Боргова розписка в отриманні грошових коштів зразок

  1. Коротко про юридичну силу боргових розписок
  2. Що повинно бути зазначено в розписці?
  3. Корисні практичні поради щодо оформлення розписки
  4. Пишемо текст від руки
  5. Для розписки підходить будь-який папір
  6. Вказуємо паспортні дані сторін
  7. вказуємо адреси
  8. Вказуємо суму угоди
  9. встановлюємо терміни
  10. Пишемо кульковою ручкою
  11. Встановлюємо процентні ставки
  12. Заручається підтримкою свідків
  13. Перевіряємо правильність і повноту підпису позичальника
  14. Грошова розписка. зразок
  15. Розписка про отримання позики у присутності свідків. зразок
  16. Чи звертатися до нотаріуса?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Складання розписки - один з традиційних і найбільш часто використовуються методів посвідчення факту передачі грошових коштів в борг. Надалі, якщо боржник почне намагатися ухилитися від взятих на себе зобов'язань, розписку можна буде представити суду в якості вагомого і вирішального доказу. Складання розписки - один з традиційних і найбільш часто використовуються методів посвідчення факту передачі грошових коштів в борг

Боргова розписка в отриманні грошових коштів зразок

Важливо, щоб даний документ був складений правильно, з дотриманням загальноприйнятих норм і стандартів. Лише в цьому випадку кредитор зможе розраховувати на відновлення справедливості і повернення грошей. Ознайомившись з нижчевикладеною інформацію, ви дізнаєтеся, як повинна виглядати правильна розписка і яких правил слід по можливості дотримуватися в процесі її складання.

зміст матеріалу

Коротко про юридичну силу боргових розписок

Боргова розписка повинна бути складена докладно

Питання досить спірне, але і на нього можна дати відповідь, спираючись на актуальні положення законодавчої бази. Перш за все, потрібно знати, що розписка може бути складена з подальшим посвідченням у нотаріуса або ж без такого. Перший варіант більш кращий, тому що з нотаріально завіреним документом буде простіше відстоювати свої права в суді. У другому випадку також можна розраховувати на відновлення справедливості, але на це піде більше часу і сил.

В цілому ж будь-яка розписка, складена в письмовій формі і засвідчена підписом учасників і свідків (при наявності) має юридичну силу. Але щоб це твердження було актуальним, документ повинен бути оформлений з урахуванням всіх важливих нюансів. Про це далі.

Що повинно бути зазначено в розписці?

Зразок боргової розписки

У розписці обов'язково вказуються ключові реквізити, в числі яких:

  • персональні дані учасників угоди. Наводяться не тільки їх ПІБ, але і дати народження, адреси реєстрації та фактичного проживання;
  • серія, номер та інша основна інформація про паспорт кредитоотримувача або замінює паспорт документі;
  • сума операції. Якщо гроші надаються в іноземній валюті, слід зазначити курс, відповідно до якого буде повертатися кредит. Це дозволить уникнути непорозумінь;
  • інформація про відсотки, якщо це передбачено;
  • термін розрахунку;
  • дати, підпису. Підписи повинні бути проставлені з розшифровкою, тобто поруч з автографом вказується прізвище автора.

Корисні практичні поради щодо оформлення розписки

Позика грошей під розписку

Пишемо текст від руки

При цьому настійно рекомендується, щоб весь текст писав одержувач кредиту. Якщо останній відмовиться від виконання взятих на себе зобов'язань, уповноваженим органам буде набагато легше виконати почеркознавчу експертизу, встановити автора документа і притягнути його до відповідальності. При цьому почерк повинен бути розбірливим, стежте за цим.

Для розписки підходить будь-який папір

Навіть листочок з блокнота або обривок зошитового листа буде розглянуто судом в якості документа з юридичної силою. Звичайно ж, якщо в ньому будуть відзначені всі значущі реквізити.

Вказуємо паспортні дані сторін

Закон не зобов'язує позичальників поширювати інформацію про свої паспортні дані, але вкрай бажано, щоб вони були приведені в розписці - так уповноваженим органам буде простіше і швидше ідентифікувати учасників угоди.

Суть в тому, що практично у кожного громадянина є повний тезка, тобто людина з ідентичними ПІБ. І якщо в розписці НЕ будуть вказані паспортні дані, довести, що документ складено конкретно цим громадянином, буде складніше.

Кредитору ж досить просто вказати свої ПІБ. Наводити більше інформації необов'язково.

вказуємо адреси

Вкрай бажано, щоб позичальник вказав в розписці адреси своєї прописки і фактичного проживання, якщо він відрізняється від місця реєстрації. За наведеними адресами будуть відправлятися повідомлення, повістки в суд, копії позовів та інші документи. При необхідності туди ж зможуть прийти співробітники поліції, служби судових приставів і ін.

Вказуємо суму угоди

При цьому вказати її потрібно як цифрами, так і прописом. Це звичайна практика, яка дозволяє уникнути різного роду непорозумінь у разі нерозбірливості почерку позичальника.

Це звичайна практика, яка дозволяє уникнути різного роду непорозумінь у разі нерозбірливості почерку позичальника

Стаття 158. Форма угод

встановлюємо терміни

Термін повернення позики кожен визначає самостійно. При цьому можна дати позичальникові свого роду розстрочку, передбачивши погашення боргу по частинах. Якщо в договорі відсутні конкретні дати повернення позики або ж зазначено, що позичальник повинен буде розрахуватися на вимогу, згідно із законом у одержувача кредиту буде рівно 30 днів на погашення заборгованості з моменту отримання відповідної вимоги з боку кредитора.

Пишемо кульковою ручкою

Вимога продиктована особливостями почеркознавчої експертизи. У випадку з звичайною кульковою ручкою, встановити приблизний термін складання розписки можна протягом 3 років з моменту її написання. Якщо ж документ буде оформлений гелиевой ручкою, цей час скорочується приблизно до 10 місяців.

Встановлюємо процентні ставки

Учасники угоди можуть самостійно визначити відсотки за користування кредитними коштами та передбачити різні штрафи за несвоєчасне повернення грошей. Якщо нарахування відсотків не передбачено, в розписці потрібно зробити відповідну позначку - «позика вважається безпроцентним».

При відсутності конкретних ставок і згаданої вище позначки, відсотки будуть розраховуватися за значеннями Центрального Банку для місця проживання кредитора на день повернення боргу.

Ст. 808 ГК РФ

Заручається підтримкою свідків

Хоча це і не є обов'язковим, наявність двох свідків у майбутньому зіграє на користь кредитора, якщо позичальник почне ухилятися від узятих на себе боргових зобов'язань. Свідки повинні бути незацікавленими особами. У майбутньому їх показання можуть стати дуже корисними. Наприклад, якщо позичальник почне виправдовувати себе тим, що він не отримував ніяких грошей і розписку з нього «вибили», свідки підтвердять неправдивість подібного роду заяв.

Також в якості свідка може виступати нотаріус, який виконав посвідчення боргової розписки.

Перевіряємо правильність і повноту підпису позичальника

Переконайтеся, що підпис одержувача кредиту схожа на автограф у його паспорті. Цей момент стає особливо актуальним, якщо у людини занадто проста підпис і встановити, що вона належить саме йому, складно. Щоб уникнути проблем і різних труднощів, вимагайте від позичальника розшифровки його підпису. Досить, щоб він розписався і вказав поруч своє прізвище, а краще ПІБ повністю.

Пам'ятайте: правильну підпис людина ставить швидко, особливо не замислюючись. Якщо позичальник навмисне вимальовує кожен елемент автографа, витрачаючи на це підозріло багато часу, він може бути шахраєм.

Грошова розписка. зразок

грошова розписка

Розписка про отримання позики у присутності свідків. зразок

розписка

Чи звертатися до нотаріуса?

СТ. 807 ГК РФ

Раніше кілька разів згадувалася можливість посвідчення розписки у нотаріуса. Процедура залишається практично такою ж: сторони угоди складають розписку, а після просто проводять процедуру її завірення в нотаріальній конторі. У цього варіанту є свої явні переваги і вагомі недоліки.

Серед великих плюсів потрібно, в першу чергу, відзначити те, що нотаріус ставить на документі свій підпис. Тобто в майбутньому позичальник не зможе уникнути покарання, стверджуючи, що ніяку розписку він не робив, - факт укладення договору засвідчений і підтверджений. Крім цього, нотаріус може допомогти правильно скласти розписку, а в майбутньому при необхідності дати свідчення в суді при появі спірної ситуації.

Ключові же недоліки співпраці з нотаріусом зводяться до необхідності додаткових тимчасових і фінансових витрат. В цілому ж закон не вимагає, щоб розписки обов'язково проходили процедуру посвідчення у нотаріуса - цей момент залишається вже на ваш розсуд.

Таким чином, розписка - це документ, який має повноцінну юридичну силу і підтверджує факт наявності фінансових відносин між кредитором і позичальником. За допомогою розписки обидві сторони справи зможуть при необхідності відстояти свої законні права та інтереси в судовому порядку, якщо в цьому виникне потреба. Ви ж тепер знаєте, як повинна складатися правильна розписка і зможете заздалегідь убезпечити себе від різного роду незручностей і негараздів.

Відео - Складаємо розписку в отриманні грошових коштів

Що повинно бути зазначено в розписці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online