Пільги для багатодітних об'єднають в одному законі

  1. У кожному регіоні - свої критерії
  2. Без папірця пільги не дадуть

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: ПГ / Геннадій Міхєєв

Сенатори мають намір законодавчо встановити єдиний підхід до визнання сім'ї багатодітною. При цьому заходи підтримки будуть залежати від потреб громадян, які проживають на території конкретного суб'єкта.

У кожному регіоні - свої критерії

Спроби об'єднати пільги для багатодітних сімей в одному законі парламентарії роблять давно. Однак за останні два роки все що надійшли до Держдуми ініціативи були відхилені з різних причин. 25 січня, в ході Різдвяних парламентських зустрічей в Раді Федерації, Патріарх Московський і всієї Русі Кирило нагадав про необхідність надати окремий законодавчий статус багатодітним сім'ям. спікер палати Валентина Матвієнко підтримала предстоятеля РПЦ і дала доручення профільним комітетам почати підготовку відповідного законопроекту. Тоді ж була вироблена стратегія роботи над документом.

«Перш ніж щось змінювати в системі пільг, потрібно отримати дані з регіонів, які закони працюють, які критерії багатодітної сім'ї діють в різних суб'єктах», - розповів голова Комітету Ради Федерації з Регламенту та організації парламентської діяльності Андрій Кутєпов .

Аналіз регіонального законодавства, проведений комітетом по Регламенту, показав, що в кожному суб'єкті - свої критерії багатодітності. Притому що в усіх регіонах багатодітними вважаються сім'ї, які виховують трьох і більше дітей, у питанні - скільки років має бути старшому і молодшому дитині, - дані істотно розходяться. У 82 суб'єктах статус багатодітної сім'ї зберігається до досягнення найстаршою дитиною віку 18 років. При цьому в 29 регіонах статус зберігається, якщо первісток, який досяг віку 18 років, навчається в коледжі або вищому навчальному закладі за очною формою навчання (до закінчення навчання, але не більше, ніж до досягнення нею віку 23 років).

У Москві багатодітна сім'я користується всіма пільгами до досягнення молодшою ​​дитиною віку 16 років. Крім того, у багатьох суб'єктах діють і інші підстави визнання сім'ї багатодітної - постійне або переважне проживання сім'ї на території даного суб'єкта, наявність громадянства Росії в обох або одного з батьків, а також у дітей. У восьми суб'єктах цивільного подружжя не визнають багатодітними батьками, навіть якщо у них більше трьох дітей.

81 регіон надає багатодітним сім'ям земельні ділянки.

Як з'ясувалося, заявлені місцевою владою пільги для багатодітних сімей теж сильно відрізняються в залежності від регіону. Так, в 78 суб'єктах виплачується регіональний материнський (сімейний) капітал або прирівняні до нього заходи соціальної підтримки. У 20 регіонах батьки, які виховують трьох і більше дітей, звільнені від земельного податку та ПДФО. У 81 суб'єкті великим сім'ям надають земельні ділянки, а в 13 - транспортний засіб.

Без папірця пільги не дадуть

Але багато батьків, як виявив моніторинг, не можуть скористатися цими пільгами через складний механізм підтвердження статусу багатодітної сім'ї.

«У суб'єктах немає єдиного підходу і ресурсу, тому багато сімей змушені доводити, що вони багатодітні, кожен раз, коли звертаються за який-небудь мірою соціальної підтримки», - констатує Кутєпов.

Як приклад сенатор наводить випадок, що стався в одному з російських регіонів. У багатодітній родині всім дітям заблокували проїзні квитки в зв'язку з тим, що старшій дитині вже виповнилося 18 років. При цьому в базі даних зафіксовано, що старша дитина досягла повноліття, але не вказано, що в родині помімімо нього, ще четверо неповнолітніх дітей. Мамі в такому випадку необхідно заново отримувати свідоцтво про багатодітну сім'ю - вже на чотирьох дітей. Саме тому суб'ектовие пільги часто не затребувані багатодітними сім'ями - у одержувачів просто немає часу, щоб кожен раз збирати всі папери.

Ще одна тенденція, яку виявили автори єдиного закону про багатодітні - невиконання регіонами Указу Президента Росії «Про заходи щодо соціальної підтримки багатодітних сімей». Так, за даними дослідження Ради Федерації, знижку в розмірі не нижче 30 відсотків за користування опаленням, водою, каналізацією, газом та електроенергією, не пропонують в 72 суб'єктах. У 15 регіонах ця пільга прив'язана до доходу сім'ї та її можуть отримати тільки нужденні.

Багато обласні та крайові влада не виконують навіть ті закони, які вони самі встановили. Суб'єкт може прийняти закон, наприклад, про надання багатодітним сім'ям безвідсоткових позичок на будівництво житла, але постанова про те, як фактично допомагати багатодітним, приймає тільки через два роки. Або цю категорію ставлять в чергу на отримання якоїсь міри підтримки, а в бюджет ці суми не закладають. Через деякий час місцева влада скасовують програму, а сім'ям, які стояли в черзі, не пропонують ніякої альтернативи.

Інша проблема стосується жителів міст федерального значення - чи будуть поширюватися належні їм пільги, якщо сім'я прописана в мегаполісі, а живе в сусідньому суб'єкті, і навпаки. В даний час деякі регіони, наприклад, влада Санкт-Петербурга і Ленінградської області вже роблять кроки по об'єднанню пільг суб'єктів.

Усунути всі ці проблеми в законодавстві повинен буде новий закон. Завершити роботу над документом члени палати регіонів мають намір до кінця весняної сесії.

Основні новели майбутнього закону про багатодітні:

  • Визначення багатодітній сім'ї;
  • Умови збереження статусу багатодітної сім'ї;
  • Порядок інформаційного забезпечення багатодітних сімей про заходи соціальної підтримки;
  • Форма документа, що підтверджує статус багатодітної сім'ї;
  • Питання поширення пільг на території суб'єкта, відмінного від місця реєстрації багатодітній сім'ї;
  • Порядок реалізації пільг, встановлених в суб'єктах.
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online