Як подати на аліменти матері одиночці: консультація юриста

  1. Поняття одинокої матері
  2. Кого можна віднести до категорії самотніх матерів
  3. В яких випадках статус не покладено
  4. Як подати на аліменти матері-одиначці
  5. Як встановити (довести) батьківство
  6. Як матері-одиначці підтвердити факт батьківства і стягнути аліменти
  7. Що доцільніше віддати перевагу: зберегти статус матері-одиночки або встановити батька дитини, з подачею...
  8. Які виплати покладено матері-одиначці в 2018 році
  9. За першу дитину
  10. За другого і більше дітей
  11. Що ж в результаті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одинокій матері дуже важко забезпечити повноцінне виховання дитини без додаткових виплат з боку батька. У пропонованому матеріалі розглядається, як подати на аліменти матері одиночці, хто відноситься до даної категорії, як встановити батьківство та інші супутні моменти, згідно з вимогами чинного положення державних нормативних актів.

Поняття одинокої матері

Перш ніж розглядати, чи може мати одинак ​​подати на аліменти на біологічного батька, трохи про саме поняття. Матір'ю-одиначкою називають жінку, дитина якої народився без офіційного укладення шлюбного союзу, якщо при реєстрації малюка не було заявлено про батька, а в свідоцтві про народження не міститься таких даних (можливо, проставлення прочерку або вказівка ​​лише імені).

Щоб відповідати цим статусом, необхідно враховувати наступні моменти:

  • батьки не зверталися в ЗАГС зі спільною заявою;
  • батьківство не встановлювалося рішенням суду.

Кого можна віднести до категорії самотніх матерів

Відповідно до викладеного вище вимогами, зазначений статус присвоюється:

  • якщо дитина народилася в повній сім'ї, але не був визнаний другим чоловіком через мінімум триста днів після офіційного розриву шлюбних відносин;
  • якщо подібна подія відбулася позашлюбні (до весілля, після трьохсот днів після розпаду шлюбу або смерті чоловіка), і ймовірним батьком факт батьківства залишився визнаним;
  • в разі усиновлення незаміжньою жінкою;
  • при наявності підтвердженого батьківства, зафіксованого в реєстраційній документації, але згодом спростованого в судовому порядку.

В яких випадках статус не покладено

Перераховані вище обставини, згідно з вимогами чинного законодавства, дають матері право отримувати встановлені соціальні допомоги на виховання дитини. Однак при деяких обставинах жінка не включається в дану категорію.

Це відноситься до матерів, якщо:

  1. Після розлучення, колишнім чоловіком не було оскаржено батьківство, але аліменти не виплачувалися, в результаті чого тягар матеріального забезпечення малюка лягло повністю на матір.
  2. Встановлено, що чоловік - не біологічна тато дитини, але він офіційно визнав себе таким, з внесенням відповідних реєстраційних записів в РАГСі.
  3. Відбувся розлучення або чоловік помер, від вказаної події пройшло мінімум триста днів, діти записані на чоловіка, і жінка може подавати на стягнення аліментів або отримувати виплати в якості вдови.
  4. Шлюб не зареєстрований, але факт спорідненості достовірно встановлено і не спростовується батьком малюка.
  5. Чоловік позбавлений батьківських прав.
  6. Батьківство визначено відповідно до рішення судового органу.

Як подати на аліменти матері-одиначці

Багатьох цікавить, як подати на аліменти, якщо мати - одинак. З огляду на вищевикладене, жінці, яка виховує і містить дитину самостійно і віднесеної до зазначеного статусу, отримати аліменти неможливо, оскільки будь-яка документально підтверджена інформація про батька відсутній.

Тому в питанні, чи може мати-одиначка подати на аліменти, на біологічного батька, відповідь єдиний: батьківство має бути встановлено і доведено, лише після цього подається відповідний позов про стягнення з другого з батьків коштів на утримання дитини.

Як встановити (довести) батьківство

У даній ситуації не грає ролі, народжений малюк при укладеному шлюбі або без нього. Для підтвердження батьківства, щоб вирішити питання, чи можна подавати на аліменти матері-одиначці, є два способи:

  • добровільний - якщо чоловік сам погоджується внести відповідний запис до свідоцтва про народження малюка, в разі відсутності заперечень у матері;
  • примусовий - в судовому порядку, коли матір'ю заявляється про подібному обставину при подачі позову до відповідних інстанцій. В результаті розгляду позовну заяву задовольняється або відхиляється.

В результаті розгляду позовну заяву задовольняється або відхиляється

Як матері-одиначці підтвердити факт батьківства і стягнути аліменти

Щоб батько був встановлений судом, жінка повинна підготувати і подати позовну заяву до органу судової влади за місцем проживання. Позов складається в довільній формі, без спеціального бланка, хоча зразки подібних документів є в канцеляріях даних інстанцій. Але є обов'язкові відомості і правила підготовки звернення, яких необхідно дотримуватися.

Позовна заява складається з включенням наступних даних:

  1. Найменування судової інстанції.
  2. Даних заявника (прізвища, імені, по батькові, адреси, за якою проживає, коли народилася).
  3. Назви паперу - йдеться про позовну заяву на встановлення батьківства (Допускається одночасно подавати позов на аліменти, в такому випадку два даних обставини пройдуть розгляд послідовно, якщо підтвердиться перше питання).
  4. Викладу суті питання - проживали заявник з відповідачем спільно, який характер їх взаємовідносин, обставини народження дитини та ін.
  5. Доказів і доводів про факт біологічного споріднення, що підтверджують, чи може мати-одиначка подати на аліменти на батька дитини.
  6. Викладу, що вимагає заявник - підтвердити факт батьківства (і стягнути виплату аліментів).
  7. Список додається до позову документації.
  8. В кінці заяви вказується число, місяць і рік його складання, проставляється особистий розпис заявника.

Зразок позовної заяви на встановлення батьківства можна скачати тут

Мати одинак ​​може подати на аліменти одночасно з позовом про батьківство, що істотно скоротить тимчасові витрати на проходження встановлених судових процедур.

Перераховані позовні заяви супроводжуються наступною додатковою документацією:

  1. Особистим паспортом.
  2. Свідченням, що підтверджує народження крихітки.
  3. Документом про укладення шлюбного союзу або його розриві (якщо подібне обставина мала місце).
  4. Результатами генетичної експертизи, в разі її проведення.
  5. Інших доказів спорідненості передбачуваного батька і дитини - листів, записів розмов, показань свідків та ін.
  6. Квитанцією, що підтверджує оплату обов'язкового державного збору.

У деяких випадках судовою інстанцією може бути додатково затребувана інша документація.

Зразок позовної заяви на встановлення батьківства і стягнення аліментів можна скачати тут

Якщо генетична експертиза не проводилась попередньо, призначається судом. Достовірність отриманих результатів - без малого стовідсоткова, але вона характеризується серйозною вартістю. У разі позитивного результату, оплачувати доведеться відповідачу. Останній має право відмовитися від даної процедури, тоді суд розглядає інші докази.

З досвіду розгляду подібних справ, якщо подана заява має необхідну доказову базу, в більшості випадків позови розглядаються позитивно, на користь матері. У такій ситуації, якщо подане звернення в судову інстанцію про отримання аліментних платежів прямувало спільно з встановленням факту батьківства , Перерахування коштів має починатися після підписання судовим органом позитивного рішення на користь заявника. В іншому випадку - коли відбудеться слухання поданого звернення з зазначеним вимогою.

Коли суд виніс рішення, мати отримує відповідні документи і відзначає їх в РАГСі, з внесенням відповідних змін у свідоцтві про народження крихітки. Стягнення аліментів здійснюється службою судових приставів за виконавчим листом, який видається судовою інстанцією.

Що доцільніше віддати перевагу: зберегти статус матері-одиночки або встановити батька дитини, з подачею на аліменти

Тут не будуть обговорюватися моральні обставини дій жінки в такій ситуації. Якщо говорити про матеріальну сторону, визначаючи, чи варто подавати на стягнення аліментів матері-одиначці, слід брати до уваги індивідуальні обставини.

На користь збереження статусу свідчать гарантії держави в своєчасних, хоча і відносно невеликі виплати соціальних допомог.

Якщо батько дитини буде встановлено, сума матеріальних надходжень на утримання малюка залежить від:

  • доходів другого з батьків;
  • його бажання допомагати дитині.

Як можливі небажані наслідки - заниження дійсного повного розміру доходу (неофіційні заробітки і ін.) Або ухилення від аліментів.

Які виплати покладено матері-одиначці в 2018 році

Самотнім жінкам, які виховують дітей, федеральним бюджетом передбачена виплата таких посібників:

  1. Стандартної або збільшеною допомоги для вагітних і породіль, на величину суми впливає, наскільки важко проходили пологи.
  2. Одноразової виплати, за народження крихітки.
  3. Невеликого допомоги на початковому етапі вагітності, коли жінка стає на облік в медичній установі.
  4. Післяпологового допомоги.
  5. Регулярних щомісячних виплат, поки малюку не виповниться півтора року.
  6. Подібних нарахувань для дітей від півтора до трьох років.
  7. Материнського капіталу (крім федерального, і на регіональному рівні).

На додаток до зазначених, регіональною владою виплачуються соціальні виплати одиноким жінкам:

  • які мають дітей не старші шістнадцятирічного віку;
  • перерахування на інших дітей, якщо їх більше одного, в залежності від величини мінімального прожиткового мінімуму в регіоні.

Рішення про нарахування допомоги приймається державною службою щодо соціального захисту населення з урахуванням індивідуальних обставин:

  • розміру і характеру заробітку жінки - безробітної призначаються менші дотації в порівнянні з має офіційне працевлаштування;
  • терміну давності, що поширюється на певний вид платежу - якщо упущено час отримання для деяких різновидів нарахувань, їх нарахування неможливо.

За першу дитину

Якщо у жінки одна дитина, сума вищевказаних платежів складе, в рублях:

  1. У зв'язку з вагітністю та пологами - 34 520,55 (від тридцятого тижня після зачаття до сімдесяти днів, після народження малюка).
  2. При першому зверненні в жіночу консультацію - шістсот тринадцять.
  3. Одноразова фіксована допомогу на малюка - 16 350,33.
  4. Щомісячні нарахування до досягнення півторарічного віку дитини - 3 066.
  5. Від півтора до трьох років - п'ятдесят.
  6. Додаткові виплати первістку - близько десяти тисяч (в залежності від регіонального мінімуму).
  7. Нарахування на дітей від шістнадцяти до вісімнадцяти років - визначається в регіонах.

За другого і більше дітей

Якщо одинока мама виховує двох і більше дітей, їй додатково покладаються такі види допомоги:

  • Для малюка у віці не більше півтора року (якщо він другий) - 6 137 руб .;
  • Сума материнського капіталу - 453 026 руб.

Додатково регіонами встановлюється розмір додаткової компенсації, якщо є третя дитина і доплати, що нараховується на материнський капітал.

Щоб достовірно дізнатися розмір належних посібників, слід подати відповідне прохання фахівцям відділення вищевказаної соціальної служби, з урахуванням місця проживання, з наданням відповідної документації, яка підтверджує право отримувати допомогу.

Що ж в результаті

Примусове стягнення грошей у аліментообязанного пов'язане з численними труднощами і не завжди дає очікувані результати - доводиться витрачати час і сили на звернення в судові і виконавчі інстанції.

А якщо факт батьківства встановлений за зверненням до судових інстанцій, навряд чи варто розраховувати на добровільну участь батька в матеріальному забезпеченні крихти і великому бажанні платити аліменти.

З огляду на викладене, в подібній ситуації жінка повинна сама визначати, наскільки доцільно і правильно подавати на стягнення аліментів, виходячи з особистих обставин, тим більше, що державою передбачено виплату відповідної допомоги одиноким матерям.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online