5 порад, як вибрати банк, щоб взяти іпотеку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Highwaystarz / Fotolia   До основних критеріїв відбору банку для отримання іпотечного кредиту можна віднести: розмір процентної ставки, необхідну форму підтвердження доходу і стажу на останньому місці роботи, мінімальний початковий внесок і додаткові витрати Highwaystarz / Fotolia

До основних критеріїв відбору банку для отримання іпотечного кредиту можна віднести: розмір процентної ставки, необхідну форму підтвердження доходу і стажу на останньому місці роботи, мінімальний початковий внесок і додаткові витрати.

«Все позичальники знають, що чим менше розмір іпотечної ставки, тим менше переплата по кредиту і щомісячні платежі, однак тут не все так однозначно, як може здатися на перший погляд. По-перше, отримати мінімальну процентну ставку можуть не всі позичальники. У ряді банків до них пред'являються певні вимоги для отримання найбільш низькою ставки, зокрема, до розміру початкового внеску і кредиту, терміну кредитування і формі підтвердження доходу. Наприклад, у Райффайзенбанку можна отримати мінімальну ставку 11% за програмою з держпідтримкою (одна з найнижчих ставок серед подібних програм інших банків) тільки в разі внесення початкового внеску не менше 50%, максимального терміну кредиту до 5 років і мінімальної суми кредиту від 6 млн рублів. По-друге, в банках є обов'язкові і опціонні додаткові витрати з оформлення кредиту. Іноді для отримання мінімальної ставки необхідно сплатити одноразову комісію в розмірі від 1% до 4%. Наприклад, у банку «Дельтакредит» для отримання ставки 11,5% за програмою з держпідтримкою треба сплатити комісію 2%, а в банку «Відкриття» - при ставці 11,45% потрібно комісія 1,5%, інакше ставка буде 11,95 %. Розмір відсоткової ставки визначає і той факт, оформив позичальник страхування життя і втрати працездатності. Якщо ці види страхування не оплачені, банки можуть підвищити розмір процентної ставки від 1% і більше. Зокрема, у всіх банках в рамках програми з держпідтримкою страхування життя і втрати працездатності є обов'язковим. Однак на ринку існують програми кредитування, де ставка є фіксованою і ні від чого не залежить, наприклад, це стосується всіх програм в ВТБ24 і банку "Відродження" », - розповідає керівник Іпотечного центру Est-a-Tet Олексій Новиков про умови кредитів в Московському регіоні.

Якщо позичальник є учасником зарплатного проекту в певному банку, найпростіше звертатися саме в цей банк. В такому випадку можна забезпечити собі прискорений процес розгляду заявки, мінімальний пакет документів або додаткові пільги за ставкою. Наприклад, для учасників зарплатного проекту в «Ощадбанку Росії" не потрібна довідка про підтвердження доходів, а мінімальний стаж роботи на останньому місці знижений з 6 до 4 місяців. Також в ряді банків для учасників зарплатного проекту надаються понижуючі коефіцієнти для іпотечних ставок за стандартними програмами - від 0,25% до 0,5%.

Нерідко бренд банку діє на позичальників гіпнотично, незважаючи на менш вигідні умови кредитування, багато більш охоче підуть в найвідоміші банки, ніж в менш великі комерційні, незважаючи на їх більш вигідні умови. А даремно - умови кредитування в таких банках не гірше, а процедура розгляду для позичальників більш гнучка. Наприклад, у Райффайзенбанку пропонується одна з найнижчих ставок за програмами з держпідтримкою - 11% при первинному внеску від 50% і 11,5% в решті випадків. Або, наприклад, в «Металлінвестбанка» в рамках стандартної програми кредитування пропонується одна з найнижчих ставок - 13,5% при первинному внеску за все від 10%.

Індивідуальним підприємцям або власникам власного бізнесу найкраще оформляти кредити за програмами зі спрощеним розглядом позичальників, оскільки для стандартних програм банку потрібні більш тривалі терміни для перевірки позичальника і більший пакет документів. У деяких банках не розглядаються підприємці з накинутого формою оподаткування, оскільки їм складно простежити реальні доходи підприємства. Наприклад, ВТБ24 діє програма «Перемога над формальностями», в рамках якої достатньо надати лише паспорт, СНІЛС і заповнену анкету банку і отримати іпотеку під 11,75% річних при первинному внеску від 40% і максимальному терміні кредитування до 20 років.

У різних банках своє ставлення до «зіпсованим» кредитних історій або позичальникам з додатковими обтяженням у вигляді інших діючих кредитів. Нашим позичальникам ви настійно радимо не приховувати жодних фактів зі своєї кредитної історії, щоб ми могли найбільш адекватно підібрати програму і банківську організації. Деякі банки лояльно ставляться, наприклад, до простроченням по кредитах, проте клієнтам з вулиці вони найчастіше відмовляють в такому випадку. Розгляд заявки в таким випадку можливо тільки для позичальників компаній-партнерів (ріелторів або девелоперів), для яких банки можуть зажадати пояснювальну записку і після чого «закрити на це очі».

Банки, як і багато інших організацій, в складній економічній ситуації не скупляться на акції, тому позичальникам варто звертати увагу на діючі спеціальні акції від банків в певних новобудовах, часто ці програми вигідніше стандартних. Наприклад, для клієнтів нашої компанії в ВТБ24 надається додаткова знижка на процентні ставки за всіма програмами в розмірі 0,25%. На особливу увагу заслуговують спільні програми субсидування з забудовниками.

Текст: Est-a-tet

НЕ пропустіть:

Чи можлива реструктуризація іпотеки з держпідтримкою?

Чи може офіційно не працюючий чоловік взяти іпотеку?

Що пишуть дрібним шрифтом в договорах?

Дострокова іпотека: що вигідніше - зменшувати термін або суму?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Чи може офіційно не працюючий чоловік взяти іпотеку?
Що пишуть дрібним шрифтом в договорах?
Дострокова іпотека: що вигідніше - зменшувати термін або суму?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online