Як дізнатися заборгованість по аліментах, в тому числі подивитися на прізвище через Інтернет, перевірити через судових приставів

  1. Як дізнатися про своїх аліментних боргах
  2. Звернення до судових органів
  3. Заява приставам про наявність аліментні заборгованості
  4. Правовий результат звернення
  5. Онлайн-перевірка: як дізнатися про свої борги
  6. Банк даних виконавчих проваджень
  7. портал держпослуг
  8. Мобільні додатки
  9. Що робити, якщо людина не знала про наявність у нього заборгованості по аліментах
  10. Фотогалерея: зразок і приклади заяв
  11. Відео: рада юриста про те, як правильно платити аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Серед аліментників є такі люди, які навмисне не платять аліменти. Але іноді буває і так, коли від самого платника мало що залежить. Деякі і могли б платити, але нічого не знають про призначені та нарахованих аліментів. Існує кілька способів дізнатися про аліментних боргах. Є варіант навіть для самих ледачих - через інтернет. Щоб вміти користуватися цими способами, потрібно розглянути кожен з них і вибрати найбільш зручний.

Як дізнатися про своїх аліментних боргах

Про те, що у громадянина виникли аліментні зобов'язання, можна дізнатися ще до початку стягнення. Але все залежить від конкретних обставин. Існує кілька способів отримання такої інформації:

  • в суді;
  • через приставів;
  • через Інтернет.

Так, якщо ви дізналися, що хтось збирається стягнути з вас аліменти на чиєсь утримання через суд, можна спробувати отримати інформацію в суді.

Так, якщо ви дізналися, що хтось збирається стягнути з вас аліменти на чиєсь утримання через суд, можна спробувати отримати інформацію в суді

Дати інформацію про позов може той суд, який прийняв позовну заяву

Звернення до судових органів

Щоб вплинути на результат аліментного розгляду, потрібно звернутися саме в той суд (мирові судді), куди було подано заяву. У деяких випадках достатньо просто зателефонувати на судовий ділянку. Але секретаріат не завжди відповідає на такі питання по телефону. Тоді можна туди з'їздити з паспортом і запитати. Якщо немає можливості відвідати його особисто, можна направити звернення поштою або через інтернет. У ньому потрібно у вільній формі викласти суть питання. Важливо грамотно скласти лист і правильно вказати всі свої дані:

  • П. І. Б. відправника;
  • дату народження;
  • адреси (за пропискою і фактичний);
  • контакти і т. д.

Тільки при вказівці точних даних стає можливим пошук справ з вашою участю. В іншому випадку на лист можуть і не відповісти. При відправленні листа поштою може бути упущено час. Найбільш швидкий спосіб - відправка листа по електронній пошті. На сайті суду (в колонці «контакти») є телефон і email. Причому необов'язково завантажувати скан-копію паперового варіанту. Можна просто ввести текст звернення до поле «текст повідомлення».

Громадяни мають право звертатися особисто, а також направляти індивідуальні та колективні звернення, включаючи звернення об'єднань громадян, в тому числі юридичних осіб, в державні органи, органи місцевого самоврядування та їх посадових осіб, в державні та муніципальні установи та інші організації, на які покладено здійснення публічно значимих функцій, і їх посадовим особам.

Громадяни реалізують право на звернення вільно і добровільно. Здійснення громадянами права на звернення не повинно порушувати права і свободи інших осіб.

Взагалі, звернення розглядаються 30 днів, але у випадку з таким листом відповідь може бути надіслано і протягом декількох днів (3-5).

Відповідь можуть надіслати на ту електронну адресу, звідки було відправлено звернення

Однак якщо був суд (або подано заяву про стягнення аліментів) і є відповідний документ, то його і так повинні надіслати поштою. Документи надсилають на адресу реєстрації майбутнього платника. Але якщо з яких-небудь причин до вас не дійшов лист, то в судові органи можна звернутися в електронному вигляді за схемою, викладеної вище.

Заява приставам про наявність аліментні заборгованості

Надати всю інформацію про аліментні заборгованості може пристав, який займається виконавчим провадженням. У відповідності зі своїми посадовими обов'язками він розповість вам про розмір заборгованості, терміни виплат і інших нюансах. Для цього потрібно зателефонувати або написати в компетентне підрозділ ФССП. При дзвінку пристав запросить боржника за документами і роз'ясненням його прав і обов'язків. Іноді зручніше написати заяву. Його можна подати особисто, надіслати поштою або в електронному вигляді.

Заява складається у довільній формі, але в нього потрібно включити кілька обов'язкових складових:

  • найменування відділу ФССП;
  • П. І. Б. заявника;
  • обставини (коли виник обов'язок по сплаті, чому платежі не здійснювалися і т. д.);
  • власне, прохання про розрахунок заборгованості;
  • перелік документів, що додаються;
  • дату і підпис.

Заяву можна надрукувати або написати вручну

Заява потрібно подавати в двох примірниках (один завізують і віддадуть вам).

Правовий результат звернення

Пристав, в чию компетенцію входить розгляд заяви, повинен винести постанову (про розрахунок заборгованості або відмову). Відмовити можуть у тому випадку, якщо вказані недостовірні дані, заява не відноситься до роботи ФССП і т. Д. Тоді можна оскаржити дію (постанова) пристава, подавши скаргу. У будь-якому випадку заявнику направлять письмову відповідь.

Сповіщення, адресовані стягувача і боржника, направляються за адресами, вказаними у виконавчому документі. Повідомлення, адресоване особі, яка бере участь у виконавчому провадженні, направляється за місцем проживання або місцем знаходження такої особи. Повідомлення може бути направлено за місцем роботи громадянина, який бере участь у виконавчому провадженні.

Розрахунок повинні зробити і надіслати боржнику протягом місяця (зазвичай 2-3 тижні). Отримавши такий документ, боржник зможе почати оплачувати аліменти і гасити борг добровільно, що дозволить приставам не заарештовувати рахунки і т. Д. Крім того, він може зменшити розмір аліментів, подавши заяву до суду.

Онлайн-перевірка: як дізнатися про свої борги

Є кілька варіантів, як можна перевірити наявність боргів через інтернет.

Банк даних виконавчих проваджень

Один з найбільш зручних способів дізнатися про наявність аліментні заборгованості - банк даних виконавчих проваджень. Також в цій базі можна дізнатися номер виконавчого провадження, найменування суду, який виніс рішення і дату порушення справи. Дані в базі постійно оновлюються, доступні всім і цілодобово, а саму заборгованість можна гасити в онлайн-режимі (з наступною роздруківкою квитанції про оплату).

До речі, ця база даних показує не тільки аліментні борги, а й штрафи, кредитні борги (в тому числі іпотека) і т. Д.

Щоб скористатися банком даних, треба зайти на сайт ФССП . Далі алгоритм дій такий:

  1. У відповідному полі потрібно внести свої дані і вибрати свій регіон.

    Для простого пошуку досить знати П. І. Б. боржника і передбачуваний регіон його проживання

  2. Для точності отриманої інформації можна скористатися розширеним пошуком. Тут слід вибрати:

    • статус потенційного боржника (фізична або юридична особа);
    • номер виконавчого провадження або номер виконавчого документа (якщо щось з цього вам відомо).

      При розширеному пошуку можна дізнатися заборгованість не тільки громадянина, але юридичної особи

  3. Для пошуку інформації про людину потрібно ввести його П. І. Б. і дату народження, а також вибрати регіон. Однак є такі рідкісні прізвища і поєднання прізвищ і імен, що іноді по батькові і дату народження можна і не вказувати.
  4. Система запропонує пройти перевірку на спам. Потрібно вписати в порожню рядок ці літери (російського алфавіту) і натиснути кнопку «Відправити».

    Потрібно вписати в порожню рядок ці літери (російського алфавіту) і натиснути кнопку «Відправити»

    Для зручності в капчу вбудована кнопка голосового набору

  5. Після перевірки вас на спам система видасть результат. Якщо громадянин не є учасником виконавчого провадження, «випливе» зелене віконце з цим результатом.

    Якщо громадянин не є учасником виконавчого провадження, «випливе» зелене віконце з цим результатом

    Якщо ви не знайшли себе в цій базі, значить в ФССП немає виробництв з вашою участю

  6. Інша справа, якщо заборгованість все ж є. В такому випадку випливе реєстр всіх виконавчих проваджень з вашою участю.

    В такому випадку випливе реєстр всіх виконавчих проваджень з вашою участю

    Реєстр виробництв висвічується у вигляді таблиці

  7. Дана база боржників є загальнодоступною, тобто будь-хто може дізнатися про аліментних боргах сусіда, колеги і т. Д. (Це одне із завдань створення банку даних). Якщо ви не хочете, щоб ваші борги були суспільним надбанням, їх можна оплатити. У систему вбудована кнопка оплати (на зображенні підсвічена стрілкою). Вам буде запропоновано кілька варіантів.

    Вам буде запропоновано кілька варіантів

    На сайті можна вибрати зручний спосіб оплати своїх боргів

  8. Залежно від способу оплати потрібно внести платіжні дані: номер банківської карти, мобільного телефону або віртуального гаманця. Крім того, можна вказати номер електронної пошти (туди прийде інформація про статус платежу). При оплаті списується комісія, розмір якої залежить від провайдера. Наприклад, при оплаті через карту ВТБ24 спишуть 2,2% від суми платежу. Коли платіж пройде, на електронну пошту прийде автоматично створене лист. У нього буде вкладено pdf-документ (квитанція).

Вже на наступний день після оплати ім'я боржника може зникнути з бази даних (якщо борг погашений в повному обсязі, то зміниться тільки сума). Іноді трапляється, що система показує дані некоректно. В такому випадку можна роздрукувати квитанцію про виробленої оплаті (pdf) і віднести її тому приставу, який був зазначений на сайті.

портал держпослуг

Доступ до банку даних виконавчих проваджень є і на єдиному порталі держпослуг . Там потрібно зареєструватися або авторизуватися для того щоб потрапити в особистий кабінет. На головній сторінці можна буде знайти кнопку «Органи влади». Із запропонованих варіантів потрібно вибрати «Федеральна служба судових приставів».

Із запропонованих варіантів потрібно вибрати «Федеральна служба судових приставів»

У розділі «популярне» потрібно натиснути на кнопку «Судова заборгованість

Натиснувши на кнопку «Судова заборгованість», можна побачити реєстр виконавчих проваджень. Далі схема дій така ж, як і на сайті ФССП. Отримання інформації в обох випадках безкоштовно.

Мобільні додатки

У соціальних мережах «ВКонтакте» і «Однокласники» є онлайн-додатки для пошуку себе у списку боржників. Для того щоб скористатися цим додатком з мобільного телефону або планшета, його потрібно завантажити.

Додаток зручно для тих людей, хто не хоче перевіряти оновлення своїх аліментних боргів, заходячи на сайт. Воно автоматично налаштоване так, що на гаджет будуть приходити сигнали про зміни:

  • повідомлення про нарахування черговий заборгованості;
  • повідомлення про зміну поточного боргу (при повному або частковому погашенні суми).

Для пошуку своїх боргів через додаток потрібно тільки внести свої дані

Що робити, якщо людина не знала про наявність у нього заборгованості по аліментах

Часто трапляється так, що людина не знала про освіту аліментного обов'язку. Це відбувається через незнання своїх обов'язків. Не можна просто взяти і сказати: «Не маєте права, тому що я не знав». Будь борг можна оскаржити, як і постанова пристава про перерахунок, але на це повинні бути вагомі підстави. Ними можуть стати поважні причини, наприклад:

  • аліментник потрапив у надзвичайну ситуацію (стихійне лихо, авіакатастрофа і т. д.);
  • він перебував у гарячих точках;
  • він лікувався в стаціонарі і т. д.

Тобто потрібно довести, що платник не відмовляється платити, хотів би це зробити, але в силу непереборних обставин не міг знати про накопичення боргу. На цих підставах можна подати скаргу на пристава вищій посадовій особі, написати заяву в суд або звернення в прокуратуру.

Постановлення судового пристава-виконавця та інших посадових осіб служби судових приставів, їх дії (бездіяльність) по виконанню виконавчого документа можуть бути оскаржені сторонами виконавчого провадження, іншими особами, чиї права та інтереси порушені такими діями (бездіяльністю), в порядку підлеглості і оскаржені в суді .

Фотогалерея: зразок і приклади заяв

Можливі результати оскарження

Деякі думають, що подавши скаргу, вони прирікають себе на тривалі розгляди і додаткові витрати. Насправді іноді досить просто її написати. Вже на наступний день можуть зателефонувати з ФССП з хорошими новинами.

Наприклад, суд призначив аліменти у відсотках від доходу (5000 рублів). Але платник звільнився у зв'язку з хворобою. Пролежавши в лікарні три місяці, він з'ясував, що пристави нарахували йому борг близько 35000 рублів. Виявилося, що в період відсутності офіційного заробітку пристав розраховував щомісячний розмір аліментів виходячи із середньої зарплати по регіону (12000 рублів). Після виписки боржник подав скаргу вищестоящому приставу і подав лікарняний лист, висновок лікаря та інші документи, що підтверджують наявність поважної причини. Пристави справили перерахунок боргу, його розмір зменшився до 15000 рублів.

У деяких випадках достатньо звернутися до пристава і пояснити обставини

Однак бувають і двоякі ситуації, коли боржник думає, що прав саме він, але у приставів є свої вагомі аргументи.

Наприклад, жінка виплачувала аліменти на утримання своїх дітей за рішенням суду (25% від доходу, приблизно 10000 рублів). Однак їй довелося перевестися на іншу роботу, а перед цим - взяти 40-денну відпустку за свій рахунок. Через три місяці вона дізналася про освіту великої заборгованості. Виявилося, що платежі перестали надходити, а виконавчий лист втрачено. Боржник склала і подала скаргу на ім'я старшого пристава про втрату виконавчого листа. Скаргу не задовольнили, пояснивши, що жінка повинна була повідомити пристава про зміну роботи, зміні рівня доходу і принести документ з бухгалтерії з довідкою про всі скоєних утримання.

Відео: рада юриста про те, як правильно платити аліменти

Щоб дізнатися про своїх аліментних боргах, можна звернутися в суд або до приставам. Крім того, є можливість отримати потрібну інформацію через інтернет. Якщо боржник не згоден з розміром аліментів або порядком виплат, можна вплинути на це, подавши відповідну заяву. Так чи інакше, але аліменти потрібно платити. Адже в разі ухилення зобов'язана особа може бути притягнута до відповідальності.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online