Як подати на аліменти після розлучення: в яких випадках можна подати, як зробити це правильно, що потрібно

  1. одержувачі аліментів
  2. Відмова в призначенні аліментів
  3. Способи стягнення аліментів
  4. Угода сторін
  5. Пакет документів для укладення угоди
  6. зміст угоди
  7. Розмір аліментів
  8. Способи сплати аліментів
  9. терміни сплати
  10. Зміни умов угоди
  11. пред'явлення позову
  12. Випадки пред'явлення позову
  13. Терміни розгляду позову і винесення рішення
  14. Розмір аліментних виплат
  15. судовий наказ
  16. зміст заяви
  17. Терміни підготовки судового наказу
  18. Індексація аліментів
  19. Заборгованість по аліментах
  20. Відповідь-питання
  21. Консультація на відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що робити, якщо   вагітна жінка не отримує фінансової допомоги   від батька своєї дитини Що робити, якщо вагітна жінка не отримує фінансової допомоги від батька своєї дитини? Чи є законний спосіб відстояти свої матеріальні права при розлученні? Як отримати фінансову допомогу дітям, чиї батьки ухиляються від своїх обов'язків?

Вирішенням цих питань є аліменти. У Сімейному кодексі РФ встановлено обов'язок різних членів сім'ї фінансово утримувати один одного, особливо це стосується відносин між подружжям та між батьками і дітьми. Якщо ж дані права порушуються - час вимагати аліменти!

одержувачі аліментів

Отже, хто і коли має право на отримання аліментних виплат Отже, хто і коли має право на отримання аліментних виплат.

  1. Чоловік (а), що знаходиться в законному шлюбі, за умови, що він / вона непрацездатний, перебуває в складному матеріальному становищі або має на утриманні дитини-інваліда
  2. Законна дружина / колишня дружина під час вагітності і в перші три роки після народження загального дитини
  3. Колишній чоловік (а), що знаходиться в складному матеріальному становищі і має неповнолітню дитину
  4. Колишній чоловік, який опинився непрацездатним протягом п'яти років після розлучення (якщо при цьому подружжя перебувало в шлюбі тривалий час)
  5. Неповнолітні діти, позбавлені піклування батьків і перебувають під опікою чи в спеціалізованих дитячих установах
  6. Непрацездатні діти старше 18 років
  7. Інші члени сім'ї: брати, сестри, онуки, дідусі та бабусі, падчерки, пасинки, мачухи, вітчима. У разі, якщо вони не отримують зміст від своїх законних батьків, подружжя або повнолітніх працездатних дітей (глава 15 Сімейного кодексу РФ)

Подружжя, що знаходяться в шлюбних відносинах, можуть домовитися про умови матеріальної підтримки, або вирішити питання через суд.

Якщо подружжя розлучається і бажають вирішити питання про аліменти якомога швидше, вони мають право обговорити їх виплату під час шлюборозлучного процесу. Порядок, терміни та розміри виплат будуть встановлені або за угодою сторін, або за рішенням суду, якщо перше не буде досягнуто.

Увага: подавати на виплату аліментів можна незалежно від терміну, коли настає право на їх отримання. Це може бути зроблено навіть через тривалий час після шлюборозлучного процесу.

Що стосується непрацездатних громадян і дітей, батьки яких позбавлені законних прав, то вони беруть участь в будь-яких справах і процесах через своїх законних представників.

Відмова в призначенні аліментів

Є ситуації, в яких вимога про сплату аліментів залишиться без задоволення. До них відносяться:

  • відсутність у подружжя спільних дітей
  • ситуація, коли обоє / колишніх члени подружжя працездатні і забезпечені
  • випадки, коли на отримання аліментів на неповнолітню дитину подає один з батьків, який практично не здійснює його утримання і виховання, або позбавлений батьківських прав.

Способи стягнення аліментів

Аліментні виплати можна отримувати двома способами:

Угода сторін

У цьому випадку сторони аліментних правовідносин домовляються про терміни, порядок, розміри, умови здійснення виплат по аліментах У цьому випадку сторони аліментних правовідносин домовляються про терміни, порядок, розміри, умови здійснення виплат по аліментах. Дана домовленість обов'язково повинна бути оформлена в письмовому вигляді і завірена у нотаріуса.

Нотаріальна підпис гарантує законну силу документа і в разі порушення платником своїх зобов'язань, одержувач може в законному порядку зажадати відшкодування втрат.

Пакет документів для укладення угоди

Нотаріусу для оформлення угоди необхідно надати:

  • паспорта обох боків
  • письмова угода
  • свідоцтва про шлюб, розлучення, про народження дітей (за наявності).

В процесі оформлення угоди нотаріус викладає сторонам їх права і обов'язки і роз'яснює всі правові питання. При відвідуванні нотаріуса необхідно сплатити мито і витрати, пов'язані з підготовкою документів.

Послуги нотаріальної контори можуть бути досить дорогі в порівнянні з судовими процедурами, які виникають при подачі позову. Зате цей варіант вирішення аліментного спору набагато швидше.

зміст угоди

У самому документі повинні бути прописані такі відомості:

  • контактні дані сторін угоди
  • хто є одержувачем аліментів
  • на користь кого здійснюються виплати (інформація про неповнолітніх дітей, дату, місце народження)
  • способи отримання
  • терміни виплат
  • Права та обов'язки сторін
  • термін, протягом якого діє угода
  • випадки, коли може бути змінено розмір виплачуваних аліментів
  • підписи сторін

Розмір аліментів

Увага: коли визначається розмір аліментів на неповнолітніх дітей за угодою, неправомірно занижувати суми грошових виплат. Інтереси дітей ні в якому разі не повинні бути порушені. Якщо ж виникає зворотна ситуація, законний представник дитини - одержувач аліментів, повинен подати в суд відповідний позов.

Способи сплати аліментів

  • в частках до заробітку і (або) іншому прибутку платника аліментів
  • в твердій грошовій сумі
  • наданням майна. Тут мається на увазі не тільки передача нерухомого майна. Допомога неповнолітнім дітям може бути надана у формі предметів побуту та одягу, оплати витрат на освіту, відвідування секцій і лікування.

В угоді можуть бути прописані кілька способів сплати належних грошових коштів одночасно.

терміни сплати

Сторони угоди самі встановлюють прийнятні терміни аліментних виплат Сторони угоди самі встановлюють прийнятні терміни аліментних виплат. Це можуть бути щомісячні або щоквартальні виплати, може бути разова виплата (наприклад, коли платник залишає межі Російської Федерації). Крім того, встановлюється дата, з якої починаються виплати аліментів.

Зміни умов угоди

Отже, сторони уклали угоду, але через деякий час вирішили внести зміни в порядок здійснення платежів. Чи можуть вони це зробити? Зрозуміло. Платник і одержувач аліментів можуть домовитися про будь-які зміни, але вони повинні зафіксувати їх в письмовому вигляді і завірити в нотаріуса.

В іншому випадку у них залишається єдиний вихід - звернення до суду.

пред'явлення позову

У цій ситуації виконавчий орган розглядає заяву про призначення аліментних виплат, сторони викликаються на судове засідання У цій ситуації виконавчий орган розглядає заяву про призначення аліментних виплат, сторони викликаються на судове засідання.

За подачу позову стягується державне мито. Але в разі позову про виплату аліментів, заявник не сплачує мито. Цей обов'язок переходить до боржника.

Випадки пред'явлення позову

  • Відсутня угода сторін
  • Досягнуте раніше угода не виконується належним чином
  • Потрібно встановити батьківство

Пакет документів

  • позовну заяву
  • документи, необхідні для доказу спільного проживання дитини та батька, а також документи-докази батьківства. Якщо останнє не встановлено і чоловік ухиляється від обов'язків батька, по суду можна вимагати проведення генетичної експертизи. У разі позитивного результату, відповідач буде змушений відшкодувати всі витрати.

Позов надається в судовий орган за місцем проживання відповідача або заявника. Прийом заяви проводить черговий помічник судді.

Терміни розгляду позову і винесення рішення

Позовна заява розглядається в п'ятиденний термін з моменту подачі. Потім призначається судове засідання. В ході нього суд заслуховує позиції сторін, і, якщо необхідно, свідків, а потім приймає рішення. У підсумку весь процес не може тривати довше місяця.

Розмір аліментних виплат

Коли справа доходить до визначення розміру грошових виплат, суд уважно вивчає матеріальне та сімейне становище сторін. Якщо ж мова йде про аліменти на неповнолітніх дітей, то тут, в першу чергу, не повинно бути обмеження прав дитини / дітей і погіршення їх матеріального становища.

  • Розміри грошових виплат на неповнолітніх дітей встановлюються таким чином:

Одна дитина 1/4 частки доходу батьків Дві дитини 1/3 частки доходу батьків Троє і більше дітей 1/2 частки доходу батьків

Обсяг виплат також може бути визначений у фіксованій сумі, якщо важко визначити доходи батька-платника.

судовий наказ

Ще один варіант стягнення аліментів - оформлення заяви на видачу судового наказу . Цей варіант значно спрощує процедуру отримання аліментів, оскільки в даному випадку не проводиться судове засідання. Суддя розглядає заяву і надані з ним документи і виносить рішення.

Увага: подати заяву на видачу судового наказу можна тільки в разі стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, коли не потрібно встановлення батьківства і не заявлені інші вимоги. Отже, в зворотних випадках, мировий суддя відмовить у прийомі заяви.

Категорії громадян, які можуть подати заяву: Категорії громадян, які можуть подати заяву:

  • батьки дитини,
  • опікуни або піклувальники,
  • представники органів опіки і піклування, а також представники спеціалізованих дитячих установ.

Пакет документів повинен містити:

  • Свідоцтво про народження дитини (дітей)
  • Документи, що підтверджують спільне проживання дитини з батьками / батьками
  • Документи, що підтверджують висновок / розірвання шлюбу
  • Для представників органів опіки - документи, що підтверджують статус дитини

зміст заяви

У заяві зазначаються відомості про суд, до якого подається заява; про сторони справи; вимоги стягувача, обставини його виникнення; документи, які підтверджують обгрунтованість цієї вимоги; перелік доданих документів.

До відома: положення, що стосуються судового наказу, визначені Цивільним процесуальним кодексом РФ, розділ II, підрозділ I, глава 11.

Терміни підготовки судового наказу

Судовий наказ виноситься через п'ять днів з моменту подачі заяви. Копія наказу надсилається боржнику. Він має право оскаржити покладені на нього зобов'язання протягом 10 днів. В такому випадку судовий наказ скасовується, і заявник може вимагати виплату аліментів в звичайному судовому порядку - подавши позовну заяву.

Індексація аліментів

Індексація, як відомо, це захист від інфляції Індексація, як відомо, це захист від інфляції. Якщо одержувач аліментів передбачить варіант індексації платежів, то він убезпечить себе від фінансових втрат у майбутньому.

Індексування підлягають тільки виплати, здійснювані в фіксованої грошової суми . Викликано це тим, що аліменти, що стягуються з часткою від заробітку, автоматично змінюються в залежності від змін величини доходу.

Розмір і терміни проведення індексації можуть бути прописані в угоді сторін. Це може бути відсоток, на який змінюється розмір аліментів або тверда грошова сума. Про терміни проведення індексації боку також можуть домовитися: раз в квартал, раз на рік, інші терміни, які влаштовують обидві сторони.

Заборгованість по аліментах

В результаті будь-яких зовнішніх обставин або по небажанню платника здійснювати свої зобов'язання, одержувач аліментів ризикує недоотримати призначені йому кошти. У цій ситуації він повинен звернутися до судових приставів (якщо було порушено виконавче провадження), або подати позов про стягнення заборгованості.

Боржник зобов'язаний буде виплатити неустойку . Крім того, стягнення боргу може бути накладено не тільки на доходи відповідача, а й на його майно.

Відповідь-питання

Відповіді на деякі популярні питання.

Якщо платник офіційно не працевлаштований і не має доходу, то аліменти будуть нараховуватися виходячи із середнього заробітку по регіону. При накопиченні значної суми боргу, вона може бути стягнена з майна відповідача.

Виплати аліментів припиняються в разі смерті платника або одержувача; при досягненні дитиною 18 років, і в разі, коли дитина знаходить нову сім'ю; при вступі непрацездатного колишнього чоловіка в новий шлюб; при відновленні працездатності колишнього чоловіка.

Да може. Якщо чоловік не йде на мирне вирішення питання і відмовляється визнавати своє батьківство, жінка подає позов до суду. Чоловік буде зобов'язаний провести тест ДНК. При позитивному результаті, відповідач повинен буде відшкодувати всі витрати.

Між Російською Федерацією і деякими країнами існують угоди про правову підтримку. Якщо колишній чоловік - громадянин однієї з таких країн, то можна домагатися виплати аліментів у звичайному судовому порядку.

Консультація на відео

Про те, як подати на аліменти після розлучення, розповідає Ірина Македонська.

Чи є законний спосіб відстояти свої матеріальні права при розлученні?
Як отримати фінансову допомогу дітям, чиї батьки ухиляються від своїх обов'язків?
Чи можуть вони це зробити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online