Змінено порядок призначень і виплати дитячої допомоги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 січня поточного року набрав чинності новий Закон Республіки Білорусь №7-3 від 29 З 1 січня поточного року набрав чинності новий Закон Республіки Білорусь №7-3 від 29.12.2012 р «Про державну допомогу сім'ям, які виховують дітей» (далі - Закон), в якому змінився порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах, визначення розміру допомоги у зв'язку з народженням дитини, збільшені розміри допомоги на дітей у віці до 3-х років і змінені категорії сімей, які мають право на щомісячні посібники на дітей у віці старше 3-х років.

Розмір визначається на дату народження дитини: на дітей, які народилися в 2012 році, - відповідно до законодавства, що діяло до 1 січня 2013 року, на дітей, які народилися в 2013 році, - відповідно до нового Закону.

Розміри допомоги у зв'язку з народженням дитини не змінилися, але змінився порядок визначення цього розміру. Крім рідних дітей (усиновлених, удочеріння) з 1 січня 2013 року враховуються виховуються в родині пасинки і падчерки у віці до 18 років.

При визначенні розміру допомоги у зв'язку з народженням дитини не враховуються діти, щодо яких батьки (єдиний батько) позбавлені батьківських прав; відібрані з сім'ї; народжені мертвими; виховуються в прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу.

При визначенні розміру допомоги по догляду за дитиною віком до 3 років враховуються діти у віці до 18 років, що виховуються в родині, в тому числі усиновлені (удочеріння), пасинки і падчерки до 18 років.

Не враховуються діти: щодо яких батьки (єдиний батько) позбавлені батьківських прав; відібрані з сім'ї; померлі; виховуються в прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу.

Для обчислення допомоги по догляду за дитиною віком до 3 років з 1 січня 2013 року застосовується середньомісячна заробітна плата працівників в республіці за позаминулий квартал.

Допомога виплачується щомісяця:

на першу дитину в розмірі 35% середньомісячної заробітної плати працівників в республіці за позаминулий квартал (за січень 2013 року - в розмірі 1 413 190 руб., за лютий-квітень 2013 року - в розмірі 1 542 140 крб.);

на другого і наступних дітей - 40% середньомісячної заробітної плати працівників в республіці за позаминулий квартал (за січень 2013 року - 1 615 070 руб., за лютий-квітень 2013 року - в розмірі 1 762 450 руб.).

Допомогу на дитину-інваліда віком до 3 років збільшилася і виплачується в розмірі 45% середньомісячної заробітної плати працівників в республіці за позаминулий квартал (за січень 2013 року - 1 816 690 руб., За лютий-квітень 2013 року - в розмірі 1 982 750 руб.).

Допомога по догляду за дитиною віком до 3-х років призначається і виплачується в розмірі 50% від вищенаведених розмірів, якщо особа, яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 років:

працює на умовах повного робочого часу, неповного робочого часу (більше половини місячної норми робочого часу) у одного або декількох наймачів;

працює на умовах неповного робочого часу (не більше половини місячної норми робочого часу) і одночасно виконує роботу на дому у одного або декількох наймачів;

виконує роботу на дому більш ніж у одного роботодавця; виконує роботу за цивільно-правовим договором, предметом якого є надання послуг, виконання робіт і створення об'єктів інтелектуальної власності;

є індивідуальним підприємцем, приватним нотаріусом, адвокатом;

здійснює передбачені законодавчими актами види ремісничої діяльності без державної реєстрації як індивідуального підприємця;

отримує фундаментальну наукову освіту в денній формі отримання освіти і отримує стипендію;

проходить підготовку в клінічній ординатурі в очній формі. Оформлення дитини до закладу, що забезпечує здобуття дошкільної освіти, значення не має.

Відповідно до Закону з 1 січня призначення і виплата допомоги на дітей старше 3 років з урахуванням сукупного доходу виключені, так як комплексні заходи підтримки малозабезпечених сімей передбачені в системі державної адресної соціальної допомоги (Указ Президента Республіки Білорусь №41 від 19.01.2012 р) .

Змінено порядок обчислення допомоги по вагітності та пологах: тривалість періоду, за який визначається середньоденний заробіток для обчислення допомоги, збільшений з 2 місяців до 6 місяців. Також встановлено обов'язковий період сплати страхових внесків до ФСЗН - не менше 6 місяців. Жінкам, за яких обов'язкові страхові внески ФСЗН сплачувалися менше встановленого періоду, допомога призначається в мінімальному розмірі (50% БПМ за кожен місяць). Збільшено максимальний розмір допомоги по вагітності та пологах індивідуальним підприємцям і іншим жінкам, які сплачують обов'язкові страхові внески в ФСЗН самостійно, а також виконує роботи за цивільно-правовим договором, предметом якого є надання послуг, виконання робіт і створення об'єктів інтелектуальної власності з 70% до 100 % від суми сплачених обов'язкових страхових внесків.

Більш детальну консультацію з питань призначення і виплати державної допомоги сім'ям, які виховують дітей до 3-х років і старше, можна отримати в Копильському районному відділі Мінського обласного управління Фонду соціального захисту населення (м Копиль, пл. Леніна, 2, тел. 55- 7-18, 51-3-19, 54-2-61), а також в органах з праці, зайнятості та соціального захисту Копильського районного виконавчого комітету.

С. А. Курчик,

начальник Копильського райвідділу Міноблуправленія ФСЗН

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online