Міністр відповів на запитання громадян

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У редакції газети «Придністров'я» 13 грудня відбулася «Пряма лінія» з міністром внутрішніх справ Русланом мовой У редакції газети «Придністров'я» 13 грудня відбулася «Пряма лінія» з міністром внутрішніх справ Русланом мовой. Жителі республіки змогли особисто по телефону задати керівнику МВС хвилюючі питання. В такому форматі спілкування з населенням проходило вперше.

Ряд звернень на адресу Руслана Петровича надійшов на електронну пошту газети «Придністров'я». Жодне з них не залишилося без уваги. Перша частина відповідей на питання була опублікована в минулу суботу. Сьогодні ми публікуємо другу.

Анатолій Джавартовіч Андрєєв, Володимир Олександрович Кудрявцев, пенсіонери МО.

- Чому у нас в столиці рідко зустрінеш міліціонера, який явно ходив би по вулиці і стежив за громадським порядком? Курсантів міліцейського училища хоча б виділяли на чергування. Один вид міліціонера насторожує, змушує вести себе зразково. Прийміть, будь ласка, до відома.

Лілія Некрасова, м Бендери.

- Раніше по вулицях ходили патрульні, стежили за порядком. Чому зараз днем з вогнем не знайдеш? У разі біди, нема до кого звернутися. Але ж у нас є школа міліції, курсанти. Краще практики для них не знайти. А можна, щоб міліціонер на мотоциклі об'їжджав райони, його б бачили, і, повірте, поводилися краще.

ВІДПОВІДЬ:

Чи не з усім можу погодитися. Кілька місяців тому нами була переглянута система забезпечення громадської безпеки в Тирасполі і Бендерах. З жовтня був змінений режим роботи стройових підрозділів міліції ППС. Це дозволило збільшити щільність виставляються нарядів патрульно-постової служби в зазначених містах.

В даний час в роботі по забезпеченню громадської безпеки також задіяні військовослужбовці Спеціальної моторизованої військової частини МВС. Вони стежать за порядком не тільки у вечірній, але і вдень. Крім того, з вересня цього року було відновлено залучення до патрулювання вулиць столиці курсантів 2-го і 3-го курсів Тираспольського юридичного інституту МВС. Це хороша база для поповнення практичних професійних навичок курсантів. Однак зараз ця практика тимчасово припинена в зв'язку із зимовою заліково-екзаменаційної сесією. Після ця робота буде продовжена.

Микола Григорович, дідусь одного шибеника, м Тирасполь.

- У підвалі житлового будинку навпроти поліклініки по вулиці 25 Жовтня розташувалося кафе «Бункер», в якому школярі і старші хлопці курять електронні сигарети. Кажуть, що це не заборонено. А я іншої думки, адже після них захочеться курити тютюн, а ще страшніше, інші згубні речовини, які - припускаєте. Яка необхідність в такому закладі? Убережіть молодь.

ВІДПОВІДЬ:

Шановний Миколо Григоровичу, поділяю вашу стурбованість згубними звичками молоді. Безумовно, краще залучати підростаюче покоління до занять спортом, до здорового способу життя. МВС зі свого боку робить все можливе. Фізкультурно-спортивні товариства, які діють при всіх територіальних органах внутрішніх справ, підтримують спортивні секції, проводять різні змагання. Багатьох дітей нам вдається захопити і зацікавити спортом.

З питання куріння електронних сигарет і так званих вейпов можна сказати наступне. В даний час ці пристрої і їх використання законодавством ПМР не заборонено. Однак, відповідно до Закону ПМР № 25-З-V «Про охорону здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну», власники закладів громадського харчування зобов'язані організовувати окремі місця для куріння відвідувачів (п. 2 і 3 ст. 15 Закону). Також Закон забороняє громадянам куріння тютюнових виробів в громадських місцях, приміщеннях і на окремих територіях. Під законодавчу заборону потрапляє реклама і спонсорство тютюну, а також продаж тютюнових виробів неповнолітнім.

Кодексом про адміністративні правопорушення ПМР передбачена відповідальність за куріння тютюну на окремих територіях, дитячих майданчиках і приміщеннях (ст. 6.25 КоАП ПМР). При виявленні фактів порушення законодавства ПМР винних осіб притягують до відповідальності.

Анатолій Олександрович, мешканець м Тирасполь.

- Чи існує порядок використання феєрверків та чи передбачена відповідальність для порушників? Я живу по провулку Набережному, вважайте, поруч з центральною ялинкою, скоро Новий рік, і почнеться стрілянина ... Звуки феєрверків лякають мого внука, та й мені, літній людині, теж неприємно.

ВІДПОВІДЬ:

У нашій республіці реалізація та виготовлення піротехнічних виробів - це ліцензійний вид діяльності. Займатися нею можуть тільки господарюючі суб'єкти у формі юридичної особи. Це обумовлено тим, що така діяльність є небезпечною, вимагає спеціальних знань і навичок, особливої ​​форми звітності. При реалізації даного товару продавець зобов'язаний роз'яснити покупцеві правила використання та застосування того чи іншого феєрверку. До того ж, на упаковці повинна бути інструкція.

Варто підкреслити, що на території ПМР заборонена реалізація вибухових речовин, до яких відносяться і петарди. Їх застосування на території ПМР не допускається.

Використання піротехнічних засобів у невстановлений час відноситься до дій, які порушують спокій громадян і тишу (ст. 3 Закону «Про дотримання спокою громадян і тиші»). Якщо хтось запускає феєрверк, наприклад, в будній день, в період з 23:00 до 7:00, він тим самим порушує Закон. У суботу та неділю, а також у неробочі та святкові дні не можна шуміти в період з 23:00 до 8 ранку. За недотримання Закону передбачена адміністративна відповідальність. Санкція ст. 20.26 КоАП ПМР «Порушення спокою громадян і тиші» передбачає покарання у вигляді попередження або накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі від 92 до 460 рублів ПМР, на посадових осіб - від 460 до 920 рублів ПМР, на юридичних осіб - від 920 до 1840 рублів ПМР. При повторному порушенні сума штрафу зросте в два рази.

Єдине, варто уточнити, що положення Закону «Про дотримання спокою громадян і тиші» не поширюються на юридичних осіб і громадян при проведенні культурно-масових заходів, дозволених у встановленому законом порядку.

Попереду новорічні свята. У Тирасполі та інших містах республіки заплановані різні святкові заходи. Міліціонери охоронятимуть громадський порядок і безпеку громадян в місцях масового скупчення людей. Сподіваюся, громадяни поставляться з розумінням один до одного, і їх дії не створять дискомфорт оточуючим.

Люба, в даний час гастарбайтер, м Тирасполь.

- Зараз тимчасово проживаю в Підмосков'ї, і багато бачу, як там. У нашому селищі дільничного знають всі - він один і гроза. А у нас на вулиці Старого його навіть не бачили. Розкажіть, чим займатися повинен дільничний. Назвалася тільки ім'ям, тому що боюся, щоб потім до мене в будинок не прийшов дільничний знайомитися.

ВІДПОВІДЬ:

Дільничний - це міліціонер широкого профілю, універсал, це не просто професія, це спосіб життя. У роботу такого інспектора входить забезпечення охорони громадського порядку та безпеки на яку обслуговує адміністративній дільниці. Це досягається за допомогою виявлення, попередження, припинення і розкриття злочинів. Для забезпечення охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю дільничний інспектор повинен зміцнювати зв'язки з населенням, взаємодіяти з трудовими колективами та іншими громадськими об'єднаннями. Важливу роль в його службі грає профілактика адміністративних правопорушень і злочинів. Людина цієї професії на своїй ділянці в деякому роді «начальник міліції». Він повинен знати свою територію, її особливості, систему доріг, вулиці і провулки, житлові та адміністративні будівлі. Крім того, він повинен знати і жителів свого району, характер зайнятості людей, їх звичаї, традиції та культуру. Не рідше двох разів на тиждень дільничний інспектор міліції здійснює прийом громадян. Інформація про місце і час прийому громадян розміщена на робочому місці дільничного, в територіальних органах внутрішніх справ, а також на офіційному сайті МВС ПМР в розділі «ВАШ ДІЛЬНИЧНИЙ».

Валентина Адамівна Мосченская, с. Карагаш Слободзейського району.

- Мій онук скоро повертається з армії. Чи є йому можливість влаштуватися на роботу в органи внутрішніх справ?

ВІДПОВІДЬ:

В даний час оформлення та прийом співробітників на службу в підрозділи Міністерства внутрішніх справ тимчасово призупинено. Це пов'язано з тим, що в системі МВС на сьогоднішній день проходять організаційно-штатні заходи. По їх завершенню у громадянина, який бажає вступити на службу в правоохоронні органи, буде така можливість за умови наявності вакантних посад. При цьому кандидат для проходження служби в ОВС повинен відповідати морально-етичним, психологічним і фізичним вимогам і критеріям, які висуваються положення про проходження служби в ОВС ПМР. Для більш повної інформації вашому онукові необхідно буде звернутися до відділення кадрів територіального відділу внутрішніх справ.

Марія Іванівна Церцеіл, ветеран праці, м Тирасполь.

- Онук знаходився в місцях позбавлення волі. Сидить без основної роботи. Допоможіть, боюся, що його незайнятість може привести знову до злочину. Напевно, таких треба працевлаштовувати в першу чергу, коли хочемо повернути їх до нормального життя.

ВІДПОВІДЬ:

Абсолютно з Вами згоден. Головне, щоб сам онук цього хотів. Якщо він не знає, що робити, нехай звернеться за допомогою до дільничного інспектора. Співробітники міліції працюють в тісній взаємодії з Центрами зайнятості населення, які відносяться до Міністерства щодо соціального захисту і праці ПМР. В даному органі виконавчої влади сконцентровані всі вакансії і потреби підприємств за робочими спеціальностями.

Тетяна Чабану, Бендери.

- Школи працюють у дві зміни, учні повертаються додому у вечірній час. Як забезпечується їх безпеку і куди дзвонити, якщо дитина не повернулася вчасно?

ВІДПОВІДЬ:

У всіх мікрорайонах м Бендери охорона громадського порядку здійснюється цілодобово. У місті несуть службу як піші наряди, так і автопатрулі батальйону ППС, Державтоінспекції, позавідомчої охорони. Маршрути патрулів розроблені таким чином, щоб в будь-якій точці міста максимально швидко зреагувати на яке надійшло повідомлення.

Проте, основну відповідальність за своїх дітей несуть самі батьки. Вони повинні знати розпорядок занять дитини в школі, перебувати в постійному контакті з класним керівником, по можливості, зустрічати дітей з навчальних закладів. Якщо такої можливості немає, слід пояснити неповнолітнім, що батьки повинні завжди знати про їхнє місцезнаходження. Якщо дитина зі школи не повернувся і невідомо, де він знаходиться, слід відразу ж сповістити про це органи внутрішніх справ. За таким повідомленням співробітники міліції негайно виїжджають і проводять пошукові заходи.

Мешканка м Тирасполя, не представилася.

- Кілька разів мене сусіди заливали водою. Комісія з ЖЕКу визнала збиток несуттєвим, і матеріально сусіди нічого мені не виплатили. Чи можу я звернутися до дільничного або до відділу міліції із заявою з цього питання і надалі не допускати підтоплення нижніх поверхів? Як можна вплинути на недбайливих? Дякуємо.

ВІДПОВІДЬ:

У вашому випадку залучення сусідів до будь-якої відповідальності можливо тільки при встановленні всіх обставин, які вказують на навмисні дії сусідів. З цією метою необхідно звернутися із заявою в ОВС за місцем проживання. При відсутності умисних дій сусідів комісія ЖЕУК фіксує факт затоплення, про що складається відповідний акт, громадянином визначається розмір заподіяної йому матеріальної шкоди. Надалі, при відсутності мирової угоди між сусідами, постраждала сторона має право звернутися до судових органів для вирішення виниклого спору.

Сім'я Молдовських, пенсіонери, м Тирасполь.

- Мої родичі живуть в Німеччині. На який термін я можу запросити їх до себе, і як довго буде оформлятися запрошення?

ВІДПОВІДЬ:

Оформлення запрошення іноземному громадянину для в'їзду на територію ПМР не потрібно. Відповідно до чинного законодавства республіки, в Придністров'ї вони в'їжджають на підставі документів, що засвідчують особу, із зазначенням приналежності до громадянства іноземної держави. Термін тимчасового перебування в Придністровській Молдавській Республіці на підставі міграційної карти - до 45 діб, але його можна неодноразово продовжувати. Крім того, в деяких випадках іноземний громадянин має право перебувати на території ПМР до ​​3 років на підставі дозволу на тимчасове перебування.

Валентина Калініна, журналіст на пенсії, м Дністровськ.

- Сьогодні значна частина нашої молоді в різній мірі залучена до вживання коноплі, яка і «дурью-то» вже не вважається. Тенденція дуже небезпечна, що викликає тривогу, особливо у батьків неповнолітніх дітей. Чи вважаєте Ви, Руслан Петрович, що зусиль органів внутрішніх справ з проблеми молодіжної наркоманії досить, або варто вже виходити на більш широкий рівень із залученням лікарів, педагогів, громадськості щодо роз'яснення згубності будь-яких видів наркотиків? Чи не прийшов чи термін для розробки єдиної державної програми, покликаної знизити тенденцію розширення наркоманії серед молоді?

ВІДПОВІДЬ:

Хочу відразу зазначити, що наркотичні засоби рослинного походження і марихуану зокрема, в нашій республіці з кожним роком вживають все рідше. Перевага стали віддавати засобам синтетичного походження. Що стосується наркоманії серед неповнолітніх - проблема існує, але не так гостро, як в сусідніх державах.

Всі заходи, які Ви позначили вище, проводяться співробітниками ОВС регулярно, в тому числі із залученням медиків, педагогів і різних громадських організацій. Робота ведеться не тільки з особами, які вживають наркотичні засоби та психотропні речовини. Співробітники міліції, перш за все, націлені на затримання розповсюджувачів. Про ефективність проведеного комплексу заходів свідчить те, що ситуація в Придністров'ї залишається контрольованою.

Євген Резщіков, тренер на громадських засадах спортивного клубу інвалідів «Тірас-ракета».

- Дякую керівників нашої держави і Вас зокрема, Руслан Петрович, за турботу і увагу до людей з обмеженими можливостями. Як було приємно бачити Вас при нагородженні в Бендерах переможців парного турніру «Рівні можливості», основною метою якого було з'єднати виконавчу і законодавчу владу з людьми з інвалідністю, зробити їх єдиною командою для вирішення багатьох питань. Дякую за це. І, користуючись нагодою, прошу Вашого сприяння в тому, щоб на міському стадіоні в майбутньому році не заборонили займатися інвалідам настільним тенісом. Нам хочуть відмовити в цьому. Чому навіщо?

ВІДПОВІДЬ:

Шановний Євгене, Міністерство внутрішніх справ і я, як його керівник, ніколи не залишалися осторонь від спорту у всіх його проявах. Я вітаю будь-які починання в справі організації спортивних заходів, тим більше, коли в них беруть участь люди з обмеженими можливостями, але настільки сильні духом і волею.

Питання оренди Вами приміщення для занять тенісним спортом перебувають у віданні начальника Державної служби з питань спорту ПМР і глави держадміністрації м Тирасполь. Я обов'язково вивчу це питання і задам його даними керівникам при особистій зустрічі або на найближчому засіданні Уряду ПМР.

Микола Пантелєєв, житель м Тирасполь.

- У мене до Вас два питання: 1) Мій син не платить аліменти. Ховається. У паспортному столі дані про його місцезнаходження не дають, кажуть, що можливо тільки за рішенням суду. Допоможіть розшукати сина.

ВІДПОВІДЬ:

Якщо Ви хочете оголосити сина в розшук як неплатника аліментів після винесення судом постанови про стягнення аліментів, Вам необхідно звернутися із заявою до судових виконавців ГССІ ПМР. Надалі, на підставі ухвали суду або постанови судових виконавців розшукові заходи проводитимуть співробітники Управління з питань міграції МВС ПМР.

Якщо ви хочете оголосити сина в розшук як втратив зв'язок з родичами, Вам необхідно звернутися із заявою в УпВМ МВС ПМР за адресою: м Тирасполь, вул. Котовського, д. 2а. При цьому треба надати документ, що підтверджує пряме спорідненість (паспорт, свідоцтво або дублікат свідоцтва про народження сина, або архівну виписку про народження з органів ЗАГС).

- Я купую частина будинку в своєму дворі. Його власником є жінка-інвалід, вона зареєструвала в житловому будівництві сестру. Чи зможу я купити частину будинку?

ВІДПОВІДЬ:

Згідно з чинним законодавством, ви можете придбати частину будинку, так як власник житлового будинку має право на свій розсуд вчиняти щодо належного йому житлового приміщення будь-які дії, в тому числі відчужувати його у власність іншим особам (стаття 2 ЖК ПМР). Реєстрація громадян в даному домоволодінні не є перешкодою для укладення угоди.

Катерина Навіцкая, м Тирасполь, вул. Краснодонська.

- Раніше подавала заяву на ім'я міністра внутрішніх справ з тим, що біля будинку на 2-му поверсі побудована прибудова, яка закриває вікна 1-го і 3-го поверху. 24.10.17 подавала заяву. 8 листопада направила ще одну заяву до Слідчого комітету м Тирасполя з проханням розслідувати справу за статтею 327 КК ПМР «Самоправство». Заява була перенаправлено в Жовтневий ОВС. Мене запросив начальник відділу і запропонував підписати заяву, щоб розслідувати справу за статтею 321. Далі Василенко Д.В. відповів і написав: «Відмовити в порушенні справи, так як немає доказів».

Прошу розібратися з цим, наполягаю на порушення кримінальної справи за статтею «Самоправство». Ми з цією справою вже 9 років по судах ходимо. Потрібно покарати тих, хто підписує дозволу на такі прибудови. Крім цього, в квартирі № 152 була зроблена повна перепланування, порушена вентиляція.

ВІДПОВІДЬ:

Шановна Катерина, за Вашою заявою була проведена дослідча перевірка. Співробітники міліції вивчили зазначені Вами доводи і прийняли рішення про відмову в порушенні кримінальної справи. Пов'язано це з тим, що ще в грудні 2015 року Верховною судом ПМР (вищою інстанцією) було прийнято рішення про визнання прибудови законною.

Микола (прізвище не назвав), Дубоссари.

- Чи можливо при отриманні вироку, призначеного судом умовного терміну в ПМР, протягом цього періоду виїжджати за межі республіки, зокрема, в Україну та Молдову? На короткочасний термін, на один-три дні? Наприклад, на одеський ринок за товаром або в Кишинів за ліками? У Молдові, починаючи з 2016 р, громадяни РМ, які отримали умовний термін ув'язнення, мають право на виїзд з країни, громадянство якої вони мають. Які права в цьому відношенні є у громадян нашої республіки?

ВІДПОВІДЬ:

Відповідно до чинного законодавства громадянин ПМР може бути тимчасово обмежений в праві на виїзд за межі республіки. У цьому випадку орган державної влади, який прийняв рішення про обмеження, видає громадянину відповідне повідомлення. При відсутності такого обмеження громадянин ПМР має право безперешкодно виїжджати за межі республіки за дійсними документами, що посвідчують особу.

Ірина Гордєєва, назвала себе небайдужої мешканкою м Дубоссари.

- Я дуже переживаю, коли моя дитина йде в школу, взагалі, гуляє по місту, а взимку пішохідний перехід не видно під сніговою льодом. Тому у мене таке питання: чи є можливість встановлення в Дубоссарах світлофорів? Чи планується розробка програми установки нових світлофорів в маленьких містах і селах нашої республіки?

ВІДПОВІДЬ:

Поділяю вашу стурбованість питанням безпеки дорожнього руху. Також повідомляю, що керівництво відділення ДАІ Дубосарського РВВС вже зверталося на адресу держадміністрації Дубоссари і Дубосарського району з мотивованим листом про необхідність встановити світлофори на аварійно-небезпечних перехрестях міста. Однак, так як дорожній фонд скорочено на 30%, в 2018 році установка засобів регулювання дорожнього руху в Дубоссари не планується.

Віра Славич, мати випускника РКШІ, мешканка м Дністровськ.

- Відомо, що Республіканська кадетська школа-інтернат готує на першому етапі майбутніх офіцерів міліції. Пройшовши навчання в кадетах, юнаки вже усвідомлено вибирають службу в органах внутрішніх справ своєю подальшою долею. Однак з відкриттям в нинішньому році суворовського училища, якому приділяється величезна увага як з боку керівництва ПМР, так і всіх республіканських ЗМІ, виникає питання, чи не виявиться незабаром кадетська школа в ролі «пасинка» або, що гірше, ви не вийдете?

ВІДПОВІДЬ:

У Республіканського кадетського корпусу і Тираспольського суворовського військового училища різна профорієнтаційна спрямованість. Кадет готують саме до професійного служінню в органах внутрішніх справ. Вони поглиблено вивчають основи правоохоронної діяльності та служби в ОВС. Особлива увага приділяється фізичній підготовці вихованців - щоденні тренування з різних видів спорту, участь в міських, республіканських та міжнародних турнірах.

Представники батьківського комітету кадетського корпусу включені до складу Республіканського опікунської ради під головуванням першого Президента Придністров'я Ігоря Смирнова. Питання про закриття корпусу не варто, так як керівництво нашої держави зацікавлене в підготовці професійних кадрів для правоохоронної системи республіки.

Чому у нас в столиці рідко зустрінеш міліціонера, який явно ходив би по вулиці і стежив за громадським порядком?
Чому зараз днем з вогнем не знайдеш?
Яка необхідність в такому закладі?
Чи існує порядок використання феєрверків та чи передбачена відповідальність для порушників?
Чи є йому можливість влаштуватися на роботу в органи внутрішніх справ?
Як забезпечується їх безпеку і куди дзвонити, якщо дитина не повернулася вчасно?
Чи можу я звернутися до дільничного або до відділу міліції із заявою з цього питання і надалі не допускати підтоплення нижніх поверхів?
Як можна вплинути на недбайливих?
На який термін я можу запросити їх до себе, і як довго буде оформлятися запрошення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online