Договір позики між фізичними особами: зразок і порядок оформлення

  1. різновиди позик
  2. розписка
  3. відсотки
  4. Особливості документального оформлення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Договір позики між фізичними особами полягає двома пересічними громадянами. Його суть полягає в тому, що одна зі сторін надає, а інша отримує матеріальні ресурси у тимчасове користування. Щодо терміну і порядку повернення коштів учасники угоди домовляються перед складанням документа. Останній фіксує зобов'язання, прийняті кожною стороною.

Складання і виконання документа ґрунтується на чолі 42 Цивільного кодексу Російської Федерації. Основною метою виступає захист прав кожного з учасників здійснюють операції.

Можлива усна або письмова форма такого договору. Другий варіант застосовується, коли загальна вартість предмета угоди перевищує десятикратний мінімальний розмір заробітної плати, встановленої законодавством на момент здійснення операції. В інших випадках сторони керуються виключно власними уподобаннями.

Письмова угода може бути посвідчений нотаріусом, хоча це не впливає на юридичні наслідки документа. Його також можуть підписати свідки передачі грошових коштів або інших цінностей, якщо присутні в момент, коли виповнюється домовленість.

різновиди позик

Законодавство Російської Федерації поділяє подібний вид угод на такі категорії:

  • Цільовий: надання грошової позики на увазі використання коштів одержувачем виключно в конкретних цілях - на придбання певних товарів, лікування, освіту і т. Д.
  • Нецільової: надається на будь-які потреби громадян, одержувач має право використовувати фінанси на власний розсуд. На практиці це більш дороге рішення, ніж цільову позику.

Обидва види угод можуть мати БЕЗОПЛАТНО або безоплатний характер, тобто кошти надаються з розрахунком на сплату відсотків за їх використання, або без додаткової плати.

розписка

Щоб убезпечити себе, позичальник і кредитор можуть написати розписки. Перший підтверджує, що отримав гроші в тимчасове користування, а другий - що йому частково, повністю або з відсотками повернули кошти.

Розписки вважаються найкращим вирішенням спірних питань. Найчастіше громадяни наївно вважають, що документ складається тільки при передачі коштів у позику. На практиці це виглядає так: позичальник пише, що отримав суму, а при поверненні просто забирає розписку у позикодавця. Іноді такий порядок дій виправданий, але трапляється, що хитрий кредитор обманює боржника.

Приклад з особистої юридичної практики:

Жінка взяла в борг грошові кошти у свого роботодавця в приватному порядку. Розписку склали між фізичними особами. Згодом вона звільнилася з цього місця роботи за власним бажанням, викликавши таким вчинком гнів начальника (позикодавця), тому що розірвання трудових відносин випало на щоквартальну звітність, яку працівниця не підготувала.

Жінка сумлінно повернула позикові кошти і забрала надану раніше розписку. Через деякий час вона отримала повістку до суду. Позивачем виступав колишній начальник, який вимагав повернути борг, який, як вона вважала, був уже сплачено.

З'ясувалося, що позикодавець підмінив розписку копією, зробленою на кольоровому принтері, тому на руках мав дійсний документ, що підтверджує, що їм передані гроші, а відповідачка не мала фактичними доказами повернення боргу. Природно, що судове рішення було прийнято на користь позивача.

Важливо!

При поверненні коштів, вимагайте розписку, що підтверджує виконання зобов'язань.

Уникнути негативних наслідків дозволяє погашення кредиту за допомогою банківського переказу. При цьому вказуються номер, дата підписання договору і призначення платежу. Іноді додатково складається розписка про повернення, але є ризик зворотної ситуації: позичальник може заявити, що скоїв два платежу - готівкою і через банк.

відсотки

Договір позики між фізичними особами може передбачати нарахування додаткової суми (неустойки) за несвоєчасне повернення, а також деяку суму або відсотки за користування коштами.

Схема виплат обумовлюється в договорі або розписці, якщо відсутнє положення про щомісячні платежі, передбачається, що позичальник зобов'язаний повернути всю суму одноразово, а відсотки виплачувати щомісяця, згідно зі ст. 809 ГК РФ.

Всі нюанси варто грамотно прописати при укладенні угоди, інакше позикодавцеві не уникнути судових розглядів.

Особливості документального оформлення

Підписання договору позики вимагає дотримання певних правил.

Стандартний зразок передбачає зазначення:

  • П.І.Б. обох учасників угоди;
  • паспортних даних кожного боку;
  • місць проживання / реєстрації позикодавця і позичальника;
  • суми і дати передачі фінансових ресурсів боржника;
  • термінів початку і закінчення дії договору.

При передачі в тимчасове користування будь-яких цінностей не зайвим буде скласти акт прийому-передачі. Цей захід вбереже обидві сторони від сумнівів і суперечок про належну якість майна.

Для угод і розписок існують стандартні зразки, але на практиці слід дотримуватися вказівки обов'язкових пунктів, навіть якщо в шаблоні щось упущено.

При передачі грошових коштів між близькими людьми, часто не береться важливість письмової форми договору. Родичі соромляться попросити розписку за передачу матеріальних цінностей. Не бійтеся вимагати письмового підтвердження, близькі люди зрозуміють ваші побоювання, і в той же час будуть більш дисципліновано виконувати свої зобов'язання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online