Аліменти на дитину інваліда: до і після 18 років, документи, порядок оформлення

  1. Аліменти на дитину-інваліда до 18 років
  2. Аліменти на інваліда після повноліття
  3. Аліменти на батьків дитини-інваліда

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Останні зміни: Січень 2019

Коли в родині є дитина-інвалід, витрати істотно зростають. Якщо ж подружжя знаходиться в розлученні, на батька, який виховує таку дитину, лягає серйозне фінансовий тягар. Якщо виплати не здійснюються добровільно, аліменти на дитину-інваліда стягують через суд знову. Також можна домогтися від другого з батьків участі в додаткових витратах, якщо призначена сума їх не покриває.

Аліменти на дитину-інваліда до 18 років

До тих пір, поки дитина не стане повнолітнім, обов'язку по її утриманню зберігаються незалежно від стану здоров'я До тих пір, поки дитина не стане повнолітнім, обов'язку по її утриманню зберігаються незалежно від стану здоров'я. Якщо подружжя не уклали мирну угоду , Аліменти призначить суд в залежності від доходів другого з батьків:

  • в частках від заробітку: ¼ на одну дитину, третина на двох дітей і половину на трьох і більше (ст. 81 СК РФ);
  • в твердій грошовій сумі , Кратній прожитковому мінімуму - при мінливому доході або його відсутності, отриманні заробітної плати в валюті або натуральному еквіваленті і інших випадках, коли виплати в частках від доходу порушують інтереси сторін (ст. 83 СК РФ).

Однак така форма виплат не враховує додаткових витрат, які неминуче виникають при вихованні інваліда. Витрати на лікування, медичні препарати, обстеження і т.п. бувають дуже серйозні. Крім того, нерідко батько, який доглядає за дитиною, позбавляється можливості повноцінно працювати або змушений наймати доглядальницю.

Оскільки батьки в рівній мірі зобов'язані утримувати дітей, суд може змусити колишнього чоловіка брати участь у додаткових витратах, викликаних станом здоров'я дитини ( ст. 86 СК РФ ). Для цього буде потрібно пред'явити документальні докази витрат: чеки, квитанції, квитки до місця лікування і назад і т.п.

Розмір аліментів визначається на підставі понесених витрат, а також фінансового стану сторін. Призначають їх не тільки по відношенню до витрачених сум, але і на всі додаткові витрати, які виникнуть в майбутньому. Утримуються вони так само, як і звичайні аліменти, щомісячно.

Подавати заяву про стягнення додаткових витрат можна окремо, або об'єднати з позовом про призначення аліментів. Звертаються до мирового суду за місцем проживання позивача або відповідача.

У заяві вказують:

  • назва суду:
  • відомості про сторони: ПІБ, адреса проживання, контактні телефони;
  • змістовну частину: ПІБ і дата народження дитини; діагноз, що став підставою призначити інвалідність; надходить допомога від колишнього чоловіка і в якому обсязі; детально описують витрати на лікування, обстеження, покупку допоміжних засобів (інвалідного візка, слухового апарату і т.п.);
  • прохання до суду призначити аліменти і розмір бажаної суми;
  • перелік доданих документів;
  • дату і підпис.

Крім стандартного пакета: копії паспорта позивача, свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про розлучення та довідки про склад сім'ї, потрібно докласти медичні документи і довідки, що підтверджують інвалідність дитини, а також всі квитанції і чеки про витрати.

Рекомендуємо: як подати на аліменти після розлучення .

Аліменти на інваліда після повноліття

До тих пір, поки дитині не виповниться 18 років, обов'язок щодо його змісту не залежить від його стану здоров'я. Інвалідність впливає лише на розмір додаткових виплат. Ситуація змінюється, коли дитина стає повнолітнім. У цьому віці він набуває повну дієздатність і може самостійно забезпечувати себе.

Звичайно, інвалідам знайти роботу і заробляти на життя складніше, ніж звичайним людям. Крім того, деякі проблеми зі здоров'ям позбавляють такої можливості повністю. Тому обов'язок батьків утримувати повнолітнього інваліда безпосередньо залежить від його працездатності.

Також впливає наявність іншого доходу: отримання спадщини, можливість здавати в оренду житло, дивіденди від цінних паперів та ін., Оскільки в цьому випадку суд може визнати його забезпеченим в достатній мірі і відмовити в додаткової грошової допомоги.

Найбільш важкою є інвалідність I групи. Такі особи визнаються непрацездатними, тому нерідко єдиним джерелом доходу для них є пенсія по інвалідності. Якщо витрати перевищують доходи, така людина має право на аліменти від батька навіть після досягнення повноліття.

Складніше йде справа з інвалідами II і III групи. СК зобов'язує батьків утримувати тільки непрацездатних нужденних дітей ( ст. 85 СК РФ ). Коли такі особи визнаються обмежено працездатними, подати позов на аліменти вони можуть тільки в разі, якщо не в змозі знайти підходящу роботу (наприклад, населений пункт невеликий, і доступних інвалідам вакансій просто немає). Рішення про призначення аліментів в даному випадку залишається на розсуд судді.

Порядок стягнення аліментів аналогічний тому, який передбачений в загальних випадках. Якщо батько згоден добровільно брати участь в утриманні інваліда, між ним і дитиною укладається угода і завіряється у нотаріуса. Сторони прописують розмір і періодичність суми. Це можуть бути як щомісячні виплати, так і періодичні цільові. Наприклад, поточні витрати людина в змозі оплачувати самостійно, але двічі на рік необхідний платний курс лікування, на який батько виділяє гроші.

Дивіться додатково: чи можна стягнути аліменти за минулі роки .

Якщо домовленості досягти не вдається, подають позов до суду. Після 18 років інвалід може зробити це самостійно. При цьому в позові треба буде вказати ступінь споріднення з відповідачем і підтвердити її. Якщо інвалідність поєднується з недієздатністю, юридичними питаннями займається опікун.

Позов знадобиться навіть в тому випадку, якщо вже є виконавчий лист про стягнення аліментів на неповнолітнього. Оскільки особі, на якого вони сплачувались, вже виповнилося 18 років, за загальними правилами виплати припиняються. Для їх відновлення потрібен інший документ. При цьому аліменти на повнолітніх завжди призначаються у твердій грошовій сумі, виходячи з фінансового стану сторін та інших істотних обставин. Якщо той з батьків, який виховував інваліда до повноліття, відмовляється робити це далі, щодо нього також можна подати позов.

Якщо батьків немає, обов'язок утримувати непрацездатного повнолітнього родича лягає на інших осіб: бабусь і дідусів, рідних братів і сестер ( гл. 15 СК РФ ).

Подати на аліменти можна і тоді, коли інвалідність виникла пізніше, наприклад, в результаті нещасного випадку.

Аліменти на батьків дитини-інваліда

Крім самої дитини в фінансової допомоги може потребувати і доглядає за ним батько. Нерідко йому доводиться залишити роботу або працювати неповний день. Це не дає можливості добре заробляти і оплачувати власні потреби. Тому закон дає можливість звернутися до суду з проханням стягнути з колишнього чоловіка кошти на власне утримання.

Так само, як і при призначенні аліментів на дитину, ступінь інвалідності не має значення до настання повноліття. Досить довести потребу. Аліменти призначають у твердій грошовій сумі, виходячи з обставин справи.

Після того, як дитині виповниться 18, право на грошову допомогу мають тільки батьки, які доглядають за інвалідом з дитинства I групи ( ст. 90 СК РФ ). При цьому медичний висновок має не просто підтверджувати інвалідність потрібної групи, але і потреба в постійному догляді за хворим.

Відповідно до ст. 119 СК РФ , Суд може відмовити в призначенні аліментів колишньому чоловікові, якщо:

  • позивач вчинив стосовно відповідача умисний злочин;
  • негідну поведінку позивача під час сімейного життя: зради, зловживання алкоголем або наркотиками, захоплення азартними іграми і т.п. Точного переліку негожих дій в законі немає. Визначаючи їх наявність і можливість відмовити на цій підставі в аліменти, суддя спирається на частоту вчинків, їх тривалість, давність і інші критерії на власний розсуд.

Також немає обов'язку утримувати колишню дружину, доглядають за дитиною-інвалідом, якщо чоловік не є його батьком.

Є питання по даній темі? Задавайте нашого юриста через форму нижче або телефонуйте за вказаними нижче телефонами.

Є питання по даній темі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online