Недитячі скандали в дитячому будинку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чергова НП за участю дітей сталося в Челябінську. Кілька місяців тому 9-річна сирота Настя залишилася без опіки: її тітка після сварки з чоловіком отримала умовний термін покарання і була позбавлена опікунства над племінницею. З рідних залишилася лише бабуся, за станом здоров'я не має можливості виховувати внучку. І дівчинку віддали в дитбудинок.

Відомо, що будь-який дитячий колектив насторожено, а часом і агресивно приймає новеньких. Тому серед співробітників дитячого закладу було проведено спеціальну нараду, на якому їх закликали максимально дбайливо поставитися до нової дівчинці. Настя навчалася за загальною програмою, але спостерігалася у невролога, будучи інвалідом. На жаль, педагоги пустили все на самоплив.

Тоді в "виховний процес" включилися старші школярки. Настя стала піддаватися форменому "пресингу" з боку інших дітей. У липні дівчинку запхали в мішок зі сміттям, жертва насилу змогла вибратися з пастки, прорвавши мішок зсередини. Добравшись до школи, зустріла викладачку, розповіді про те, що сталося, але почула лише холодне: "Розбирайся сама!". Спасибі, що хоч би садна на тілі обробили і перев'язали.

Читайте також: За недбале ставлення до дітей - стаття

Дитячі розбирання через місяць закінчилися тим, що дитина-інвалід потрапила в лікарню з нервовим зривом. Історію свого життя в дитячому будинку Настя розповіла бабусі, саме завдяки їй вона стала відома дитячому омбудсмену Челябінської області Маргариті Павлової. Лише після втручання Павлової закрутилися все "шестерінки" механізму покладеного в таких випадках розслідування. У справу втрутилися Уповноважений з прав людини Олексій Севастьянов і начальник Управління Слідчого Комітету РФ по Челябінській області Павло Чеурін.

Здається, тепер ситуація вирішиться не тільки кабінетними розносили, але і кримінальними справами. Тим більше, що медична, психологічна та інша експертизи вже підтвердили - постраждала дівчинка не брехала про свої пригоди. Поки ж Маргарита Павлова в своєму блозі пообіцяла докласти всіх зусиль, щоб допомогти Насті знайти сім'ю. Правда, не конкретизуючи, яким способом - чи то поверненням дівчинки під опіку тітки, то чи оформленням в сім'ю прийомну.

Про дитячу жорстокість написано багато. Про те, як несолодко доводиться новеньким не тільки в дитячих будинках, а й у самих звичайних школах - знає, напевно, кожен. На жаль, дитячі колективи - всього лише "дзеркало" суспільства, яке не завжди живе за християнськими заповідями.

Просто у дорослих ексцеси конкуренції приглушаются законами і мораллю, а у молодняка часом останні відсутні. Ось і проходять в дитячих колективах з'ясування стосунків - хто головніший. А якщо в ситуацію ієрархію потрапляє новачок - його відразу починають перевіряти на міцність.

Здається, повністю ігнорувати наявність серед дітей лідерів і аутсайдерів з боку педагогів, напевно, не варто. Очевидно, що саме педагоги, які мають професійні навички, досвід та й людські якості, покликані контролювати ситуацію, використовувати неформальне хлоп'яче самоврядування для нормалізації конфліктної ситуації.

Приватна ситуація в челябінському дитячому будинку погіршувалася ще й тим, що Настю цькували НЕ однокласниці, а старші дівчата. Однолітки її, навпаки, шкодували і допомагали. На жаль, в сучасному світі, та ще позбавлені батьківського виховання, дівчатка досить часто забувають про те, що фізичне насильство - неналежний для "прекрасної статі" спосіб самовираження. Підсумком є ​​формений "дідівщина" - точніше, "бабовщіна".

Читайте також: Жесть: діти знущаються над однолітками

В описаному випадку прорахунок співробітників дитячого будинку очевидний. І приклад в Челябінську не поодинокий, коли байдужість дорослих діти розцінюють як своєрідну команду: "Фас!". Допустити не просто ієрархизацію всередині окремих класів, а можливість виникнення справжнього "рабства" старших над молодшими - це груба педагогічна неспроможність. А в термінах кримінального законодавства - недбалість, що має згадка в конкретних статтях КК РФ. Тому що те, що сталося - НЕ розгляду однолітків за лідерство, а тупе пригнічення слабких сильними - не за особистими якостями, а за віком.

У той же час, не можна не помітити, що і спроба керівництва скандального дитбудинку "не виносити сміття з хати" досить зрозуміла. Омбудсмен Маргарита Павлова не повідомляє про вік кривдниць Насті. Але якщо їм менше 14 років - то "дідам в спідниці" практично нічого не загрожує. В крайньому випадку - помістять у спеціальну школу закритого типу, яка принципово нічим від дитбудинку не відрізняється. Так що дитбудинківських цим і не налякати.

Неповнолітні мелкоуголовние особистості можуть відчувати себе до 14 років абсолютно спокійно - в випадок чого, за них відповідатимуть дорослі. Так чому ж дивуватися, якщо дирекція цього дитячого закладу не хотіла привертати до розгляду правоохоронних органів, поки скандал не набув надто вже великий розмах?

На закінчення хочеться процитувати слова Уповноваженого з прав дітей Челябінської області: "Впевнена, що ця історія далеко не поодинокий випадок. Потрібно припиняти цю порочну практику і ліквідувати цю систему, де панують цинізм і нестерпна жорсткість". Хотілося б бути оптимістами - але, поки в близький успіх цього благородного задуму віриться насилу.

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"

Так чому ж дивуватися, якщо дирекція цього дитячого закладу не хотіла привертати до розгляду правоохоронних органів, поки скандал не набув надто вже великий розмах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online