«По качану»: Алиханов відмовився повертати соціальні виплати сім'ям з дітьми

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уряд Калінінградської області не повертатиме компенсації за дитячий сад сім'ям з дітьми, які не можуть підтвердити свою малозабезпеченість. Про це в п'ятницю після засідання кабінету міністрів заявив в досить незвичайній манері губернатор регіону Антон Алиханов.

Більше не ставити

У п'ятницю уряд Калінінградській області розглядало проект бюджету регіону на 2018 рік, точніше, основні його параметри. На прес-підході для ЗМІ після засідання Антон Алиханов розповідав журналістам, що серед пріоритетів бюджету - капітальні витрати, розвиток, закінчення інфраструктурних проектів, індустріальних парків і соціальні витрати.

На питання, чи поверне уряд області компенсації за дитячий сад, губернатор відповів: «Ні». На уточнююче запитання «чому», прозвучала відповідь: «По качану». Природно, представників ЗМІ така позиція губернатора не влаштувала: «Це серйозне питання!». «Це серйозний відповідь», - парирував Алиханов. Правда, потім все ж роз'яснив свою позицію.

«Я вже пояснював. У нас тільки 56% виплат носять адресний характер. І це неправильно. Треба нарощувати далі, на мій погляд. Нами в наступному році, напевно, буде впроваджена система електронного соціального сертифіката, тому що дуже багато людей (ви здивуєтеся), які отримують різні соціальні виплати, в них не потребують », - заявив Антон Алиханов. Журналісти запропонували перейти до іншої теми і вже почали задавати питання з приводу поправок до бюджету поточного року, однак губернатор повернувся знову до «соціалці».

«Я прошу вас більше не задавати питання мені з приводу цієї соціальної виплати», - заявив Антон Алиханов, перериваючи кореспондента.

Фрагмент запису брифінгу для ЗМІ за участю Антона Алиханова 20 жовтня 2017 року

Судячи з усього, уряд області продовжить практику відмови від соціальних виплат - це явно випливає зі слів губернатора з приводу того, що багато калінінградців отримують виплати, в яких не потребують.

Справедливість за адресою

Регіональна влада позбавили сім'ї з дітьми компенсацій за дитячі сади рік тому - виплати вирішили призначати тільки тим, хто офіційно є малозабезпеченим. Також обласна влада скоротили число одержувачів регіональних посібників, які виплачують сім'ям один раз при народженні дитини: на допомогу тепер можуть претендувати лише ті молоді батьки, які покажуть довідки, що сукупний дохід їх сім'ї не перевищує двох прожиткових мінімумів.

Це рішення викликало серйозне обурення громадськості. Після цього Антон Алиханов пообіцяв обов'язково повернути компенсації - якщо не в 2017 році, то в 2018 - точно.

Скнарості: обласна Дума погодилася урізати виплати на дітей
Скнарості: обласна Дума погодилася урізати виплати на дітей

«Є (можливість повернути виплати - прим." Нового Калінінграда "). Ми вже насправді над цим працюємо, - стверджував тоді ще в.о. губернатора в грудні 2016 року. - Я вже говорив, що 2017 рік дуже складний з точки зору фінансів для нас. Але з урахуванням тих доручень, які ми давали і з приводу приватизації, інших питань, сьогодні розглядали систему стимулювання муніципалітетів з приводу недоїмки ... Якщо раптом робота піде добре, то ми очевидно будемо отримувати додаткові джерела, які бюджетну ситуацію будуть сильно виправляти. Тому, може бути, ми вже в середині 2017 року рішення можемо переглянути. Або як мінімум до 2018 року точно будемо переглядати, тому що зрозуміло, що соціальні зобов'язання треба тримати і додатково розширювати. І з приводу народжуваності - вона у нас дійсно падає, і ті рішення, які у нас прийнято, вони мінімальні насправді. Тому що пропозиції щодо скорочення соціалки були великі, і те, що було прийнято - це просто мінімум. Ми все одно будемо намагатися за підсумками першого півріччя повернути все назад ».

Тоді ж, в грудні 2016 року Алиханов уточнив, що до осені 2017 року соціальні виплати і компенсації сім'ям з дітьми будуть повернуті в разі успішного виконання дохідної частини бюджету. У будь-якому випадку відновити компенсації та допомоги планується в 2018 році.

Журналісти знову повернулися до цього питання в серпні, коли в Калінінградську область приїхала віце-прем'єр з соціальної політики Ольга Голодець. Було помітно, що питання застав віце-прем'єра трохи зненацька. «Колеги, у кожного регіону є повне право зважувати свою соціальну політику, і деякі регіони вважають, що потрібно вводити одні посібники, замінювати їх іншими. Ми жодного разу не аналізували цю тему. Якщо регіони (а у нас, на жаль, була така практика) скоротили допомоги на третю дитину, і ми це бачили, попросили відновити допомоги на третю дитину, що було зроблено. Але в Калінінградській області цього не було. І з точки зору соціального забезпечення область показує хороші результати ... »- сказала Голодець. «Спасибі, колеги!» - закінчили прес-конференцію співробітники прес-служби, запропонувавши тим самим закруглятися. Однак, як видно, Ольгу Голодець тема з урізанням пільг зацікавила. «А що, є напруга?» - запитала вона. «14 тисяч сімей залишилися без компенсації батьківської плати», - уточнив кореспондент.

«Отримують незаможні», - пояснив Алиханов. «Ви обіцяли повернутися до питання повернення компенсацій у другому півріччі при розробці бюджету», - нагадали представники ЗМІ чолі регіону. «Робота над бюджетом йде», - закінчив розмову т.в.о.. Тепер він запропонував не повертатися більше до цього питання ніколи.

Рішення урізати соціальні виплати сім'ям з дітьми регіональні влади намагаються підігнати під принципи соціальної справедливості - так званий принцип «адресності», коли на будь-яку допомогу від держави мають право розраховувати тільки ті, хто має офіційні доходи нижче прожиткового мінімуму. У Калінінградській області за другий квартал прожитковий мінімум для працездатної людини становив 10589 рублів. Якщо людина показує дохід вище хоча б на кілька рублів, то держава цій людині вже нічого не повинно. Можна багато говорити про те, що поняття «прожитковий мінімум» має мало спільного з реальністю і реальним доходам росіян, коли значна частина працівників отримують зарплати в «конвертах». Але держава продовжує прикидатися, що все це реально і має право на існування, і пропонує вимірювати соціальну справедливість прожитковими мінімумами.

По всій видимості, новий губернатор Калінінградської області прикидатися більше не хоче і готовий і далі урізати допомоги та виплати тим, хто, на його думку, в допомоги держави потребуватимуть не має права. А то, що він обіцяв свого часу виплати повернути ... Так з тих пір вже багато води утекло, та й вибори пройшли.

Текст - Оксана Майтакова, фото - Віталій Невар, Олексій Милованов, «Новий Калінінград»

«А що, є напруга?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online