Ветеран військової служби: пільги і права ветеранів

  1. Хто має статус ветерана військової служби
  2. Подача заявки на присвоєння звання ветерана
  3. винесення рішення
  4. ветеранський посвідчення
  5. Права і пільги, присуджені ветеранам військової служби
  6. Пенсійне забезпечення ветеранів
  7. Відео - Пільги ветеранам Великої Вітчизняної Війни
  8. Знижки на житлово-комунальні послуги
  9. Ритуальні послуги
  10. Пільги в області оподаткування
  11. забезпечення житлом
  12. проїзд
  13. Різні додаткові виплати і допомоги
  14. Підведемо Підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Деякі категорії населення нашої країни, які особливим чином відзначилися своїми діяннями, виробленими на благо вітчизни, нагороджуються не тільки різними відзнаками, але також і особливими пільгами, що дозволяють їм значно поліпшити життєві умови. Типовий представник такої категорії - ветеран військової служби, пільги яким покладаються найрізноманітніші, в різних життєвих сферах. У цьому матеріалі ми перераховуємо їх список, і розглядаємо кожну пільгу докладно. Деякі категорії населення нашої країни, які особливим чином відзначилися своїми діяннями, виробленими на благо вітчизни, нагороджуються не тільки різними відзнаками, але також і особливими пільгами, що дозволяють їм значно поліпшити життєві умови

Ветеран військової служби: пільги

Хто має статус ветерана військової служби

Згідно з відомостями з Федерального законодавства нашої країни, ветеранами військової служби вважаються службовці:

  • Збройних Сил Радянського Союзу;
  • Збройних Сил сучасної Росії;
  • інших формувань різної спрямованості, що мають на увазі несення громадянами країни військової служби;
  • особи, що несуть службу в ОВС країн-учасниць Співдружності Незалежних Держав.

Стаття 5. Ветерани військової служби

Ветеран - це не просто особа, коли-небудь несшее службу шуканої спрямованості в одній з перерахованих вище структур. Правом називатися і вважатися ветераном відзначаються люди, які мають одну з наступних нагород:

  • медаль;
  • орден;
  • почесні звання, присуджене за часів Радянського Союзу, або ж в сучасній Росії.

Крім того, крім наявності шуканих відзнак, дуже важливо, щоб для отримання статусу ветерана набралося конкретну кількість часу, відданого службі - 20 років.

Крім цього, статус ветерана присуджується також тим жителям нашої країни, які під час несення покладених на них військових обов'язків, отримали якусь травму, наприклад:

  • серйозне поранення;
  • каліцтво;
  • хвороба;
  • контузію тощо.

За умови, що вищевказані різновиду пошкоджень в кінцевому підсумку призвели до того, що військовослужбовець став інвалідом, йому також присуджується відповідна група інвалідності.

Відповідно до закону, присудити цікавий для нас статус можуть виключно таким особам:

  • військовим, які несуть і знаходяться на службі в поточному часу;
  • громадянин, раніше відправлений в резерв, або ж через будь-яких причин залишив місце служби заради виходу у відставку.

Подача заявки на присвоєння звання ветерана

Присудження розглянутого нами звання, яке дає своєму власникові можливість стати володарем ряду пільг, проводиться за регламентованим порядку урядовими структурами, які передбачають проходження військової служби, в яких, власне, потенційний ветеран раніше і значився.

Ініціація процесу присвоєння статусу проводиться після подачі заявки самою особою, бажаючим отримати шукане звання. Крім заявки, також надаються документи, що підтверджують права і законні претензії на отримання пільг. Розглянемо їх список.

  1. В першу чергу необхідно надати військовий квиток, який має кожна особа чоловічої статі населення Російської Федерації, а також особи жіночої статі, що входять до складу одного з перерахованих вище військових формувань.

    Для присвоєння звання ветерана в першу чергу необхідно надати військовий квиток

  2. Другим у списку йде особиста справа майбутнього ветерана, що отримується в тій самій військовій частині, де він служив.
  3. Далі надається виписка, зроблена з наказу про зарахування конкретного громадянина до військової частини.
  4. Важливо також представити медичну довідку, що підтверджує отримане на поле бою поранення, якщо таке мало місце бути.
  5. При можливості надайте нагородні матеріали, це дуже важливо, тому що саме на їх підставі ви маєте право на придбання цікавить вас статусу.
  6. За умови, що ви несли службу у військово-повітряних військах, вам необхідно надати також льотну книжку.
  7. Всі документи, які ви зможете отримати в різних установах архівної спрямованості, також слід брати з собою. Йдеться про папери, які б свідчили про правдивість наступних фактів:
  • особа, яка подає документи, брало участь у військових операціях, робота яких спрямовувалася на проведення розмінування конкретних ділянок в тимчасовій період, визначений на урядовому рівні;
  • шукана особа несло військову службу і брало участь в бойових діях на території поза межами Російської Федерації, іншими словами, воювало всередині кордонів іноземних держав;
  • даний громадянин проходив службу як безпосередній член автомобільного батальйону, і був направлений на службу в Афганістан під час проходження там бойових дій;
  • шукане особа здійснювала бойової пошук, і знищення хв протягом часу, визначеного згідно із законом;
  • військовий ніс службу в будь-якому льотному складі, який здійснював польоти під час ведення бойових дій на території Афганістану.

Крім того, від претендента на отримання статусу ветерана можуть зажадати іншу документацію, яку в короткі терміни він повинен буде знайти і доставити до відділу кадрів тієї організації, в якій він проходив або зараз проходить військову службу.

винесення рішення

Після того, як документація була подана до органів, вона проходить комплексну перевірку. За підсумком шуканого заходи керівництво формування виносить конкретне рішення:

  • привласнити статус ветерана який претендує на нього громадянину;
  • відмовити в отриманні статусу ветерана.

Відповідно до букви закону, з моменту отримання документації, до визначення конкретної відповіді, повинно пройти не більше місячного терміну.

Якщо було визначено надасть звання особі, рішення підкріплюється видачею ветеранського посвідчення, підготовлюваного за встановленим зразком.

Якщо федеральні виконавчі структури, які взяли на розгляд заяву від особи, винесли негативне рішення, що стосується присвоєння статусу, в якому він зацікавлений, вони зобов'язані:

  • перерахувати конкретні причини, сукупність яких стала підставою для виявлення відмови по даній заявці;
  • послатися на конкретні статті законодавчих актів Російської Федерації, які були заявником порушені, що, тим самим, робить неможливим присвоєння йому статусу ветерана.

ветеранський посвідчення

Ініціює отримання звання потенційний ветеран, який пройшов перевірку у відповідній структурі, і по її підсумком отримав підтвердження права на володіння пільгами, отримує посвідчення, оформлене згідно з пред'явленими до нього урядовим вимогам.

Розглянемо відомості, які містяться в шуканому посвідченні:

  • назва шуканого документа;
  • повне найменування тієї державної структури, яка прийняла рішення про присвоєння особі ветеранського статусу;
  • серія, а також номер посвідчення;
  • прізвище, ім'я, по батькові особи, якій було присвоєно шукана папір;
  • назва конкретної категорії, до якої належить цей ветеран;
  • список конкретних пільг та інших прав, присуджується особі, яка отримала статус ветерана військової служби;
  • дата, коли сталася видача шуканого документа.

Справжність посвідчення ветерана в обов'язковому порядку підтверджується підписами, поставленими на документі посадовими особами, які працюють в даному державному органі, а також печаткою шуканого установи.

Справжність посвідчення ветерана в обов'язковому порядку підтверджується підписами, поставленими на документі посадовими особами, які працюють в даному державному органі, а також печаткою шуканого установи

посвідчення ветерана

Печатка ставиться двічі, так як має бути видно на кожній з двох внутрішніх сторінок посвідчення, що підтверджує особливий статус його власника.

Даний документ є дійсним необмежений термін, мається на увазі, що актуально воно буде аж до смерті ветерана, і в деяких випадках і після неї, коли пільги будуть надаватися безпосередньо членам його сім'ї. Дія паперу поширюється на всю територію Російської Федерації, при цьому ніякої ролі не грає, в якому суб'єкті країни воно буде видано.

При виготовленні документа використовуються різні технології, які захищають його від підробки. Так наприклад:

  • папір, з якої виготовлено посвідчення, не має ознак світіння;
  • матеріал не відсвічує навіть за умови, що на нього падають ультрафіолетові промені.

Особливий склад матеріалу, з якого виготовлено посвідчення, служить свого роду захистом від підготовки підробок документа. Хочемо сказати, що виготовлення і подальше надання документа, реально не присвоєного державними структурами, карається за законом.

Видача шуканого посвідчення здійснюється під підпис потенційного ветерана. Потім посвідчення проходить коротку реєстраційну процедуру, і відомості з нього вносяться в реєстраційну книгу обліку конкретного органу видає документ державної структури.

Всі бланки відомостей про посвідчення підлягають вельми суворому відстеження. Їх зберігання здійснюється безпосередньо в бухгалтерії органу чи інших відділеннях структури.

Важливо мати на увазі наступне: право на пільги мають лише ті особи, які згідно із законом можуть іменуватися ветеранами, і до того ж мають посвідчення, відповідне поточної необхідній формі, і виготовлене за всіма правилами.

Права і пільги, присуджені ветеранам військової служби

Як ми вже сказали, ветерани військової служби відносяться до тієї категорії громадян, які відзначилися перед батьківщиною особливим чином. Отже, їм покладаються за це різні додаткові права і пільги, які звичайним громадянам не надаються. Розглянемо кожну з категорій докладно.

Пенсійне забезпечення ветеранів

Шукану додаткову пільгу можна умовно поділити на три групи.

Таблиця 1. Різновиди пенсій, що виділяються державними структурами ветеранам

Страхова Соціальна Державна Шукана пенсійна різновид виплат має на увазі можливість отримання ветеранами за законом трудової пенсії, доповненої усіма відповідними ветеранському статусу надбавками:

  • федеральної;
  • регіональної.

Шукана різновид призначається тим ветеранам воєнних дій, які за час служби отримали травму, в результаті обернулася для них інвалідністю, доведену медиками. Величина державної пенсії, яка призначається ветеранам до отримання, знаходиться в безпосередній залежності від місця проходження ветеранами служби.

Хочемо звернути вашу увагу на найважливіший момент: загальна сума пенсійних нарахувань, що має належати ветеранам, буде змінюватися в залежності від безлічі різних факторів. Іншими словами, виплата буде в будь-якому випадку різнитися, наприклад, в учасника Великої Вітчизняної Війни, і громадянина, що воював в Афганістані.

Фактори, що впливають на пенсійне забезпечення і його величину, такі:

  • вислуга років (мінімальний термін - 20 років);
  • поточний вік ветерана;
  • посаду, яку займає під час служби і т.д.

Пенсія залежить від різних факторів

Так, щоб отримати страхове пенсійне забезпечення, ветеран повинен досягти наступних вікових категорій:

  • для осіб чоловічої статі термін становить 60 років;
  • для ветеранів - жінок 55 років.

Щоб шукана виплата була призначена, необхідний військовий стаж повинен досягати кордону в 8 років.

Крім того, деяким категоріям військових ветеранів покладаються додаткові пенсійні надбавки, розмір яких складе 32% від належної їм спочатку суми. Мова йде про:

  • ветеранів Великої Вітчизняної Війни;
  • полонених концентраційних таборів та інших фашистських установ;
  • особах, які проживали в Ленінграді під час його блокади;
  • інваліди, дитячий вік яких припав на часи Другої Світової Війни, які отримали в ті часи поранення, яке призвело до шуканого станом здоров'я.

Учасники бойових дій в Чеченських кампаніях також отримують збільшену пенсію. Мова йде про:

  • осіб, які мають звання солдата і офіцера шуканих кампаній;
  • громадян, відправлених на інші території;
  • війнах, спрямованих безпосередньо в так звану гарячу точку Чечні;
  • інших осіб, які беруть безпосередню участь у чеченській війні.

Щоб отримати пенсійні нарахування за шуканий подвиг, необхідно надати відповідне посвідчення.

Підсумкова величина доплат буде дорівнювати приблизно 15 тисячам рублів. Дуже важливу роль буде грати кількість поранень, які були ветераном отримані на війні поранення.

В одній з наших статей детально розглядаємо список пільгових напрямків для ветеранів бойових дій в Чечні.

Ще одна категорія-претендент на доплату - особи, які брали участь у військових діях в Афганістані. До шуканої категорії відносяться люди, які беруть безпосередню в різних бойових операціях:

  • так звані автомобільні загони;
  • команда повітряних військових судів;
  • співробітники, які були відряджені на територію країни.

Для осіб, які служили в Афганістані, за умови, що пенсійні нарахування спочатку не досягають величини так званого прожиткового мінімуму, діючого на території нашої країни, державні структури додають понад те додаткові фінансові пільги.

Відео - Пільги ветеранам Великої Вітчизняної Війни

Медичні пільги

Відповідно до букви закону, яка цікавить нас категорія громадян може звернутися для отримання медичних послуг в будь-яку лікарню або поліклініку, при цьому оплачувати отримується лікування їм не потрібно незалежно того, скільки воно спочатку коштувала.

Відповідно до букви закону, яка цікавить нас категорія громадян може звернутися для отримання медичних послуг в будь-яку лікарню або поліклініку, при цьому оплачувати отримується лікування їм не потрібно незалежно того, скільки воно спочатку коштувала

Ветерани військової служби отримують пільги медичного характеру

Умова, при якому можливе отримання безкоштовного медичного обслуговування, має на увазі:

  • отримання послуг виключно в державних установах;
  • неможливість звернутися в приватні організації (за винятком тих, які самі передбачили наявність будь-яких пільг для ветеранів);
  • пред'явлення посвідчення ветерана.

Дає можливість отримувати безкоштовні медичних послуг має на увазі не тільки проходження лікування, але також і обстеження різної спрямованості. На жаль, шукана можливість надається ветеранам тільки за умови, як ми вже сказали, відвідування державних лікарень. У разі ж, коли вам необхідно потрапити в приватну клініку, доведеться платити. Однак, деякі установи приватного характеру самостійно обумовлюють знижки і перелік безкоштовних послуг для ветеранів військової служби. Дізнаватися про них в кожному випадку необхідно індивідуально.

Ще одна міра підтримки ветеранів в області медицини - пільгове надання:

  • лікарських засобів;
  • протезно-ортопедичних товарів, необхідних для протезування.

У другому випадку держава оплачує лише придбання протезів ветеранами, однак, за їх установку платять безпосередньо самі використовують. Винятком можуть бути ті випадки, при яких виплати на установку протеза виробляються:

  • з огляду на нарахування ветерану регіональних пільг;
  • завдяки іншому пільговому статусу.

Зубні протези входять в пільгове напрямок

У список дозволених до придбання протезів також входять пристосування для зубів. У шуканої категорії є винятки:

  • найменування з дорогоцінних металів;
  • металокераміка.

Перераховані вище різновиди зубних протезів можна придбати безпосередньо ветеранами при бажанні, їх держава не оплачує.

Знижки на житлово-комунальні послуги

Згідно з державним постановою, ветеранам військової служби компенсуються комунальні послуги, в розмірі 50% від сплаченої за них в касу суми. Отримання коштів проводиться таким шляхом:

  • ветеран оплачує кошти керуючої компанії;
  • далі шукане особа подає заяву до Управління соціального захисту;
  • за підсумком розгляду заяви частину коштів, а саме половина, від суми, що була сплачена, повертається на розрахунковий рахунок ветерана.

Дана категорія осіб має право претендувати на отримання знижок по послугах житлово-комунальної спрямованості

Шукана міра, на жаль, застосовується не у всіх суб'єктах нашої країни, так як в Федеральному законодавстві вона вказується досить розмито, і, на жаль, «на місцях» тлумачиться по-різному. Тому найбільш наполегливі пільговики можуть у багатьох випадках, отримавши від Управління соціального захисту відмову, звертатися в суд. До слова, судовий розгляд в 99% випадків вирішується на користь подав позов громадянина.

Ритуальні послуги

Збройні сили нашої країни дають гарантію на здійснення поховання ветеранів військової служби, що проводиться повністю за їх рахунок. При цьому причина смерті особи, яка виявила особливу доблесть, не грає ролі, крім того, не має значення і, чи є у ветерана сім'я, здатна або не здатна оплатити його похорон.

Слід окремо зазначити, які процедури розуміються під похованням, і оплачуються з державної кишені. Мова йде про:

  • доставці тіла до місця поховання;
  • підготовка тіла до похорону;
  • придбання місця на кладовищі;
  • замовлення і установка надгробки.

Щоб отримати потрібну пільгу, члени сім'ї ветерана повинні звернутися до Управління соціального захисту, або ж в Адміністрацію згідно з офіційною пропискою, подавши заяву на проведення поховання. Якщо ж шуканий ритуал вже було проведено, рідні люди покійного також мають право на отримання компенсації.

На жаль, компенсація найчастіше надається родичам не повною величиною, а лише частковою. На жаль, звернення до суду в цій справі мало допоможе, тому, якщо шукана можливість є, краще звертатися за допомогою перед похованням.

Пільги в області оподаткування

Мають ветерани військової служби також і пільги в області оподаткування податковими зборами. Так, податком на доходи фізичної особи не обкладаються одержувані особами, що входять в дану категорію:

  • посібники;
  • грошові виплати;
  • компенсації.

Посібники, виплати і компенсації, які отримує ветеран військової служби, не обкладаються податком на дохід фізичної особи

Крім того, федеральним постановою було прийнято рішення щодо звільнення ветеранів військових дій від наступних податкових зборів:

  • майнового податку;
  • земельного.

У другому випадку мається на увазі не повне звільнення, а зниження величини виплати за допомогою отримання податкового вирахування, розмір якого становить 10 тисяч рублів від вартості ділянки, відповідної кадастрам.

У суб'єктах Російської Федерації на регіональному рівні земельний податок скасований повністю додатковими постановами, проте, це зміна, на жаль, торкнулося не всіх регіонів.

Ще одне послаблення для ветеранів в області, в якій пов'язано з виплатою державного мита. Вона оплачується громадянами, які звертаються до суду для вирішення будь-яких питань, і отримання правового захисту. Виплачувати її потрібно лише за участю в справі:

  • суден цивільної спрямованості;
  • світової категорії.

Ветерани від виплати даного державного внеску звільняються, проте, якщо ціна подається на розгляд позову понад 1 мільйон російських рублів, ветерану все ж доведеться сплатити державі належні кошти.

В спеціальній статті детально розглянемо, які податкові пільги ветеранам бойових дій надає держава.

забезпечення житлом

У деяких ситуаціях ветерани розглянутої нами категорії можуть також звернутися за субсидією житлової спрямованості. Йдет про таких сітуаціях:

  • якщо додатково до шуканого статусу ветерана особа також є військовим службовцям, які мають вислугу років;
  • якщо офіційно визнано, що громадянин пільговик має потребу в придбанні житла.

У ситуації, коли всі необхідні умови дотримуються, особа може розраховувати на отримання фінансової підтримки - виділення цільових коштів, спрямованих на покупку:

  • будинки;
  • частини будинку;
  • квартири.

Шукана житлова площа стає власністю ветерана. Відповідно до закону, отримати її можуть громадяни, вислуга років яких становить 20 річних термінів. Таким чином, величезна кількість пільговиків насправді може скористатися шуканої можливістю.

проїзд

Крім інших, значних пільг, ветерани також мають можливість скористатися громадським транспортом безкоштовно, при тому їздити можна в необмежених кількостях. Для цього необхідно показувати кондуктору:

  • пенсійне посвідчення;
  • проїзний, одержуваний також на безоплатній основі.

На жаль, приватний транспорт частіше за все не передбачає будь-яких пільг

Щоб отримати потрібну пільгу, вам знову необхідно відправитися в Управління соціального захисту, до якого ви ставитеся згідно з офіційною пропискою, зазначеної в паспорті.

На жаль, деякі області нашої країни шукану пільгу не підтримують, так як вона є добровільною, проте, в них також проводиться зниження вартості квитка для пільговиків.

Різні додаткові виплати і допомоги

Покладаються шуканої категорії пільговиків також різні грошові допомоги. Так, покладається ветеранам отримання так званої щомісячної грошової виплати, розмір якої може варіюватися з огляду на наступних факторів:

  • військових заслуг перед батьківщиною;
  • відмова або згода на використання набору соціальних послуг.

Відповідно до букви закону, в величину щомісячної грошової виплати сходять також і деякі соціальні послуги, що надаються ветеранам, якими вони можуть або користуватися, або відмовитися від них. У набір входять:

  • безкоштовне отримання медичних препаратів і спеціалізованого харчування за рецептом лікаря;
  • путівки-направлення на відпустку в санаторії, і отримання там лікування;
  • неоплачувану проїзд на залізничному транспорті, що ходить по передмістю, або ж на міжміському безпосередньо до місця отримання необхідного лікування.

Відмовитися або залишити послуги ветеран може за власним бажанням. Процедура відмови носить характер заявний. За її підсумком сума щомісячної грошової виплати збільшиться, однак, право на безоплатне користування послугами з соціального набору ветеран втратить.

Для ветеранів на регіональному рівні можуть призначатися інші виплати, однак, дізнаватися про них необхідно в кожному випадку індивідуально, так як багато залежить безпосередньо від:

  • статусу ветерана;
  • його стажу військової служби;
  • віку;
  • займаної раніше посади і т.д.

Крім того, громадянину-пільговика шуканої категорії можуть також призначатися інші виплати, підставою для отримання яких буде інший статус, що не ветеранський, або ветеранський, але в іншій області (наприклад, ветеран праці). Скасувати додаткові посібники ні в праві жоден орган нашої країни, проте, підсумовувати їх між собою не вийде, це протизаконно.

Підведемо Підсумки

Пільги для ветеранів військової служби - міра підтримки шуканої категорії, а також фактично подяку від держави за скоєні ними заслуги. Претендувати на їх отримання може кожен громадянин, що офіційно підтвердив розглянутий нами в сьогоднішній статті статус, і який отримав посвідчення.

Отримання пільги більшою мірою кримінальна заявний. Іншими словами, державні структури, на жаль, не будуть спеціально виходити на вас, щоб запропонувати оформити їх отримання. Вам доведеться самостійно докласти до цього сили.

Ветерани військової служби отримують пільги за особливі заслуги перед вітчизною

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online