Як подати на аліменти в шлюбі або після розлучення? Всі випадки.

  1. Особливості нарахування аліментів
  2. Шляхи визначення грошових виплат
  3. Як правильно платити аліменти? Відео:
  4. Як розраховуються аліменти?
  5. Коли батько не працює
  6. Які документи потрібні для подачі на аліменти?
  7. Зразок заяви на аліменти:
  8. Покрокова інструкція
  9. Як подати на аліменти в шлюбі?
  10. Як подати на аліменти після розлучення?
  11. Зниження аліментів. Відео:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейні стосунки найчастіше зазнають краху - подружжя приймають рішення про розлучення. При відсутності дітей і майнових претензій процесом розлучення займається відділ РАЦСу, але ось при наявності дітей доведеться звертатися до суду - і не тільки за «дозволом» про розлучення, але і для оформлення аліментів з боку іншого з батьків (матері або батька).

Зміст цієї статті

Як подати на аліменти у разі розлучення? Чи існують законодавчі норми і правила нарахування грошової суми в певній ситуації, що склалася? У Російській Федерації відносини про стягнення аліментів регулює Сімейний Кодекс - все правила і інструкція по нарахуванню грошових виплат на дитину описані в главі 17 СК РФ.

У Російській Федерації відносини про стягнення аліментів регулює Сімейний Кодекс - все правила і інструкція по нарахуванню грошових виплат на дитину описані в главі 17 СК РФ

Особливості нарахування аліментів

Врегулювання питань по аліментах відбувається тільки в судовому порядку. Чоловік або дружина можуть подати на аліменти для утримання дитини в разі відмови другої сторони брати участь в матеріальній підтримці.

Подібне може відбуватися не тільки після розлучення - є випадки оформлення виплат щомісячних грошових сум на рахунок позивача з боку відповідача навіть при знаходженні в шлюбі, хоча наявність чинного шлюбу провокує складності в подачі документів і в зборі доказової бази.

Згідно з чинним законодавством, чоловік, який на момент подання позовної заяви не працює, не звільняється від відповідальності і зобов'язань по утриманню малолітньої дитини.

Шляхи визначення грошових виплат

На самому початку оформлення аліментів позивач замислюється про факти подачі і формах виконання зобов'язань. Факт подачі залишається незмінним - відповідач повинен бути юридичною батьком дитини, на якого потребують коштів. Юридичне обгрунтування - відповідний запис у Свідоцтві про народження дитини.

Якщо подібного немає, значить, також через суд доведеться встановлювати батьківство.

Материнство встановлювати не доводиться, оскільки в документі про народження запис матері присутня завжди (це наслідок і необхідні виписки з пологового будинку).

Що стосується форм встановлення грошових виплат, тут можна виділити два способи:

1. Добровільне угоду про сплату аліментів - подружжя приходять до певної угоди і у нотаріуса підписують договір про намір і способах відрахувань на утримання дитини.

Тут грошову суму можна прописати у вигляді відсотка від заробітної плати аліментщика або точну фіксовану суму (її додатково прописують з урахуванням зростання наступних щорічних інфляцій).

Тут грошову суму можна прописати у вигляді відсотка від заробітної плати аліментщика або точну фіксовану суму (її додатково прописують з урахуванням зростання наступних щорічних інфляцій)

2. Судовий розгляд - в свою чергу, підрозділяється на два види: наказне або позовну. Наказне розгляд передбачає розгляд справи без обов'язкової явки сторін, в той час як позовну відбувається тільки в залі судового засідання з повним розбором ситуації, що склалася.

Судовий розгляд відбувається на території місця проживання однієї зі сторін, в суд подає зацікавлена ​​сторона - той, хто залишається з дитиною.

Подружжя має право вирішити, яким чином будуть розглядатися умови сплати аліментів на утримання дитини.

Як правильно платити аліменти? Відео:

До скількох років платять аліменти?

Питання, до якого віку платять аліменти, необхідно розбирати для двох сторін: для дитини і для самого аліментщика. Так, за умови, що між подружжям було складено угоду, виплати грошових сум припиняються у випадках:

  • при настанні смерті однієї зі сторін угоди - смерть батька, який отримував грошові виплати на утримання дитини, призводить до нового врегулювання питання про подальше його проживанні;
  • при закінченні терміну, на який було складено угоду;
  • при настанні певних подій, які були раніше передбачені в статті.

Якщо ж на аліментщика покладені судові зобов'язання, тоді він може припинити виплачувати грошові суми у випадках:

  • при досягненні дитиною повнолітнього віку;
  • при оформленні документів на усиновлення або удочеріння дитини новим батьком;
  • початку періоду, коли дитина більше не потребує матеріальному забезпеченні;
  • смерті дитини.

при досягненні дитиною повнолітнього віку;   при оформленні документів на усиновлення або удочеріння дитини новим батьком;   початку періоду, коли дитина більше не потребує матеріальному забезпеченні;   смерті дитини

Батьки-аліментники також повинні продовжити виплачувати аліменти після 18 років, якщо дитина потребує матеріальної підтримки - це відбувається при наявності інвалідності 1 і 2 групи (при наявності 3 групи інвалідності суд розглядає ситуацію, що склалася і приймає рішення індивідуально) і в разі потреби в дорогому лікуванні .

Аліментник буде зобов'язаний виплачувати аліменти учню повнолітньому і в тому випадку, якщо його дохід менше прожиткового мінімуму (враховується заробіток батька, з яким проживає учень).

Окремо ж слід розглянути питання, коли сам аліментник звільняється від виплат грошових сум. Тут присутній лише факт нещасного випадку з аліментник, а також подальша інвалідність - з пенсії по інвалідності аліменти не виплачуються.

Не слід думати, що людина, зобов'язана виплачувати аліменти, може припинити виконувати свої зобов'язання після виходу на пенсію за віком. В цьому випадку відбувається перегляд справи - в судовому порядку здійснюється перерахунок обчислюється грошової суми.

Найчастіше процентні ставки залишаються незмінними, але в силу зниження доходу аліментщика самі аліменти зменшаться.

Пенсіонер-аліментник може також в судовому порядку зменшити відсоток, надавши суду довідки про пенсійних нарахуваннях - пенсіонер не може виплачувати аліменти, якщо вони призводять до залишку в сумі менше прожиткового мінімуму, встановленого в регіоні проживання.

Як розраховуються аліменти?

Тепер важливо розібрати питання про те, як розраховуються аліменти в певних випадках. Тут на підставі статті 81 Сімейного Кодексу РФ виділяють наступні зобов'язання:

  • розмір аліментів на одну дитину становить 25% від загального щомісячного заробітку аліментщика;
  • аліменти на двох дітей складають 33% або 1/3 частина від загального заробітку та інших доходів, які підлягають оподаткуванню відрахуванням;
  • для трьох і більше дітей передбачені аліменти в розмірі 50% від заробітної плати і додаткових доходів.

Найчастіше жінки цікавляться, скільки відсотків від зарплати становлять аліменти при наявності у подружжя 5-10 і більше дітей, адже на їх утримання потрібні великі грошові суми.

В індивідуальному і судовому порядку можна збільшити відсоток аліментних відрахувань, але тільки за умови надання всіх необхідних доказів у матеріальній скруті.

В індивідуальному і судовому порядку можна збільшити відсоток аліментних відрахувань, але тільки за умови надання всіх необхідних доказів у матеріальній скруті

Коли батько не працює

Згідно з чинним законодавством, аліменти виплачує той батько, який живе окремо від дитини - їм може виявитися як батько, так і мати. Але в більшості випадків виникає питання про те, як нараховуються аліменти на дитину, якщо батько не працює, хоча під дану статтю відносять і мати.

Згідно зі статтею 83 СК РФ непрацюючий батько не звільняється від відповідальності і зобов'язаний виплачувати грошові суми на утримання своєї неповнолітньої дитини, повнолітнього дитини, потребує догляду, колишню дружину, яка перебуває в декреті по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, тобто виконувати ті ж зобов'язання, що і працюючий батько.

Слід лише вказати особливості нарахування та розрахунки грошової суми для утримання дитини. В судовому порядку встановлюється фіксована сума, яку повинен буде щомісяця виплачувати непрацюючий аліментник.

Суд враховує інтереси дитини, тому сума встановлюється з урахуванням прожиткового мінімуму і індивідуальних чинників. Ця ж піклування про неповнолітнього передбачає покарання непрацюючому аліментник в разі відсутності своєчасних виплат.

Які документи потрібні для подачі на аліменти?

Як було представлено вище, зобов'язання по виплаті аліментів можуть наступити при підписанні мирної угоди в нотаріуса або за фактом позовної заяви та відповідного процесуального рішення. Як би не подавалися документи для нарахування аліментів, будуть потрібні наступні документи:

До представленому пакету документів можуть додаватися інші довідки і заяви, необхідні в індивідуальних ситуаціях - у разі розшуку аліментщика або додаткове стягнення з відповідача сум, витрачених на юридичні послуги.

Зразок заяви на аліменти:

Завантажити зразок заяви на аліменти для суду

Іноді жінки об'єднують два процесуальних справи в одне, подаючи документи на встановлення батьківства і виплати аліментів. В такому випадку будуть потрібні додаткові довідки і документи.

Покрокова інструкція

На аліменти для утримання дитини можна подавати не тільки в разі розлучення, але і в разі практики громадянського шлюбу або ж перебуваючи в законному шлюбі. Тут є деякі відмінності, які слід розглядати докладніше.

Як подати на аліменти в шлюбі?

Більшість подружжя, перебуваючи у шлюбі, не замислюються про подачу в суд для утримання дитини на непрацюючу половину. Але подібне практикується, і досить часто. Тут виділяють наступні ситуації, які можуть спонукати на представлене рішення:

  • при вирішенні розлучитися один з подружжя розуміє, що процес затягнеться, оскільки перешкоджатиме друга сторона;
  • подружжя саме відмовляються від офіційного розлучення, але вже не живуть разом, а матеріальної допомоги з відсутнього біля дитини дружина відсутній;
  • на аліменти може подати вагітна дружина або молода мати, яка перебуває в декреті і виховує дитину віком до 3-річного віку - найчастіше необхідно при відсутності чоловіка або в разі відмови чоловіка лікувати малюка при наявності у нього життєво небезпечних захворювань;
  • нерідко жінки подають на чоловіка на аліменти у разі зареєстрованого шлюбу, щоб знизити виплати чоловіка за іншими виконавчими листами;
  • в разі непрацездатності одного з подружжя і відсутності матеріальної підтримки законного чоловіка.

Стягнення аліментів з законного чоловіка спричинить свої складності - тут потрібно зібрати відповідну доказову базу, можливо, доведеться закликати на допомогу свідків. Для подачі заяви до суду потрібно той же пакет документів, що і при здійснився розлучення.

Як подати на аліменти після розлучення?

Подача на аліменти до розлучення або після відбувається в одній послідовності, де присутні такі пункти:

Судовий розгляд може дещо затягнутися. Наприклад, відповідач не є в суд, і судове засідання відкладається на певний термін.

Подібних відстрочок може бути не більше 3: якщо відповідач так і не є в зал судового засідання і не приносить довідки, що підтверджують поважну причину його відсутності, судді приймають рішення в односторонньому порядку.

При наявності наданих довідок судове засідання може затягнутися на кілька місяців.

Зниження аліментів. Відео:

Що робити при заборгованості аліментщика?

Найчастіше у чоловіка, який виховує дитину в поодинці, виникають проблеми: заборгованість по аліментах з боку відповідача. Чинний закон про аліменти не рятує аліментщика від відповідальності навіть при сформованій скрутній фінансовій ситуації.

Про виниклі проблеми, наприклад, при скороченні і тимчасового безробіття, слід попередити Федеральні служби судових приставів. Їм необхідно подати відповідні документи про звільнення і тимчасового безробіття, щоб не проводилося нарахування неустойки за кожен день прострочення.

В іншому випадку злісне ухилення від сплати податків підлягає адміністративної чи кримінальної відповідальності - на підставі статті 157 Кримінального Кодексу РФ подібне ухилення призведе до позбавлення волі строком на 1 рік.

Як отримати податкове вирахування за лікування? - тут більше корисної інформації.

При цьому аліментщика додатково зобов'язують виплатити всю заборгованість, включаючи суми неустойки.

Про те, як дізнатися заборгованість по аліментах, слід поговорити окремо - це більше потрібно подружжю, які безпосередньо займаються вихованням дитини. Тут існує два способи отримання інформації. Перший спосіб має на увазі перегляд інформації на сайті судових приставів http://fssprus.ru, а другий - особиста до них звернення за місцем проживання.

ru, а другий - особиста до них звернення за місцем проживання

Вас зацікавить ця стаття - Поділ спільного майна при розлученні подружжя.

Злісне ухилення від сплати аліментів на утримання дитини спонукає коштів другої половини подати заяву в суд на позбавлення відповідача батьківських прав. Позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів тягне наступні переваги:

  • дружина зможе виїхати з дитиною за кордон без згоди колишнього чоловіка;
  • змінити прізвище, ім'я або по батькові дитини;
  • заборонити батькові брати участь у вихованні, у виборі освіти;
  • виникає «автоматичне» дозвіл на усиновлення або удочеріння у другого законного чоловіка.

Більш того, позбавлення колишнього чоловіка батьківських прав на дитину убезпечить його від подальших проблем з аліментами, які будуть подані вже з боку батька.

Російське законодавство вимагає змісту недієздатних і потребують матеріальної підтримки батьків, навіть тих, які не брали участь в їх вихованні.

За умови, що раніше цього батькові було пред'явлено виконавчий лист про зобов'язання про виплату грошових коштів, він може зажадати відповідну допомогу з боку дитини, яка досягла повноліття, навіть якщо виконавчий лист був порушений неодноразово.

Батько, який потребує допомоги в утриманні від повнолітнього дитини, може бути злісним неплатником - це ніяк не вплине на ситуацію.

Сподобалася стаття? Покажіть її друзям:

CashGain.ru

Схожі записи

Як подати на аліменти після розлучення?
Чи існують законодавчі норми і правила нарахування грошової суми в певній ситуації, що склалася?
Як правильно платити аліменти?
Як розраховуються аліменти?
Які документи потрібні для подачі на аліменти?
Як подати на аліменти в шлюбі?
Як подати на аліменти після розлучення?
Як отримати податкове вирахування за лікування?
Сподобалася стаття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online