Як відновити свідоцтво про шлюб, де можна отримати дублікат при втраті? (2019 рік)

  1. Які документи потрібні для отримання копії свідоцтва при втраті?
  2. Де можна отримати дублікат свідоцтва про укладення шлюбу?
  3. Що робити при знаходженні в іншому місті?
  4. Детальна інструкція відновлення свідоцтва про шлюб
  5. Отримання копії свідоцтва третіх осіб

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відновлення свідоцтва про шлюб - досить поширена процедура, з якою зіткнутися може кожен. Документ можна втратити або пошкодити. У деяких випадках проблема отримання оригіналу на руки виникає у одного з подружжя у разі відмови іншого з них видати свідоцтво на руки. Такі нюанси найчастіше виникають, наприклад, при оформленні шлюборозлучних процесів.

Відновлення свідоцтва про шлюбі здійснюється в найкоротші терміни, але даний факт може бути ускладнений проживанням в іншому місті.

до змісту ↑

Які документи потрібні для отримання копії свідоцтва при втраті?

  • паспорт заявника;
  • квитанція про сплату державного мита (видається співробітниками РАГСу при зверненні заявника).

У паспорті заявника повинна бути відмітка про укладення шлюбу. В іншому випадку в отриманні дубліката вам буде відмовлено. Шлюбні відносини повинні бути зареєстровані офіційно і не визнані недійсними.

Додаткових документів процес відновлення свідоцтва не вимагає, проте в окремих випадках співробітники РАГСу можуть зажадати певні підтвердження права на отримання дубліката.

Наприклад, якщо один з подружжя на момент звернення за копією свідоцтва помер (наприклад, чоловік), то необхідно буде надати довідку про його смерть. Якщо дублікат треба отримати за третіх осіб, то таке право також необхідно буде підтвердити нотаріально завіреними дорученнями або іншими документами , Які вимагає ситуація.

Винятком з вищевказаного правила може бути ситуація, при якій дружині необхідно підтвердити причину зміни прізвища, але шлюб офіційно розірваний. В даному випадку до заяви на отримання дубліката документа додається копія свідоцтва про розірвання шлюбу, а в самому бланку вказується причина виникнення необхідності отримання копії акта, що підтверджує висновок вже розірваних шлюбних відносин.

Зверніть увагу, що бланк нового документа в останньому випадку не видається, а замінює його спеціальна довідка, яка містить інформацію про дату, місце та осіб, які уклали шлюб.

до змісту ↑

Де можна отримати дублікат свідоцтва про укладення шлюбу?

Де можна отримати дублікат свідоцтва про укладення шлюбу

  • ЗАГС , В якому були оформлені шлюбні відносини;
  • ЗАГС за місцем проживання заявника.

Найпростішим варіантом відновлення свідоцтва про шлюб є ​​звернення в ЗАГС. Процедура отримання документа в даному випадку відбувається протягом однієї години з моменту візиту заявника.

Після написання відповідної заяви представника державного органу та сплати держмита в розмірі 350 рублів, інформація перевіряється в найкоротші терміни, і ви відразу отримуєте на руки нове свідоцтво з відміткою про повторну видачу. Саме стільки коштує відновлення свідоцтва.

Такий алгоритм дій має на увазі звернення саме в той ЗАГС, де був укладений шлюб.

до змісту ↑

Що робити при знаходженні в іншому місті?

Якщо ви проживаєте в місті, віддаленому від РАГСу, в якому реєструвався акт цивільного стану, то можна скористатися двома варіантами дій:

  • приїхати в ЗАГС особисто;
  • відправити запит на отримання дубліката через ЗАГС за місцем проживання.

Для отримання дубліката свідоцтва про шлюб можна звернутися в ЗАГС за місцем проживання. Після написання відповідної заяви, сплати державного мита і пред'явлення своїх документів, що засвідчують особу, співробітниками державного органу буде направлено запит до архіву.

Після отримання підтвердження вам поштою надсилається дублікат документа. Дана процедура займає довше часу, ніж при особистому зверненні. Обумовлений такий факт терміном поштових відправлень, а також відправкою і обробкою запиту.

Якщо у вас є можливість приїхати в ЗАГС, де було оформлено одруження, то процедура відновлення свідоцтва про шлюб займе значно менше часу. Пред'явивши паспорт та відповідну заяву, ви отримаєте бланк заяви та квитанцію на оплату державного мита.

Заплативши потрібну суму через банк або термінал, вам необхідно повторно звернутися до співробітників ЗАГСУ і отримати дублікат документа.

Читайте також статтю про складання шлюбного угоди і його реєстрацію на нашому сайті. Його можна оформити в шлюбі!

до змісту ↑

Детальна інструкція відновлення свідоцтва про шлюб

Отже, що потрібно робити по порядку:

  1. підготуйте паспорт з відміткою про укладення шлюбу;
  2. зверніться до органів РАГСу;
  3. напишіть заяву про відновлення документа;
  4. оплатіть державне мито;
  5. пакет документів, що включає в себе паспорт, заяву і квитанцію, передайте співробітникам ЗАГСА;
  6. отримаєте дублікат свідоцтва про шлюб у відділенні РАГСу або поштою.

Важливі нюанси, які треба враховувати при написанні заяви на отримання копії свідоцтва про шлюб:

  • бланк заяви видається співробітниками ЗАГСА (форма 19);
  • при заповненні бланка не повинно бути виправлень і незаповнених граф;
  • заява не має містити нечитаною інформації і скорочень;
  • бланк заяви заповнюється одним з подружжя, присутність другого в даному випадку не потрібно.

У заяві на відновлення свідоцтва про шлюб крім паспортних даних заявника, його контактної інформації, дату і місце укладення шлюбу, вказується причина звернення (втрата або приведення в непридатність основного документа).

Форму заяви можна також взяти у нас: завантажити

У деяких випадках допускається рукописна заява, приклад якого обов'язково повинен бути присутнім на інформаційних стендах у відповідних державних органах.

до змісту ↑

Отримання копії свідоцтва третіх осіб

Отримання копії свідоцтва третіх осіб

Іноді виникають ситуації, коли доводиться отримувати копію свідоцтва про шлюб третіх осіб, наприклад, померлих батьків чи інших родичів, а також при відсутності у них можливості особистого звернення в ЗАГС.

Відповідно до законодавства, отримати дублікат даного документа можуть діти батьків, яких немає в живих, опікуни недієздатних осіб або будь-яка людина, що має на руках відповідну довіреність, засвідчену нотаріально.

Підтвердження спорідненості або права отримання копії свідоцтва необхідно документально підтвердити співробітникам органу, реєструючого акти громадянського стану.

Документи, необхідні для отримання дубліката свідоцтва про реєстрацію шлюбу третіх осіб:

  • нотаріально завірена довіреність;
  • документ, що підтверджує особу особи, яка звертається із заявою про видачу дубліката свідоцтва про шлюб (паспорт або інший документ);
  • документи, що підтверджують факт спорідненості;
  • документи, що підтверджують здійснення процедури прийняття спадщини;
  • рішення органів влади про встановлення опіки над особою, копію документа якого необхідно отримати в РАГСі.

Документ, який видається замість втраченого або зіпсованого бланка - це нове свідоцтво з іншим порядковим номером. Копія, також як і оригінал, відповідним чином фіксується в базі даних.

Початковий документ втрачає свою юридичну силу автоматично з моменту його заміни, тому навіть при виявленні втраченого свідоцтва, використовувати треба буде дублікат.

У зв'язку з удосконаленням системи обслуговування відвідувачів державних органів, регулярно відбуваються деякі зміни. Наприклад, на даний момент, для оплати квитанції не виникає необхідності пошуку потрібного відділення банку. Грошові кошти ви можете внести на вказаний рахунок, використовуючи термінали, встановлені в самих будівлях РАГСу.

Заявку на отримання дубліката свідоцтва про укладення шлюбу ви можете скласти, використовуючи інтернет-сервіси. В даному випадку важливо звернути увагу на те, що ресурс повинен бути офіційним, а не стороннім. Така функція в деяких регіонах може бути поки не доступна.

Розмір держмита може змінюватися відповідно до указів Уряду РФ.

Які документи потрібні для отримання копії свідоцтва при втраті?
Де можна отримати дублікат свідоцтва про укладення шлюбу?
Що робити при знаходженні в іншому місті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online