Прізвище після розлучення: змінити або залишити?

  1. Відгуки
  2. Змінити прізвище дитини після розлучення можливо без згоди колишнього: коли?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст статті:

Прізвище після розлучення - сьогодні в центрі уваги в жіночому клубі «Кому за 30». Звичайно, деякі залишаються при своїй на момент укладення шлюбу і не проходять через безліч процедур по отриманню / збиранню документів.

Але зараз поговоримо саме про тих, хто брав прізвище чоловіка, а тепер думає, що робити.

Напевно, ви знаєте, що зміна прізвища після розірвання шлюбу не обов'язкова. Наприклад, вам не хочеться возитися з купою паперів. І вирішуєте поміняти тільки в разі нового шлюбу. Або чоловікова більш звучне, ніж ваша дівоча. І хочеться залишитися при ній.

Ви повинні розуміти, що це тільки ваша справа - змінювати чи ні. Але якщо по ряду причин все-таки хочеться повернути своє дошлюбне, найкраще зробити це в момент розірвання шлюбу. Інакше потім зробити це виявиться складніше.

В першу чергу потрібно поміняти паспорт. Для цього треба буде пред'явити старий паспорт, крім нього свідоцтва:

  • про народження,
  • про розірвання шлюбу,
  • про народження дітей (якщо вони у вас є, і вони неповнолітні).

Крім того, потрібно сплатити держмита.

Після цього слід змінити і інші документи:

  • закордонний паспорт,
  • водійське посвідчення (це не обов'язково, але краще зробити, щоб уникнути зайвих пояснень з співробітниками ДПС),
  • ІПН,
  • страхове пенсійне свідоцтво,
  • медичний поліс,
  • банківські карти тощо.

Як бачите, паперової тяганини чимало, але цілком реально все провернути, якщо дівоче прізвище після розлучення для вас - справа принципу.

Відгуки

  • Я не хотіла міняти прізвище на свою колишню по ряду причин. По-перше, його більш красива, по-друге, моя стара взагалі неблагозвучна - Аброськіна. Та й з батьком завжди були напружені стосунки, і його прізвищем ще і з цієї причини не дорожила ніколи. Соня.
  • Я поміняла, але спочатку поміняла паспорт, і начебто все гаразд. А потім як почалися ці бігання по всяких інстанціях. Виявилося, у мене ціла купа документів. Поки все міняла, тисячу разів пошкодувала, що пішла на це. Світлана.

Є дитина: чи міняти прізвище собі і йому і як?

Втім, далеко не всі хочуть поміняти прізвище після розлучення, і випадки бувають різні. І зокрема - загальні діти , Неповнолітні на момент розірвання шлюбу, з прізвищем чоловіка, яка до розлучення була вашою загальною. Що ж робити в цьому випадку?

Багато вирішують не міняти своє прізвище тільки через дітей, адже тоді вийде, що у вас одне прізвище, а у них - інша. Та й ви, напевно, чули, що дітям до 14 років змінюють прізвище, як правило, по спільній прохання обох батьків і з урахуванням думки самої дитини. У зв'язку з цим при розлученні без згоди чоловіка змінити прізвище свого сина без схвалення колишнього навряд чи вийде. А дозвіл колишнього чоловіка повинно бути зафіксовано саме в письмовому вигляді.

Процедура така в цьому випадку. Вам потрібно заповнити заяву в органи опіки та піклування, в заяві позначити прохання про зміну прізвища дитини. Обов'язково також вказувати причину: розлучення, новий шлюб. До бланку треба додати копії наступних документів:

  • вашого паспорта,
  • свідоцтва про народження дитини,
  • свідоцтва про розлучення,
  • при новому заміжжі - свідоцтва про одруження,
  • згоди батька,
  • згоди самої дитини.

У ряді випадків вимагають також довідку з дитячого садка або школи, куди ходить ваша дитина.

Крім того, аналогічний перелік документів необхідний і для РАГСу. Плюс вам буде потрібно ще сплатити мито і прийти з квитанцією.

Але поміняти прізвище дітей після розлучення без схвалення колишнього чоловіка теж можна, і трохи нижче клуб komy-za30.ru розповість, в яких випадках і яким способом.

Змінити прізвище дитини після розлучення можливо без згоди колишнього: коли?

Так, можна поміняти без відома колишнього чоловіка, якщо, наприклад, ви не знаєте, де він знаходиться, або він взагалі не приймає участі в житті дітей, або не сплачує аліменти. Тоді дозвіл поміняти прізвище видають органи опіки.

Тільки потрібно врахувати, що якщо прізвище дітям змінюють без відома батька, який живе окремо, і він дізнається про це, то може і оскаржити дане рішення. Суд буде розбиратися.

Однак отримати дозвіл на заміну прізвища дитині ви можете, якщо проживає окремо батько:

  • недієздатний внаслідок якого-небудь захворювання (в тому числі психічного), і цей факт підтверджений судом;
  • позбавлений батьківських прав;
  • без будь-якої поважної причини ухиляється від виплати коштів на дитину, не містить його, не бере участі в вихованні;
  • знаходиться невідомо де, і встановити його місцезнаходження не представляється можливим.

Про всяк випадок варто нагадати вам, що якщо ви вирішили змінити прізвище після розлучення собі і заодно дитині просто через образу на вашого колишнього, але до ваших спільних дітей він ставиться добре, не варто «рубати з плеча» і ставити малюків перед фактом, що прізвище буде інша. Обов'язково враховуйте інтереси маленького чоловічка, якому дали життя не тільки ви, але і ваш чоловік, хоч і вже колишній.

Отже, тепер ви знаєте, що робити, якщо обов'язково потрібна інша прізвище після розлучення не тільки собі, а й дитині.

Кому за 30 - клуб для жінок після 30.

Є дитина: чи міняти прізвище собі і йому і як?
Що ж робити в цьому випадку?
Змінити прізвище дитини після розлучення можливо без згоди колишнього: коли?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online