Як вибити аліменти і що робити, якщо пристави не діють

  1. Як працюють пристави?
  2. Чи можуть пристави не діяти?
  3. Що робити, якщо пристави не діють по аліментах
  4. Листування з ФССП, реалізація своїх прав
  5. Скарга в прокуратуру
  6. Оскарження дій в суд
  7. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

123 переглядів

Коли судове рішення про стягнення аліментів на руках, але боржник не бажає самостійно сплачувати кошти - доводиться домагатися примусового їх стягнення. Стягнення аліментів через службу судових приставів - ключова форма виконання судового рішення, якщо платник аліментів не хоче добровільно перераховувати кошти на утримання дитини.

Як працюють пристави?

Найчастіше пристав підходять до своєї роботи досить формально. Ось їх стандартний набір дій, яких варто очікувати при роботі з платником аліментів:

  1. Встановлення місця роботи і джерел доходів для висилки роботодавцю виконавчого листа.
  2. Якщо роботи немає, а борг зростає - пошук майна боржника для закриття боргу.
  3. При тривалому невиконанні зобов'язань - залучення спершу до адміністративної, а потім і до кримінальної відповідальності .

Кожен етап виконується приставами без особливого вогника, адже таких боржників у них тисячі.

Кожен етап виконується приставами без особливого вогника, адже таких боржників у них тисячі

Якщо платник аліментів має дохід - ніякої проблеми з отриманням аліментів не виникне. Складнощі в роботі ФССП є, але не настільки - гроші утримають і перерахують. А точніше навіть не будуть утримувати самі, а лише передадуть виконавчий лист за місцем роботи боржника. Решту зробить бухгалтер роботодавця.

Але варто тільки джерела доходу у платника зникнути або ж стати «сірим», як про аліменти можна забути ...

Чи можуть пристави не діяти?

З одного боку - чим може допомогти працівник ФССП, якщо чоловік не працює і як платник не має за душею ні гроша? Чи не свої ж гроші перераховувати замість аліментів, в самій-то справі!

Насправді перелік правових інструментів впливу на боржника досить широкий.

У числі популярних:

  • Проведення бесід при виклику боржника в ФССП;
  • Накладення штрафних санкцій за невиконання вказівок пристава-виконавця;
  • Залучення до адміністративної відповідальності за ст. 5.35.1 КоАП РФ;
  • Притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 157 КК РФ;
  • Арешт майна або грошей на рахунку, а потім і звернення на них стягнення для закриття боргу;
  • Оскарження через суд сумнівних угод, явно спрямованих на приховування та виведення майна платником аліментів;
  • Обмеження права керування автомобілем за борги або заборона виїзду за кордон.

Весь цей «арсенал» дозволяє досить ефективно впливати на боржника. Адже платнику явно не потрібні ні штрафи, ні вирок суду, ні позбавлення водійських прав.

Але на практиці перевантажені багатотисячним кількістю виконавчих проваджень пристави обмежуються бесідою та парочкою формальних запитів в ГИБДД або Росреестр про наявність у боржника майна.

У цей час вони паралельно можуть робити розрахунок заборгованості по аліментах і чекати, коли боржника можна починати залучати до кримінальної відповідальності . А боржник, маючи борг в кілька десятків або навіть сотень тисяч, буде дарувати своє майно близьким родичам, тим самим забираючи його від стягнення.

А боржник, маючи борг в кілька десятків або навіть сотень тисяч, буде дарувати своє майно близьким родичам, тим самим забираючи його від стягнення

ВАЖЛИВО: У системі ФССП важливе місце займає «каральна» функція приставів. Грубо кажучи, не можуть всі на ввіреній ділянці платити аліменти і у приставів є негласний план щодо притягнення до відповідальності неплатників. Бачачи, що боржник практично безнадійний, його «підвішують» і чекають, поки період несплати НЕ перевалить за 4 місяці. Потім його можна залучити спершу до адміністративної, а потім і до кримінальної відповідальності.

Природно, що стягувачу аліментів від цих відповідальностей ні тепло, і не холодно - йому потрібні гроші на забезпечення дитини. Ось тут і виникає головне питання - як змусити приставів працювати?

Що робити, якщо пристави не діють по аліментах

Домогтися справедливості в ФССП досить складно, але реально. Незважаючи на забюрократизованість системи і роками напрацьовані «відмазки» від докучають стягувачів, над приставами стоїть цілий ряд різних наглядових інстанцій.

Незважаючи на забюрократизованість системи і роками напрацьовані «відмазки» від докучають стягувачів, над приставами стоїть цілий ряд різних наглядових інстанцій

Куди звертатися матері дитини, щоб отримати аліменти з колишнього чоловіка і змусити нерозторопних приставів хоч трохи працювати?

Листування з ФССП, реалізація своїх прав

Пам'ятайте, що ви, як стягувач, маєте цілий ряд процесуальних прав. Ви можете знайомитися з виконавчим провадженням, посилати в ФССП запити, писати заяви.
Якщо грошей немає вже давно, можна направити на адресу приставів кілька документів, які змусять їх згадати про існування вашої проблеми.

  1. вимагайте перерахунок аліментів за минулий період , Якщо платник не вносив жодної копійки.
  2. Запитайте розрахунок заборгованості по аліментах .
  3. Уточніть, проводилася чи індексація аліментів .
  4. Дізнайтеся, чи вважається неустойка за боргами платника.

Навіть якщо деякі питання не застосовні до вашої ситуації - така уїдливість явно натякне співробітникам ФССП про необхідність ретельної роботи з вашим боржником. Всі запити направляються в довільній формі, без будь-яких вимог. На ваше звернення пристав буде зобов'язаний дати письмову відповідь не пізніше ніж через 30 днів.

Додатково можна звернутися (письмово або через гарячу лінію) до керівництва пристава і попросити прояснити ситуацію, чому немає реальної роботи.

ВАЖЛИВО: Якщо платник не має офіційного доходу - пристав нічим не допоможе. Але через 2 місяці несплати у колишнього чоловіка вже буде борг, а ось тут-то у виконавця і будуть розв'язані руки. Він може звертати стягнення на майно, арештовувати рахунки, навіть списувати гроші з балансу мобільних телефонів. На щось же платник живе, і, можливо навіть має сірі доходи.

Скарга в прокуратуру

Прокуратура - наглядовий орган, до компетенції якого входить в тому числі контроль за діяльністю судових приставів.

Прокурорські працівники проведуть перевірку виконання приставом всіх своїх обов'язків і видадуть припис про усунення недоліків в роботі. У запущених випадках можливе і направлення подання на адресу керівництва ФССП. А це вже підстави для подальшого залучення винного працівника до відповідальності.

Оскарження дій в суд

Якщо ні листування з виконавцями, ні прокурор не допомогли - можна оскаржити через суд. Оскарженню підлягає будь-яка дія або загальне бездіяльність служби приставів в особі конкретного виконавця.

Найчастіше мова йде саме про оскарження бездіяльності посадової особи.

Оскарження здійснюється в порядку Кодексу адміністративного судочинства (КАС РФ) за правилами, встановленими для заперечування дій посадових осіб. Скарга складається в суворій відповідності з нормами КАС РФ і жорсткими вимогами до неї, а потім подається в районний суд за місцем відкриття виконавчого провадження.

У скарзі вказується:

  • Повне найменування суду, адреса;
  • Дані про заявника-стягувача, а також відомості про пристава;
  • Опис виконавчого провадження - номер коли заведено, на підставі чого;
  • Опис бездіяльності або неправомірних дій пристава;
  • Виклад порушених прав внаслідок неправомірного бездіяльності або дій;
  • Вимога, адресований суду;
  • Дата складання заяви;
  • Особистий підпис і список додатків.

В якості документів прикладаються всі папери, що підтверджують викладені в заяві факти.

В якості документів прикладаються всі папери, що підтверджують викладені в заяві факти

Приклад: Стягувач З. звернулася до районного суду зі скаргою на бездіяльність пристава ФССП. У скарзі З. вказала, що її колишній чоловік Н. протягом майже року не виплачує аліменти. Внаслідок цього сума боргу вже перевищила 200 000 рублів. При цьому ФССП навіть не привернуло неплатника до адміністративної відповідальності, пристав не вживає заходів до розшуку майна боржника та обігу на нього стягнення.

Заявниця вказала, що за минулий рік боржник подарував своїй матері квартиру, а дружині - машину, тим самим позбувшись від майна, щоб не платити аліменти. Пристав заходів до оскарження угоди не прийняв, до відчуження майна заарештувати його не встиг.

Суд визнав скаргу обґрунтованою і зобов'язав пристава припинити неправомірну бездіяльність.

потрібен юрист

Кваліфікована допомога професіоналів допоможе домогтися своєчасної і повної виплати аліментів. Безкоштовна консультація від юристів нашого сайту - це відмінний козир у відновленні справедливості. Ми допоможемо впливати на службу судових приставів. Задайте своє питання прямо зараз і отримаєте вичерпну відповідь.


Оцініть статтю

Як працюють пристави?
Чи можуть пристави не діяти?
Як працюють пристави?
Чи можуть пристави не діяти?
З одного боку - чим може допомогти працівник ФССП, якщо чоловік не працює і як платник не має за душею ні гроша?
Ось тут і виникає головне питання - як змусити приставів працювати?
Куди звертатися матері дитини, щоб отримати аліменти з колишнього чоловіка і змусити нерозторопних приставів хоч трохи працювати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online