Комунальні платежі в ДНР: система, оплата, пільги і закон, що робити при заборгованості

  1. Закон про житлово-комунальні послуги ДНР і тимчасовий порядок надання послуг
  2. Система комунальних платежів ДНР
  3. Тарифи на комунальні послуги
  4. Оплата комунальних послуг в ДНР, куди і як платити
  5. Через Інтернет
  6. Розрахунок оплати за електроенергію в ДНР, тарифи
  7. Що таке - єдина розрахункова книжка платежів за житлово-комунальні послуги ДНР
  8. ЄРЦ код абонента - що це таке
  9. Банк для оплати комунальних платежів в ДНР
  10. Пільги на комунальні послуги, кому належить і як оформити
  11. Борги за комунальні послуги в ДНР, відповідальність
  12. Комунальний розрахунковий центр ДНР - як дізнатися заборгованість або зробити звірку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Незважаючи на складну політичну ситуацію, владі ДНР потрібно створювати умови для надання житлово-комунальних послуг для споживачів. Законодавство в сфері ЖКГ республіки має свої особливості. Детальніше про діючі тарифи та порядок оплати комуналки в ДНР, читайте далі.

Закон про житлово-комунальні послуги ДНР і тимчасовий порядок надання послуг

Самопроголошена Донецька Народна Республіка з'явилася в 2014 році. Влада ДНР проголосили її незалежною державою, в зв'язку з чим, була створена своя система державних органів і внутрішньої політики. Оскільки ДНР оголосило про незалежність, то застосування українських законів стало неприйнятним.

У ДНР поступово формувалося нове законодавство, в тому числі, в житловій сфері. В даний час в республіці прийняті і діють такі нормативні акти про надання та оплати ЖКП:

  • Постанова Ради Міністрів ДНР від 12.03.2015 №3-17 «Тимчасове положення про виконавців житлово-комунальних послуг»;
  • Наказ Міністерства будівництва і житлово-комунального господарства ДНР від 16.06.2016 «Про затвердження Тимчасових порядків формування тарифів на комунальні послуги»;
  • Постанова Ради Міністрів ДНР № 7-15 від 15 червня 2017 року «Про затвердження Тимчасового порядку зупинення нарахування плати за житлово-комунальні послуги в житлових будинках або квартирах, пошкоджених в результаті бойових дій на території Донецької Народної Республіки, в яких не виконані ремонтно-відновлювальні роботи ».

Даними нормативними актами встановлюються основні положення організації та надання ЖКП, а також внесення платежів за них. Всі ці закони актуальні також на 2019 рік.

Їх виконання є обов'язковим для всіх громадян і організацій, які проживають на території Республіки. Крім того, владою окремих областей, міст Республіки приймаються свої акти про регулювання сфери ЖКГ.

Система комунальних платежів ДНР

У зв'язку з нестабільною політичною ситуацією в ДНР деякий час нормальне функціонування сфери ЖКГ було утруднено У зв'язку з нестабільною політичною ситуацією в ДНР деякий час нормальне функціонування сфери ЖКГ було утруднено. В даний час в ДНР організовано надання всіх житлово-комунальних послуг для населення. Які отримують їх споживачам потрібно вносити такі платежі:

  • квартплату;
  • за електроенергію;
  • за теплову енергію;
  • за гаряче водопостачання;
  • за водопостачання та водовідведення;
  • за газ;
  • за вивезення ТПВ.

За час військових дій у багатьох накопичилися борги з оплати ЖКП, тому влада намагається різними способами спонукати своїх жителів до їх погашення. Для зручності жителів Республіки сьогодні передбачена єдина система внесення платежів за житлово-комунальні послуги.

Громадяни ДНР можуть в спрощеному режимі дізнатися про наявну у них заборгованості, оплатити її зручним способом. Для деяких категорій споживачів передбачаються пільги при оплаті житлово-комунальних послуг.

Тарифи на комунальні послуги

У зв'язку з нестабільною ситуацією багато жителів ДНР не до кінця розібралися з законодавством нової влади, в тому числі з оплати ЖКП. Вони не знають, за якими тарифами оплачувати надані послуги, куди вносити платежі.

На сьогоднішній день, в ДНР засновано Республіканську служба по тарифах. На сайті цієї служби можна подивитися всі діючі в Республіці тарифи. Слід зазначити, що по кожній окремій комунальної послуги вартість залежить від місця її надання, а також постачальника послуг.

Наприклад, в Донецьку Розпорядженням Глави адміністрації від 13.04.2016 № 410 введено тариф на ТПВ в розмірі 96,76 руб. для населення. Відзначимо, що з 2015 року всі розрахунки в Республіці ведуться в російських рублях. А в Жданівці плата за вивезення ТПВ для приватного сектора встановлена ​​в розмірі 19,04 рублів.

Плата за опалення залежить від тарифів надає теплоенергію організації. Так, СПП «Донецькміськтепломережа» ДП «Донбасстеплоенерго» передбачає наступні розцінки для населення:

  • для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплоенергії - 531,10 руб. / Гкал;
  • для абонентів подібних же житлових будинків, але без будинкових та квартирних приладів обліку - 13,92.руб. за 1 кв. м. в місяць протягом опалювального періоду або 6,96 руб. за 1 кв. м. в місяць на протязі року.

СПП «Угольок» ДП «Донбасстеплоенерго» встановлює наступні ціни на теплоенергію:

  • для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку - 578,20 руб. / Гкал;
  • для абонентів таких же житлових будинків але в даному випадку без будинкових та квартирних приладів обліку - 15,92 руб. за 1 кв. м. в місяць протягом опалювального періоду або 7,96 руб. за 1 кв. м. в місяць на протязі року.

З іншими тарифами - аналогічна ситуація. Тому споживачеві, який бажає дізнатися, скільки платити йому, потрібно зайти на сайт rst-dnr.ru в розділ тарифи. У цьому розділі представлені всі діючі тарифи по кожній житлово-комунальної послуги.

Крім того, при виникненні питань споживачі можуть залишити на зазначеному сайті свою електронну запит. Для цього варто лише зайти в розділ «Зворотній зв'язок» і заповнити запропоновану форму.

Оплата комунальних послуг в ДНР, куди і як платити

традиційні способи

Оплата житлово-комунальних послуг в ДНР здійснюється за затвердженими тарифами в російських рублях. Внести платежі можна через Центральний Республіканський Банк. На сайті даного банку споживачі також можуть дізнатися інформацію про наявні у них боргу за житлово-комунального господарства.

Для внесення оплати на сайті можна роздрукувати квитанцію на ЖКП. Крім того, сьогодні у жителів ДНР є можливість придбати єдину розрахункову книжку. Її продаж здійснюється також в Центральному Республіканському Банку.

Здійснити платіж можна і через відділення поштового служби «Пошта Донбасу». Оплата здійснюється при наданні квитанції або розрахункової книжки нового зразка. При цьому оплата можливо не тільки через касу поштового відділення, а й через термінали самообслуговування DonPay.

Через Інтернет

Для жителів ДНР сьогодні з'явилася можливість внесення платежів за ЖКП через Інтернет. У Республіці стала діяти своя платіжна система, завдяки якій можна оплачувати товари і послуги в режимі онлайн.

Проводити оплату можуть власники платіжних карт Центрального Республіканського Банку і ФК «Рост». З повним переліком послуг, які можна оплатити через Інтернет, можна ознайомитися на сайті sprutpay.ru .

Розрахунок оплати за електроенергію в ДНР, тарифи

Тарифи на електропостачання встановлені в ДНР Наказом Міністерства Угля і Енергетики від 27.03.2015г. №51 «Про тарифи на електроенергію, що відпускається населенню». Вони єдині на території всієї Республіки.

Розрахунок плати за електрику згідно з цим Наказом залежить від обсягу спожитої енергії, статусу споживача, місця їх проживання. Так розміри плати:

  • за обсяг до 150 кВт * год електроенергії (тут і далі - ціна за місяць) - 61,68 коп .;
  • за обсяг от150 кВт * год до 800 кВт * год електроенергії на місяць - 83,88 коп .;
  • за обсяг більше 800 * год електроенергії - 268,08 коп.

При цьому розцінки для багатодітних або прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу (незалежно від обсягів використаної електроенергії) становить 61,68 коп. Для населення, що проживає в сільській місцевості, встановлюються знижені тарифи.

Нарахування плати за електроенергію, яка використовується для загального майна МКД, становить 83,88 коп. за 1 кВт * год. До складу плати входять витрати на утримання ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, освітлення дворів, східців, номерних знаків.

Що таке - єдина розрахункова книжка платежів за житлово-комунальні послуги ДНР

Для спрощення обов'язки по внесенню плати за ЖКП жителям ДНР надається можливість використання єдиних розрахункових документів. Тепер замість пачки різних квитанцій у споживача на руках є всього вона книжечка, що спрощує і прискорює процес оплати.

ЄРЦ код абонента - що це таке

У всіх платників житлово-комунальних послуг в ДНР є власні ЄРЦ, -коди. З 2015 року вони були змінені, тепер коди складаються з 15 цифр і присвоюються кожному абоненту. За допомогою даного коду кожен може отримати інформацію про наявні по комуналці боргах.

Банк для оплати комунальних платежів в ДНР

Оплата комунальних послуг в ДНР можлива декількома способами. Одні з них внесення плати через Центральний Республіканський Банк. Крім того, на сайті ЦРЛ за кодом ЄРЦ можливий перегляд відомостей про борги по оплаті житлово-комунальних послуг.

Перевірити наявність заборгованості можна на головній сторінці сайту. Там споживачеві слід знайти вкладку «Комунальний Розрахунковий Центр». Далі потрібно слідувати інструкції і заповнити представлену форму.

Пільги на комунальні послуги, кому належить і як оформити

Влада ДНР неодноразово підкреслювали, що діяли раніше пільги з оплати ЖКП скасовані не були. У республіці пільгами як і раніше продовжують користуватися:

  • інваліди війни I, II, III груп;
  • учасники бойових дій;
  • учасники Великої Вітчизняної війни;
  • чорнобильці;
  • багатодітні сім'ї.

Законом ДНР «Про соціальний захист ветеранів війни» від 15.05.2015 №47-IHC також передбачаються пільги особам, які брали участь в боях з Україною на стороні ДНР. Зазначеним громадянам надається знижка 50% по квартплаті, звільнення ветерану і його дружині від плати за природний газ, електрику, ХВП та ГВП, опалення в межах соціальних норм.

За інші комунальні послуги і на інших членів сім'ї надається знижка в 50%. Особливим становищем також користуються власники пошкоджених будинків або квартир. Вони можуть звернутися до спеціальної комісії з проханням на призупинення нарахування плати за ЖКП до відновлення житла

Комісія діє при місцевих органах самоврядування. Власник пошкодженого житла подає в цю комісію заяву, в якому повинен вказати на наявні порушення. Після прийняття заяви проводиться огляд будинку (квартири), складається акт, в якому вказується на можливість призупинення нарахування плати.

Борги за комунальні послуги в ДНР, відповідальність

Через тривалі військових дій у жителів Республіки накопичилося багато боргів за ЖКП. Керівництво країни зацікавлене в їх якнайшвидшому стягнення, а боржникам вигідніше оплатити борг самим, ніж брати участь в судових позовах.

Для того, щоб споживачеві дізнатися про наявність та розмір боргів, потрібно зайти на сайт ЦРЛ. Надання інформації здійснюється по особовому рахунку і адресу абонента. Відомості на даному сайті оновлюються кожні два тижні.

Вносити плату за ЖКП повинні всі споживачі в повному обсязі, за винятком тих, кому надана пільга. З огляду на складну ситуацію в країні, влада надає споживачам можливість домовитися про реструктуризацію боргів. Для цього потрібно звернутися у відповідну службу ЖКГ.

Якщо борги не сплачуються, то органи ЖКГ мають право звернутися в судові органи. При цьому вони можуть стягнути не тільки сам борг, а й нараховані пені. Якщо винесене судом рішення не виконується, то він буде виконане примусово. В цьому випадку стягнення може звертатися на доходи боржника, а також його майно.

Комунальний розрахунковий центр ДНР - як дізнатися заборгованість або зробити звірку

Перевірка заборгованості по житлово-комунальних платежах доступна сьогодні всім жителям ДНР на сайті Центрального республіканського банку. Для звірки інформації про борги потрібно знайти на головній сторінці сайту вкладку «Комунальний Розрахунковий Центр».

У вікні абонент бажає ввести свій код ЄРЦ (15 цифр), повну адресу проживання (місто, будинок, корпус, квартиру). Після введення даних буде сформований відповідь про наявну у споживача заборгованості.

Слід зазначити, що в єдиній розрахунковій системі представлені актуальні дані. Їх зміна, оновлення інформації здійснюється кожні два тижні. При перевірці своїх боргів споживачам потрібно враховувати цей момент.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online