Як і де дізнатися заборгованість по аліментах: порядок дій

  1. Чому виникає заборгованість?
  2. Терміни та сума: як їх визначити
  3. Порядок дій для одержувача
  4. Порядок дії для платника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зобов'язання перед своїми дітьми не закінчуються після шлюборозлучного процесу Зобов'язання перед своїми дітьми не закінчуються після шлюборозлучного процесу. До настання повноліття дітей батько, який проживає окремо від них, зобов'язаний виплачувати аліменти на їх утримання.

Вони можуть бути призначені як в певній грошовій сумі , так і у відсотку від доходу .

Розмір виплат визначається виходячи з щомісячного прибутку платника. Якщо батьки не можуть прийти до єдиного рішення з таких питань, то їх вирішує вже суд.

Бувають ситуації, коли один з батьків-платник не сплачує своєчасно аліменти. І тоді у нього виникає заборгованість. Більшість боржників не поспішають її погасити, і більш того навмисне вкривають свій дохід:

  • не працевлаштувався офіційно,
  • вказують малу частину свого прибутку.

Тому щось отримати з даних порушників важко, а до федеральним службам судових приставів не перестають приходити виконавчі листи по даному виду порушень.

Чому виникає заборгованість?

Причина полягає в тому, що між батьками було створено добровільне Угода або ж виданий судовий наказ або виконавчий лист , Але батько - платник не виплачував кошти або ж переховував свої реальні доходи. Причини виникнення заборгованості можуть бути як поважні, так і неповажні.

Найпоширеніші причини утворення боргу, що не залежать від батьків-платника або одержувача:

  • Затримка роботодавцем виплати заробітної плати.
  • Хвороба боржника, через яку він не може вийти на роботу.
  • Батько-одержувач або платник екстрено покинув країну під час евакуації.
  • Знаходження боржника в місцях, де сталися стихійні лиха або військові зіткнення.

Ці причини можуть бути визнані судом як поважні, і боржник не буде нести відповідальності за несвоєчасну виплату аліментів, але з часом він повинен буде погасити всю заборгованість.

  • Але є і неповажні причини утворення боргу по виплаті аліментів, які зустрічаються частіше інших:
  • Батько-одержувач не пред'явив копію угоди або виконавчий лист до виконавчого органу.
  • Боржник безпричинно відмовляється від виплати аліментів.
  • Боржник вкриває свої справжні доходи.
  • Батько-одержувач або платник не повідомив про зміну місця проживання судовим приставам.
  • Боржник не повідомив про зміну місця роботи судовим приставам або не подав в бухгалтерію необхідні відомості.

Терміни та сума: як їх визначити

У разі несвоєчасної оплати одержувач може звернутися до суду з позовом про стягнення з боржника всієї суми заборгованості.

Але потрібно знати, що в позові необхідно буде вказати всю суму існуючого боргу і його алгоритм обчислення.

Для того щоб визначити розмір існуючої заборгованості потрібно звернутися до судовому приставу. Саме він зобов'язаний розрахувати всю суму, яку боржник повинен буде виплатити.

Розмір заборгованості залежить від того як стягувалися аліменти з платника:

Розрахунок здійснюється наступним чином:

  • При визначенні в твердій грошовій сумі заборгованість можна розрахувати так:
    фіксовану суму потрібно помножити на кількість місяців прострочення і додати до отриманого результату суму за поточний період.
  • При визначенні в процентному відношенні необхідно:
    скласти всі доходи боржника за період прострочення і обчислити середній дохід. Потім встановити суму заборгованості за місяць в установленому раніше відсотку від обчисленого середнього доходу.
  • Якщо боржник не працював в період прострочення, то заборгованість обчислюється виходячи з прожиткового мінімуму того регіону, де проживає боржник.

Якщо заборгованість виникла з вини батьків-платника, то строк позовної давності на дану ситуацію не поширюється. Можна звернутися з позовом до суду і через місяць, і через 10 років, головне це зробити до настання повноліття дитини.

Суд може призначити виплати не тільки з моменту подачі батьком-позивачем позову, а й за попередній трирічний період. Хоча в кожному випадку строк позовної давності визначається по-різному, все залежить від конкретної ситуації.

Порядок дій для одержувача

Діяти батько-одержувач при виникненні заборгованості може по-різному, все залежить від того, яким чином цей борг утворився. Але в загальних рисах порядок дії для одержувача виглядає наступним чином:

  • При несплаті платником аліментів потрібно звернутися до судового пристава-виконавця з виконавчим листом для написання заяви.
  • Через тиждень пристави приступлять до виконавчого провадження, і після закінчення двох місяців боржник повинен буде погасити всю заборгованість.
  • Судовий пристав за законом має право стягнути аліменти примусовим методом, наприклад, накласти на майно боржника арешт і згодом виставити його на аукціоні на продаж, вирученими коштами покрити частину або всю суму заборгованості.

Також боржника може бути заборонено виїжджати за межі країни, до остаточної виплати.

Якщо пристави-виконавці не можуть вплинути на боржника, і сума заборгованості зростає, то потрібно звернутися до приставам для визначення точного розміру заборгованості .

І вже з постановленіемі подати позовну заяву до мирового суду для вимоги з боржника грошових коштів. У позові можна запропонувати свої дії для стягнення з нього даної суми, це може бути:

  • арешт рахунків,
  • виставлення його нерухомості на продаж.

Також в цій судовій справі можна переглянути і розмір щомісячних виплат.

Після отримання рішення суду, потрібно оформити виконавчий лист і вже на його підставі стягнення може бути накладене не тільки на доходи, а й на майно.

Порядок дії для платника

Якщо виплати аліментів були визначені угодою або судом, то платник зобов'язаний своєчасно перераховувати грошові кошти одержувачу. Якщо боржник не платить без поважної на те причини, то він може зіткнутися з низкою неприємних наслідків:

  • Може бути вилучено майно і виставлено на продаж для покриття суми заборгованості.
  • За прострочення потрібно буде виплатити батькові - одержувачу неустойку . Вона становить 0,5% від усієї суми заборгованості за кожен день прострочення.
  • У разі злісних порушень можуть залучити до кримінальної відповідальності . Це можуть бути виправні роботи або арешт на строк до 3-х місяців. Злісними порушеннями вважаються:
    1. Приховати справжній доходу.
    2. Приховування місця роботи.
    3. Довгий час не влаштовується на роботу.
    4. Знаходження в розшуку.
    5. Несплата більше півроку або утворилася велика сума заборгованості.
    6. Чи не попередження приставів про зміну місця проживання.
    7. Після попередження про можливу кримінальну відповідальність аліменти як і раніше не виплачуються.

Але якщо стягнення аліментів було призначено за згодою, то до кримінальної відповідальності боржник притягнутий бути не може.

Якщо платник не сплачує аліменти з-за того, що їх розмір не відповідають його доходу, то в судовому порядку встановлений розмір можна оскаржити, а сума боргу в даній ситуації можливо зменшиться або спишеться повністю.

Якщо аліменти не виплачувалися з поважної причини, наприклад, серйозна хвороба, яка не дозволяє працювати і отримувати дохід. То в таких ситуаціях потрібно зібрати всі документи, які підтверджують поважну причину, і докласти їх до позовної заяви для подачі в світовій суд.

Після розгляду позову і видачі рішення суду, потрібно його надати судовим приставам, і вони вже на його підставі яких спишуть всю заборгованість, або скорегують її суму.

Виплати аліментів - це відповідальність і обов'язок перед своїми самими близькими людьми. І невиконання даних зобов'язань по відношенню до неповнолітніх дітей призведе до різних неприємностей, пов'язаних з законом.

Чому виникає заборгованість?
Чому виникає заборгованість?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online