Аліменти на дитину в Україні в 2018-2019 роках

  1. Що таке аліменти?
  2. На підставі яких законодавчих актів виплачуються аліменти в Україні?
  3. Які обсяги виплат призначаються в даний час?
  4. Які обсяги платежів актуальні в тих випадках, коли виплачується відсоток від заробітку?
  5. Яка фіксована сума діє в даний час?
  6. Які мінімальні та максимальні обсяги аліментів в Україні?
  7. В яких випадках можливі зміни ставки, по якій виплачуються аліменти?
  8. Що необхідно знати про індексування аліментів?
  9. Як оформляються аліментні платежі?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти вважаються болючою темою для тих пар, які з тих чи інших причин розлучилися, але у них залишився спільна дитина. Виплати на утримання дитини відносяться до прав неповнолітнього громадянина, а також того з батьків, хто займається вихованням поодинці. Протягом довгого часу в Україні діяли спірні установки, що дозволяють деяким батькам ігнорувати норми і вимоги. Але на сьогоднішній день правила стали суворіше, тому ІА «Експрес-Новини» пропонує розглянути зміни.

Але на сьогоднішній день правила стали суворіше, тому ІА «Експрес-Новини» пропонує розглянути зміни

Що таке аліменти?

В першу чергу слід розібратися з термінологією. Під аліментами маються на увазі відрахування батьків, орієнтовані на утримання дітей, якщо останні не є працездатними суб'єктами через неповнолітнього віку.

«Подібні норми актуальні для будь-якого нормального суспільства. Зрозуміло, Україна не стає винятком. З цього випливає, що батько й мати зобов'язані забезпечувати спільну дитину. На забезпечення не повинні впливати розставання, розлучення, створення нових сімей або народження інших дітей. Таким чином, дане зобов'язання батьків називається аліментних ».

Якщо повернутися до самих платежах, то вони переводяться одним з батьків на підставі договору або в примусовому порядку, коли громадянин відмовляється добровільно нести відповідальність. Величина відрахувань може бути фіксованою сумою або відсотком від доходів платника. Найпоширеніший термін сплати - до досягнення вісімнадцятирічного віку, але бувають винятки, коли забезпечення зберігається і після повноліття. У тих випадках, коли українець ігнорує свої обов'язки, його можна притягнути до відповідальності.

На підставі яких законодавчих актів виплачуються аліменти в Україні?

Регулюванням даного питання, в більшій мірі, займається Сімейний кодекс України, а саме:

  • Сто вісімдесята стаття, яка фіксує той факт, що батько зобов'язаний забезпечувати дитину, якщо його вік варіюється від нуля до вісімнадцяти років (з моменту народження до досягнення повноліття);
  • П'ятнадцята глава містить ключові правила, на підставі яких проводиться оплата;
  • Сто вісімдесят перша стаття містить інформацію про способи виконання батьківського зобов'язання;
  • Сто вісімдесят друга стаття фіксує обставини, що мають значення при формуванні платежів;
  • Сто вісімдесят друга стаття і сто вісімдесят третя стаття відповідають за величину відрахувань;
  • Сто вісімдесят восьма стаття розглядає ситуації, коли батько звільняється від аліментів;
  • Сто дев'яносто друга стаття фіксує зміни в обсягах платежів.

Також в Сімейному кодексі України розглядаються заходи, що застосовуються в тих випадках, коли громадянин відмовляється від сплати.

Не буде зайвим відзначити, що восьмого липня минулого року до Сімейного кодексу України були внесені зміни, які стверджують дещо іншу послідовність розрахунку та стягнення аліментних виплат, а саме:

  1. Зміна правового статусу (тепер платежі стають власністю неповнолітнього);
  2. Коригування мінімального обсягу;
  3. Оновлення порядку призначення, а також зміна суми виплат.

Таким чином, останні зміни є актуальними і сьогодні. Але на цьому законодавчі акти, що впливають на сплату аліментів, не закінчуються. Важливу роль відіграє закон України під номером 1404, що вийшов другого червня 2016 року. Документ фіксує:

  • Затверджений порядок виплат в сімдесят першій статті;
  • Правила, орієнтовані на утримання частини прибутку платника, в шістдесят дев'ятому статті.

Необхідно звернути увагу на зміни, які набрали чинності в 2018 році. Йдеться про закон України під номером 2244-VIII, що вийшов сьомого грудня минулого року. Дана постанова підтверджує зміни в законі під номером 1404, про який вже згадувалося в матеріалі. Таким чином, з цього року розширено повноваження влади в застосуванні спеціальних заходів, що дозволяють стягнути аліменти з того чи іншого платника. З цього випливає, що боржники будуть обмежені в можливості скористатися особливим правом. Також слід зазначити два інших документа, дія яких може поширюватися на аліментщика:

  1. Кримінальний кодекс;
  2. Кодекс про адміністративні правопорушення.

Деякі постанови з вищезазначених документів актуальні для тих, хто намагається ухилитися від перерахування коштів на потреби власної дитини. Громадяни можуть понести кримінальну або адміністративну відповідальність, в залежності від конкретної ситуації.

Які обсяги виплат призначаються в даний час?

На даному етапі варто розглянути суми і формат зроблених виплат, а також те, які чинники впливають на величину допомоги. Так, аліменти можуть нараховуватися в наступних видах:

  1. Фіксований обсяг;
  2. Відсоток від заробітку платника.

«Рішення приймає той батько, з яким проживає спільна дитина. Варто звернути увагу на те, що правило поширюється не тільки на біологічних батьків, але і на опікунів або піклувальників неповнолітнього українця ».

Другий пункт сто вісімдесят першої статті Сімейного кодексу фіксує можливість сплати аліментів не в грошовому варіанті, а в натуральній формі, якщо подібне рішення прийнято батьком і матір'ю. Під натуральною формою може розумітися наступне:

  • продукти;
  • Одяг;
  • взуття;
  • Канцелярські товари та інші варіанти, які можуть бути потрібні неповнолітньому.

Якщо звернути увагу на сто вісімдесят одну статтю Сімейного кодексу, то можна дізнатися, що при розрахунку аліментів враховується достаток платника, а також його фізичний стан і наявність інших недієздатних осіб, які перебувають під опікою.

Які обсяги платежів актуальні в тих випадках, коли виплачується відсоток від заробітку?

Сто вісімдесят третя стаття Сімейного кодексу встановлює порядок визначення відрахувань у вигляді частки від заробітної плати, одержуваної аліментник. Остаточний обсяг затверджується судовою ухвалою. Певну роль відіграють вимоги того громадянина, хто поодинці займається вихованням. Процентне співвідношення визначається кількістю наявних дітей, а саме:

  • Якщо є тільки одна дитина, то передбачається відрахування в розмірі двадцяти п'яти відсотків від отриманого доходу;
  • Якщо двоє дітей, то платіж прирівнюється до тридцяти трьом відсоткам;
  • Якщо троє неповнолітніх, то п'ятдесят відсотків від заробітку (цей варіант актуальний і для тих сімей, в яких виховується більше число дітей).

Батько зобов'язаний підтримувати свою дитину матеріально, що встановлено в сто вісімдесят п'ятій статті СКУ. У тих випадках, коли у неповнолітнього є серйозне захворювання або важка травма, на аліментщика можуть покласти додаткові зобов'язання, які не належать до постійного утримання. Подібні заходи можуть бути у вигляді одноразової або періодичної виплати.

Ніякої ролі не грає той факт, скільки неповнолітніх, на яких поширюються аліменти, є. Розрахунок відбувається в індивідуальному порядку, коли враховуються всі фактори та інші обставини.

Яка фіксована сума діє в даний час?

Даний варіант застосовується в тих випадках, коли опікун або батько, який проживає з загальним неповнолітньою дитиною, хоче отримати іншу суму, ніж та, що нараховується з заробітної плати аліментщика. Зазвичай подібні ситуації розглядаються в судовому порядку. Причиною для звернення до суду може стати та ситуація, коли платник не має стабільного доходу. Наприклад, якщо відсутня робота чи ні стабільного заробітку. Відповідно, аліменти у фіксованій формі не будуть коливатися, коли громадянин втратить роботу або отримає меншу суму, ніж очікувалося спочатку.

Варто звернути увагу на те, що аліментні платежі можуть нараховуватися не тільки дитині, але і його матері (колишній дружині), коли вона доглядає за малюком, який не досяг трирічного віку. Відповідно, поки дитина занадто маленький, його мати не може влаштуватися на роботу. Також відрахування покладені під час вагітності жінки, якщо вона встигла розійтися з батьком майбутнього малюка. Якщо говорити про форму перерахувань, то вони можуть бути не тільки фіксованими, а й у вигляді частки від заробітної плати, одержуваної колишньому чоловіком.

Окремі умови діють в тих ситуаціях, коли у малюка є відхилення у фізичному або психічному розвитку. Подібна обставина збільшує той період, коли на плечі батька лягає відповідальність за зміст колишньої дружини (поки дитина не досягне шестирічного віку). Цікавий факт полягає в тому, що доходи матері або її працевлаштованість не мають ніякого значення.

Які мінімальні та максимальні обсяги аліментів в Україні?

Величина виплат була скоригована в минулому році. До цього коригування проводилася в 2013 році, коли з восьмого серпня змінився колишній мінімум. Раніше мінімальним розміром вважалися тридцять відсотків від прожиткового мінімуму, затвердженого в тій територіальній одиниці країни, де проживає неповнолітня особа. На сьогоднішній день поріг підвищився, тому що колишня ставка не була достатньою для забезпечення дитини. В даний час мінімум прирівнюється до п'ятдесяти відсоткам від ПМ, поки юний українець не досягне необхідного віку.

Не буде зайвим розібратися з чинним прожитковим мінімумом, щоб дізнатися розмір аліментів. Розрахунок ПМ проводиться щорічно, щоб врахувати рівень торішньої інфляції . Підставою для коригування вважається закон України, який відповідає за державний бюджет. Прожитковий мінімум відрізняється для малюків і підлітків:

  • Якщо дитині не виповнилося шести років, то ПМ з січня поточного року прирівнювався до тисячі чотиреста дев'яносто два гривням, в липні підвищився до 1559 гривень, але вже з початку грудня цього року заплановано ще одне збільшення, коли показник досягне позначки в 1626 гривень;
  • Якщо вік варіюється від шести до вісімнадцяти років, то в січні нормою була сума в 1860 грн., З липня по теперішній час - 1944 грн., А з грудня ПМ складе 2027 грн.

З цього випливає, що фіксована сума, що перераховується аліментник, також змінюється протягом року, а саме:

  • Якщо дитині не виповнилося шести років, то батько з січня по червень виплачував 746 грн., З липня по листопад - 779 грн., А з грудня до нової постанови буде виплачувати 813 грн .;
  • Якщо вік неповнолітнього варіюється від шести років до досягнення повноліття, то з січня необхідно перераховувати 930 грошових знаків в українській валюті, з липня - 972 гривні, а з грудня - 1013,5 грн.

Законодавчі акти встановлюють не тільки мінімум, але і граничну суму для тих випадків, коли вона є фіксованою. Якщо спиратися на п'ятий пункт сто вісімдесят третьої статті Сімейного кодексу України, то можна дізнатися, що максимум не повинен перевищувати десятикратний прожитковий мінімум, визначений неповнолітній особі у відповідності з його віком. З цього випливає, що граничною відміткою вважаються наступні значення:

  • Якщо вік не перевищує шести років, то з першого січня граничний рубіж прирівнювався до 14920 грн., З першого липня - до 15590 грн., З першого грудня поточного року складе 16260 грошових знаків в національній валюті України;
  • Якщо вік варіюється від шести до вісімнадцяти років, то межа з початку січня прирівнювався к18600 грн., З початку липня склав 19440 грн., А з грудня досягне суми в 20270 гривень.

В яких випадках можливі зміни ставки, по якій виплачуються аліменти?

В першу чергу важливо врахувати той факт, що платіж може бути не тільки збільшений, якщо подібний запит робить одержувач, а й зменшений в тих випадках, коли у платника є обставини, що заважають сплачувати встановлений розмір. Підставами для зміни обсягу вважаються нижчеперелічені варіанти:

  1. Коли відбуваються значні зміни в доходах одного з батьків;
  2. Коли змінюється сімейний стан або народжується новий член родини;
  3. Коли змінюється фізичний стан однієї зі сторін (враховуються і погіршення здоров'я, і ​​його поліпшення);
  4. Коли особа звільняють з робочого місця або він працевлаштовується;
  5. Інші умови, зафіксовані в сто вісімдесят другий чи сто вісімдесят п'ятої статтях Сімейного кодексу.

Важливо розуміти, що знадобиться підтвердити свої слова документально. Під подібними доказами розуміються лікарські довідки, виписки з податкової, чеки про придбання медичних препаратів, довідки про склад сім'ї. Підсумковий варіант безпосередньо залежить від причини звернення за зміною аліментних відрахувань.

Що необхідно знати про індексування аліментів?

Другий пункт сто вісімдесят четвертої статті СКУ передбачає індексацію тих посібників на утримання, які утримуються у вигляді фіксованої суми. Індексування має на увазі збільшення обсягу на певний відсоток, що пов'язано з торішнім рівнем інфляції.

Інфляція в деякій мірі знецінює колишній розмір, тому необхідна компенсація, що дозволяє неповнолітньому не відчувати нестачі грошових коштів, орієнтованих на його потреби. Процедура здійснюється на підставі українського закону під номером 1283, прийнятого третього липня 1991 року. Дана постанова містить правила про індексацію фінансових коштів для всіх цивільних категорій.

Як оформляються аліментні платежі?

Пункти сто вісімдесят другої статті СКУ припускають наступні методи, що дозволяють отримати відрахування на дітей:

  1. Договір між двома сторонами, підписаний на добровільних засадах;
  2. Судовий позов, що відноситься до примусових заходів, коли немає можливості визначитися простішим шляхом.

«Зрозуміло, кращим способом вважається врегулювання питання в досудовому порядку. Всі правила для одержувача і платника містяться в положеннях сто вісімдесят дев'ятої статті Сімейного кодексу. Якщо батьки зупинилися на варіанті з договором, то всі умови, а також величину відрахувань, обговорюють самі сторони. Важливо звернути увагу на той факт, що рішення не може завдавати шкоди матеріальним статком сина або дочки ».

Таким чином, сторони підписують угоду, а після запевняють його у нотаріуса. В іншому випадку, ніякого ефекту від підписання не буде.

В іншому випадку, ніякого ефекту від підписання не буде

У тих ситуаціях, коли не вийшло врегулювати питання мирним шляхом, залишається звернутися до суду, де розбиратися будуть в іншому порядку. Для розгляду знадобиться зібрати запитуваний пакет документів, а далі слідувати інструкціям судових представників.

# Сплата аліментів # Аліменти на дитину # Україна 2019 # Аліменти 2018 # Україна 2018 # Аліменти в Україні #Україна # Аліменти

Підпишіться на наші акаунти в Яндекс Дзен , ВКонтакте , Facebook , Однокласники , Youtube , Instagram , Twitter . Будьте в курсі останніх новин!

Що таке аліменти?
На підставі яких законодавчих актів виплачуються аліменти в Україні?
Які обсяги виплат призначаються в даний час?
Які обсяги платежів актуальні в тих випадках, коли виплачується відсоток від заробітку?
Яка фіксована сума діє в даний час?
Які мінімальні та максимальні обсяги аліментів в Україні?
В яких випадках можливі зміни ставки, по якій виплачуються аліменти?
Що необхідно знати про індексування аліментів?
Як оформляються аліментні платежі?
Що таке аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online