Захисти смартфон від вірусів!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Білорусам знову приходить SMS-спам, на цей раз з посиланням на мобільний вірус. Хоча тема мобільного безпеки не нова, знаходяться і жертви, які самі згодом розсилають вірус знайомим. IT.TUT.BY спільно з CERT.by "зловив" вірус в безпечних умовах і згадав ази мобільного безпеки.

Абонентам білоруських стільникових операторів з минулого тижня може приходити SMS приблизно такого змісту: "Пpівeт :-) Tебе Фoто: https: // materzoptom. ru / rzxf / [комбінація цифр]". Також зустрічаються посилання на strofan.ru. Мобільні оператори можуть заблокувати саму шкідливе посилання (так, що абонент по ній не зможе перейти), але поки не в силах зупинити саму розсилку SMS.
Даний вірус (але не всі мобільні віруси!) Легко видалити. У списку додатків він маскується під системні програми (в нашому випадку "Play Store", хоча повідомляють і про "Android System Tools" та інших "системних назвах") і віддаляється як звичайна програма. Програму видає невеликий розмір (близько 200 кб) і дозвіл на відправку SMS і телефонні дзвінки.
Однак знаходяться користувачі, з інтересу самі встановлюють програму- "посилання від одного" і не помічають витік коштів з рахунку. У підсумку і самі втрачають гроші, і мимоволі "діляться" вірусом.
Деякі мобільні віруси визначають нові загрози (раз в декілька місяців результати тестування антивірусів публікуються тут ), Інші їх пропускають, але надійних на 100% немає . Бувають і "антивіруси-пустушки", які лише прикидаються корисними .
З п'яти перевірених IT.TUT.BY популярних безкоштовних антивірусів все п'ять успішно впоралися із загрозою.

Безкоштовний антивірус від AVG Mobile знайшов вірус відразу після установки і успішно його видалив. Але "за компанію" під час повторної перевірки зарахував до вірусів системну галерею, яку, правда, не зміг видалити. Також антивірус дозволяє перевірити додаток перед установкою.
Так само впорався Dr. Web - знайшов, видалив, але прийняв за "adware" безневинну гру.
Антивірус від ESET успішно виявив і вилучив вірус (і його невстановлені копії в пам'яті пристрою!) Після установки, але прийняв через загрозу два "невинних" додатка. Як і продукт AVG, даний антивірус дозволяє перевірити додаток перед установкою.

Avast знайшов вірус і відразу після установки, і при повторній перевірці - і успішно його видалив, не зачепивши "невинних".

Kaspersky Internet Security не виявлено вірус відразу після установки, але запропонував перевірити новий додаток за згодою користувача - і успішно виявив і вилучив вірус, не торкнувшись інші додатки.

Якщо раніше пропонувалося відповісти на SMS (і віддати шахраям гроші), то тепер - перейти за посиланням і встановити собі вірус. По електронній пошті посилання на вірус може прийти як з незнайомого номера, так і від найближчого друга, якщо той став жертвою вірусу. Текст повідомлення може змінюватися, але суть його - "перейди по посиланню, там щось, потрібне тобі".

Історії з мобільним спамом і мобільними вірусами не в новинку для Білорусі. Ще в 2009 році через спам-розсилок velcom заблокував SMS з мережі life :) (сам life :) тоді не погоджувався зі звинуваченнями в розсилці спаму), але розсилка була шкідливою. Пізніше стали з'являтися і шкідливі розсилки, через які абоненти втрачали гроші , і інтернет-сервіси , За допомогою SMS "витягають" гроші з наївних абонентів. З незапам'ятних часів деякі сайти пропонують "скачати Opera Mini безкоштовно" - під виглядом корисних додатків поширюються шкідливі.
Текст спаму змінюється з року в рік. Колись популярним способом відбирання грошей було повідомлення на кшталт "Мама, немає часу пояснювати, поклади ХХХ рублів на номер УУУ. Чи не передзвонюй мені!". У 2013 році у SMS-шахраїв була "модною" посилання на нібито проведену ЕРІП лотерею . У 2014-му спам знайшов екзотичні прописки .
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online