Відрахування за санаторно-курортне лікування. Повернення податку за санаторій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купуючи путівку в санаторій або оплачуючи лікування, медикаменти відпочинку, необхідно знати, що частина витрачених грошей можна повернути. Про те, як це зробити, Ви дізнаєтеся з нашої статті про податкове вирахування за санаторно-курортне лікування. Для початку поговоримо про саму можливість цього.

Чи можна отримати податкове вирахування за санаторно-курортне лікування?

Отримати соціальний податкове відрахування за медичні послуги (І / або навчання ) Дозволяє стаття 219 Податкового кодексу РФ. Що ж таке податкове вирахування? Це зменшення оподатковуваної бази (доходу), в результаті цього зменшується сума податку на доходи фізичних осіб. А різниця між сплаченим ПДФО і ПДФО, розрахованим при отриманні податкового вирахування на лікування, повертається платнику податків. При цьому оформити податкове вирахування за санаторно-курортне лікування можна при дотриманні декількох умов (див. Нижче). Ми поговоримо про особливості повернення податку, документах для вирахування за санаторно-курортне лікування, можливості відшкодування лікування в санаторії та пансіонаті пенсіонерів, а також родичів платника податків: батьків, дітей, чоловіка.

Скільки можна отримати за санаторно-курортне лікування - яка сума повернення податку?

Повернути можна 13 відсотків від вартості лікування в санаторії. Але не всі Ваші витрати (або витрати на санаторно-курортне лікування дітей , батьків , дружина ) Підлягають відшкодуванню. Також для визначення суми податкового вирахування важливо, який код послуги буде вказано в довідці про оплату медичних послуг . Коди послуг за санаторно-курортне лікування в довідці про оплату для податкової:

  • Код послуги 1 . Повернення податку за санаторно-курортне лікування складе 13 відсотків від Ваших витрат, але не більше 15600 руб. (Це 13 відсотків від ліміту 120000 руб.). Саме такий код послуги, швидше за все, буде вказано в довідці про оплату медичних послуг, яку видасть санаторій.
  • Код послуги 2 . Сума повернення по податковому відрахуванню за санаторно-курортне лікування не обмежена якоюсь сумою (але, звичайно, повернути більше утриманого з Вашого доходу податку, неможливо). Подивитися, що саме відноситься до списку дорогого лікування, можна в цієї статті .

Якщо у Вас немає змоги зробити повернення за всю суму лікування в санаторії, можна розподілити відрахування між подружжям.

За який санаторно-курортне лікування можна отримати податкове вирахування

Відповідь на питання «чи можна отримати податкове вирахування за лікування в санаторії» залежить від того, за що Ви платили при купівлі путівки в санаторій і будь-яких додаткових послуг на місці. Постановою Уряду Росії від 19 березня 2001 № 201 затверджено перелік медичних послуг, вартість яких враховується при розрахунку податкового вирахування за лікування. До цього переліку входять послуги з діагностики, профілактики, лікування та медичної реабілітації в санаторно-курортних установах. Тому повернення податку буде здійснений не з усієї вартості путівки в санаторій і додаткових послуг, а саме з вартості лікування (так, проживання та харчування в перелік санаторно-курортних послуг для відрахування не входять) (Лист Міністерства охорони здоров'я РФ від 12.02.2002 N 2510/1430 -02-32). У тому випадку, якщо санаторій або пансіонат Ви або Ваш родич використовували як готель, то податковим вирахуванням на санаторно-курортне лікування скористатися не вийде.

Податкові відрахування за туристичну путівку

Згідно з Листом Мінфіну РФ від 15.11.2017 N 03-04-05 / 75172 податкове вирахування за турпутевку не надається. Законом встановлено право отримання соціального відрахування саме на лікування, а якщо у вартість путівки не входить лікування, то повернення ПДФО не можливий.

Повернення ПДФО за санаторно-курортне лікування: умови отримання податкового вирахування за лікування в санаторії

Для того щоб відшкодувати санаторно-курортне лікування, слід дотримуватись таких умов:

  • санаторій повинен мати ліцензію на здійснення медичної діяльності, видану відповідно до законодавства РФ (тому відрахування за лікування по путівці за кордоном неможливий);
  • в тому році, коли Ви оплачували лікування в санаторії (своє або родича: батьків , дружина, дітей ), У Вас був дохід, наприклад, офіційна заробітна плата, з якої утримувався ПДФО в розмірі 13 відсотків (якщо Ви не працювали , То вирахуванням на Ваше лікування можуть скористатися працює чоловік або працевлаштовані діти при оплаті медпослуг);
  • не пройшов термін давності для отримання вирахування - 3 роки;
  • Ви оплатили послуги санаторію, які входять до переліку санаторно-курортних послуг для вирахування (проживання та харчування не відносяться до витрат, за які можна повернути прибутковий податок).

Скільки разів можна отримати податкове вирахування на санаторно-курортне лікування?

На відміну від деяких інших відрахувань, відшкодовувати лікування (в тому числі отримувати соціальний податкове вирахування за санаторно-курортне лікування) можна скільки завгодно раз. Головне, щоб дотримувалися умови, зазначені вище.

Якщо Ви вирішили повернути податок за лікування в санаторії відразу за кілька років, наприклад, за три минулих роки, то необхідно зібрати пакет документів на кожен рік (за кожен попередній рік подати окрему декларацію 3 ПДФО та інші документи для податкового вирахування за санаторно-курортне лікування ).

Як повернути гроші за санаторно-курортне лікування?

Законодавець дає можливість вибрати спосіб повернення податку. Платник податків сам підбирає найбільш зручний для себе спосіб, як отримати податкове вирахування за санаторно-курортне лікування:

  • Через податкову інспекцію. Тут теж є варіанти: Ви можете віднести в ИФНС документи для повернення прибуткового податку за санаторій, або подати документи через особистий кабінет платника податків. До податкової інспекції можна з'явитися самому платнику податків або ж його представнику (за дорученням).
  • через роботодавця . Цей спосіб має свої плюси і мінуси в порівнянні з першим варіантом - зверненням в ИФНС.

Після відпочинку в санаторії можна повернути частину витрат, оформивши податкове вирахування за санаторно-курортне лікування

Податкові відрахування за санаторно-курортне лікування: документи

Для того щоб податкова повернула гроші за санаторно-курортне лікування, необхідно документально підтвердити право на повернення податку за лікування в санаторії. документи наступні:

  1. довідка про доходи 2 ПДФО (видає роботодавець платника податків);
  2. довідка про оплату медичних послуг (Видає санаторій);
  3. податкова декларація 3 ПДФО (заповнює сам платник податків);
  4. договір з санаторієм (копія) та / або інші документи, що підтверджують лікування (наприклад, копія виписки з медичної карти, завірена лікарем);
  5. чеки (Копія) для підтвердження витрат на санаторно-курортне лікування;
  6. ліцензія санаторно-курортного закладу (копія) (видає санаторій);
  7. рецепти на ліки (якщо плануєте отримати податкове вирахування за медикаменти, видається лікуючим лікарем);
  8. свідоцтво про шлюб, про народження (копія) (якщо плануєте отримати податкове вирахування за санаторно-курортне лікування дитини , батьків або дружина );
  9. заяву про повернення суми надміру сплаченого податку (із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування грошей);
  10. може знадобитися копія паспорта, ІПН платника податків.

У податковій можуть зажадати надати оригінали документів для звірки.

Документи подаються в ИФНС, після чого починається камеральна перевірка і при підтвердженні права на відрахування, гроші перераховуються на розрахунковий рахунок.

Довідка про оплату медичних послуг для податкового вирахування на санаторно-курортне лікування

Наявність довідки про оплату є необхідною умовою для повернення податку за санаторно-курортне лікування. Документ видається санаторієм із зазначенням вартості лікування по путівці і додатково наданих медичних послуг (що не входять у вартість лікування по путівці). Якщо Ви купували путівку через турфірму, то звертатися за довідкою в будь-якому випадку доведеться в санаторій. Звичайно ж, повернути 13 відсотків від вартості комісійної і агентського винагороди, сплаченого туристичній фірмі, не вийде (Лист Мінфіну РФ від 07.06.2006 N 03-05-01-04 / 146).

Довідку про оплату медичних послуг можна запросити при заселенні в санаторій (видати її повинні при виписці). Також документ можна отримати поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення протягом 3 років після лікування в санаторії. Про таку можливість та умови відправлення листа краще заздалегідь дізнатися в санаторно-курортному закладі. За відправку листа доведеться заплатити Вам, але ніяких додаткових витрат за заповнення довідки Ви понести не повинні (Лист Міністерства охорони здоров'я РФ від 12.02.2002 N 2510 / 1430-02-32).

Податкові відрахування за санаторно-курортне лікування: терміни подачі документів

Подати декларацію 3 ПДФО за лікування в санаторії (і інші документи) необхідно після закінчення податкового періоду (Року, в якому була проведена оплата лікування). Слід знати, що подати документи і повернути гроші за санаторно-курортне лікування можна протягом 3 років після оплати.

Якщо оформлення повернення податку за санаторій відбувається через роботодавця, Ви можете отримати податкове вирахування за путівку в санаторій до закінчення податкового періоду.

У будь-якому випадку невикористана повністю сума проведених витрат на лікування в санаторії на наступні роки не переноситься , А відноситься до доходів того року, в якому було сплачено санаторій.

Декларація 3 ПДФО: санаторно-курортне лікування

Для отримання податкового вирахування за лікування необхідно заповнити форму декларації 3-ПДФО, що діє в тому році, в якому Ви отримували дохід і виробляли оплату. У декларації 3 ПДФО витрати на санаторно-курортне лікування можуть відображатися в різних рядках (полях) на аркуші розрахунку соціальних податкових відрахувань в залежності від коду послуги, зазначеного в довідці про оплату медичних послуг:

  • Витрати на ліки і витрати за кодом послуги 1 в графі «Сума, сплачена за медичні послуги (за винятком витрат по дорогим видам лікування) і лікарські препарати для медичного застосування)».
  • Витрати за кодом послуги 2 в графі «Сума витрат по дорогим видам лікування».

Податкові відрахування за санаторно-курортне лікування пенсіонерам

Для того щоб зробити повернення за санаторно-курортне лікування пенсіонеру необхідно, щоб сам пенсіонер працював, отримував заробітну плату, з якої утримувався ПДФО за ставкою 13%. Про інші умови вирахування за санаторій пенсіонеру см. цю статтю . Якщо ж пенсіонер не працював, то за нього повернути гроші за путівку в санаторій можуть його працюючий чоловік або діти (При оплаті лікування).

Як одержати відрахування за санаторій для батьків

При оплаті медпослуг у Вас є можливість отримати податкове вирахування за санаторно-курортне лікування батьків. Таким варіантом повернення ПДФО варто скористатися, якщо, наприклад батьки перебувають на пенсії і не мають доходу, з якого утримується прибутковий податок. У довідці про оплату медичних послуг, що видається санаторієм, як платник податків повинен бути вказаний той, хто буде отримувати відрахування, а в якості пацієнта - батько. Для оформлення довідки для вирахування санаторій, швидше за все, запросить свідоцтво про народження.

Детальніше про податкове вирахування за лікування батьків можна прочитати в цій статті .

Податкові відрахування за санаторно-курортне лікування дитини

Держава дає позитивну відповідь на питання «чи можна одержати відрахування за санаторно-курортне лікування дитини» - батьків або обоє можуть повернути податок за лікування дітей в санаторії. У довідці про оплату медичних послуг вказуються ПІБ, ІПН батька в якості платника податків. Далі підкреслюється слово «синові (дочки)» і прописується ПІБ дитини. Як вже було сказано раніше, довідку про оплату медичних послуг заповнює санаторій, якому, швидше за все, знадобиться свідоцтво про народження дитини. Цей документ також знадобиться в податковій інспекції для повернення за санаторно-курортне лікування дитини. Особливості вирахування за лікування дитини в цієї статті .

Відрахування за санаторно-курортне лікування чоловіка

Ви маєте право зробити повернення за санаторно-курортне лікування чоловіка. Так, наприклад, якщо дружина не працює, то відрахування за санаторій може отримати чоловік. Або, якщо чоловік на пенсії, то відшкодуванням податку за путівку може зайнятися чоловіка. В цьому випадку необхідним документом для податкового вирахування за санаторно-курортне лікування буде свідоцтво про шлюб (воно знадобиться в санаторії і в ИФНС). Що ще необхідно зробити, написано в цій статті .

Відрахування за ліки, необхідні для санаторно-курортного лікування

Якщо в процесі лікування в санаторії Ви купували медикаменти, які призначив лікар, то можна повернути 13 відсотків від їх вартості. Для цього необхідно, щоб у Вас був в наявності рецепт спеціальної форми для податкових органів на лікарські засоби, виписаний лікарем.

У даній статті ми докладно поговорили про податкове вирахування за санаторно-курортне лікування, документах, необхідних для отримання вирахування, умовах, способах його надання, а також про можливості податкового вирахування за санаторій пенсіонерам та його родичам, особливості оформлення повернення податку за санітарно-курортне лікування дитини, батьків, чоловіка.

опублікував:

Раленко Антон Андрійович.

Москва 2018.

на Ваш сайт.

Чи можна отримати податкове вирахування за санаторно-курортне лікування?
Що ж таке податкове вирахування?
Скільки можна отримати за санаторно-курортне лікування - яка сума повернення податку?
Скільки разів можна отримати податкове вирахування на санаторно-курортне лікування?
Як повернути гроші за санаторно-курортне лікування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online