Як можна усиновити дитину з Будинку маляти

  1. Трохи про усиновлення
  2. Нормативні документи
  3. Що змушує сім'ї брати прийомних дітей
  4. Процедура вибору дитини
  5. Якими правами наділений усиновлений малюк
  6. Хто може стати усиновлювачем
  7. Що таке таємниця усиновлення
  8. Як проходить процедура усиновлення
  9. готуємо документи
  10. Чи має усиновитель право на декретну відпустку
  11. Усиновлення другої дитини
  12. Як йдуть справи з дитиною-інвалідом
  13. Які покладені посібники

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 8 хвилин

Кожна дитина повинна мати сім'ю - ця істина, скоріше, є нормою моралі будь-якого цивілізованого суспільства, ніж законодавчим рішенням. На щастя, всупереч усім кризам і складнощів, дуже багато пар сьогодні вирішуються на такий відповідальний крок, як прийняття в сім'ю малюка, народженого іншими біологічними батьками. Дане питання є дуже відповідальним, оскільки являє собою перш за все юридичну процедуру. Отже, будемо розбиратися у всіх деталях, як усиновити дитину з Будинку маляти. Кожна дитина повинна мати сім'ю - ця істина, скоріше, є нормою моралі будь-якого цивілізованого суспільства, ніж законодавчим рішенням

Трохи про усиновлення

Для початку слід розібратися з самим поняттям. На законодавчому рівні усиновленням називають спосіб пристрою малюка в нову сім'ю в тому випадку, якщо він втратив батьків або останні були позбавлені батьківських прав. Це означає, що така дитина перебуває в Будинку маляти або в дитячому будинку і потребує любові і ласки батька і матері.

Процес адаптації сироти включає як юридичну складову, так і моральну. Перша має на увазі судовий процес, який покликаний вирішити, чи зможуть заявники усиновити малюка, друга відповідає за встановлення родинних зв'язків і відносин між усиновлювачем та усиновленою.

Іншими словами, можна сказати, що усиновлення - це придбання батьківських прав по відношенню до дітей, які не є усиновителям рідними по крові і позбулися своєї сім'ї в силу різних причин. Вирішується це питання виключно в судовому порядку. До того, як ви зважитеся на такий відповідальний крок, уважно ознайомтеся з усіма аспектами, які детально описані в статті « усиновлення ».

Нормативні документи

Почнемо з визначення, що таке Будинок малятка. В даному закладі перебувають діти, у яких немає батьків, а також діти віком від 0 до 4 років, у яких вони є. У такі будинки зазвичай потрапляють:

  • відмовники;
  • найди;
  • діти, яких вилучили з сімей, які ведуть асоціальний спосіб життя;
  • діти, які були визначені сюди на тимчасовій основі згідно із заявою батьків.

Слід пам'ятати, що Будинку маляти - це в першу чергу медичних установ, а функціонування їх здійснюється на підставі Положень, затверджених Міністерством охорони здоров'я.

Новонароджені діти, які залишилися без батька і матері, потрапляють спочатку в дитячі лікарні, де вони проходять повне обстеження, і тільки після цього вони стають жителями Будинків для таких же маленьких росіян.

Важливо знати, що усиновлення дитини безпосередньо з пологового будинку закон забороняє. Приступити до процесу можна буде тільки на етапі проходження обстеження в лікарні або вже тоді, коли дитина буде визначено в спеціальний будинок для сиріт.

З законодавчих актів, які регулюють усиновлення дітей з Будинку дитини, вже на підготовчому етапі знадобляться:

  • ст.20 Конвенції з прав людини, в якій йдеться про права осиротілих дітей;
  • гл.22 Сімейного кодексу РФ - питання влаштування дітей до відповідних Будинки на тимчасовій основі на підставі заяви батьків;
  • Постанова Уряду РФ № 170 від 26 лютого 2015 року «Правила проведення медичного обстеження новонароджених дітей, які не мають батьків»;
  • ст.122 Сімейного Кодексу - облік і виявлення сиріт органами опіки;
  • Федеральний закон від 16 квітня 2001 N 44-ФЗ "Про державний банк даних про дітей, які залишилися без піклування батьків";
  • гл.19 Сімейного кодексу, гл. 29 Цивільно-процесуального кодексу, Постанова Уряду РФ від 29.03.2000 N 275 "Про затвердження правил передачі дітей на усиновлення (удочеріння) ...».

Що змушує сім'ї брати прийомних дітей

Причин, за якими подружні пари наважуються взяти на себе відповідальність і виховати дитину, народжену від інших батька і матері, може бути дуже багато. Перерахуємо лише основні:

  • наявність захворювань, які не дозволяють жінці або чоловікові мати дитину природним шляхом;
  • подружжя вирішило подарувати радість сімейного вогнища хоча б одному малюкові;
  • боязнь залишитися в старості самотнім
  • усиновлення дитини, народженої своєї малолітньої дочкою. Зазвичай на такий крок батьки вирішуються, щоб врятувати репутацію сім'ї;
  • звичайнісіньке милосердя, проявлену до дітей, які з якихось причин втратили не тільки батьків, але і даху над головою.

Процедура вибору дитини

Отже, приступаючи до розгляду питання, як можна усиновити немовля, необхідно для початку з'ясувати, як взагалі відбувається пошук малюка. Для цих цілей учрежденіe, в якому утримуються діти, створює для кожного з них спеціальну анкету з фотографією. В анкеті найчастіше крім основної персональної інформації можна знайти відомості про характер, основних рисах, звичках і досягнення малюка.

База даних при цьому має кілька рівнів: місцевий, регіональний і, нарешті, федеральний. Якщо протягом одного місяця влаштувати дитину в нову сім'ю не вдалося, його анкета передається в регіональну базу, а через якийсь час і в федеральну.

Майбутні батьки повинні віддавати собі звіт, що особливо вірити анкетними даними не варто. І не тому, що до цього документа відносяться халатно, а тому, що мова може йти про зовсім маленьку підопічному. Це говорить про те, що описати його характер поки ще дуже складно, а період його перебування в Будинку маляти може бути занадто маленьким, щоб він встиг повністю себе проявити. Майбутні батьки повинні віддавати собі звіт, що особливо вірити анкетними даними не варто

Якими правами наділений усиновлений малюк

У пункті першому ст. 137 Сімейного кодексу говориться, що усиновлені діти, а також їх потомство абсолютно прирівняні в імущественниx і лічниx неімущественниx правах до тих дітей, які є по відношенню до даних батькам рідними.

До цих прав відносяться:

  • виховання і проживання в сім'ї;
  • спілкування з батьком, матір'ю та іншими родичами;
  • захист своїх інтересів;
  • отримання освіти;
  • захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства;
  • утримання та забезпечення всім необхідним;
  • успадкування майна .

Хто може стати усиновлювачем

Відповідно до російського законодавства, в ролі усиновителів можуть виступати як подружні пари, так і самотні повнолітні жінки і чоловіки. Для того щоб втілити в життя цю ідею, необхідно відповідати деяким вимогам, які перераховані в 127 статті Сімейного кодексу. Право усиновити дитину відсутня:

  • у осіб, які проживають разом в одностатевому союзі;
  • у осіб, які уклали одностатевий шлюб в іншій державі;
  • у тих, хто є громадянином країни, де такі союзи легалізовані.

Не зможуть усиновити малюка і ті, хто не зареєстрував свій шлюб офіційно.

Отже, для того щоб удочерити дівчинку або усиновити хлопчика, необхідно керуватися такими принципами:

  • майбутні батько і мати не повинні бути позбавлені прав усиновителів або батьківських прав;
  • вони не повинні мати захворювань, які обумовлені законом;
  • їх дохід повинен бути вищим за прожитковий мінімум для регіону, де вони проживають;
  • вони повинні мати постійне житло;
  • вони не можуть перебувати під слідством або мати судимість;
  • вони повинні попередньо пройти спеціальну правову, психологічну та педагогічну підготовку.

Що таке таємниця усиновлення

З метою захисту прав дитини та забезпечення йому максимально швидкої адаптації в новій сім'ї в статті 155 Кримінального Кодексу РФ говориться про те, що в обов'язковому порядку повинна бути дотримана таємниця факту усиновлення. Це необхідно для того, щоб малюк вважав себе рідним для своїх нових батьків, а, можливо, також братів і сестер.

Проте коло осіб, які обізнані про проведену процедуру, теж вузьким не назвеш. До нього належать:

  • співробітники органів опіки;
  • працівники Будинку дитини;
  • службовці судової інстанції.

Щоб людський фактор не зміг вплинути на майбутнє малюка, закон дозволяє змінювати йому як прізвище, ім'я та по батькові, так і дату і місце народження. При цьому різниця між вигаданим днем ​​народження і справжнім не може бути більше трьох місяців.

Ну і само собою зрозуміло, що дотримання таємниці має сенс тільки в тому випадку, якщо з Будинку маляти ви забираєте зовсім крихітку, який ще нічого не пам'ятає. Щоб розібратися у всіх тонкощах даного поняття, уважно вивчіть наш матеріал на тему « таємниця усиновлення ».

Як проходить процедура усиновлення

Процедура усиновлення дитини з Будинку маляти в Росії проходить згідно з регламентом, прописаному в ст. 125 Сімейного кодексу, а також Правил, які визначають порядок пристрою малюків в сім'ї. Потрібно бути готовим до того, що вона буде тривалою і може зайняти не просто кілька місяців, але іноді і кілька років.

Умовно весь процес усиновлення можна розділити на наступні етапи:

  1. Ухвалення рішення про те, що ви хочете усиновити дитину. Важливо, щоб воно відображало бажання всіх членів сім'ї.
  2. Підготовка передбачених законом документів та подача заяви до органу опіки.
  3. Проведення інспекції уповноваженою інстанцією на предмет відповідності житлових умов.
  4. Вивчення всіх паперів і схвалення кандидатів в усиновлювачі.
  5. Вибір малюка в базі даних.
  6. Отримання направлення від піклувальної інстанції на поїздку в Будинок малятка і знайомство з малюком.
  7. Вивчення майбутніми батьками всіх документів щодо усиновлюваної.
  8. Проведення додаткового медичного обстеження дитини.
  9. Повідомлення всіх зацікавлених сторін про те, що вибір малюка відбувся.
  10. Подача заяви в суд.

Якщо ж малюк з якоїсь причини не підійшов, батьки повинні повідомити про це в орган опіки, який продовжить пошук нового кандидата на усиновлення. Якщо ж малюк з якоїсь причини не підійшов, батьки повинні повідомити про це в орган опіки, який продовжить пошук нового кандидата на усиновлення

Найголовніша з того, що потрібно, щоб усиновити дитину з Будинку маляти самотній жінці або одинокому чоловікові, це позитивні характеристики, відповідний дохід, прийнятні умови проживання. У всьому іншому процедура нічим не буде відрізнятися від тієї, яку проходять сімейні пари. З огляду на складність процесу і велика кількість всіляких формальностей, буде корисно вивчити в деталях, як проходить процедура усиновлення .

готуємо документи

Які потрібні документи на усиновлення дитини з Будинку маляти, обумовлено в пункті 6 Правил, що регулюють порядок передачі дітей в нові сім'ї. Список документів включає:

  1. Заява.
  2. Паспорт усиновителя.
  3. Автобіографію.
  4. Довідку, видану за місцем роботи, із зазначенням посади та розміру заробітної плати.
  5. Копії банківських рахунків.
  6. Документи, що підтверджують право володіння нерухомістю.
  7. Довідку про відсутність судимостей.
  8. копію свідоцтва про укладення шлюбу або свідоцтва про народження (залежить від того, чи є заявником сімейна пара чи одинока людина).
  9. Медичну довідку.

Для подачі прохання в суд знадобиться:

  1. Письмове схвалення другого чоловіка і доказ того, що він не проживає з заявником менше 1 року.
  2. Довідка 2-ПДФО.
  3. Підтвердження того, що заявник став на облік в базі даних усиновителів.
  4. Заява.
  5. Свідоцтво про одруження або документ, виданий при народженні.
  6. Медичне заключення .
  7. Довідка про доходи.
  8. Документи на нерухомість.

Якщо з першого разу здійснити процедуру не вдалося, зверніть увагу на наступне: щоб усиновити дитину, необхідний список документів слід періодично оновлювати. Всі документи дійсні протягом року, а медична довідка - протягом 6 місяців.

Чи має усиновитель право на декретну відпустку

Не секрет, що поява малюка в сім'ї дає право батькові чи матері на відпустку по догляду за новонародженим. А як йдуть справи, якщо новий член родини не народився, а був усиновлений? Якими правами в цьому випадку наділені його новоявлені батьки?

Чи належить майбутній мамі декрет після усиновлення місячну дитину, також обумовлено законодавством. Ст. 257 Трудового кодексу РФ говорить, що працюючі громадяни, які взяли в сім'ю новонародженого немовляти, мають право на відпустку. Отримати його можна протягом 70 днів з моменту, коли рішення про усиновлення набрало законної сили.

Батьки також мають можливість оформити декрет на батька чи матір на період, поки дитині не виповниться 3 роки.

Усиновлення другої дитини

Практика показує, що пари, які вирішили прийняти другого малюка, поводяться вже більш впевнено і спокійно. Пов'язано це з тим, що шлях, який їм належить пройти, абсолютно ідентичний тому, який вони подолали в минулий раз. І все ж звернути увагу потрібно на наступні нюанси:

  1. Пакет документів доведеться готувати заново, оскільки колишні вже можуть втратити свою юридичну силу.
  2. Має бути об'єктивно оцінити, чи дозволяють ваші житлові умови прийняти ще одного малюка.
  3. Слід проаналізувати, наскільки добре йдуть фінансові справи.
  4. Видається неможливим подальше усиновлення, якщо раніше пара вже проводила цю процедуру, але була позбавлена ​​права бути усиновлювачами.
  5. Якщо першій дитині вже виповнилося 10 років, належить також врахувати і його думка.

А ось коли саме ініціювати процес усиновлення вдруге, вирішують виключно батьки. Тут все повинно залежати від швидкості адаптації першого малюка. А ось коли саме ініціювати процес усиновлення вдруге, вирішують виключно батьки

Як йдуть справи з дитиною-інвалідом

Юридично процедура усиновлення малятка з фізичними або психічними відхиленнями проходить точно так же, як і у всіх інших випадках. Ніяких спеціальних законів з цього приводу не передбачено. Але батьки повинні пам'ятати, що їм доведеться зіткнутися з наступним:

  • нерозуміння з боку оточуючих;
  • відсутність якісного медичного обслуговування і дорожнеча лікування або реабілітації;
  • відсутність професійної психологічної допомоги з боку держави;
  • фінансові складності;
  • труднощі в навчанні такого малюка;
  • страх перед майбутнім, коли ваш підопічний виросте.
  • всілякі перешкоди в інтеграції таких дітей у соціум і багато іншого.

Обов'язкова умова усиновлення дитини-інваліда - це наявність необхідного обладнання та окремої кімнати для нього, особливо якщо його хвороба пов'язана з психічними відхиленнями.

Які покладені посібники

Для отримання виплат подружжя повинні протягом 6 місяців після усиновлення подати заяву в департамент соціального захисту населення за місцем свого проживання. Всі виплати регулюються Федеральним законом "Про державну допомогу громадянам, які мають дітей" від 19.05.1995 N 81-ФЗ і на сьогоднішній день включають:

  • Декретна допомога - 100% від середньої місячної зарплати за всі дні, починаючи з дати усиновлення та поки не закінчаться 70 днів з дня народження однієї дитини (або 110 днів - при усиновленні двійні).
  • Одноразову допомогу на кожну дитину;
  • Щомісячна допомога по догляду до 1,5 років.

Крім цього кожен регіон розробляє свої програми підтримки сімей, які зважилися на такий крок. Щоб краще розуміти, на що можуть претендувати батьки-усиновителі, ознайомтеся з нашою статтею « Посібники на усиновлену дитину ».

Усиновлення або як усиновити дитину з дитячого будинку і будинку малятка: Відео

А як йдуть справи, якщо новий член родини не народився, а був усиновлений?
Якими правами в цьому випадку наділені його новоявлені батьки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online