Як отримати аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Наша стаття допоможе розібратися з виплатою аліментів.

Наша стаття допоможе розібратися з виплатою аліментів

Кому покладені аліменти // Як стягнути аліменти // З яких доходів стягуються аліменти
Законодавчі терміни перерахування // Як перераховуються аліменти // Якщо платника звільнили Розмір аліментів // Якщо платник ухиляється від сплати

Кому покладені аліменти

Сімейний кодекс РФ в главах 13 і 14 виділяє кілька категорій осіб, які мають право на отримання аліментів:

  • діти до 18 років, щодо яких батьки не виконують обов'язки по їх утриманню;
  • повнолітні непрацездатні діти;
  • непрацездатний малозабезпечений чоловік;
  • дружина під час вагітності, а також протягом трьох років з дня народження загального дитини;
  • чоловік, який доглядає за загальним неповнолітньою дитиною-інвалідом, або інвалідом з дитинства першої групи після 18 років;
  • колишній чоловік, який доглядає за загальним неповнолітньою дитиною;
  • непрацездатний колишній чоловік, який втратив свою непрацездатність до розірвання шлюбу або протягом року після розірвання;
  • чоловік, який став пенсіонером за віком протягом п'яти років після закінчення шлюбних відносин і потребує грошове утримання, якщо подружжя перебувало в шлюбі тривалий час.

Як стягнути аліменти

Примусове стягнення провадиться виключно на підставі судового рішення. Залежно від складності справи, це може бути:

  • судовий наказ мирового судді;
  • рішення районного суду.

За видачею судового наказу потрібно звертатися до мирового судді відповідного округу за місцем проживання платника або стягувача, за винятком випадків, коли стягнення пов'язано з питанням про встановлення батьківства, оскарженням батьківства (материнства) або необхідністю залучення інших зацікавлених осіб (ст.122 Цивільно-процесуального кодексу РФ).

Якщо постало питання з батьківством (зокрема, якщо шлюб не зареєстрований), то заява подається до районного суду за місцем проживання стягувача або платника аліментів. Подати заяву можна на підставі встановлення факту батьківства. І довести це можна свідоцтвом про народження, в яке внесено дані про батька. Якщо такого немає, то необхідно буде надавати інші (будь-які) докази, в тому числі результати генетичної медичної експертизи.

Якщо заява була спрямована мировому судді, то він одноосібно без присутності заявника вирішує питання про виплату аліментів і виносить рішення у формі судового наказу. Його копія надсилається платнику з тим, щоб він протягом 10 днів з моменту отримання наказу міг його оскаржити (ст. 128 Цивільно-процесуального кодексу РФ). Якщо наказ не заперечується, то його другий оригінал видається стягувачеві і на його прохання може бути направлений судового пристава-виконавця (за загальним правилом до приставам повинен звернутися стягувач аліментів).

Якщо справа розглядається в районному суді, то прийнявши заяву про виплату аліментів, суд призначить час проведення судового засідання, куди потрібно буде з'явитися і підтвердити всі свої вимоги. Викликається також платник, який теж повинен з'явитися. Якщо платник не є, але очевидно, що повідомлений був (тобто є докази того, що отримав повістку за місцем проживання), то суд може перенести засідання, а може і винести рішення, якщо визнає причини неявки неповажними. На підставі рішення суду видається виконавчий лист (в тому ж суді, де слухалася справа). Виконавчий лист заявник направляє до відповідного відділення служби судових приставів (не забувши зробити собі копію, краще нотаріальну). Судовий пристав направляє на адресу реєстрації постанову про відкриття виконавчого провадження, де вказується термін для добровільної виплати. Якщо добровільної виплати не відбувається, то документи на стягнення направляються на підприємство, де працює платник.

Якщо добровільної виплати не відбувається, то документи на стягнення направляються на підприємство, де працює платник

З яких доходів стягуються аліменти

За Сімейним кодексом утримання проводяться з усіх видів заробітку, проте конкретизується цей перелік в Постанові Уряду № 841 від 18.07.1996 року. Сюди включаються премії, оплати за понаднормові, відпускні, вихідна допомога при звільненні тощо Якщо аліментна сума затверджена в твердому грошовому вираженні, то підприємство зобов'язане проводити індексацію. Відбувається це при зміні показника прожиткового мінімуму на неповнолітню дитину в регіоні (за 1 квартал 2015 року відповідно до Постанови Уряду РФ № 545 від 04.06.2015 року величина прожиткового мінімуму на дитину становить 9498 рублів).

Законодавчі терміни перерахування

Виплати здійснюються щомісячно не пізніше трьох днів з моменту нарахування заробітної плати.

Як перераховуються аліменти

  • відправлення поштою;
  • на банківську карту одержувача;
  • на банківський рахунок, відкритий на ім'я дитини;
  • добровільні - можуть передаватися готівкою під розписку.

Якщо платника звільнили

Якщо людина звільняється, то організація зобов'язана повідомити про факт звільнення службу судових приставів, надати (в разі наявності) дані про нове місце роботи, заповнити виконавчий лист і відправити його в службу судових приставів (вносяться дані про розміри заробітної плати, періоді часу, протягом якого проводилися утримання, суми заборгованості).

Розмір аліментів, якщо угода про їх сплату не досягнуто

За загальним правилом аліменти на дітей визначаються в частках від доходу на кожну дитину:

  • ¼ доходів платника - на одну дитину,
  • ⅓ доходів платника - на двох дітей,
  • ½ доходу платника - на трьох і більше дітей.

Ніхто не має права вимагати виплати більше 50% доходу платника на всіх дітей, за винятком випадків, зазначених частиною 3 ст.138 Трудового кодексу РФ. Між дітьми виплати розподіляються рівномірно.

Якщо справа стосується виплати аліментів дружину, то Сімейний кодекс (ст. 91) встановлює правило про виплату фіксованої суми, яка затверджується судом виходячи з матеріального становища чоловіка-платника.

Якщо платник ухиляється від сплати

Одним з видів відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів є позбавлення батьківських прав, яке, як відомо, виражається у втраті батьком всіх прав, заснованих на факті спорідненості з дитиною, але не звільняє його від обов'язку утримувати свою дитину (ст. 69, п. 1, 2 ст. 71 Сімейного кодексу РФ). Позбавлення батьківських прав відбувається в судовому порядку. Із заявою про позбавлення може звернутися один з батьків, прокурор або орган опіки та піклування. Сімейний кодекс РФ встановлює також майнову відповідальність боржників за несвоєчасну сплату аліментів (ст.115). Одним з видів відповідальності є виплата боржником неустойки в розмірі однієї другої відсотка від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення. Неустойка виплачується, якщо заборгованість утворилася з вини боржника.

Крім того, боржник, що не виплачує протягом тривалого часу аліменти, несе кримінальну відповідальність, передбачену ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу РФ, яка також не звільняє від сплати аліментів. Санкція, встановлена ​​цією статтею, передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до одного року або примусовими роботами на той же строк, або позбавлення волі на строк до одного року.

Підготувала Наталія Виноградова

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online