Як отримати лікарняний ...

  1. Отже, як отримати лікарняний?
  2. Як отримати лікарняний які працюють за сумісництвом в декількох організаціях?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Хворіє людина, як працівник для роботи не придатний
Хворіє людина, як працівник для роботи не придатний. Саме тому Трудовий кодекс передбачає лікування без відвідування робочого місця. Сиди собі вдома, приймай ліки і відновлює сили для прийдешніх трудових перемог, але такий привілей треба ще й отримати у лікаря, який може порахувати вас придатним для роботи і лікарняний лист не виписати. І чи повірить роботодавець вам на слово, що ви хворіли - велике питання.

Отже, як отримати лікарняний?

Начебто все гранично просто: коли захворів - прийди в лікарню і отримай лікарняний. Але як до справи доходить, з'ясовується, що отримати - то його і не завжди отримаєш.
А чи може доктор відмовитися виписати лікарняний лист? Виявляється, може, і це право і навіть обов'язок, покладений законом. Доктору вирішувати, може хворий працювати чи ні. При виписці лікарняного листа, враховується не стільки наявність хвороби, скільки здатність вами виконувати працівники та посадові обов'язки, так звана працездатність.

Що ж виходить, дільничний терапевт, якому не сподобалися ваші джинси, має право порахувати вас працездатним і відправити на роботу в хворому стані?
Не зовсім так, крім цієї інстанції завжди є завідувач відділенням, завідувач лікарні, і в кінці кінців, іншої медичної установи, благо нові закони поки що дозволяють вибрати нам місце лікування. Не соромтеся, якщо претензії обгрунтовані, вони допоможуть.

Не мають право видавати лікарняний лист медпрацівники установ швидкої допомоги і переливання крові, приймальних відділень лікарень, центрів профілактики, медицини катастроф, бюро судово-медичної експертизи, закладів охорони здоров'я з нагляду в сфері захисту прав споживачів і т.д.

Для отримання лікарняного необхідно звернутися в поліклініку або приватного лікаря, який має ліцензію на надання медичних послуг і право виписування листків непрацездатності. Ліцензія на основний вид медичної діяльності може і не включати експертизу непрацездатності. Якщо ви отримуєте лікарняний у приватного доктора, уважно подивіться щоб він поставив номер своєї ліцензії.

Випадки, в яких видається лікарняний, прописані у відповідному законодавчому акті. Не мають права вам відмовити в його отриманні, якщо ви захворіли самі або захворів ваш маленький дитина, якій не виповнилося ще семи років. Також вам покладений лікарняний, коли догляд потрібен за недієздатним близьким родичем. Чи не відмовлять вам у видачі листа по непрацездатності та коли у вас є потреба в протезуванні або в санаторному лікування.

Лікуючий лікар одноосібно і одноразово може звільнити від виконання трудових обов'язків на строк до десяти днів і продовжити до тридцяти.
При непрацездатності понад 30 днів для продовження листка потрібно рішення лікарської комісії. Комісія може «дозволити хворіти»

Читайте також:

Як нас лікують безкоштовно. до повного відновлення працездатності, але не більше десяти місяців, а в окремих випадках - до року.

Як отримати лікарняний які працюють за сумісництвом в декількох організаціях?

Якщо ви працюєте відразу в декількох організаціях, то ви можете розраховувати на отримання допомоги по непрацездатності за кожним місцем своєї трудової діяльності. Для цього вам обов'язково потрібно принести лікарняний до кожного з роботодавців. У поліклініці з цього приводу проблем виникнути не повинно, потрібно тільки довести вашу роботу за сумісництвом відповідними документами. У оформлюваних листах непрацездатності також поставлять позначку про те, що ви поєднуєте роботу. Ніяких копій не передбачено, бухгалтерія їх не приймає і не оплачує, бланк лікарняного листа - документ суворої звітності. На всіх лікарняних, крім призначеного для основного місця роботи при виписці робиться відповідна відмітка, «з метою недопущення спотворення статистичної звітності в частині збільшення числа страхових випадків», як пояснює міністерське лист.

Коли ж вам можуть відмовити в лікарняному, маючи на те всі законні підстави?
Ну, наприклад, приходите ви до лікаря зі скаргами на погане самопочуття, а лікар ознак захворювання ніяких і не знаходить. Природно, в цьому випадку ніхто вам лист непрацездатності не видасть. Чи не отримаєте ви лікарняний і проходячи медкомісію за направленням військкомату, а також обходячи лікарів з власної волі. Не дають лікарняного і тим, хто знаходиться під адміністративним арештом. Якщо ви прийшли на прийом до лікаря одноразово, лікарняний не виписується, відвідування це підтверджується довідкою.

Якщо відразу по виходу з лікарняного на роботу, ви не зможете надати лист непрацездатності, на це по закону вам відводиться півроку. Ваше право отримати допомогу, звичайно ж, зберігається.

Доброго всім здоров'я!

Читайте також:

Як нас лікують безкоштовно.

Отже, як отримати лікарняний?
Як отримати лікарняний які працюють за сумісництвом в декількох організаціях?
Отже, як отримати лікарняний?
А чи може доктор відмовитися виписати лікарняний лист?
Що ж виходить, дільничний терапевт, якому не сподобалися ваші джинси, має право порахувати вас працездатним і відправити на роботу в хворому стані?
Як отримати лікарняний які працюють за сумісництвом в декількох організаціях?
Коли ж вам можуть відмовити в лікарняному, маючи на те всі законні підстави?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online