Як стягнути заборгованість по аліментах?

  1. нормативне регулювання
  2. Як стягнути заборгованість по аліментах з непрацюючого?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Сімейному кодексі РФ зазначено, що батьки зобов'язані забезпечувати своїм дітям належний рівень матеріального добробуту, при цьому форму і порядок надання утримання дорослі вибирають самостійно У Сімейному кодексі РФ зазначено, що батьки зобов'язані забезпечувати своїм дітям належний рівень матеріального добробуту, при цьому форму і порядок надання утримання дорослі вибирають самостійно. Якщо такий зміст відсутній, з батьків стягуються аліменти.

Колишнє подружжя можуть самостійно домовитися про розмір аліментних платежів, уклавши угоду. В іншому випадку гроші будуть стягуватися на підставі судового рішення. Не всі платники при цьому сумлінно і своєчасно віддають гроші на утримання дитини, утворюється заборгованість. Ми розберемо, як стягнути заборгованість по аліментах: куди звертатися в таких ситуаціях, які існують законодавчі норми, що регулюють стягнення заборгованості, і інші нюанси.

нормативне регулювання

Освіта заборгованості може бути обумовлено різними причинами: вона утворюється як в результаті ухилення боржника від свого обов'язку утримувати дитину, так і з вини одержувача - наприклад, при непред'явлення посвідченого угоди або виконавчого листа.

Як оформити землю у власність? Читайте тут .

Може утворитися заборгованості і незалежно від дій сторін: внаслідок хвороби платника, неплатоспроможності підприємства, де він працює, затримуванні заробітної плати, оголошення військового, надзвичайного стану на території проживання «ухильника».

У нормативно-правових актах зазначено, що якщо заборгованість утворюється з вини платника аліментів, він зобов'язаний компенсувати прострочення виплатою неустойки - 0,5% від суми загальної заборгованості за кожен прострочений день.

При цьому з винуватця можуть стягнути та інші збитки, завдані ухиленням від сплати аліментів.

Звільнення від сплати заборгованості можливо тільки в разі, якщо суд ухвалить, що платник аліментів допустив прострочення з поважної причини: в зв'язку з хворобою, особливостями сімейного чи матеріального стану.

Як стягнути заборгованість по аліментах з непрацюючого?

Суд може постановити компенсувати аліментну заборгованість в фіксованої грошової суми у випадках:

  • коли платник має мінливий, нерегулярний дохід;
  • отримує дивіденди в натурі або в іноземній валюті;
  • не має ніякого доходу.

Таким чином, якщо недбайливий батько не заробляє грошей зовсім, це не звільняє його від погашення аліментних заборгованості.

Щоб стягнути борг укупі з неустойкою, батько - одержувач аліментів має звернутися до суду з відповідним позовом.

За допомогою судового розгляду буде визначений розмір фіксованої суми, яку платник зобов'язаний буде погасити. При прийнятті рішення суд буде керуватися, в першу чергу, збереженням інтересів неповнолітнього - його рівень життя повинен залишатися незмінним, в другу чергу, інтересами сторін і іншими обставинами, які необхідно брати до уваги.

Ще одне питання, яке хвилює тих, хто недоотримує аліменти: як стягнути заборгованість по аліментах , Якщо платить менше, ніж передбачалося? Причини, за якими платник не в змозі повністю виплачувати гроші, можуть бути різними: від простої несумлінності до недостатнього доходу.

У Сімейному кодексі вказано, що якщо дохід платника вкрай незначний, стягнення заборгованості може бути звернено на його майна. У таких випадках стягнення провадиться в двох видах одночасно: частина заборгованості буде відніматися з регулярної частини доходу, отримуваного в російських рублях (в частках від цього заробітку), а інша частина - з нерегулярного заробітку у фіксованій грошовій сумі.

Законодавством РФ визначено термін, протягом якого одержувач аліментів має право звернутися до суду за погашенням заборгованості: цей термін обмежується трьома роками, попередніми пред'явленню посвідченого нотаріусом угоди або виконавчого листа.

Залишилися питання? Телефонуйте і отримаєте відповіді БЕЗКОШТОВНО!

Як оформити землю у власність?
Як стягнути заборгованість по аліментах з непрацюючого?
Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online