Аліменти на дитину: коли починають нараховуватися, стягнення

  1. Виплати за угодою
  2. За судовим рішенням
  3. Аліментні виплати за минулий період
  4. Процес стягнення матеріальних ресурсів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання щодо стягнення аліментів на неповнолітніх досить чітко регламентовані чинним законодавством. Однак, незважаючи на чіткі роз'яснення, є помилки щодо того, з якого моменту нараховуються аліменти на дитину.

Спершу варто визначитися з підставами, за якими відбувається виплата аліментів. Ними є:

  • укладену угоду;
  • рішення судового органу влади.
Питання щодо стягнення аліментів на неповнолітніх досить чітко регламентовані чинним законодавством

Сторони можуть укласти угоду

Виплати за угодою

Якщо при розлученні батьки уклали між собою угоду, що передбачає виплату грошових коштів, необхідних для утримання неповнолітнього, то виплачуватися вони будуть з моменту укладення даного договору і в термін, зазначений цим документом.

Якщо при наявності вказаного договору, як правило, не виникає труднощів з моменту нарахування аліментних виплат, то стягнення грошей за судовим рішенням справи йдуть трохи заплутаніше.

За судовим рішенням

Зазвичай вирішення питання про присудження грошових сум на утримання неповнолітньої, розглядається одночасно з вирішенням питання про припинення шлюбних відносин. Але, непоодинокі випадки, коли стягувати суми починають набагато пізніше розлучення. І у багатьох людей з-за різниці між припиненням шлюбних відносин та справлянням грошей виникають певні помилки. Тому варто усвідомити, з якого моменту не сплачуються аліменти на дитину:

  • з дати, коли прийнято рішення органом судової влади про стягнення матеріальних засобів (адже судовий процес може тривати досить довго);
  • з дати, коли був розірваний шлюб (так як розлучення і стягнення грошей представляють собою різні процедури, які не залежать один від одного, адже на отримання фінансової допомоги можна претендувати і без розірвання шлюбу);
  • з тієї дати, коли виконавчий лист про стягнення грошей був представлений в службу судових приставів;
  • з отримання платником аліментів повідомлення від пристава про те, що потрібно платити аліменти.

Слідують запам'ятати, що виплачуються аліменти з дати, коли було подано позовну заяву.

До того ж, захищаючи інтереси неповнолітніх, законодавцем передбачено, що за стягненням грошових коштів можна звернутися до досягнення дитиною повнолітнього віку.

Суд може стягнути аліменти

Аліментні виплати за минулий період

Існує можливість отримання аліментних коштів за минулий час. Однак, тут є певні особливості, а саме:

  • Нарахування здійснюється за минулий час, але не більше ніж за три роки до дати подання позову.
  • Повинні мати місце спроби з боку стягувача отримання грошей. Одержувач до моменту подачі позову повинен був звертатися до платника про виплату грошей, але той, в свою чергу, ухилявся від сплати зазначених сум. Про те, що подібні спроби з боку стягувача мали місце і вони були безрезультатними необхідно буде довести в суді. Для цього буде потрібно надати будь-яких документів (листування, телеграми) або залучити свідків.

Рекомендуємо прочитати статтю про аліментні виплати за минулий період .

Процес стягнення матеріальних ресурсів

Після прийняття судового рішення позивачеві буде виданий на руки виконавчий документ. З зазначеним документом слід звертатися до служби судових приставів-виконавців або безпосередньо в бухгалтерію організації, де офіційно працевлаштований платником аліментів. Після пред'явлення виконавчого документа аліментні платежі повинні здійснюватися щомісяця в тій сумі, яка встановлена ​​виконавчими документами.

Виходить, що нарахування аліментів здійснюється з дати подання позову до суду, а безпосередньо стягнення здійснюється вже після пред'явлення виконавчого документа.

Наприклад, позов на аліменти був поданий до суду в січні, а рішення судом прийнято в червні і лист був пред'явлений в липні. При таких обставинах нарахування сум проводиться з січня місяця, а стягнення буде здійснюватися з липня.

За виконавчим листом кошти стягуються, як правило, щомісяця. Якщо ж батьки підписували між собою договір, то цією угодою вони могли передбачити будь-який порядок виплати (можуть бути щомісячними, щоквартальними, щорічними).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online