Аліменти: особливості виплат на утримання дітей

  1. Порядок призначення аліментів
  2. Порядок виплати аліментів
  3. Порядок відрахувань на аліменти
  4. Ухилення від сплати. види відповідальності
  5. Терміни виплат аліментів
  6. Припинення виплати аліментів
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>>> Як правильно платити аліменти? Правила виплат на дітей

Кожна дитина повинна виховуватися обома батьками. Але діти, які рівномірно матимуть можливості піклуватися про батька і матері, зустрічаються тільки в повних сім'ях, таких, на жаль, меншість. Після розлучення, малюк залишається з одним з батьків, другий нерідко просто забуває про виконання батьківських обов'язків .

Найчастіше діти залишаються з мамою, на яку припадають турботи по їх змісту. А ось тата починають займатися виключно своїм особистим життям, забуваючи про потреби дітей. За правилами, один з батьків забирає дитину собі і повністю займається його вихованням, а другий з батьків бере участь в утриманні, надаючи допомогу у вихованні.

Якщо той з батьків, у якого живуть діти, буде перешкоджати другому брати участь в житті дітей, то другий може відстоювати свої права в суді. Права, обов'язки сторін при цьому регламентуються Цивільним, Сімейним кодексами РФ. Серед таких обов'язків - виплата аліментів .

Під цим мається на увазі перерахування допомоги на утримання дитини того з батьків, з яким постійно проживає дитина, від батька, який живе окремо. Відрахування аліментів йде від зарплати. Як саме нараховують аліменти, коли їх виплата припиняється - про ці питання піде мова в статті.

Порядок призначення аліментів

Аліменти платить той, хто не проживає з дитиною

платити аліменти повинен той батько, хто живе окремо від дітей, яким немає 18 років. Так прийнято, адже батьки зобов'язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття. Про це йдеться в чинному законодавстві.

Однак перераховувати гроші самій дитині не можна. Адже згідно із законом він недієздатний. Тому перерахування коштів йде на рахунок батька, який проживає разом з дітьми. Найчастіше це саме мати.

Виняток становлять моменти, коли дитина ще до досягнення 18 років одружується, тоді перерахування грошей можна буде припинити. Коли мама отримує гроші, вона повинна витрачати їх на утримання дитини, її виховання, навчання.

У деяких випадках передбачена необхідність платити аліменти навіть дітям, вік яких перевищує 18 років. Це буває, коли дитина є інвалідом. У цьому випадку виплати йдуть за тими ж принципами, що зазвичай. Якщо батько не має коштів для виплати аліментів, його обов'язок по утриманню дитини не зникає.

Навіть якщо батько позбавлений батьківських прав, платити аліменти йому доведеться.

Порядок виплати аліментів

Якщо домовитися не виходить, звертаються до суду

Батьки можуть домовитися про порядок, сумі виплат самостійно. При виникненні суперечок звертаються до суду. Коли між колишніми чоловіком та дружиною зберігаються конструктивні відносини, вони можуть самі вирішити, яку суму тато буде давати на утримання дитини. укласти таке Угода - оптимальний варіант.

У цій ситуації вдається уникнути судових витрат, стресових ситуацій, економиться час. Угода укладається на добровільній рівні. Обидві сторони повинні бути згодні з рішенням. Інакше угоду буде незаконним.

При відсутності можливості домовитися і вирішити всі звичайним шляхом, позивач подає заяву до судових інстанцій. Зазвичай це світовий суд. Після отримання заяви там порушується справа. Заява на стягнення аліментів мама має право подавати в будь-який момент: як після розлучення, так і будучи в шлюбі.

Якщо батьки не в шлюбі, проте батько при отриманні свідоцтва про народження зареєстрував дитини на себе, то він також зобов'язаний платити аліменти. Виплати на утримання дітей повинні вестися щомісяця, якщо так не виходить, треба звертатися до суду за вирішенням цього питання.

Якщо заява подається з проханням нарахувати аліменти за вже минулий період, то треба знати, що максимальний період - це 3 роки. Іноді аліменти оформляються за пайовим принципом, коли мати і батько зобов'язані платити певний відсоток на утримання дітей.

Якщо у батьків немає фіксованого доходу, то йому призначається виплачувати аліменти у вигляді певної суми, яка не пов'язана з доходом.

Порядок відрахувань на аліменти

Угода про сплату аліментів: зразок

Після винесення рішення судом стартує виконавче виробництво . Відповідачу на адресу реєстрації відправляють лист, в якому йому виносять пропозицію про добровільне виділення коштів на дітей. Якщо він ігнорує такий лист, то його копію відправляють на роботу відповідачу.

Після отримання даного повідомлення роботодавець відповідача зобов'язаний почати щомісячне утримання коштів на аліменти. Ці дії проводяться по ст. 109 Сімейного Кодексу. Бухгалтерія сама буде призначений відсоток відраховувати від зарплати відповідача та переказувати кошти на рахунок матері малюка. При цьому відповідач буде продовжувати з цих грошей платити податки, переклад також буде здійснюватися за рахунок відповідача.

Паралельно з цим співробітники служби зобов'язані отримати відомості про рухоме, нерухоме майно відповідача, оцінити його. Також в їх обов'язок входить отримання відомостей про всі можливі види заробітку. Навіть якщо у відповідача немає офіційної роботи, він все одно десь отримує доходи і їх треба взяти під облік.

Сучасне законодавство передбачає обов'язково стягнення аліментів з доходів, перелік яких розташовується нижче:

  • зарплата / Виручка;
  • грошове забезпечення військових / представників служб правопорядку;
  • премії, понаднормова оплата;
  • посібники ;
  • відпускні;
  • матдопомогу.

Сума аліментів неоднозначна. По-перше, вона залежить від кількості дітей. При виплатах, що йдуть на одну дитину, це 25% від суми загального доходу батьків. На двох дітей перераховується третина від загальних доходів.

Якщо ж дітей більше, то буде утримана половина загального доходу. Таку суму будуть утримувати щомісяця. По-друге, конкретний розмір аліментів може залежати від рішення суду . Це можливо, коли у відповідача немає офіційних доходів. Сума, що призначається на утримання дітей, визначається судом індивідуально.

При винесенні рішення суд буде керуватися інтересами дитини. Сума повинна бути такою, щоб умови утримання дитини до розлучення / після нього не змінися в гіршу сторону.

Ухилення від сплати. види відповідальності

Дитину потрібно утримувати: він не винен в розлученні батьків!

Якщо людина не бере участь у відповідному утриманні дитини, байдуже ставиться до його інтересам, ухиляється від виконання судових рішень, він повинен нести відповідальність , Передбачену чинним нині законодавством.

Якщо відрахування йдуть, але надходять невчасно, то це не найстрашніший варіант. Але і тоді передбачена правова відповідальність.

Якщо відповідач взагалі ховається, нічого не платить, не розкриває своїх справжніх доходів, замовчує про майно, то відносно нього може початися кримінальне переслідування. Якщо виплати не вилися тривалий час, то недостатньо буде виплатити суму боргу .

Оскільки в стані щорічно спостерігається інфляція, падає курс рубля, то необхідно буде виплатити борг разом з відповідною індексацією. Розмір індексації визначається ще в відповідно до прожиткового мінімуму.

Є певні ситуації, коли розмір аліментів зменшують за судовим рішенням. Це відбувається, коли зростає мінімальна оплата праці, а дохід людини, зобов'язаного сплачувати аліменти, з якихось причин не змінюється. Тоді він може звернутися до суду за зменшенням суми щомісячних виплат на утримання дітей.

Якщо судові розгляди з приводу стягнення аліментів йдуть тривалий час, а позивач самостійно не може утримувати дитину на гідному рівні, він може звернутися до суду з проханням про призначення тимчасових аліментів. Тоді відповідач буде зобов'язаний виплачувати певну суму ще до винесення остаточного рішення.

Терміни виплат аліментів

Аліменти виплачуються до повноліття дитини

Як тільки суд внесе рішення, відповідач повинен починати виплати. Припиняться такі виплат на утримання дітей тільки тоді, коли вони стануть повнолітніми.

Коли роботодавцю платника приходить судове рішення про необхідність відрахувань на утримання дітей / виконавчий лист, то бухгалтерія підприємства почне щомісячне відрахування коштів.

Якщо роботодавець цього не зробить, то він буде підданий судовому переслідуванню. Якщо нарахування зарплати платнику йде окремими частинами, то гроші на дітей все одно перераховуються раз на місяць. Така періодичність регламентується Насіннєвим Кодексом.

Оскільки зарплата нараховується у вигляді авансу і самої зарплати, проведення виплат здійснюються після остаточного нарахування суми за минулий місяць. Спочатку виконують необхідні розрахунки, потім йде перерахування грошей. На дані операції відводиться 3 робочих дня.

У стандартній ситуації бухгалтерія проводить відрахування паралельно з виплатами самому працівнику. Якщо будуть виникати затримки, то можуть почати діяти штрафи . Розмір штрафу - 0, 5% від затриманої суми. Таку суму штрафу нараховують щодня. Витрати по штрафам доведеться нести не тільки самому платнику, керівництво організації, яка допустила прострочення, теж може фінансово постраждати.

Якщо платник змінив місце роботи, то виникає нова ситуація. Повідомлення судових приставів про звільнення боржника - відповідальність керівництва організації. Причому, тягнути з цим не можна. Якщо судові пристави не отримають відомостей в термін, вони можуть пред'явити претензії.

Якщо керівництво підприємства знає, на яке місце роботи перейшов їх колишній співробітник, вони зобов'язані передати цю інформацію судовим приставам. Після звільнення бухгалтерія повертає судовим приставам виконавчий лист з внесеними відомостями про суми і періодичності проведених виплат.

Припинення виплати аліментів

Аліменти виплачуються на потреби дитини

Аліменти можуть перестати виплачувати при укладенні добровільної угоди про утримання дитини між матір'ю і батьком в наступних випадках:

  • Смерть самого платника.
  • Смерть батька, у якого живе дитина.
  • Смерть дитини.
  • У разі закінчення терміну, зазначеного в договорі про спільне утримання дитини.
  • з причин припинення дії договору , Які були зафіксовані в самому договорі.

Якщо аліменти виплачувалися за рішенням суду, припинити їх виплачувати можна після досягнення дитиною 18 років і в разі його смерті. Виплати можуть припинитися, якщо неповнолітня дитина вступив в офіційний шлюб.

Така зміна сімейного стану свідчить про дієздатність людини, значить, відносно його припиняються обов'язки батьків. Така ж ситуація виникає, коли особа, яка не досягла 18 років, починає офіційно працювати за трудовим договором .

Припинення виплат можливо і при усиновленні дитини іншою людиною. На це повинні дати згоду органів опіки за участю обох батьків. Ще одна можлива причина - відсутність потреби в грошах у дитини. Таке відбувається, коли мама повторно вступила в шлюб або проживає спільно з іншою людиною, яка забезпечує і її, і дитину.

Як правильно платити аліменти, проконсультує адвокат:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online