Як погасити заборгованість по аліментах

  1. Причини виникнення заборгованості по аліментах
  2. Термін погашення заборгованості по аліментах
  3. Як заборгованість по аліментах розраховується
  4. Як погасити заборгованість по аліментах: інструкція для платника
  5. Як погасити заборгованість по аліментах: що робити одержувачу
  6. неустойка
  7. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Навіть у законослухняних і сумлінних платників аліментів може виникнути заборгованість по причин, що не залежать від них

Навіть у законослухняних і сумлінних платників аліментів може виникнути заборгованість по причин, що не залежать від них. Іноді платником аліментів і самі ухиляються від виплат або перераховують суми менше, ніж встановлено в договорі про аліменти або судовим рішенням. Необхідно підкреслити, що ухилення від аліментних виплат суворо карається, але у платника завжди є можливість погашення заборгованості.

Причини виникнення заборгованості по аліментах

Найчастіше такі борги утворюються в результаті:

  • навмисних дій платника, його ухилення;
  • відсутність об'єктивної можливості проводити виплату аліментів, наприклад, через хворобу, сімейні обставини, втрати роботи;
  • з вини виконавчої служби, яка не передала документи на підприємство, де працює платником аліментів;
  • через помилки бухгалтерії, яка неправильно нараховує утримання;
  • ухилення аліментополучателя, відмови від отримання переказів, укриття свого місця проживання.

Термін погашення заборгованості по аліментах

Згідно із законодавством, якщо борг утворився через дії платника, на її стягнення не діють терміни позовної давності. Для погашення такої заборгованості можна звернутися в суд і тоді, коли дитина вже досяг повноліття. Також існує можливість стягнути з платника аліментів не тільки з моменту подачі судового позову, а й за попередні три роки, якщо позивач доведе, що вживав заходів щодо одержання аліментів.

Як заборгованість по аліментах розраховується

Варіантів розрахунку точної суми заборгованості по аліментах існує кілька, тому судовий пристав вибирає саме той метод, який підходить в кожному випадку. Грає роль форма, в якій призначені аліменти і ставлення самого платником аліментів, його готовність співпрацювати з приставом.

Як погасити заборгованість по аліментах: інструкція для платника

Якщо аліменти були призначені рішенням суду або ж порядок виплат описаний в добровільному угоді, платник зобов'язаний виконувати свої аліментні зобов'язання. В іншому випадку щодо нього можуть бути прийняті санкції, наприклад, відмова у виїзді за кордон, і навіть заведено кримінальну справу.

У разі якщо платником аліментів сам хоче погасити з яких-небудь причин заборгованість, причому сума її відома, зробити це можна добровільно.

  • Перерахувати кошти за допомогою терміналів Ощадбанку або відділення цього ж банку.
  • Сплатити борг по аліментах через судового пристава-виконавця. Для цього потрібно прийти на особистий прийом і внести кошти.
  • Для тих, хто не знає, як погасити заборгованість по аліментах без візиту в службу судових приставів або звернення до Ощадбанку, є ще одна можливість: на офіційному сайті Федеральної служби судових приставів є можливість оплати за допомогою електронного гаманця. Тут же можна дізнатися і суму заборгованості.

Іноді буває так, що платником аліментів погасив заборгованість, але виробництво не закрито. В такому випадку інформацію про виплату необхідно довести до відома пристава: переслати копію квитанції про оплату по факсу або повідомити її реквізити по телефону.

Як погасити заборгованість по аліментах: що робити одержувачу

Коли заборгованість виникає з вини платника, одержувача аліментів необхідно вжити заходів для врегулювання цього питання.

При вирішенні питання про виплату аліментів через суд, документи направляються в службу судових приставів, де і відкривають виконавче виробництво . У разі нарахування неправильних сум, затримок з виплатою, одержувач повинен звернутися до пристава, який веде дане виробництво. Подальші дії пристава залежать від позиції платником аліментів. Якщо той відмовляється виплатити заборгованість , Пристав має право обмежити виїзд боржника за кордон або ж накласти арешт на його майно з подальшим відчуженням. У цьому випадку майно використовується для покриття заборгованості по аліментах.

Коли заходи, що вживаються виконавчою службою, безрезультативні і неефективні, заборгованість збільшується, а платник продовжує ухилятися, одержувач може подати в службу судових приставів заяву з проханням визначити суму боргу.

Після цього судовий пристав зобов'язаний провести розрахунок і передати одержувачу відповідну постанову. На його основі складають позов у ​​світовій чуд з проханням стягнути заборгованість по аліментах . У самому позові або ж в додатковому клопотанні слід вимагати, щоб суд застосував заходи забезпечення свого рішення.

При розгляді такої справи мировий суд може не тільки присудити стягнення аліментних боргу з відповідача, а й змінити розмір виплат на утримання.

Після того як позивач отримує дане рішення, він зобов'язаний оформити виконавчий лист. На його підставі стягнення може поширюватися як на доходи відповідача, так і на його майно - рухоме або нерухоме.

неустойка

За прострочення платником аліментів виконання своїх зобов'язань може бути стягнута неустойка . Порядок її розрахунку описаний в Сімейному кодексі. Така неустойка становить 05 відсотка від загальної суми боргу за кожен день затримки. Стягують її без додаткового судового засідання, цим займається судовий пристав.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online