Як встановити батьківство і стягнути аліменти матері-одиначці?

  1. Мати одиначка
  2. Пільги для самотньої матері
  3. Статус матері-одиначки
  4. Порядок стягнення аліментів
  5. Як визнати батьківство?
  6. Як довести батьківство в суді?
  7. Документи, що додаються до позову
  8. Процес встановлення батьківства і стягнення аліментів
  9. Що краще: бути самотньою матір'ю або стягувати аліменти?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон стає на захист жінок, змушених поодинці забезпечувати і виховувати дитину. Держава встановлює таким матерям ряд привілеїв у трудовій та соціальній сфері, надає пільги з оподаткування, сплачує різні посібники та дотації.

Незважаючи на це, деякі з жінок вирішують позбутися статусу «одинокій матері», розшукати свого батька дитини і стягнути з нього гроші. Причини, які примушують прийняти таке рішення, у кожної з них різні. Ми розповімо, як мами-одиначки можуть стягнути аліменти - визначимо порядок встановлення виплат, розповімо, які документи необхідно зібрати. А також постараємося розібратися, що краще - однієї забезпечувати і піклуватися про дітей, або все ж зобов'язати їх батька виплачувати кошти на утримання?

Але перш за все визначимося, хто така «мати-одиначка»?

Мати одиначка

Це офіційний статус жінки, яка народила дитину без реєстрації шлюбного союзу, в шлюбі, але при цьому батьківство не підтверджено і не встановлено.

Як відомо, для отримання свідоцтва про народження малюка, слід подати в ЗАГС заяву, підписану обома батьками. Дані батьків вказуються в свідоцтві. Якщо заява подається однією тільки матір'ю, в рядку «батько» ставиться прочерк або вказується інформація - зі слів жінки.

Таким чином, правовий статус матері-одиначки підтверджується тим, що ...

  • спільну заяву чоловіком і жінкою не надавалося (батьківство добровільно не підтверджено);
  • судове рішення про визначення батьківства відсутня (спорідненість в судовому порядку не встановлено).

Пільги для самотньої матері

Жінки, які одні містять дітей, користуються певними привілеями в порівнянні з матерями, діти яких мають офіційно визнаних батьків.

Наприклад, мати-одиначка ... Наприклад, мати-одиначка

  • не підлягає звільненню, поки дитині не виповниться чотирнадцять років (з даного правила є винятки - ліквідація фірми, порушення дисципліни і норм з охорони праці, вчинення правопорушення та інше);
  • може скористатися додатковим двотижневим відпусткою (без виплати зарплати);
  • має пільгові умови роботи - поки малюку не виповниться п'ять років (робота в позаурочний час, у вихідний, святковий день - тільки за її бажанням);
  • може претендувати на виплату максимального допомоги на випадок хвороби, лікарняний лист видається на більш тривалий період;
  • має право брати оплачувані відгули (4 дня щомісяця), якщо утримує дитину-інваліда.

Крім цього, підприємства можуть надавати одиноким матерям і інші привілеї - компенсація за перебування дітей в дитячому садку, безкоштовне харчування в шкільних їдальнях, прийом в дитсадок позачергово, продукти харчування за пільговими цінами тощо.

Статус матері-одиначки

До даної категорії закон відносить жінок, які ...

  • народили сина або дочку, будучи в шлюбі або протягом 300 днів після розлучення, однак законний або колишній чоловік не бажає визнавати дитини (інформація в рядку «батько» відсутня або прописана зі слів жінки);
  • народили малюка, не будучи в шлюбі (до реєстрації союзу, протягом 300 днів після реєстрації розлучення або після смерті чоловіка);
  • усиновили або удочерили дитини, в шлюбі не перебували;
  • спорідненість батька і дитини підтверджено і зазначено в свідоцтві, але потім анульовано судом.

До слова, відмова від батьківства може бути і добровільним - за згодою сторін. Більше про це ми розповіли в даній статті .

У статті " Повернення аліментів при оспорювання батьківства "Ми розповіли, чи можна повернути кошти, перераховані на утримання чужу дитину.

Батьком дитини є законний чоловік або чоловік, який визнав малюка, навіть якщо він не перебуває з дитиною в кровній спорідненості, а з його матір'ю - в шлюбі.

А це значить, жінка не може отримати статус матері-одиначки, якщо ...

  • шлюбний союз з батьком дитини розірваний або йде процес розлучення;
  • народила сина або дочку, після чого батька позбавили прав на дітей;
  • народила малюка в шлюбі, протягом 300 днів після розлучення, після смерті чоловіка або після анулювання шлюбу в суді.
  • шлюб не зареєстрований, мама містить малюка одна, разом з тим батьківство визнано або встановлено. Якщо навіть визнаний або встановлений батько проживає окремо, не сплачує аліменти і не бере участі в утриманні дітей.

Таким чином, навіть якщо жінка виховує дітей самостійно, але в свідоцтві про народження вказана інформація про батька (чоловік визнав малюка або батьківство визначено в суді), вона не зможе отримати статус матері-одиночки.

Порядок стягнення аліментів

Отже, законодавець наділяє статусом «одинаки» жінок, які одні займаються вихованням та утриманням дітей, при цьому дані про їх батька відсутні. Але очевидно, що мама знає, хто ж все-таки справжній (або ймовірний) тато її малюка. Отже, перед тим як стягувати аліменти з чоловіка, жінці потрібно домогтися докази батьківства.

Як визнати батьківство?

Незалежно від того, чи був зареєстрований шлюб між чоловіком і жінкою або малюк позашлюбний, існує два способи визнання батьківства:

  • добровільно - чоловік (разом з жінкою) надає заяву в ЗАГС, вказує свої анкетні дані, які і будуть вписані в свідоцтво про народження;
  • в суді - мати дитини подає позов з вимогою визначити батьківство.

Як довести батьківство в суді?

Процедура визначення батьківства починається з подачі позову.

Документ повинен відповідати загальним вимогам закону і містити наступну інформацію:

  • назва суду;
  • дані про сторони (ПІБ, місце проживання, контактні телефони);
  • назва - «Позовна заява про встановлення батьківства» ( «... і про стягнення аліментів» - якщо тут же заявлені вимоги про стягнення аліментів на забезпечення малюка);
  • загальна інформація (характер взаємовідносин, чи був зареєстрований шлюб, проживали батьки спільно або окремо, коли народився малюк);
  • доказ батьківства;
  • прохання до суду - встановити батьківство (а також встановити аліменти);
  • реєстр документів, що додаються;
  • дата складання, підпис.

Зразок позовної заяви про встановлення батьківства

Документи, що додаються до позову

До суду з позовом направляється пакет документації:

  • копія паспорта заявниці;
  • свідоцтво: про народження малюка, про шлюб, про розірвання шлюбу (якщо шлюб укладено або розірвано);
  • висновки фахівців-генетиків (якщо проводилося таке дослідження);
  • докази спорідненості (листування, аудіо- та відеозаписи, пояснення свідків і так далі);
  • довідки про доходи заявника та відповідача;
  • документ про сплату державного мита;
  • інші необхідні документи.

Процес встановлення батьківства і стягнення аліментів

У більшості випадків процедура визначення батьківства в суді складна і тривала. Якщо чоловік відмовляється визнавати дитини, буде призначена судово-генетична експертиза, яка встановить спорідненість з імовірністю 99%. Дане дослідження - «задоволення» не з дешевих. Але, в разі позитивного результату, його вартість (як і всі інші витрати, судові витрати і держмито) буде компенсована за рахунок встановленого батька.

Бувають ситуації, коли відповідач категорично відмовляється брати участь в генетичному дослідженні. Тоді суд розгляне інші докази. До слова, в більшості позовних заяв рішення приймається на користь позивача (навіть якщо ситуація спірна). Потрібно набратися терпіння і дочекатися благополучного вирішення питання.

Якщо спорідненість буде підтверджено і аліменти встановлені, нарахування коштів почнеться з дня набрання рішенням чинності. Якщо ж аліментних позов подавався окремо - з дня його подачі.

Більше про те, з якого дня починають нараховуватися аліменти на дитину, ми розповіли тут .

Після винесення рішення суду, його копія направляється до відповідного відділу РАГСу. Документ видається на руки тепер вже колишньої одинокій матері, або направляється в ЗАГС поштою. На підставі рішення в актову книгу вноситься інформація і виписується нове свідоцтво. Крім цього, заявниця отримує на руки виконавчий документ (про стягнення аліментних коштів) і направляє його судовому приставу - для організації виконання.

Що краще: бути самотньою матір'ю або стягувати аліменти?

Не будемо акцентувати увагу на моральний бік цього питання. Але, в остаточному підсумку, подаючи на визначення батьківства, а також ініціюючи стягнення аліментів, більшість жінок керується бажанням отримати матеріальну вигоду - кошти на забезпечення малюка. Так що все-таки краще - зберегти статус одинокої матері та жити на встановлене державою посібник чи зобов'язати чоловіка виплачувати аліменти?

З одного боку, розмір державної дотації на дітей, яка покладена одиноким матерям, невеликий.

Однак з іншого боку, чи можна з упевненістю сказати, що чоловік, який не визнавав власної дитини і всіляко ухилявся від спілкування з малюком і його мамою, який, поза волею, став «новоспеченим» татом і змушений виплачувати гроші, буде добровільно виконувати аліментні зобов'язання ?

Не варто забувати і те, що наші закони містять досить лазівок і неточностей, які грають на руку чоловікам, дозволяють знизити розміри аліментів і ухилитися від відповідальності за їх невиплату.

Прочитавши статтю " Ухилення від сплати аліментів "Ви дізнаєтеся, як залучити злісного неплатника до відповідальності.

Як довести батьківство в суді?
А також постараємося розібратися, що краще - однієї забезпечувати і піклуватися про дітей, або все ж зобов'язати їх батька виплачувати кошти на утримання?
Але перш за все визначимося, хто така «мати-одиначка»?
Як визнати батьківство?
Як довести батьківство в суді?
Що краще: бути самотньою матір'ю або стягувати аліменти?
Так що все-таки краще - зберегти статус одинокої матері та жити на встановлене державою посібник чи зобов'язати чоловіка виплачувати аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online