Податкові відрахування при будівництві будинку в 2019 році

  1. законодавчі норми
  2. Хто може отримати податкове вирахування при будівництві будинку?
  3. Які витрати враховуються при розрахунку майнового відрахування на будівництво?
  4. Як отримати податкове вирахування при будівництві будинку?
  5. Коли можна оформити?
  6. Документи для оформлення
  7. розрахунок вирахування
  8. окремі випадки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не всі знають, що крім повернення сплаченого податку при покупці квартири або іншої нерухомості, громадяни мають право оформити податкове вирахування при будівництві будинку. У 2018 році істотних змін у цій процедурі не сталося. Читайте в статті про особливості оформлення та інших нюансах, пов'язаних з податковим вирахуванням.

законодавчі норми

Процес оформлення регулюється Главою 23 НК РФ, а також Листами Міністерства фінансів РФ під номерами 03-04-05 / 20406, 03-04-05 / 21195, 03-04-05 / 22395, 03-04-05 / 23340, 03- 04-05 / 40681.

Згідно з чинним законодавством, платник податків має право вказати за побудований будинок будь-яку ціну. Тим не менш, важливо враховувати деякі нюанси.

Не слід намір завищувати або, навпаки, занижувати ціну. Це може привести до негативних наслідків і навіть накладення штрафних санкцій.

Коли вказується нижча вартість, то податкова інспекція вправі самостійно провести донарахування ПДФО. Перерахунок відбудеться шляхом множення обсягу кадастрової вартості на коефіцієнт 0,7.

Хто може отримати податкове вирахування при будівництві будинку?

Право на оформлення податкового вирахування мають:

  • власник будинку - якщо їх декілька, то вартість буде розділена між ними відповідно до належними частками;
  • чоловік / дружина власника;
  • батьки або опікуни неповнолітнього громадянина, якщо саме він є власником.

Скористатися правом можна після того, як ви побудували житлову будову, або придбали об'єкт незавершеного будівництва та добудували його.

За вимогами законодавства одержати відрахування можна, якщо мається на увазі можливість оформлення постійної реєстрації в побудованому будинку. Якщо це не передбачено, то отримати майнову виплату можна. Про це йдеться в Листі Мінфіну РФ № 03-04-05 / 270 585 від 03 травня 2017 року.

При придбанні недобудованого будинку для отримання вирахування необхідно, щоб в договорі купівлі-продажу він значився як об'єкт незавершеного будівництва. В іншому випадку оформити виплату можна буде тільки безпосередньо на покупку будинку, а на витрати, витрачені на будівництво - немає.

Які витрати враховуються при розрахунку майнового відрахування на будівництво?

Не всі витрати можна врахувати в розрахунках. Повний список вказується в ст. 220 НК РФ.

У декларації враховуються:

  • витрати на покупку ділянки землі під ІЖС;
  • сума, витрачена на покупку об'єкта незавершеного будівництва;
  • витрати на придбання будівельних та оздоблювальних матеріалів;
  • суми, витрачені на оплату послуг або робіт, здійснених фізичними або юридичними особами;
  • витрати на замовлення проектно-кошторисних документів;
  • витрати, пов'язані з підключенням до інженерного обладнання та комунікацій.

Всі ці грошові витрати мають бути підтверджені документально. Тобто платник податків повинен мати на руках касові і товарні чеки, виписки з банку і т.д.

Отримати відрахування не вдасться за такими видатками:

  • перепланування вже існуючого об'єкта нерухомості;
  • реконструкція існуючого будови (наприклад, якщо до будинку добудували прибудову);
  • підключення сантехнічного чи іншого обладнання;
  • спорудження на земельній ділянці додаткових будівель (наприклад, будівництво огорожі або лазні).

Нерідкі ситуації, коли громадянин протягом одного звітного року звертається за отриманням вирахування на придбання об'єкта, а потім починав ремонтні роботи. Після цього при подачі документів на оформлення виплати за ремонт співробітники ФНС йому відмовляли. Це неправомірно.

Думка Верховного Суду РФ таке, що подібна практика порушує права громадян. Звернення за вирахуванням за результатами проведення ремонту не буде вважатися повторним і ФНС зобов'язана його надати.

Таким чином, людина має можливість добудовувати будинок протягом будь-якого часового періоду. При цьому потрібно лише вказувати в декларації тільки нові витрати. Закон в цьому випадку на боці громадян.

Як отримати податкове вирахування при будівництві будинку?

Для отримання майнової виплати потрібно заповнити декларацію за формою 3-ПДФО. У спеціально відведеній графі потрібно вказати суму, на яку оформляється повернення через понесених витрат на будівництво будинку.

До декларації потрібно додати довідку за формою 2-ПДФО. Цей папір виступає підтвердженням всіх доходів приватної особи за звітний рік і обсяг сплаченого прибуткового податку на користь держави. Її можна запросити у роботодавця. Якщо ви є індивідуальним підприємцем, звітну форму потрібно заповнити самостійно.

Якщо ви є індивідуальним підприємцем, звітну форму потрібно заповнити самостійно

Крім форми 2-ПДФО потрібно додати копії документів, які підтверджують наявність права власності на будинок. Це може бути свідоцтво про право власності або виписка з ЕГРН. Також потрібно підтвердити понесені витрати на будівництво. Для цього знімаються копії з усіх платіжних документів. ФНС має право вимагати оригінали паперів.

Коли можна оформити?

Отримати виплату можна тільки за три останні роки. Інших обмежень щодо термінів не передбачено. Важливо врахувати, що в рік подачі заяви до податкової інспекції, необхідно бути офіційно працевлаштованим.

Ще один значний момент - право на відрахування виникає тільки після оформлення будинку у власність. Це підтверджується в п.3 ст.220 НК РФ. Свідоцтво про реєстрацію права або виписка з ЕГРН - обов'язкова папір для подачі в ФНС.

Інша ситуація складається при отриманні відрахування не через ФНС, а через наймодавця. В цьому випадку чекати закінчення року не потрібно. Оформити виплату можна відразу.

Документи для оформлення

Будуть потрібні такі документи для оформлення податкового вирахування при будівництві будинку:

  • заповнена декларація за формою 3-ПДФО;
  • виписка з ЕГРН або свідоцтво про реєстрацію права власності на будинок;
  • документи-підтвердження витрат на будівництво і їх копії;
  • заяву про повернення сплаченого податку;
  • довідки за формою 2-ПДФО - якщо за рік платник податків змінив кілька місць роботи, буде потрібно довідка з кожного;
  • загальногромадянський паспорт і його копія.

Підтвердити витрати можна за допомогою наступних паперів:

  • ксерокопія угоди і розписки або паперу про переведення фінансових коштів, якщо будівельні послуги надавало фізична особа;
  • ксерокопія договору з будівельною фірмою, платіжних доручень, прибутково-касових ордерів, квитанцій, якщо послуги надавало юридична особа;
  • ксерокопії касових і товарних чеків на придбання будівельних та оздоблювальних матеріалів.

Якщо будівництво здійснювалося на позикові кошти, то до заповненої декларації прикладається кредитний договір і довідка з банку про утримані відсотках.

Якщо подружжя хоче розділити відрахування між собою, то буде потрібно додатково надати копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу, а також письмову згоду чоловіка і дружина на розділ виплати.

розрахунок вирахування

Платник податків має право повернути 13% від суми витрат на будівельні та оздоблювальні роботи в будинку. Законом обмежується максимально можлива база для розрахунку виплати. Межа дорівнює 2 млн. Рублів. Тобто, повернути можна 13% від цієї суми - 260 тис. Рублів.

Не можна повернути суму більше перерахованої до бюджету. Багато роботодавців встановлюють офіційну заробітну плату на мінімально можливому рівні. У цьому випадку розмір відрахування буде теж невеликим.

Однак якщо не вдасться повернути всю суму в одному звітному році, залишок перейде на наступний. Це буде відбуватися до тих пір поки платник податків не отримає всю належну суму.

Обмежувальна сума відрахування при іпотеці вище і становить 3 млн. Рублів. Тобто, при оформленні кредиту для цілей будівництва, повернути можна 13% від 3 млн. Рублів - 390 тис. Рублів.

Рублів

При цьому в договорі з банком повинно бути чітко прописано цільове призначення позикових коштів. В іншому випадку одержати відрахування не вдасться.

окремі випадки

Нерідко трапляється, що людина побудувала будинок і вийшов на пенсію. В цьому випадку оформити податкове вирахування на будівництво можна тільки на ті звітні періоди, коли громадянин був офіційно працевлаштований. Однак якщо пенсіонер офіційно продовжить працювати або буде отримувати дохід іншого роду (наприклад, здавати житло в оренду) і справно платити податки, то право на отримання виплати за ним залишиться.

Цього права не позбавляється також жінка, яка перебуває в декретній відпустці. Для цього їй не обов'язково повертатися на роботу. Крім того, отримати за неї відрахування може чоловік. Навіть якщо будинок оформлений у власність дружини.

Окремо слід згадати про будівництво будинку на дачній ділянці. В цьому випадку одержати відрахування можна тільки тоді, коли в документах будівля не числиться як садове, дачне або нежитлове.

Отримати податкове вирахування на будівництво будинку, якщо за чеки платив не саме власник, а його родич надзвичайно складно. Практично неможливо довести, що витрати несли саме ви. З цієї причини рекомендується оформляти платіжні документи на себе.

При виникненні труднощів з оформленням майнового відрахування або при обмеженні ваших прав звертайтеся за юридичною консультацією. Отримати безкоштовну правову допомогу можна на нашому сайті.

Тепер ви знаєте, як оформити податкове вирахування при будівництві будинку в 2019 році. Приділіть особливу увагу документам. При необхідності звертайтеся до юриста.

Які витрати враховуються при розрахунку майнового відрахування на будівництво?
Як отримати податкове вирахування при будівництві будинку?
Коли можна оформити?
Які витрати враховуються при розрахунку майнового відрахування на будівництво?
Як отримати податкове вирахування при будівництві будинку?
Коли можна оформити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online