Аліменти на дитину-інваліда: підстави, необхідні документи

  1. визнання інвалідом
  2. Порядок отримання і необхідний пакет документів
  3. Аліменти на дитину-інваліда після повноліття

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейне законодавство зобов'язує батьків надавати матеріальну підтримку своїм дітям, в тому числі і дітям-інвалідам Сімейне законодавство зобов'язує батьків надавати матеріальну підтримку своїм дітям, в тому числі і дітям-інвалідам. Матеріальна підтримка в разі роздільного проживання з батьками або з одним з батьків виявляється в формі аліментних виплат.

В цілому, процедура оформлення аліментів на дитину-інваліда практично ідентична оформлення аліментів на дитину без ознак інвалідності, проте має і свої суттєві особливості.

Відповідно до законодавства дитиною-інвалідом визнається дитина до 18 років, що має суттєві порушення здоров'я і функцій життєдіяльності організму, які перешкоджають йому займатися трудовою діяльністю, навчатися, спілкуватися і обслуговувати себе в побуті.

Дитина-інвалід - особа, яка потребує заходи соціальної підтримки і, в деяких випадках, в реабілітації. Гарантії захисту дітей-інвалідів встановлюються, крім Сімейного законодавства, також законом «Про соціальний захист інвалідів в РФ».

визнання інвалідом

Залежно від того, наскільки особа обмежена в процесі своєї життєдіяльності внаслідок своїх фізичних особливостей, може бути призначена I, II або III група інвалідності, а особам, які не досягли повноліття, призначається статус «дитини-інваліда».

Порядок визнання інвалідом регулюється відповідними Правилами про визнання інвалідності, встановленими Урядом РФ 20.02.2006 р

Відповідно до Правил визнання дитини інвалідом можливо тільки після проходження спеціального медико-експертного обстеження, яке і встановить ступінь інвалідності та обмеженості життєдіяльності. Направлення на проходження необхідного медичного обстеження можна отримати в лікувальному закладі, в органі, що здійснює пенсійне забезпечення, а також в органі щодо соціального захисту населення.

Категорія інвалідності для дітей може бути встановлена ​​на 1 рік, 2 роки або на 5 років. Також можливе визнання дитини інвалідом аж до досягнення нею повноліття без проходження щорічних медичних обстежень.

Повторне проходження обстеження для підтвердження статусу дитини-інваліда необхідно 1 раз до закінчення терміну, на який було встановлено категорія інвалідності.

Порядок отримання і необхідний пакет документів

якщо Угода про сплату аліментів на утримання дитини-інваліда не укладена, то аліменти будуть стягуватися в судовому порядку.

За місцем проживання відповідача подається позовна заява до районного суду, в якому вказуються всі істотні обставини, а також їх обґрунтування.

Для подачі позовної заяви на отримання аліментних виплат знадобляться наступні документи:

  1. Позовна заява та його копію для відповідача;
  2. Копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу;
  3. Копію свідоцтва, що підтверджує факт припинення шлюбу;
  4. Довідку з місця роботи про розмір офіційних доходів;
  5. Висновок медико-експертного обстеження, яке підтверджує факт наявності інвалідності у дитини;
  6. Виписку з будинкової книги, що підтверджує факт проживання дитини-інваліда з позивачем;
  7. Інші документи в обгрунтування заявлених вимог.

Розмір щомісячних виплат на дитину-інваліда, як правило, встановлюється в фіксованої грошової суми з урахуванням всіх обставин: ступеня непрацездатності дитини, необхідності твори додаткових витрат по лікуванню в зв'язку з інвалідністю, рівнем матеріальної забезпеченості платника аліментів.

Надалі розмір аліментів на непрацездатного дитини може бути збільшений в зв'язку з проведенням витрат на лікування, без якого стан дитини може погіршитися.

Найчастіше, при заяві подібних вимог суд йде назустріч заявнику, проте доцільність додаткових витрат повинна бути ґрунтовно підтверджена.

Аліменти на дитину-інваліда після повноліття

Найчастіше, аліменти сплачуються до досягнення дитиною 18-річного віку, проте в деяких випадках можливе отримання аліментів дитиною-інвалідом і після досягнення нею повноліття.

Якщо дитина, ставши повнолітнім, в зв'язку зі своєю інвалідністю отримує I або II групу інвалідності, при якій трудова діяльність вважається неможливою, то він має повне право знову звернутися до суду із заявою про необхідність аліментних виплат.

З III групою справа йде трохи складніше: оскільки дана група лише обмежує працездатність, а не виключає її, то отримання аліментів дитиною-інвалідом після 18 років буде можливо тільки в разі, якщо працевлаштування, що не погіршує становище заявника, неможливо, а заявник регулярно зазнає істотні витрати на лікування в зв'язку з інвалідністю.

Отримання аліментів інвалідом III групи встановлюється на розсуду суду з урахуванням всіх значимих обставин.

Варто зазначити, що отримання дитиною-інвалідом (у тому числі, і після 18 років) аліментів він не позбавляється права на соціальні пільги та допомоги.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online