Податкові відрахування при будівництві будинку: перелік документів, чеки, отримання

  1. Чи можливий податкове вирахування при будівництві будинку
  2. Як його отримати
  3. Необхідні документи і приймають їх органи
  4. Особливості заповнення 3-ПДФО
  5. Процедура оформлення НВ і терміни отримання
  6. Важлива інформація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-якої розсудливої ​​людини тішить думка отримати частину грошей назад. Багато вже стикалися з поняттям податкових відрахувань (НВ), хтось навіть отримує їх стандартні варіанти або періодично подає документи на повернення частини коштів, витрачених на лікування і навчання . Також часто використовується майновий відрахування при покупці квартири або іншого житла. Це досить велика сума грошей. Тому багатьох цікавить, а чи належить НВ, якщо будинок не куплений, а самостійно будується.

Чи можливий податкове вирахування при будівництві будинку

Згідно ст. 220 НК РФ при будівництві житлового будинку громадянам покладено НВ. Цим правом можна скористатися лише після завершення процедури оформлення житла. Незалежно від того, скільки років будувався будинок, право на податкове вирахування з'являється тільки після отримання свідоцтва про власність.

Увага! Якщо при будівництві будинку була використана державна соціальна програма або притягнутий материнський капітал, то податкове вирахування не передбачений. Також відсутнє право на НВ якщо недобудований житловий будинок був придбаний у родичів.

  • Варто знати, що перепланування вже побудованого будинку не має на увазі отримання НВ.
  • Також не покладено відрахування при зведенні будь-яких господарських будівель або додаткових споруд.
  • Внутрішня і зовнішня обробка побудованого житлового будинку може входити в базу для розрахунку суми НВ при самостійно зведенні.

Як його отримати

Для отримання вирахування необхідно мати оподатковуваний дохід і в обов'язковому порядку зібрати всі платіжні документи, що підтверджують витрати під час будівництва Для отримання вирахування необхідно мати оподатковуваний дохід і в обов'язковому порядку зібрати всі платіжні документи, що підтверджують витрати під час будівництва. Виходячи з цих даних буде визначено розмір коштів, що підлягають поверненню.

Існує максимальний розмір коштів, витрачених на будівництво та оздоблення житла. Він обмежений 2 млн рублів, але це не сума до відрахування, а максимум для його розрахунку. Якщо на зведення будинку була витрачена така ж сума, то до повернення належить 13%, це 260 000 тисяч. Навіть якщо було витрачено більше коштів, то це не збільшить суму НВ. У той же час зменшення суми витрачених грошей на будівництво може знизити розмір відрахування.

Цікаво! При будівництві будинку можна отримати повторний відрахування. Перший раз документи подаються після отримання свідоцтва про власність, а другий по завершенню обробки, хоча раніше наступні витрати в базу для НВ не входили. Зараз можна згодом подати додаткові документи, якщо первинна сума не витратила весь покладений ліміт.

Про податковий відрахуванні на будівництво будинку розповість відео нижче:

Необхідні документи і приймають їх органи

Самостійне отримання вирахування пов'язане з деякими труднощами, багато хто просто не знаю які документи потрібно зібрати і куди їх подавати. Здати пакет документів потрібно в УФНС за місцем реєстрації або надати їх роботодавцю.

При подачі до податкової потрібно:

  1. Заява на НВ.
  2. Паспорт заявника.
  3. Свідотство про власність.
  4. Довідку 2-ПДФО і декларацію 3-ПДФО .
  5. Платіжні документи, що підтверджують витрати.

Паспорт і свідоцтво надаються у вигляді копій, але при подачі документів повинні бути пред'явлені оригінали. Всі інші документи не приймаються в копіях. Складнощі в їх зборі немає - потрібно тільки заповнити заяву, отримати на роботі довідку 2-ПДФО, скласти або замовити оформлення декларації З-ПДФО, збирати всі чеки і квитки.

Як платіжних документів можна надавати наступне:

  • Касові і товарні чеки
  • Розписки про отримання грошей
  • Платіжні доручення і квитанції
  • Виписки з рахунку при переказі коштів.

Це вимагає просто систематичного збору всіх Квітка і платіжних бланків, що не складає особливих труднощів. Більш складне завдання - це оформлення декларації 3-ПДФО.

Особливості заповнення 3-ПДФО

Є кілька способів заповнення цієї декларації - письмово від руки, з використанням спеціалізованої програми і на замовлення. Найпростіше отримати 3-ПДФО при замовленні у фахівців, але ця послуга є платною. Найбільш складним є процес заповнення від руки, вірогідні помилки в розрахунках. Найбільш оптимальним способом є заповнення 3-ПДФО з використанням програми. Для цього є безкоштовні варіанти програмного забезпечення, що знаходяться в інтернеті.

Якщо ж потрібно заповнити декларацію від руки, то потрібно завантажити бланки з сайту ФНС і бути особливо уважним при внесенні в них даних. Оновлена ​​версія 3-ПДФО складається з 24 аркушів. Основна частина листів - це розрахунки.

Увага! Саме з розрахунками пов'язане велику кількість помилок, а неправильно заповнена декларація загрожує відмовою в отриманні вирахування через повернення документів.

Перші 2 листа є титульними, вони найбільш прості в заповненні. Варто внести туди свої персональні дані, такі як ПІБ, номер ІПН та інше. Наступні розділи заповнюються частково або ж взагалі залишаються порожніми. Наприклад, листи В1 і В2 заповнюються індивідуальними підприємцями та особами з приватною практикою.

Досвідчені люди радять почати заповнення з останніх 12 аркушів, а потім переходити в початок декларації. На аркушах Г-Л відображаються всі дані про доходи, податки і супутніх стандартних і соціальних НВ. Особливо важливим є лист Л, саме в ньому вказується інформація про витрати на будівництво будинку. Тим, хто вперше заповнює декларацію, варто кілька разів перевірити всі розрахунки перед її подачею.

Процедура оформлення НВ і терміни отримання

Існує 2 способи отримати податкове вирахування при будівництві будинку Існує 2 способи отримати податкове вирахування при будівництві будинку.

  • Перший - традиційний, він дозволяє отримувати НВ при подачі документів до податкової. Це можна зробити тільки на наступний рік після настання права власності на будинок. Навіть якщо будівля була добудована в самому початку 2017 року і на нього було отримано відповідне свідоцтво, то звернутися за отриманням НВ можна буде не раніше січня 2018 року.
  • Другий спосіб має на увазі звернення за вирахуванням безпосередньо до роботодавця. У цьому випадку він перестане утримувати ПДФО . Багатьом вигідніше отримувати НВ з податкової - це відразу пристойна сума, а не щомісячні невеликі порції грошей.

Умовно можна виділити 4 етапи отримання вирахування:

  1. Саме будівництво будинку і збір платіжних документів.
  2. Офіційне оформлення права на власність житлового будинку.
  3. Підготовка пакету документів та їх подача.
  4. Очікування перевірки з боку податкової та отримання НВ.

На першому етапі важливо збирати будь-які чеки і квитанції, що підтверджують факт витрат грошей. Бажано супроводжувати їх додатковими товарними чеками, що містять перелік куплених товарів. При наймі співробітників необхідно укладати договір або отримувати документ про оплату їх послуг.

Другий етап передбачає подачу документів на оформлення будинку. Без свідоцтва про власність не можна отримати НВ. Після цього можна переходити до підготовки всього пакета необхідних документів для подачі в податкову. Далі від власника нічого не залежить - співробітники ФНС ще раз перевіряють достовірність поданих документів і вірність їх заповнення. Відрахування відбувається після цієї перевірки через 3-4 місяці.

Важлива інформація

При купівлі земельних ділянок з недобудованими будинками важливо правильно оформити договір. Щоб мати можливість отримати податкове вирахування на будівництво будинку, потрібно вказати в договорі купівлі-продажу конкретне позначення. Там обов'язково має бути зазначено, що купується об'єкт незавершеного будівництва, тоді під НВ потрапить і ця покупка, і подальші витрати, включаючи обробку. Якщо при покупці буде вказано просто будівля, що не позначає його недобудований статус, то відрахування зроблять тільки від суми придбання. Наступні витрати на добудовування будинку під НВ не потраплять.

Також варто знати, що будівництво будинку на дачній ділянці, що не дає можливість оформлення реєстрації (прописки), не є підставою для отримання податкового вирахування. Навіть якщо сім'я буде постійно проживати в цій будівлі, то воно за законом не вважається житловим будинком. Перед будівництвом житла на своїй земельній ділянці варто заздалегідь ознайомитися з усіма нюансами, не забуваючи збирати всі квитанції, чеки та інші платіжні документи, щоб отримати належний за законом відрахування.

Ще більше корисної інформації по податковим відрахуванням на будівництво будинку міститься в відео нижче:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online