Податкові відрахування при покупці квартири: зміни 2017 року: як отримати, як повернути, документи на повернення ПДФО

  1. Умови отримання пільги
  2. Види витрат, які можна включити в н / в
  3. Розмір н / в при придбанні нерухомості
  4. Розрахунок податкового вирахування
  5. Приклад №1. Заява пільги один власником
  6. Приклад № 2. Заява пільги подружжям
  7. Способи заяви вирахування
  8. Як повернути податкові відрахування за покупку квартири через податковий орган?
  9. Як отримати за місцем роботи?
  10. Здача повідомлення за місцем роботи
  11. Які документи потрібні для податкового вирахування?
  12. Давність заяви пільги
  13. Відрахування при придбанні житла: зміни 2017 року

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові відрахування за квартиру (далі пільга, преференція, н / в) являє собою право громадянина на відшкодування частини коштів, витрачених на придбання нерухомості.

Умови отримання пільги

Одними з основних умов заяви н / в за видатками на покупку житла є:

  • наявність податкового резидентства РФ;

Дана умова передбачає проживання на території РФ понад 183 днів у році. Громадяни, які проживають в Росії менше зазначеного терміну (незалежно від наявності громадянства), права на податкові відрахування не мають.

  • наявність доходів, оподатковуваних ПДФО за ставкою 13%.

Так як одним з основних умов заяви вирахування є отримання доходу, з якого до бюджету відбувається відрахування прибуткового податку за ставкою 13%, права на цю пільгу позбавлені всі спецрежімнікі (ІП на УСНО, ЕНВД, ЕСХН, ПСНО), безробітні громадяни, матері до декретів і відпустці по догляду за дитиною. Виняток становлять випадки, коли зазначені громадяни мають інше джерело доходів, з якого сплачується ПДФО до бюджету, наприклад, продаж майна, здача квартири в оренду і т.д.

Пенсіонери, на відміну від інших категорій громадян, мають ряд переваг при отриманні н / в за покупку нерухомості, зокрема, пенсіонер має право на перенесення залишку вирахування на три роки тому, що передують року покупки житла або виходу на пенсію.

  • покупка квартири на особисті кошти;

Дана умова не передбачає надання пільги при придбанні квартири на кошти роботодавця, державні допомоги та субсидії, материнський капітал. Однак, якщо житло купується за пільгами, що надаються кредитними установами, - це не позбавляє громадянина права на відрахування. Наприклад, пільгова ставка Ощадбанку при покупці квартир у певних забудовників (8% річних замість 13%), зниження початкового внеску для молодих сімей тощо ... не є підставою відмови громадянину в наданні вирахування.

  • покупка житла у осіб, які не є родичами

Податковий кодекс прямо забороняє надання вирахування громадянам, які купили нерухоме майно у найближчих родичів: дітей, батьків, чоловіка, братів або сестер.

Види витрат, які можна включити в н / в

В н / в при покупці житлової нерухомості можна включити такі витрати:

  • на покупку квартири (частки в ній);
  • на ремонт і обробку придбаної нерухомості;

Зазначені витрати можна врахувати тільки якщо їх необхідність прописана в договорі (наприклад, зазначено, що квартира здається без обробки). При цьому, не вдасться відшкодувати витрати на покупку меблів, сантехніки, приладів освітлення і т.д.

  • на погашення відсотків по іпотеці.

З 2014 року витрати по іпотеці можуть бути заявлені окремо від основного вирахування, в тому числі і по іншій квартирі. Наприклад, основний відрахування був отриманий по житлу, придбаному в 2015 році на свої гроші, а іпотечний - по квартирі, придбаній в кредит в 2017 році. Але, на відміну від основного вирахування у іпотечного залишок не підлягає перенесенню, тобто, якщо по одній квартирі ліміт пільги отриманий не був, дозаявити залишок по другій квартирі не вийде.

Розмір н / в при придбанні нерухомості

Майновий вирахування при купівлі квартири обмежений певним розміром, залежних від вартості житла і осіб, на яких оформлена дана власність.

У 2017 році н / в за витратами на покупку житла становить:

  • 2 млн. Руб. на витрати з купівлі житла і його обробці;

Якщо житло придбане в шлюбі після 2014 року і оформлена в сумісну або часткову власність максимальний розмір відрахування на кожного з подружжя складе по 2 млн.руб. До 2014 року розмір пільги прив'язувався ні до кожного з власників, а до об'єкта нерухомості. Тобто, якщо квартира коштувала, наприклад, 2 млн. Руб., Кожен з подружжя міг отримати не більше 1 млн. Руб. при оформленні житла в спільну власність і в розмірі, що відповідає розміру частки, якщо квартира була придбана в часткову власність.

  • 3 млн. Руб. на витрати з погашення відсотків по іпотеці.

До 2014 року іпотечний відрахування не мав граничного розміру і надавався в повній сумі погашених за кредитом відсотків.

Розрахунок податкового вирахування

Граничний розмір податкового вирахування при купівлі квартири становить 2 000 000 руб. Відшкодуванню на руки, в свою чергу, підлягає лише 13% із зазначеної суми. Таким чином, на руки громадянин може одержати не більше 260 000 руб. При цьому за рік відшкодувати вийде лише ту суму ПДФО, що була сплачена до бюджету.

Приклад №1. Заява пільги один власником

Сергєєв В.С. купив в 2016 році квартиру вартістю 1 800 000 руб. Дохід Сергєєва за рік (2016) склав 600 000 руб., Податок, сплачений до бюджету - 78 000 руб.

Максимальна сума відрахування, яку Сергєєв може заявити становить 1 800 000 руб., Сума коштів, яка буде повернута на руки складе 78 000 руб. Залишок пільги - 156 000 руб. (1 800 000 х 13%) - 78 000) Сергєєв зможе отримати в наступні періоди.

Приклад № 2. Заява пільги подружжям

Подружжя Степанови купили в 2016 році квартиру в спільну сумісну власність. Вартість житла склала 5 000 000 руб. Дохід дружини за рік склав 960 000 руб. (Податок - 124 800 руб.), Чоловіка - 480 000 руб. (Податок - 62 400 руб.).

Кожен із подружжя має право заявити вирахування в розмірі 2 000 000 руб. Для цього їм необхідно написати заяву про розподіл витрат у розмірі по 2 000 000 руб. у кожного.

Способи заяви вирахування

Отримати покладений громадянину майнове відрахування можна 2 способами.

  1. Через податковий орган за місцем прописки після закінчення року в якому були зроблені витрати на покупку житла.
  2. Через роботодавця в тому ж році, в якому були здійснені витрати на придбання нерухомості.

Як повернути податкові відрахування за покупку квартири через податковий орган?

Порядок отримання пільги через ИФНС за місцем прописки складається з декількох етапів.

  1. Збір необхідних документів. До загального пакету документів, які подаються до податкового органу, громадянин повинен додати довідку за формою 2-ПДФО і декларацію з прибуткового податку за формою 3-НФДЛ.
  2. Здача документів в ИФНС за місцем проживання (реєстрації за паспортом). Документи можна здати в податковий орган декількома способами: особисто або через представника, поштою або через «Особистий кабінет платника податків» на сайті ФНС.
  3. Перевірка документів. Після здачі громадянином документів для отримання вирахування співробітниками податкової інспекції проводиться камеральна податкова перевірка протягом 3 місяців з дати здачі пакету документів в ИФНС.

По закінчення зазначеного терміну громадянину надсилається повідомлення про прийняте рішення, після чого, протягом місяця, відбувається виплата коштів, витрачених на покупку житла. Перераховувати кошти податковий орган буде на рахунок, вказаний в заяві на повернення ПДФО.

Як отримати за місцем роботи?

Порядок отримання податкового вирахування при купівлі квартири через роботодавця аналогічний порядку заяви пільги через ИФНС.

  1. Збір документів. Для підтвердження права на відрахування громадянин повинен зібрати пакет документів, які обгрунтовують правомірність прийняття до відрахування витрат на покупку нерухомості. Декларацію 3-ПДФО і довідку про доходи за формою 2-ПДФО до зазначеного пакету документів прикладати не потрібно.
  2. Здача зібраних паперів в податковий орган. Документи можна подати особисто, через представника за дорученням, направивши поштою або Інтернету.
  3. Отримання підтвердження права на відрахування. Протягом місяця з дати здачі документів, податковий орган проводить їх перевірку і виносить рішення про підтвердження права на відрахування або про відмову в ньому.

Заява про підтвердження права платника податку на отримання майнових податкових відрахувань у податкового агента - зразок скачати

Здача повідомлення за місцем роботи

Отримане в ИНФС повідомлення необхідно здати за місцем роботу. Отримання вирахування починається з місяця, в якому отримано повідомлення.

Які документи потрібні для податкового вирахування?

Необхідний і вичерпний перелік документів, які податкові органи можуть вимагати від заявника вирахування названий в Листі від 22 листопада 2012 року № ОД-4-3 / 19630 @. До них відносяться:

  • звітність за формою 3-НФДЛ;
  • договір купівлі-продажу (при купівлі квартири на вторинному ринку);
  • договір пайової участі або поступки прав вимоги, акт прийому-передачі житла (якщо куплена новобудова);
  • кредитний договір (у випадку заявленого іпотечного вирахування разом з основним);
  • платіжні папери, що підтверджують покупку житла і сплату відсотків по кредиту;
  • заяву на повернення прибуткового податку (з зазначенням рахунку, куди необхідно переводити кошти);
  • заяву про розподіл витрат по покупці житла між подружжям;
  • свідоцтво про шлюб (при покупці квартири в шлюбі і розподілі вирахування між подружжям);
  • свідоцтво про народження дитини (дітей) (за заяві пільги за дитину;
  • довідка 2-ПДФО. Зазначеного документа список не містить, але його дуже часто просять надати співробітники податкового органу.

Давність заяви пільги

Давність заяви вирахування законодавством не встановлена. Повернення коштів можливо навіть в разі, якщо квартира придбана десять років тому. Єдине обмеження - заявити до повернення витрати з купівлі квартири можна тільки за три роки, що передують року заяви вирахування. Тобто в 2017 році можна отримати н / в за 2016-2014 роки.

Необхідно відзначити, що повторний вирахування з придбання нерухомості не надається. Дане право громадянин може реалізувати тільки один раз в житті.

Відрахування при придбанні житла: зміни 2017 року

Істотних змін порядок заяви і отримання вирахування при придбанні нерухомості в 2017 році не зазнав, змінилася лише форма декларації 3-ПДФО при заяві даної пільги за 2016 рік.

Повна інструкція по поверненню податкових відрахувань ФНС - скачати

  • Переглядів: 734
  • Коментарів: 0

Як отримати за місцем роботи?
Як повернути податкові відрахування за покупку квартири через податковий орган?
Як отримати за місцем роботи?
Які документи потрібні для податкового вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online