Прискорене відшкодування ПДВ

  1. Хто може скористатися прискореним відшкодуванням ПДВ
  2. Порядок і терміни прискореного відшкодування ПДВ
  3. Порядок оскарження відмови відшкодування ПДВ
  4. Основні проблеми прискореного (заявительного) порядку відшкодування ПДВ
  5. Як замовити послугу з відшкодування ПДВ
  6. Замовити відшкодування ПДВ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після внесення змін до главу 21 НК РФ з 1 січня 2010 року почав діяти так званий прискорений (заявний) порядок відшкодування ПДВ.

Хто може скористатися прискореним відшкодуванням ПДВ

Налогоплательщікі1 - юридичні особи, у яких сукупна сума податків - ПДВ, акцизів, податку на прибуток і ПВКК (крім сум податків, сплачених організацією на митниці і в якості податкового агента), сплачена за три календарні роки, що передують року звернення про відшкодування податку, становить не менше 2 млрд. руб. ( ст. 176.1 НК РФ ).

Увага! до 1 січня 2016 року ліміт суми податків був 10 млрд. рублів., до 1 липня 2017 був 7 млрд. рублів.

Налогоплательщікі2 - юридичні особи, які одночасно з декларацією з ПДВ подали до податкової інспекції діючу банківську гарантію. Ця гарантія повинна передбачати сплату банком суми ПДВ, надмірно відшкодованого організації (якщо така сума буде виявлена ​​за результатами камеральної перевірки). Якщо організація застосовує заявний порядок до частини суми ПДВ, зазначеної в декларації до відшкодування, вона має право подати банківську гарантію тільки на цю частину податку.

Суть такого заявительного порядку в тому, що платник податків може отримати суму податку до закінчення камеральної податкової перевірки і тим самим уникнути зависання грошей між бюджетом і рахунками організації. Зазвичай необхідність в такому відшкодуванні виникає:

  • торгових компаній в разі закінчення терміну придатності продукції і зняття її з продажу.
  • торгових компаній, що продають продукцію за ставкою 0%, 10% і закуповують товари за ставкою 20%;
  • підприємств, які продали в звітному періоді менше товарів, ніж придбали, або у виробників, які отримали дохід від реалізації своєї продукції, менший, ніж понесені витрати.

Порядок і терміни прискореного відшкодування ПДВ

У загальному порядку після подання податкової декларації за звітний період і заяви на відшкодування ИФНС проводить камеральну перевірку. Термін проведення перевірки обмежений 3 місяцями (пункт 1 ст. 176 і стаття 88 НК ). Всього на виплату затвердженої після перевірки суми відшкодування по ПДВ відводиться 3 місяці і 12 днів після подачі декларації і заяви платником податків. Заявний порядок відрізняється від загального.

Заявний порядок відрізняється від загального

1

Протягом 5 (п'яти) днів після подання податкової декларації з ПДВ подається заява про застосування заявительного порядку відшкодування податку.

Налогоплательщікі2 представляють разом з податковою декларацією діючу банківську гарантію. Вона гарантує сплату в бюджет за платника податків суми податку, зайво отримані ним (зараховані йому) в результаті відшкодування податку в заявному порядку, якщо рішення про відшкодування суми податку буде скасовано повністю або частково, пункт 2 статті 176.1 Податкового кодексу РФ. Банківська гарантія повинна відповідати вимогам, зазначеним у пункті 6 цієї статті Кодексу. Банківську гарантію можуть надати тільки банки, які відповідають критеріям статті 74.1 Податкового кодексу РФ. Перелік таких банків розміщується на сайті Мінфіну Росії в підрозділі «Податкова і митно-тарифна політика» розділу «Податкові відносини». Банківські гарантії, видані філіями банків, які внесені до цього переліку, теж повинні прийматися податковими інспекціями, лист ФНС Росії від 15 червня 2010 року № ШС-37-3 / 4049 . Місцезнаходження філії банку значення не має, лист Мінфіну Росії від 21 жовтня 2010 року № 03-07-11 / 415. Банківська гарантія надається не пізніше п'яти днів з дня подачі декларації. Перевірити факт видачі можна по реєстру банківських гарантій .

2

Протягом 5 (п'яти) днів з моменту подачі заяви податковий орган приймає рішення про відшкодування ПДВ або про відмову у відшкодуванні, причому грунтуючись на формальних ознаках правильності складання заяви, законності банківської гарантії, наявності недоїмки, пені, штрафи і тд. Якщо в організації є недоїмка (заборгованість) по ПДВ, інших податків, а також по штрафам та пені, інспекція направить яке відшкодовують ПДВ на покриття цієї недоїмки (заборгованості). Згоди організації на таке рішення не потрібно (пункт 9 статті 176.1 Податкового кодексу РФ).

3

Протягом 5 (п'яти) днів з моменту прийняття рішення податкового органу в письмовому вигляді повинен повідомити про це платнику податків. Або це буде повідомлення про відмову у відшкодуванні (частковому або повному) із зазначенням норм НК РФ, які були порушені, або це буде доручення на повернення заявленої суми податку (частково або повністю). Рішення може бути направлено в електронному вигляді по телекомунікаційних каналах зв'язку. Порядок електронного документообігу між податковими інспекціями та платниками податків затверджений наказом Наказом ФНС Росії від 13.06.2013 N ММВ-7-6 / 196 @ . Доручення з позитивним рішенням на повернення грошей на наступний день після прийняття рішення надсилається до територіального органу Федерального казначейства. Якщо інспекція прийняла рішення про відмову відшкодувати ПДВ в заявному порядку, камеральна податкова перевірка декларації, в якій зазначено суму податку до відшкодування, триває на загальних підставах. У цьому випадку організація може розраховувати на відшкодування ПДВ в загальному порядку, передбаченому статтею 176 Податкового кодексу РФ.

4

Орган Федерального казначейства перераховує гроші протягом 5 (п'яти) днів з дня отримання доручення та повідомляє податкову інспекцію про розмір повернутої суми і фактичну дату повернення (абзац 1 і 2 пункту 10 статті 176.1 Податкового кодексу РФ ).

Порядок оскарження відмови відшкодування ПДВ

Порядок оскарження загальний для всіх випадків відмови в поверненні ПДВ. Якщо податкова служба за результатами камеральної податкової перевірки склала акт і відмовилася відшкодувати ПДВ, то платник податку має 1 (один) місяць для подачі своїх заперечень в той податковий орган, який проводив перевірку. Письмові заперечення подаються відповідно до пункту 6 статті 100 НК. Термін розгляду заперечень не повинен перевищувати 10 днів, хоча може бути і продовжений (але не більше ніж на 1 місяць).

Якщо рішення ИФНС не влаштовує платника податків, то наступним кроком буде звернення до вищестоящого податкового органу з апеляційною скаргою (сама скарга подається через інспекцію, рішення якої оскаржується). Процедура оскарження рішення податкового органу за результатами розгляду заперечень прописана в ст. 138 , 139.1 - 140 НК РФ. У вищестоящого податкового органу є 1 (один) місяць на розгляд апеляційної скарги відповідно до пункту 6 ст. 140 НК РФ .

У разі отримання відмови у вищестоящому податковому органі платник податків має право звернутися до арбітражного суду. При цьому оскаржити обидва рішення (відмова у відшкодуванні і притягнення до відповідальності) можна одночасно - шляхом подачі одного позовної заяви та сплати держмита як за єдине вимога ( постанову Пленуму ВАС РФ від 30.07.2013 № 57 )

Основні проблеми прискореного (заявительного) порядку відшкодування ПДВ

Прискорений порядок відшкодування податку на додану вартість не так вже простий для платника податків, хоча спочатку повинен був полегшити його життя. Зокрема, банк, що видав гарантію, повинен входити до переліку банків, що відповідають вимогам для прийняття банківських гарантій з метою оподаткування, який формується Мінфіном РФ. Перелік документів, які треба надати в банк для розгляду часто надмірний.

Також виникає безліч суперечок навколо продовження банківської гарантії при поданні уточненої податкової декларації, порядок нарахування відсотків за користування бюджетних грошей, якщо в ході самої камеральної перевірки прийнято рішення про відмову у відшкодуванні. На даний момент вже існує судова практика з цих питань, в тому числі і рішення про визнання дій податкової інспекції неправомірними.

Фірммейкер, січень 2016.
Анна Лукша
При використанні матеріалу посилання обов'язкове

Як замовити послугу з відшкодування ПДВ

Скористайтеся будь-яким зручним для вас способом:

Напишіть онлайн консультанту;
Зателефонуйте нам по телефону (4812) 701-700;
Скористайтеся формою нижче

Читати ще на цю тему:

Терміни відшкодування ПДВ
Як ИФНС перевіряє податкову декларацію з ПДВ
Проблеми повернення ПДВ

Замовити відшкодування ПДВ

Опишіть свою ситуацію, допоможемо з рішенням

Залиште заявку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online