Як подати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину?

  1. Для подачі позовної заяви про стягнення аліментів на неповнолітню дитину рекомендуємо дотримуватися...
  2. З позовною заявою про стягнення аліментів до суду має право звернутися, зокрема, один з батьків дитини,...
  3. За загальним правилом розмір аліментів складає: на одну дитину - одну чверть, на двох дітей - одну...
  4. При подачі позовної заяви на паперовому носії його необхідно роздрукувати і підписати (ч. 4 ст. 131 ЦПК РФ).
  5. Крок 2. Підготуйте необхідні документи
  6. Крок 3. Подайте позовну заяву в суд і дочекайтеся рішення суду
  7. Зверніть увагу!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо батько не бере участі в утриманні своїх неповнолітніх дітей, кошти на їх утримання (аліменти) можна стягнути через суд в порядку наказного або позовного провадження (п. 2 ст. 80 СК РФ; абз. 5 ст. 122 ЦПК РФ). Для цього треба подати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину.

Позовна заява про стягнення аліментів подається у випадках, коли відсутні підстави для застосування наказного провадження Позовна заява про стягнення аліментів подається у випадках, коли відсутні підстави для застосування наказного провадження. Зокрема якщо (ч. 1 ст. 121, ст. Ст. 122, 129 ЦПК РФ; ст. 83 СК РФ; п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 26.12.2017 N 56):

  • вимога про стягнення аліментів пов'язано з встановленням батьківства (материнства), необхідністю залучення інших зацікавлених осіб, наприклад коли боржник вже виплачує аліменти на іншу особу;
  • ставиться вимога про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі або одночасно в частках і в твердій сумі;
  • судовий наказ на вимогу про стягнення аліментів скасовується суддею в зв'язку з надходженням заперечень від боржника.

Для подачі позовної заяви про стягнення аліментів на неповнолітню дитину рекомендуємо дотримуватися наступного алгоритму.

Крок 1. Складіть позовну заяву про стягнення аліментів

У позовній заяві слід вказати (п. П. 1, 4 ч. 1, ч. 3 ст. 23, ч. 2 ст. 131 ЦПК РФ):

1. Найменування суду, до якого подається позов - мирового судді або районного суду.

2. Відомості про позивача: П.І.Б., адреса місця проживання, а також за бажанням - контактний телефон та адресу електронної пошти.

З позовною заявою про стягнення аліментів до суду має право звернутися, зокрема, один з батьків дитини, його опікун (піклувальник), прийомні батьки, усиновлювач, якщо усиновлення вироблено однією особою при збереженні особистих немайнових і майнових прав та обов'язків дитини з іншим батьком (п . 15 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

3. Відомості про відповідача: П.І.Б., адреса місця проживання, а також за бажанням - контактний телефон та адресу електронної пошти.

4. Інформацію про те, в чому полягає порушення ваших прав, а також обставини, на яких ви засновуєте свої вимоги, і докази, що підтверджують ці обставини. Зокрема, необхідно надати суду докази, що відповідач є батьком дитини (п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

При наявності угоди про сплату аліментів необхідно надати суду докази, що підтверджують вжиття заходів щодо врегулювання спірного питання з відповідачем (п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

5. Розмір стягуваної суми аліментів і вимога про їх стягнення.

За загальним правилом розмір аліментів складає: на одну дитину - одну чверть, на двох дітей - одну третину, на трьох і більше дітей - половину заробітку і (або) іншого доходу відповідача (п. 1 ст. 81 СК РФ).

У певних випадках, наприклад якщо відповідач має нерегулярний, мінливий заробіток і (або) інший дохід, можливо стягнення аліментів у твердій сумі або одночасно в частках і в твердій сумі. Розмір аліментів у твердій грошовій сумі законом не встановлено, але повинен бути визначений виходячи з максимально можливого збереження дитині колишнього рівня його забезпечення з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін та інших обставин. При таких обставинах в позовній заяві доцільно вказати суму аліментів, про стягнення яких ви просите, в розмірі, кратному величиною прожиткового мінімуму для дітей по суб'єкту РФ, де проживає одержувач аліментів, а якщо він не встановлений - в цілому по РФ. Адже саме таким чином розмір аліментів визначається судом (п. П. 1, 2 ст. 83, п. 2 ст. 117 СК РФ; п. П. 13, 27 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

Залежно від обставин справи крім основного вимоги про стягнення аліментів в позові можна заявити додаткові вимоги, зокрема, про встановлення батьківства, про позбавлення або про обмеження батьківських прав. При наявності угоди про сплату аліментів в позовній заяві обов'язково має бути вимога про розірвання даної угоди або визнання його недійсним (п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

6. Перелік доданих до позовної заяви документів.

При подачі позовної заяви на паперовому носії його необхідно роздрукувати і підписати (ч. 4 ст. 131 ЦПК РФ).

Також позовну заяву можна подати в електронному вигляді на офіційному сайті суду за умови наявності технічної можливості для цього в суді (ч. 1.1 ст. 3 ЦПК РФ; ч. 4 ст. 12 Закону від 23.06.2016 N 220-ФЗ).

Крок 2. Підготуйте необхідні документи

Залежно від обставин справи до позовної заяви, як правило, необхідно додати такі документи (ст. 132 ЦПК РФ):

  • 1) свідоцтво про укладення (розірвання) шлюбу;
  • 2) свідоцтво про народження дитини (дітей);
  • 3) інші документи, що підтверджують батьківство відповідача;
  • 4) документи, що підтверджують проживання дитини з позивачем;
  • 5) документи, що підтверджують фінансовий стан позивача, а також необхідність несення витрат на утримання дитини, в забезпеченні яких ви потребуєте;
  • 6) документи про доходи відповідача (за наявності);
  • 7) копії позовної заяви та доданих до неї документів за кількістю осіб, які беруть участь у справі.

Сплачувати держмито не потрібно (пп. 2 п. 1 ст. 333.36 НК РФ).

Примітка.
Держмито за винесення судової ухвали про стягнення аліментів сплачує відповідач. Розмір держмита фіксований (150 руб.) І не залежить від величини аліментів (пп. 14 п. 1 ст. 333.19, пп. 8 п. 1 ст. 333.20, пп. 2 п. 1 ст. 333.36 НК РФ; Інформаційний лист Московського обласного суду від 12.01.2005).

Крок 3. Подайте позовну заяву в суд і дочекайтеся рішення суду

За загальним правилом справи про стягнення аліментів розглядаються світовими суддями (п. 1 ч. 1 ст. 23 ЦПК РФ).

Якщо одночасно з вимогою про стягнення аліментів ви заявляєте вимога про встановлення батьківства (материнства), про позбавлення або про обмеження батьківських прав, справа підлягає розгляду в районному суді (п. 4 ч. 1, 3 ст. 23 ЦПК РФ; п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

За вашим вибором позовну заяву про стягнення аліментів подається до суду за місцем проживання відповідача. Або на вашу місцем проживання (ст. 28, ч. 3 ст. 29 ЦПК РФ; п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

Справи про стягнення аліментів розглядаються і вирішуються судом до закінчення місяця з дня надходження заяви до суду (ч. 2 ст. 154 ЦПК РФ).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення одного місяця з дня його прийняття в остаточній формі. Якщо воно не було оскаржене (ч. 1 ст. 209, ч. 2 ст. 321 ЦПК РФ).

Незалежно від оскарження рішення суду про стягнення аліментів підлягає негайному виконанню. Це означає, що виконавчий лист може бути виданий судом відразу після прийняття судової постанови. Виконавчий лист видається вам або на ваше прохання надсилається судом для виконання до відповідної служби судових приставів (ст. 211, ч. 1 ст. 428 ЦПК РФ).

Зверніть увагу!

У справах про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей суд може винести постанову про їх стягнення до винесення рішення. Це можливо, зокрема, якщо є підстави вважати, що відповідач не виконує обов'язки з утримання дітей (ст. 108 СК РФ; п. 32 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ N 56).

Джерело публікації: "Електронний журнал" Азбука права "

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online