацездатні і потребують допомоги діти.

Крім дітей, потреба в матеріальній підтримці і аліменти відчувають і подружжя, незалежно від того, знаходяться вони в шлюбі чи в розлученні.

Більш того, при недотриманні інтересів, наданих законом, перераховані нижче особи мають право клопотати перед судом про їх поновлення.

  1. Вимагає матеріальної допомоги чоловік, що втратив будь-яку здатність до праці. Якщо тільки втрата працездатності не пов'язана з його зловживаннями і злочинами і якщо спільний шлюб тривав більше 5 років.
  2. Дружина, яка перебуває на стадії вагітності, а також містить загального малолітньої дитини (до досягнення нею 3-річного віку).
  3. Чоловік, який доглядає за спільною дитиною-інвалідом до його повноліття або за дорослим спільною дитиною, які мають I або II групу інвалідності.
  4. Потребує допомоги розлучений чоловік або дружина, який отримав непрацездатність під час шлюбу.

Розмір аліментів з непрацюючого батька

Спочатку стягуються щомісяця аліменти на ще не досягли 18 років дітей з непрацюючого платника при відсутньому угоді становили: на 1 дитину - 25%, на 2-х - 33%, на 3-х дітей і більше - 50% від мінімальної зарплати по регіону Спочатку стягуються щомісяця аліменти на ще не досягли 18 років дітей з непрацюючого платника при відсутньому угоді становили: на 1 дитину - 25%, на 2-х - 33%, на 3-х дітей і більше - 50% від мінімальної зарплати по регіону . Але ось уже кілька років вони розраховуються від середньомісячної заробітної плати, діючої в Республіці Казахстан на момент їх стягнення.

Щомісяця питання про розмір середньої зарплати розглядається Агентством по статистиці РК.

Така зміна дозволило скоротити число неплатників аліментів, що прикриваються відсутністю роботи, а насправді просто приховують свої доходи. І ось чому. Середньомісячна заробітна плата в Казахстані досить велика і не кожен може заробити таку суму, тому простіше заплатити аліменти від реального і меншого доходу, ніж, сховавши його, згодом отримати розрахунковий показник.

Батьки, які сплачують аліменти і їх отримують, має право самостійно і добровільно укласти угоду, в якому прописується розмір аліментів , На яких умовах вони видаються і яким чином має відбуватися їх видача. Тут важливо дотримати надані законом інтереси і права дітей, подружжя та інших зацікавлених осіб.

Всі дороги ведуть до суду: виконавчий порядок

При відсутності угоди або знаходженні його деяких положень в протиріччі з законом тільки судовий розгляд допоможе розставити все по своїх місцях При відсутності угоди або знаходженні його деяких положень в протиріччі з законом тільки судовий розгляд допоможе розставити все по своїх місцях.

якщо аліменти з непрацюючого особи прораховувалися в той час, коли за основу бралася мінімальна зарплата, тоді потрібно перерахунок. Для цього одержувач подає судовому виконавцю заяву. А вже він приймає конкретні заходи для його (заяви) задоволення.

Щоб правильно оформити утримання аліментів відповідно до змін, що відбулися, їх одержувачу необхідно діяти наступним чином.

  1. Звернутися до судової інстанції за місцем проживання із заявою на аліменти.
  2. Отримати на руки рішення суду про їх стягнення.
  3. Пред'явити його судовому виконавцю за місцем реєстрації непрацюючого платника, про що той негайно через пошту повідомляє останнього.

Якщо платник протягом тривалого терміну (від 3-х і більше місяців) не має можливості виконати аліментні зобов'язання, а також для його безумовного забезпечення, виконавець проводить вилучення і примусову реалізацію належного боржнику рухомого і нерухомого майна.

У разі зникнення неплатника аліментів виконавець має право задіяти в пошуку органи внутрішніх справ Казахстану.

Тому безвідповідальним подружжю необхідно знати, що держава, надаючи аліментах велике значення, нетерпимо ставиться до неплатників. Відсутність офіційного заробітку не є причиною, щоб не вимагати аліменти з непрацюючого. І вважати по-іншому - глибока помилка.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online