Розписка про отримання завдатку за квартиру

  1. У чому особливості документа
  2. Які документи треба перевірити до оформлення розписки на отримання грошей за квартиру в якості завдатку
  3. Вимоги до оформлення розписки
  4. Зразок Розписки про отримання завдатку за квартиру
  5. На що варто звернути увагу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розписка - це документ, який складається продавцем про прийняття грошових коштів в якості завдатку Розписка - це документ, який складається продавцем про прийняття грошових коштів в якості завдатку. Задаточная сума надається як гарантія того, що об'єкт продажу не буде запропонований іншим особам, а набуває сторона не буде шукати інші варіанти. Папір є самостійним документом або частиною договору про завдаток .

У чому особливості документа

Завдаток розглядається як гарантія того, що продавець і покупець будуть співпрацювати один з одним. Іншими словами, продавець не буде пропонувати квартиру третім особам, а покупець не буде підбирати інші варіанти. З метою цього вироблена норма ГК РФ «про завдаток».

У ньому записано, що в разі порушення договору продає стороною, яка купує право отримати передані грошові коштів в подвійному розмірі. У разі відмови від угоди з вини покупця, завдаток залишається у продавця в повному розмірі.

Наприклад, покупець вибрав квартиру за 3 млн рублів. Сторони угоди підписали договір про завдаток. Набуває сторона передала грошові кошти. Пізніше з'ясувалося, що банк відмовив у кредиті. У такій ситуації гроші залишаються у продавця.

Інший приклад, покупцеві схвалили іпотеку, але продавець відмовив на закінчення основного договору, пославшись на велику зайнятість на роботі. У цьому випадку покупець має право на повернення завдатку в подвійному розмірі.

Варто відзначити, що в разі непередбачених обставин, правило не діє.

Наприклад, був укладений договір про завдаток. Через деякий час набувач дізнався про наявний у нього серйозне захворювання, що вимагає великі вкладення. У такому випадку, якщо сторони мирно не розійдуться, суд буде на боці покупця, тому що трапилося подія не залежить від волі.

Завдаток часто плутають із заставою і авансом. Всі три категорії мають різну спрямованість.

Розписка на отримання завдатку оформляється в простій письмовій формі. Нотаріальне оформлення не обов'язково, але бажано.

Процедура вимагає додаткових коштів, але дозволяє виявити шахрая ще на цій стадії (сторона, що приховує щось стосується угоди, буде ухилятися від походу до фахівця в галузі права).

Самим головним правилом при оформленні договору або розписки є вказівка ​​передачі грошових коштів в якості «завдатку». У разі, якщо за текстом є інші позначення, то передана сума трактується як «аванс».

Які документи треба перевірити до оформлення розписки на отримання грошей за квартиру в якості завдатку

Передача завдатку оформляється договором про завдаток і розпискою або тільки одним документом, який включає основні умови і факт передачі грошової суми. Тому перед тим як підписувати такі важливі документи необхідно перевірити наявність всіх паперів і відповідність їх дійсності.

Перелік документації, що вимагається для здійснення операції з купівлі-продажу:

  • виписка про право власності на нерухоме майно. До липня 2016 року ця було свідоцтво. Тому, якщо продавець замість виписки пропонує свідоцтво, то це повинно насторожити (в такому випадку може бути перепродаж нерухомості);
  • документ, на підставі якого квартира надійшла у володіння продавця (рента, приватизація, даственная);
  • паспорт (в документі не повинно бути помарок, фотографія повинна відповідати особі, його пред'являє);
  • кадастрова документація на приміщення. Слід звернути увагу на відповідність плану дійсності. Якщо були зроблені незаконні перебудови, то краще від покупки відмовитися або попросити продавця привести папери відповідно до закону.
  • довідка про осіб зареєстрованих на житловій площі. Бажано взяти документ розширеної форми, тому що в ньому будуть відображені відомості про осіб, які раніше проживали і вибули. Це убезпечить від вселення осіб, які мають право проживати в реалізованої квартирі;
  • відомості з Єдиного реєстру про наявні обмеження (арешт, сервітут, заставу);
  • згода чоловіка, якщо майно було придбано в період шлюбу.
  • дозвіл опіки на продаж, якщо власник - неповнолітня особа;
  • нотаріально оформлена довіреність, якщо продавець діє через третю особу (слід перевірити дані і термін дії, а також вирішуються повноваження щодо нерухомості);
  • необов'язково, але бажано отримати довідку з психоневрологічного диспансеру про стан здоров'я продавця.

Вимоги до оформлення розписки

Розписка оформляється в письмовому вигляді. Не дотримання цієї умови не дозволяє в подальшому посилатися на показання свідків, але не забороняється доводити свою правоту за допомогою інших документів, які свідчать про передачу грошових коштів в якості завдатку.

Пишеться у вільній формі (з включенням обов'язкових пунктів) або заповнюється зразок розписки про завдаток. У ньому загальні положення надруковані, а дані, що стосуються сторін і інші важливих умов, вписуються від руки.

Нотаріальне посвідчення та реєстрація не потрібні.

Розписка включає наступні основні дані:

  • Опис об'єкта продажу. Слід вказати точну адресу; площа; поверх; наявні перепланування; обтяження; осіб, прописаних і є власниками реалізованого об'єкта нерухомості.
  • Дані, що дозволяють ідентифікувати особу.
  • Вартість квартири і задаточную суму. Зазвичай завдаток складає 5-10% від ціни нерухомості. Суми вказуються цифрами і прописом.
  • У документі можуть міститися і необов'язкові умови, які для покупця є важливими (наприклад, оплата боргу по комунальних платежах або зняття з реєстраційного обліку до укладення договору).

Розписка складається за кількістю числа учасників угоди. Для кожного оформляється оригінал, а не копія.

Якщо на боці продавця виступає 2 і більше осіб, то завдаток розподіляється пропорційно до їхніх часток у квартирі.

Зразок Розписки про отримання завдатку за квартиру

Завантажити зразок розписки Завантажити зразок розписки .

також рекомендуємо скачати чистий бланк розписки про отримання завдатку за квартиру .

На що варто звернути увагу

При складанні розписки слід звернути увагу на такі моменти:

  • Розписка складається після укладення попереднього договору продажу. У ньому вказується, що сума переданих коштів при укладанні основного договору, йде як частина оплати вартості житла.
  • В папері вказується число, місяць і рік складання розписки і передачі грошей.
  • У документі не допускаються помарки, виправлення, закреслення, написи.
  • Якщо власник - неповнолітня особа, то розписка складається батьками, але в присутності дитини.
  • Документ складається в присутності всіх сторін угоди. Зразок розписки на завдаток може бути підготовлений заздалегідь, але дані сторін і нерухомості вписуються в присутності всіх продавців і покупців.
  • Текст може бути написаний повністю чорнилом, частково надрукований з вписання даних від руки або підготовлений на комп'ютері і роздрукований. В останньому випадку потрібно завірення тексту в нотаріальній конторі.
  • На передачу коштів бажано запросити пару свідків, які не мають майнового інтересу. Їх дані слід вказати в розписці.
  • Слід насторожитися, якщо продавець пропонує суму завдатку в півціни квартири. У більшості випадків це може говорити про шахрайство. Отримавши кошти, продавець просто сховається з ними.
  • Бажано розписку оформляти в присутності нотаріуса. Це дозволить уникнути помилок і недоліків.

Таким чином, розписка - це папір, який засвідчує передачу та отримання грошових коштів. Документ складається письмово і не вимагає державної реєстрації та нотаріального посвідчення. Сума, що передається в якості завдатку, так і має бути прописана, інакше вважається авансом.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online